Waarom handgeschilderde Tole-kroonluchters tijdloze meesterwerken zijn

Inhoudsopgave:

Waarom handgeschilderde Tole-kroonluchters tijdloze meesterwerken zijn
Waarom handgeschilderde Tole-kroonluchters tijdloze meesterwerken zijn
Anonim

Leer waar u op moet letten als u aan het winkelen bent en hoe u de perfecte bloemenlamp voor uw ruimte kunt vinden.

Kasteel van Versailles
Kasteel van Versailles

Met hun prachtige, op de natuur geïnspireerde ontwerpen en retrostijl zijn tole-kroonluchters het ideale middelpunt voor je keuken, thuiskantoor, slaapkamer of vrijwel overal waar je wat licht wilt werpen en wat vintage charme wilt toevoegen.

Het is gemakkelijk in te zien waarom tole-verlichtingsarmaturen decorateurs boeien. Ze waren eind 19e eeuw tot halverwege de 20e eeuw super populair en zijn gemaakt van metaal met bladeren, bloemen en soms zelfs fruit. Het leuke is dat ze met de hand beschilderd zijn, dus elk exemplaar is uniek. Bovendien zijn ze vrij gemakkelijk te vinden in antiekwinkels en rommelmarkten, vooral als je weet wat je zoekt.

Hoe u een antieke Tole-kroonluchter kunt identificeren

Omdat vintage bloemenverlichtingsarmaturen een moment aan het veroveren zijn in de decoratiewereld, maken veel bedrijven stukken in vintage-stijl die eigenlijk helemaal niet oud zijn. Deze nieuwe reproducties zijn niet bedoeld om kopers te misleiden, maar ze kunnen een beetje verwarrend zijn als je ze in winkels ziet. Dit zijn enkele manieren om te bepalen of je een echte, vintage tole-lamp in handen hebt of een moderne reproductie.

Italiaanse gouden kroonluchter met roze porseleinen rozen en groene bladeren
Italiaanse gouden kroonluchter met roze porseleinen rozen en groene bladeren

Kijk naar de kwaliteit van het schilderij

Antieke en vintage hanglampen zijn met de hand beschilderd, en dat is te zien. Als de verf op de bloemen terechtkomt of de bloemkleur op de bladeren uitloopt (of andersom), is het waarschijnlijk geen vintage exemplaar. Hoewel er bij oudere stukken veel variatie in kwaliteit is, vertonen deze handgeschilderde schoonheden meestal goed vakmanschap.

Verwacht patina te zien

Als het om antiek en vintage stukken gaat, is patina belangrijk. Het is de normale slijtage die met de tijd optreedt, en je zult dit niet zien bij moderne reproducties. Hoewel je misschien een tole-kroonluchter tegenkomt waarvan de verf in perfecte staat is, is dit niet gebruikelijk. Verwacht wat afbrokkeling van de verf, wat vervaging en zelfs wat roest. Veel verzamelaars vinden dat dit de charme vergroot.

Prachtige prachtige Tole bloemenkroonluchter
Prachtige prachtige Tole bloemenkroonluchter

Controleer de bedrading

Een moderne kroonluchter heeft moderne bedrading die je eenvoudig aan je plafond kunt bevestigen of zelfs op een stopcontact kunt aansluiten. Een vintage kroonluchter heeft daarentegen meestal oudere bedrading. Veel oude verlichtingsarmaturen hebben met stof beklede draad of geen aarddraad.

Moet weten

Als je van plan bent een kroonluchter met oude bedrading te gebruiken, moet je deze professioneel opnieuw laten bekabelen. Veel lampenreparatiewerkplaatsen doen dit tegen een vergoeding, meestal rond de $ 30 en meer, afhankelijk van de complexiteit van de bedrading.

Let op plastic onderdelen

Hoewel sommige vormen van plastic al een eeuw bestaan, werden ze pas de afgelopen decennia vaak gebruikt in verlichtingsarmaturen. Als je een armatuur ziet met aanzienlijke plastic onderdelen, is het waarschijnlijk geen vintage exemplaar.

Tole kroonluchterstijlen waar je dol op zult zijn

Hoewel de meeste kroonluchters van metaal zijn, met de hand beschilderd en geïnspireerd door de natuur, is er eigenlijk heel wat stijlvariatie onder hen. De perfecte keuze voor jouw ruimte kan afhangen van waar je hem gaat gebruiken en de kleuren en motieven die in de decoratie worden gebruikt.

Niet-gerestaureerde Franse Lemon Toleware kroonluchterlamp, circa 1940-1950
Niet-gerestaureerde Franse Lemon Toleware kroonluchterlamp, circa 1940-1950

Tole-verlichtingsarmaturen met kleurrijke bloemen

De klassieke kroonluchter heeft kleurrijk geschilderde bloemen die echte bloemen nabootsen. Je ziet allerlei soorten bloemen: vrolijke madeliefjes, elegante lelies, opvallende irissen, klassieke rozen, noem maar op. De maten variëren van kleine armaturen die een damestoilet kunnen verlichten tot enorme kroonluchters voor een grote eetkamer of slaapkamer.

Moet weten

Sommige tole-armaturen hebben porseleinen of porseleinen rozen in plaats van metalen bloemen. De rest van de kroonluchter is misschien van metaal, maar de delicate bloemen zijn met de hand gebeeldhouwd. Deze armaturen zijn vaak waardevoller.

Vergulde Tole-kroonluchters

De Hollywood Regency-stijl van decoreren in het midden van de 20e eeuw zag een interessante variatie op de klassieke bloemenkroonluchter. Deze stukken zijn vaak geheel in goud geschilderd of bedekt met bladgoud. Deze monochrome en super blitse look is perfect voor bijna elke kamer.

Tole Fruitverlichtingsarmaturen

Een van de meest populaire plekken om een tole-kroonluchter te gebruiken in je decoratie is in de keuken of eetkamer. Dit is waar fruitkroonluchters echt schitteren (woordspeling bedoeld). Sommige tole-ontwerpen hebben aardbeien, citroenen, kersen en allerlei andere soorten fruit gecombineerd met groen.

Tole kroonluchterwaarden en factoren

Een moderne reproductie van een tole-kroonluchter kost ongeveer $ 200 tot $ 300, maar een echt vintage stuk heeft veel meer variatie in waarde. Sommige verkopen voor minder dan $ 200, maar andere kunnen enkele honderden of zelfs duizenden dollars waard zijn. Dit zijn de belangrijkste factoren die de waarde beïnvloeden:

  • Beauty- Omdat een kroonluchter is ontworpen ter decoratie, zijn de mooiste exemplaren meestal meer waard. Een prachtige vintage Italiaanse tole-kroonluchter met delicate blauwe rozen en groen blad werd bijvoorbeeld verkocht voor iets minder dan $ 700, ondanks enkele staatsproblemen.
  • Vakmanschap - Een stuk dat fijn is vervaardigd, is waardevoller dan een stuk dat minder details en minder tijd bevat. Porseleinen bloemen kunnen de waarde vergroten vanwege het werk dat nodig is om ze te maken. Een Italiaanse vergulde kroonluchter met porseleinen zinnia's werd verkocht voor ongeveer $ 600.
  • Conditie - Een zeer oude kroonluchter kan enkele staatsproblemen hebben zonder dat dit de waarde veel beïnvloedt, maar een vintage kroonluchter moet in goede staat zijn om een topprijs op te brengen. Deze verder mooie vintage madeliefjeskroonluchter miste enkele onderdelen en vertoonde stukjes en verfverlies. Het werd verkocht voor ongeveer $ 150.

Moet weten

Als je op zoek bent naar een kroonluchter en je afvraagt of de prijs redelijk is, vergelijk deze dan met vergelijkbare exemplaren die onlangs zijn verkocht. Vergelijk niet met de verkoopprijzen die verkopers vragen, omdat ze meer kunnen vragen dan het stuk waard is.

Transformeer een kamer met een handgeschilderde kroonluchter

Vintage en antieke kroonluchters zijn leuk om te shoppen, vooral omdat ze in zoveel verschillende stijlen en kleuren verkrijgbaar zijn. Met zo'n handgeschilderd middelpunt kun je een kamer transformeren, dus neem de tijd om het perfecte middelpunt te vinden.

Aanbevolen: