Landschapsontwerp in Toscaanse stijl

Inhoudsopgave:

Landschapsontwerp in Toscaanse stijl
Landschapsontwerp in Toscaanse stijl
Anonim
Italiaanse cipres in formele Toscaanse tuin
Italiaanse cipres in formele Toscaanse tuin

De heuvels van Toscane zijn gevuld met wijngaarden in terrassen, oude stenen huizen met terracotta dakpannen en enkele van de mooiste tuinen ter wereld. De stijl is eenvoudig en ongedwongen, omdat deze geworteld is in de agrarische geschiedenis van het gebied. Het is absoluut de moeite waard om het in je eigen achtertuin na te streven en het is gemakkelijk uit te voeren door een paar basisrichtlijnen te volgen.

Planten

Planten uit het Middellandse Zeegebied dragen moeiteloos bij aan de Toscaanse stijl.

  • Vaste planten - Rozemarijn en lavendel
  • Heesters - Italiaanse cipres en Griekse laurier
  • Klassieke vruchtdragende bomen van Italië - Vijgen en olijven

Natuurlijk zegt niets meer over Toscane dan een knoestige oude wijnstok.

zwembad met bougainville voor stenen muur
zwembad met bougainville voor stenen muur

Aanvullende aanbevelingen

Naast de flora die endemisch is in de regio, zijn de meeste planten uit andere gebieden met hete, droge zomers en koele winters goede kandidaten. Deze vertegenwoordigen het tegenovergestelde uiteinde van het spectrum van tropisch ogende planten. Hun bladeren zijn meestal klein en hebben vaak een grijsachtige tint - twee eigenschappen die hen helpen vocht vast te houden in hun droge omgeving.

Een paar voorbeelden zijn bougainvillea, euphorbia, de vele soorten salvia en een paar eetwaren, zoals artisjokken, tijm en oregano. Vetplanten zijn altijd een goede keuze voor een landschap met een Toscaans thema, net als de vele soorten agave en Nieuw-Zeelandse vlas.

Kleurrijke opties

typisch mediterraan landschap
typisch mediterraan landschap

Gedempte grijsgroene tinten en warme pastelkleurige aardetinten zijn veelvoorkomende thema's van een Toscaans landschap, net als de koele blauwtinten van lavendel- en rozemarijnbloemen. Deze kunnen echter niet zonder een paar opvallende accenten in roze, rood en oranje. Rode salvia's, oranje daglelies en felroze oleanders zijn goede keuzes voor dit doel.

Hardscape

Hardscapede gebieden zijn een belangrijk onderdeel van het creëren van een landschap in Toscaanse stijl.

Natuurlijke gekleurde stenen

Natuursteen is een onlosmakelijk onderdeel van een Toscaanse tuin. Ga voor warmbruine, rood getinte of zalmkleurige soorten en vermijd donkerdere, koel getinte soorten, zoals leisteen. Flagstone gelegd in een bed van gemalen graniet met deze kleurwaarden zorgt voor geweldige patio's en paden. Mexicaanse vloertegels hebben ook het perfecte kleurenschema voor het bestraten van een terras of binnenplaats in een landschap met een Toscaans thema.

Muren

oude tuinmuur
oude tuinmuur

Stenen muren, of het nu voor terrassen is of gewoon om aparte tuingebieden te verdelen, passen perfect. Deze kunnen droog worden gestapeld (gebouwd zonder mortel) als ze minder dan een meter hoog zijn.

  • Plaats met korstmos bedekte veldstenen van verschillende grootte willekeurig tussen de planten om het effect van een rotsachtige Toscaanse heuvel te creëren.
  • Zorg ervoor dat je een tot tweederde van elke mini-kei begraaft, zodat het lijkt alsof het er van nature was.
  • Kies het mooiste gezicht om te oriënteren in de richting waar deze het vaakst zal worden bekeken.

Houten constructies

Houten pergola's en priëlen zijn ook geschikt, vooral als ze bedekt zijn met een wijnstok of blauweregen.

Accessoires

Accessoriseer het landschap met kenmerken die doen denken aan Toscane.

Vuurkorven

Stenen vuurkorven of gebakken kleihaarden, of buitenhaarden, passen op natuurlijke wijze bij al het metselwerk dat typisch deel uitmaakt van een mediterraan landschap. Deze kunnen variëren van eenvoudige geprefabriceerde modellen die op elk bestaand terras kunnen worden geplaatst, tot op maat gemaakte buitenkeukens met een houtgestookte pizzaoven.

Toscaans landhuis met plantenbakken
Toscaans landhuis met plantenbakken

Plantenbakken en Urnen

Gebakken kleiplantenbakken - of gewoon lege urnen - zijn een van de essentiële elementen van het Toscaanse landschap. Dit zijn integrale onderdelen van de patioruimte die nodig is om tegemoet te komen aan de buitenlevensstijl die inherent is aan dit deel van de wereld.

Waterpartijen

Waterpartijen hebben doorgaans de vorm van een fontein, in plaats van vijverbassins die in de grond zijn geplaatst en zo zijn aangelegd dat ze op natuurlijke elementen lijken. De klassieke benadering is een aan de muur gemonteerde fontein aan de binnenkant van een binnenplaats die uitmondt in een rechthoekig bovengronds bassin gemaakt van decoratieve steen en/of beton.

Toscaanse stijl

De cultuur van Italië - en de natuurlijke elementen die je daarin vindt - bepalen het Toscaanse landschap. Het gaat over lange ma altijden met vers bereide ingrediënten uit de tuin, de scherpe geur van kruiden en het tijdloze gevoel van een landschap waar alles op zijn plaats lijkt te staan.

Aanbevolen: