Antieke hooihark: van handgereedschap tot tractorgetrokken

Inhoudsopgave:

Antieke hooihark: van handgereedschap tot tractorgetrokken
Antieke hooihark: van handgereedschap tot tractorgetrokken
Anonim

Leer antieke hooiharken identificeren

Afbeelding
Afbeelding

Als je op zoek bent naar vintage landbouwwerktuigen of als je wat gereedschap in een schuur of zolder hebt liggen, is het handig om iets te weten over antieke hooiharken. Mensen gebruiken deze praktische hulpmiddelen al eeuwenlang en ze zijn er in verschillende stijlen. Sommige antieke hooiharken zijn zelfs behoorlijk waardevol.

De eerste antieke hooiharken

Afbeelding
Afbeelding

Antieke hooiharken kunnen twee basisvormen aannemen. De vroegste hooiharken waren handgereedschap en leken veel op een gewone hark met extra ruimte tussen de tanden. Deze worden in sommige delen van de wereld nog steeds gebruikt. Er zijn ook harken getrokken door teams van paarden, muilezels of ossen, en later harken getrokken door tractoren.

Vroege draagbare hooiharken

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel de allereerste hooiharken waarschijnlijk van boomtakken waren gemaakt, gebruiken mensen al eeuwenlang hooiharken met een eenvoudig handvat. Dit ontwerp was vooral populair in de 19e eeuw. Het beschikt over een houten handvat en een hark met wijd uit elkaar geplaatste tanden aan het uiteinde. Om de hark te gebruiken, sleepte iemand hem over het gedroogde gras, waardoor de tanden het hooi op een stapel konden verzamelen.

Bouw van oude hooiharken

Afbeelding
Afbeelding

Oude hooiharken hebben een eenvoudig ontwerp. Meestal worden de houten tanden gemonteerd op een breder stuk hout dat het lichaam van de hark vormt. Bij zeer oude en primitieve exemplaren is misschien geen metaal gebruikt in de constructie, maar modernere harken zijn soms voorzien van stalen hardware.

Variaties op handhooiharkontwerpen

Afbeelding
Afbeelding

Handhooiharken kunnen ook subtiele variaties op hun ontwerp hebben, die regionaal kunnen zijn. Sommige zijn voorzien van een afgeronde halve hoepel die door de stok steekt en stabiliteit biedt aan de basis van de hark. Anderen hebben tanden aan twee kanten, waardoor de hark twee keer zo lang gebruikt kan worden. Deze variaties kunnen fascinerend zijn om te ontdekken.

Door paarden getrokken hooiharken

Afbeelding
Afbeelding

Later werden hooiharken door paarden getrokken. Dit waren dumpharken; brede machines op twee wielen met gebogen tanden van hout of ijzer. Ze werden door de boer bediend vanaf een stoel die boven de hark was gemonteerd.

Door tractor getrokken harken

Afbeelding
Afbeelding

Toen tractoren op de boerderij werden geïntroduceerd, werden hooiharken ontwikkeld die aan de achterkant van een tractor konden worden bevestigd. In plaats van paarden trok een tractor de hark.

Delen van een antieke hooihark

Afbeelding
Afbeelding

Het grootste deel van de hark was gemaakt van hout, terwijl de wielen en tanden van metaal waren, meestal van ijzer of staal. Latere harken werden bijna volledig van metaal gemaakt.

Doel van de hark

Afbeelding
Afbeelding

De hooihark werd gebruikt om het gesneden hooi in zwaden te verzamelen, zodat het kon worden verpakt of op een wagen kon worden geladen. Het hooi werd opgeschud en gekeerd zodat het zou drogen. De hark maakte het hele proces eenvoudiger.

Hoe de hark werkte

Afbeelding
Afbeelding

De tanden van de hark sleepten over de grond en verzamelden het afgesneden hooi. Toen de tanden vol waren, tilde de boer de hark op, waardoor het hooi op een stapel achterbleef. Vervolgens werd er bij elke passage meer hooi aan de stapel of het zwad toegevoegd.

Antieke hooiharkwaarden

Afbeelding
Afbeelding

Als je een antieke boerderijhooihark koopt of verkoopt, is het handig om een idee te hebben van wat deze werktuigen waard zijn. Handbediende hooiharken worden meestal voor $ 50 tot $ 100 verkocht, afhankelijk van hun leeftijd en staat. Zeer oude exemplaren of exemplaren met interessante ontwerpelementen kunnen voor meer worden verkocht.

Het komt vaker voor dat je onderdelen vindt van door paarden en tractoren getrokken hooiharken die complete onderdelen vormen. Meestal zal de houten tong van de hark zijn weggerot. Er zijn maar heel weinig oude hooiharken te vinden waarvan alle onderdelen intact zijn, maar onderdelen zoals de tanden van de dumphark kunnen in goede staat voor $ 25 per stuk worden verkocht. Onderdelen die er mooi uitzien om tentoon te stellen, zijn het meest waard. Complete door paarden of tractoren getrokken hooiharken kunnen honderden dollars waard zijn.

Oude landbouwwerktuigen verzamelen

Afbeelding
Afbeelding

Antieke hooiharken kun je meestal zittend en roestend vinden in verlaten velden. Veel mensen zijn van mening dat deze herinneringen aan vervlogen tijden geen praktisch nut hebben. Antiek landbouwgereedschap is geen verzamelobject waar iedereen ruimte voor heeft. Meestal zijn deze items te vinden in musea over levende geschiedenis en andere educatieve locaties.

Als u een groot perceel heeft, kan het een mogelijkheid zijn om een hooihark in uw tuin of tuin neer te zetten. Of je hem nu restaureert of laat zoals je hem terugvindt, een hooihark kan een aantrekkelijke, nostalgische decoratie zijn.

Aanbevolen: