Antieke Tiffany-lampen: gids voor iconische meesterwerken

Inhoudsopgave:

Antieke Tiffany-lampen: gids voor iconische meesterwerken
Antieke Tiffany-lampen: gids voor iconische meesterwerken
Anonim
Twee Tiffany-lampen
Twee Tiffany-lampen

Antieke Tiffany-lampen worden door zowel verzamelaars als interieurontwerpers beschouwd als een van de meest verzamelbare stukken historische verlichting. Helaas zijn er vanwege hun enorme populariteit veel vervalsingen en reproducties op de markt te vinden, waardoor het belangrijk is dat u vertrouwd raakt met deze legendarische lampstijlen en met hoe ze precies wereldwijd begeerd werden.

De Tiffany-lamp komt tevoorschijn

Louis Comfort Tiffany, zoon van Tiffany &Co.'s oprichter, toonde zijn baanbrekende lampenontwerpen voor het eerst op de Chicago World's Fair eind 19deeeuw. Tiffany's favoriete glastechniek werd legendarisch en hielp de groeiende Art Nouveau-beweging te versterken die zich in die periode in Frankrijk ontwikkelde. Tegen 1900 kon de wereld een van Tiffany's glas-in-loodlampen kopen, waardoor glasblazen tot een prachtige kunst werd verheven en geld kon worden verdiend.

Tiffany-lampstijlen

Tiffany-lampen worden tegenwoordig vaak als kunstwerken beschouwd en zijn gemaakt in zes basisstijlen, waarvan sommige op een veiling verrassende bedragen zullen opleveren. Deze stijlen omvatten:

  • Tabel
  • Vloer
  • Bureau
  • Kroonluchter
  • Wandkandelaar
  • Hangende schaduw
Tiffany-lampstijlen
Tiffany-lampstijlen

Tafellampen

Tiffany tafellampen concurreren alleen met het kleine blauwe doosje voor het populairste Tiffany-item. Het zijn kleine verlichtingsarmaturen die bedoeld zijn om precies op bureaus en tafels te passen. Helaas voor fans van deze stijl zijn echte antieke Tiffany-tafellampen een schokkend bedrag waard. Er is onlangs één antieke Tiffany-lamp door Sotheby's verkocht voor bijna $ 2.300.000.

Vloerlampen

Tiffany's vloerlampen verschillen enorm van hun iconische tafellampen doordat ze over het algemeen groter zijn en voorzien zijn van naar boven gerichte, fluitvormige lampenkappen die het licht naar buiten de kamer in sturen. In sommige gevallen kunnen de staande lampen van Tiffany honderdduizenden dollars waard zijn. Eén Tiffany-vloerlamp werd bijvoorbeeld tijdens een recente veiling verkocht voor $ 700.000.

Tiffany vloerlamp
Tiffany vloerlamp

Hangende tinten

Tiffany breidde zich uit naar grote verlichtingscentra met hun hangende tinten die zowel naar boven als naar beneden gericht waren. Interessant genoeg zijn deze stukken vaak gemaakt om te worden opgenomen in bijpassende vloer- en tafelsets met motief. Hoewel deze antieke hangende lampenkappen net zo duur zijn als hun zusjes met tafel- en vloerlampen, kosten moderne reproducties je slechts ongeveer €200-€300.

Ontwerpen van Tiffany lampenkappen

Tiffany-lampen zijn gemaakt van geblazen glas of voorzien van glas-in-loodkappen en waren onmiddellijk gewild bij de Amerikaanse elite vanwege hun hoogwaardige constructie en ouderwetse schoonheid. Hier zijn een paar van de motieven die u mogelijk terugvindt op echte Tiffany-lampenkappen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke thema's van de Art Nouveau-beweging.

  • Geometrische vormen
  • Bloemenpatronen
  • Libellen
  • Wijnstokken
  • blauweregen
  • Boomtakken
  • Middeleeuwse motieven
  • Renaissance-ontwerpen
  • Zodiakaalsymbolen
  • Bamboe ontwerpen
  • Vormen van glas-in-loodtinten
  • Kegel
  • Globe
Tiffany tafellamp
Tiffany tafellamp

Unieke kenmerken van de Tiffany-lamp

Gezien het feit dat Tiffany-lampen met de hand geblazen zijn, zijn er geen twee precies hetzelfde, waardoor sommige van de briljantere stukken ongelooflijk waardevol zijn voor verzamelaars. Het unieke proces dat werd gebruikt om een van deze lampen of lampenkappen te manifesteren, omvatte het nemen van gekleurd glas - dat was ontstaan door het toevoegen van metaalverbindingen aan gesmolten glas - en het omwikkelen van koperdraad eromheen. Toen dit eenmaal voltooid was, werden de kleine stukjes aan elkaar gesmolten om ze in een schaduwvorm te gieten. De fabricage die het meest op deze stijl leek, werd gevonden in historische glas-in-loodramen, en de innovatie van Tiffany werd de nieuwe glas-in-loodstandaard voor dit tijdperk.

Merken en handtekeningen

Om er zeker van te zijn dat een Tiffany-lamp authentiek is, wil je eerst zoeken naar een merkteken van de fabrikant, dat duidt op eigendom. Veel van de originele Tiffany-lampenkappen waren gesigneerd, maar door de jaren heen zijn er verschillende handtekeningen gebruikt. Deze inconsistenties kunnen het authenticatieproces nogal lastig maken voor amateur-speurneuzen. Sommige lampenkappen dragen de volledige naam Tiffany op de buitenste metalen rand van de lampenkap, terwijl andere "Tiffany Studios", "Tiffany and Co." hebben, alleen in initialen, en sommige hebben helemaal niets. Bovendien hebben veel lampenkappen naast de handtekening ook een modelnummer gestempeld, hoewel dit niet voor elk product het geval is dat het bedrijf heeft uitgebracht.

Tiffany Studios-lamp
Tiffany Studios-lamp

Pas op voor Tiffany-reproducties en vervalsingen

Interessant is dat er een grote markt is voor echte reproducties, waardoor mensen Tiffany-achtige lampen in huis kunnen hebben zonder dat ze de exorbitante hoeveelheid geld in een authentiek stuk hoeven te investeren. Er zijn echter veel vervalsingen van antieke Tiffany-lampen die zo fijn zijn vervaardigd dat ze zelfs aan het geoefende oog kunnen voorbijgaan. Een van de gemakkelijkste manieren om een Tiffany te beoordelen is gebaseerd op de materialen die zijn gebruikt om hem te maken en de precisie van de merktekens van de maker; maar de meest trefzekere manier om te bepalen of een potentiële Tiffany een echte Tiffany is, is door hem door een expert te laten taxeren. Gezien de hoge waarden van antieke Tiffany-lampen, is het de moeite waard om wat geld uit te geven om een gekwalificeerde professional naar je stuk te laten kijken.

Aan het einde van de regenboog

Tiffany-lampen en hun regenboogkleurige lampenkappen zijn unieke overblijfselen geworden van een lang vervlogen kunststroming die het moderne publiek blijft boeien. Hoewel het nogal onwaarschijnlijk is dat je een van deze dure stukken designgeschiedenis aan je collectie kunt toevoegen, zijn er veel historische huizen en musea die deze tentoonstellen waar het publiek van kan genieten. Haal dus uw kaarten tevoorschijn en plan om tijdens uw volgende vakantie te stoppen en te genieten van de regenboogluminescentie van een antieke Tiffany-lamp.

Aanbevolen: