7 Belangrijke tekenen van ouderenmishandeling

Inhoudsopgave:

7 Belangrijke tekenen van ouderenmishandeling
7 Belangrijke tekenen van ouderenmishandeling
Anonim

Ontdek waar u op moet letten als u zich zorgen maakt over een oudere volwassene in uw leven.

Overwogen senior vrouwelijke zittend op een rolstoel
Overwogen senior vrouwelijke zittend op een rolstoel

Sommige oudere volwassenen vertrouwen op verzorgers, familieleden en het gezondheidszorgsysteem om hen de algemene ondersteuning te bieden die ze nodig hebben tijdens hun latere jaren. In veel gevallen is de zorg die zij krijgen van hoge kwaliteit en kunnen zowel de zorgverlener als de cliënt van elkaar profiteren. In sommige situaties worden oudere volwassenen echter vatbaar voor mishandeling en ouderenmishandeling.

Voor alle duidelijkheid: ouderenmishandeling is niet alleen lichamelijk letsel. Het kan ook geestelijk en seksueel misbruik, verwaarlozing en financiële uitbuiting omvatten. Volgens het ministerie van Justitie (DOJ) krijgt jaarlijks één op de tien volwassenen van 65 jaar en ouder te maken met een vorm van ouderenmishandeling. Dit betekent dat miljoenen kwetsbare volwassenen getroffen worden. Het is belangrijk om de tekenen van ouderenmishandeling te leren en te herkennen om uw dierbaren en anderen te helpen beschermen.

7 tekenen dat een oudere volwassene misbruik ervaart

Oudere volwassenen kunnen in veel facetten van hun leven te maken krijgen met misbruik. Of ze nu bijvoorbeeld zelfstandig thuis wonen, ondersteuning krijgen van een thuisverzorger of in een woonzorgcentrum verblijven, misbruik kan voorkomen en zal ook plaatsvinden.

De DOJ classificeert ouderenmishandeling als "Een opzettelijke handeling of het nalaten om te handelen door een verzorger of een andere persoon in een relatie waarbij vertrouwen wordt verwacht en die een risico op schade voor een oudere volwassene veroorzaakt of creëert." Bovendien verdeelt de DOJ ouderenmishandeling in vijf verschillende categorieën, waaronder verwaarlozing, financiële uitbuiting en fraude, psychologische mishandeling, seksueel misbruik en fysieke mishandeling. Het is belangrijk dat mensen alert blijven op tekenen van fysiek, emotioneel en financieel misbruik.

1. Onverklaarbare lichamelijke verwondingen

Als een oudere volwassene in uw leven zichtbare tekenen van letsel vertoont, kan dit een teken zijn dat er sprake is van fysieke mishandeling. Naarmate mensen ouder worden, kunnen ze uiteraard gevoeliger worden voor blessures. Om deze reden is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie over de aandoeningen te achterhalen, zodat je zo goed mogelijk kunt inschatten hoe de verwondingen zijn ontstaan.

Je kunt dit doen door de oudere volwassene in je leven een reeks vragen te stellen. Hoe zijn de verwondingen ontstaan? Hoe lang geleden gebeurde het ongeval? Zijn ze gevoelig voor specifieke soorten incidenten, zoals vallen? Kijk of ze vrij en eerlijk over de verwondingen kunnen praten. Controleer vervolgens of hun beschrijvingen van incidenten plausibel lijken.

Veel oudere volwassenen aarzelen om incidenten van misbruik te melden vanwege schaamte, gaslighting en de angst om niet geloofd te worden. Bovendien kunnen ze de waarheid verbergen om te voorkomen dat dierbaren zich zorgen over hen maken. Om deze reden moet je de volwassene ook laten weten dat hij of zij zich in een veilige omgeving bevindt om te delen wat er is gebeurd en dat de enige manier waarop je kunt helpen is als je weet wat er werkelijk aan de hand is. Enkele tekenen van fysieke mishandeling waar u op moet letten zijn:

  • Gebroken botten
  • Kneuzingen en striemen
  • Brandwonden of littekens
  • Snijwonden en schaafwonden
  • Hoofdletsel
  • Verstuikingen of ontwrichtingen
  • Braken, slaperigheid of andere gevolgen van vergiftiging of overdoses van medicijnen

Het is ook belangrijk om op te merken of dezelfde soorten verwondingen meer dan eens voorkomen. Dit kan je helpen te ontcijferen of de veelvoorkomende verwondingen eigenlijk een patroon van fysieke mishandeling zijn. U moet letten op eventuele veranderingen of schade aan de thuisomgeving die mogelijk het gevolg zijn van misbruik. Bijvoorbeeld kapotte bezittingen, deuken of slijtplekken in de muren, of spullen die door het huis zijn verplaatst om tekenen van misbruik te verbergen.

2. Slechte persoonlijke en huiselijke hygiëne

Een ander teken dat oudere volwassenen mogelijk met misbruik te maken krijgen, is als er een gebrek aan zorg voor zichzelf of voor hun huis lijkt te zijn. Dit kunnen tekenen zijn van verwaarlozing waaruit blijkt dat een verzorger zijn verantwoordelijkheden mogelijk niet nakomt.

Verwaarlozing kan van alles zijn, van een gebrek aan basishygiëne, een ontoereikende voedselvoorziening of beperkte fysieke activiteit. Dit zijn allemaal voorbeelden van manieren waarop een oudere volwassene mogelijk ongepaste zorg krijgt. Enkele aanvullende voorbeelden van verwaarlozing kunnen zijn:

  • Een rommelig of vies huis
  • Ziet er ongewassen uit
  • Voor langere tijd alleen gelaten worden
  • Vaak ontbrekende doktersafspraken of andere evenementen
  • Gebrek aan basishygiëne, zoals schone kleding, gewassen haar of geborstelde tanden
  • Gebrek aan belangrijke medische hulpmiddelen zoals gehoorapparaten, brillen of rollators
  • Lage of beperkte voorraad voedsel of medicijnen in hun huis
  • Uitslag op het lichaam door gebrek aan reiniging of langdurig stilzitten
  • Onbehandelde bed- en decubitus

Als je merkt dat het lijkt alsof een oudere volwassene verwaarloosd wordt door een verzorger, stel hem dan vragen om meer te weten te komen. Wanneer zijn ze voor het laatst gebaad? Hoe regelmatig komt het voor? Zijn ze tevreden met hun huidige zorgschema? Als ze geen routineschema lijken te hebben of het gevoel hebben dat ze niet genoeg zorg krijgen, kan dit een teken zijn van misbruik.

3. Waarschuwingssignalen van seksueel misbruik

Oudere volwassenen kunnen ook te maken krijgen met seksueel misbruik door een verzorger of medische zorgverlener. In feite kunnen ze bijzonder kwetsbaar zijn voor dit soort misbruik, omdat mensen misbruik kunnen maken van hun geheugenverlies, verminderde kracht en andere medische kwalen.

Seksueel misbruik bij ouderen kan gepaard gaan met ongewenste seksuele toenadering, gedwongen naaktheid of zelfs mishandeling. Dit kan voor mensen een bijzonder moeilijke vorm van misbruik zijn om anderen over te vertellen, dus het is vooral belangrijk om de signalen te kennen. Enkele signalen waar u op moet letten zijn onder meer:

  • Abrupte gedragsveranderingen, zoals sociale terugtrekking
  • Bloeden in intieme gebieden of vlekken op ondergoed
  • Kneuzingen op bepaalde delen van het lichaam
  • Angst, ongerustheid of verlegenheid rond de verzorger
  • Pijn in intieme gebieden bij gebruik van het toilet
  • Onverklaarde seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)

Als u vermoedt dat een oudere volwassene seksueel misbruikt, is het belangrijk om hem of haar uit de gevaarlijke situatie te halen en ervoor te zorgen dat hij/zij veilig is. Vervolgens kunt u contact opnemen met de lokale autoriteiten om een plan te maken om verder te gaan.

4. Ongewoon financieel gedrag

Een ander teken van ouderenmishandeling is financiële uitbuiting of fraude. In deze gevallen kan een verzorger de toegang van een oudere volwassene tot geld beperken of onthouden, bepaalde financiële informatie verbergen of geld van hem stelen. Dit staat bekend als financieel misbruik en kan voor zorgverleners een manier zijn om oudere volwassenen te manipuleren of te intimideren, en om controle over hun leven te krijgen. Enkele tekenen van financiële uitbuiting zijn onder meer:

  • Abrupte financiële veranderingen, zoals onverklaarbare opnames of frequente bankoverboekingen
  • Cheques of financiële documenten ondertekend met onherkenbare handtekeningen
  • Ontbrekende spullen in huis
  • Ondertekende volmachten en andere juridische documenten die de macht van de oudere volwassene wegnemen
  • Uitgaven of veranderingen in levensstijl voor de verzorger
  • De oudere volwassene is niet op de hoogte van zijn financiële situatie
  • Onbetaalde rekeningen of mededelingen
  • Ongebruikelijke financiële regelingen getroffen door een verzorger namens de senior

Als u het gevoel heeft dat er financieel misbruik wordt gemaakt van een dierbare, kan het nuttig zijn om bij de oudere volwassene na te vragen of hij zich bewust is van de financiële veranderingen die in zijn leven plaatsvinden. Als zij zich niet herinneren bepaalde documenten te hebben ondertekend of niet in staat zijn om op verantwoorde wijze financiële beslissingen voor zichzelf te nemen, kunt u contact opnemen met een advocaat voor meer informatie over hoe u hun financiële situatie kunt beschermen.

5. Plotselinge gedragsveranderingen

Het is ook belangrijk om alert te zijn op tekenen van psychologische en emotionele mishandeling. Bij dit misbruik zijn woorden en niet-fysieke handelingen betrokken die bedoeld zijn om iemand bang te maken, te manipuleren of te verwarren.

Dit kan ertoe leiden dat oudere volwassenen geestelijke gezondheidsproblemen ervaren, zoals depressie en angst, en hen isoleren van hun sociale hulpbronnen. Het kan vele vormen aannemen, waaronder bedreigingen, beledigingen en verzorgingsgedrag. Enkele elementen van psychologisch misbruik waar u op moet letten zijn onder meer:

  • Veranderingen in hun humeur, zoals verlies van eigenwaarde
  • Angst, depressie, angst en nervositeit weergeven
  • Angstig gedrag vertonen in de aanwezigheid van specifieke mensen of plaatsen
  • Veranderde slaappatronen ervaren
  • Gebrek aan vertrouwen in bepaalde relaties
  • Terugtrekken uit reguliere activiteiten of relaties

Als je merkt dat een dierbare impactvolle veranderingen in zijn of haar humeur of gedrag heeft ervaren, moet je even de tijd nemen om contact met hem of haar op te nemen. Het kan meer dan één gesprek duren voordat ze zich voor je openstellen, en dat is oké. U kunt ook voorstellen om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te praten om hen te helpen de zorg te vinden die ze nodig hebben.

Hoe u oudere volwassenen kunt ondersteunen die misbruik ervaren

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn er enkele risicofactoren die de kans op misbruik bij ouderen kunnen vergroten. Een gebrek aan sociale steun en familieconflicten uit het verleden kunnen bijvoorbeeld vooral oudere volwassenen kwetsbaar maken.

Elke oudere volwassene kan het slachtoffer worden van ouderenmishandeling. Het is belangrijk dat mensen opkomen voor leden van de oudere gemeenschap om ervoor te zorgen dat zij de behulpzame, goed geïnformeerde zorg krijgen die zij verdienen. Je kunt de onderstaande bronnen raadplegen om manieren te vinden om dierbaren te helpen.

Neem contact op met volwassenenbeschermingsdiensten

Elke provincie en staat heeft een Adult Protective Services-programma (APS). Deze overheidsinstantie is ontworpen om oudere en afhankelijke volwassenen te helpen beschermen tegen verwaarlozing en misbruik. U kunt misbruikincidenten melden bij uw lokale APS, die een onderzoek naar de zorgen zal starten. Bovendien kunnen ze u in contact brengen en verwijzen naar andere gemeenschapsbronnen die zijn ontworpen om oudere volwassenen te ondersteunen.

Bel de Hotline voor huiselijk geweld

Als u een incident van ouderenmishandeling wilt melden, hulp wilt bieden aan een oudere volwassene of meer informatie wilt over hoe u verder kunt gaan, kunt u contact opnemen met de Hotline Huiselijk Geweld. De hotline is te bereiken op 1.800.799. SAFE (7233) of u kunt "START" sms'en naar 88788. Als het veilig is om dit te doen, kunt u deze hotline samen met uw dierbare bellen om een plan te maken om verder te gaan.

Verwijder ze uit de situatie

Als een oudere volwassene in uw leven misschien te maken krijgt met misbruik, doe dan alles wat u kunt om hem of haar uit potentieel gevaarlijke situaties te verwijderen. Als ze momenteel in een woonzorgcentrum verblijven, is het misschien het beste om andere huisvestingsopties te verkennen. Als uw dierbare een thuisverzorger gebruikt voor ondersteuning, kan het nuttig zijn om andere hulpmiddelen te verkennen of hulp te zoeken via een ander bedrijf.

Dit is misschien niet eenvoudig, afhankelijk van je bandbreedte en woonsituatie. U kunt echter rekenen op steun van familie en gemeenschap om uw dierbare uit de gevarenzone te houden terwijl u toekomstige regelingen treft.

Het is niet gemakkelijk voor oudere volwassenen om gevallen van misbruik te melden. Om deze reden is het vooral belangrijk dat dierbaren en anderen in de gemeenschap hun stem laten horen als ze de signalen zien. Als je anderen erbij betrekt, red je misschien wel een leven.

Aanbevolen: