Soorten technisch schrijven

Inhoudsopgave:

Soorten technisch schrijven
Soorten technisch schrijven
Anonim
Man met technische handleiding
Man met technische handleiding

Technisch schrijven behandelt verschillende soorten documenten en documentatie, inclusief het schrijven van rapporten en beleid. Het is van vitaal belang voor meerdere gebieden van menselijke inspanning, waaronder wetenschap, technologie, het bedrijfsleven en de industrie. U kunt in elk van deze vaardigheden uitblinken als u bedreven bent in het interpreteren van gegevens en het presenteren ervan op een behulpzame en georganiseerde manier.

Technische documentatie

Voorbeelden van conventionele technische documentatie zijn reparatiehandleidingen, gebruikershandleidingen, onderhoudsrichtlijnen, technische specificaties, technische handleidingen en naslagwerken. Dit type technisch schrijven is gericht op een specifiek publiek, dus de schrijver moet zich bewust zijn van het begripsniveau van de lezer en gedetailleerde kennis hebben over het onderwerp waarover hij schrijft.

Instructies voor eindgebruikers

Instructiemap op bureau
Instructiemap op bureau

Wanneer u een softwareprogramma aanschaft, een computerrandapparaat installeert of een technologisch gadget of consumentenapparaat koopt, wordt het geleverd met een elektronische of papieren gebruikershandleiding met instructies over het gebruik ervan. Schrijvers die dit soort documenten maken, moeten zeer technische gegevens interpreteren en deze vervolgens presenteren in gebruiksvriendelijke taal die door een algemeen publiek kan worden begrepen. Deze categorie bevat ook richtlijnen voor het oplossen van problemen, montage-instructies, lijsten met wat u wel en niet mag doen, garantiebeschrijvingen en juridische disclaimers.

Technische rapporten

Naast instructies en richtlijnen bevatten veel technische producten informatie over de geschiedenis, evolutie of structurele of operationele herzieningen van het product. Technische schrijvers organiseren de informatie en bewerken deze voor beknoptheid en nauwkeurigheid.

Haalbaarheidsstudies en bedrijfsrapporten

Haalbaarheidsstudies en bedrijfsrapporten (zoals jaarlijkse financiële rapporten) vereisen nauwkeurig onderzoek en presentatie van feiten die gemakkelijk kunnen worden begrepen door werknemers, leidinggevenden en aandeelhouders op verschillende niveaus. Deze rapporten bevatten normaal gesproken grafieken en diagrammen voor vergelijkende doeleinden op het gebied van economie, tijdlijnen en sociale of zakelijke bruikbaarheid, samen met verhalen om de visuele hulpmiddelen uit te leggen.

Onderzoeksresultaten

Producten zoals farmaceutische producten of medische hulpmiddelen gaan vergezeld van documentatie van bevindingen en interpretaties op basis van laboratoriumtests of veldonderzoek. Voorbeeldige aandacht voor detail is essentieel voor de presentatie van onderzoeksresultaten, aangezien dit soort technisch schrijven vaak feiten bevat over geneesmiddelinteracties, bijwerkingen en andere belangrijke gezondheidsgerelateerde problemen.

Beleid en procedures

Werknemers handboek
Werknemers handboek

Zowel grote als kleine bedrijven hebben beleids- en procedurerichtlijnen voor hun organisatie en werknemershandboeken om zichzelf te beschermen tegen rechtszaken van werknemers die zouden kunnen beweren dat ze niet op de hoogte waren van bepaalde regels en voorschriften. Technische schrijvers presenteren deze instructies in duidelijke, niet-discriminerende termen en begrijpelijke taal.

Bedrijfsplannen

Voordat kredietinstellingen overwegen leningen te verstrekken aan nieuwe of gevestigde bedrijven, hebben ze een gedetailleerd businessplan nodig. Deze documenten vereisen zeer technisch financieel en operationeel onderzoek. Ze omvatten projecties over uitgaven, mogelijke verliezen en winstmarges, samen met een concurrentieanalyse, marketingstrategieën en gedetailleerde achtergrondinformatie over de professionele achtergrond en financiële stabiliteit van de eigenaar(s).

Witboeken

Whitepapers zijn handleidingen voor het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen die door een organisatie worden gecreëerd voor een extern publiek. Ze onderzoeken specifieke problemen en presenteren gezaghebbende oplossingen die lezers worden aangemoedigd te adopteren. Whitepapers worden in veel sectoren en bedrijfstypes gebruikt om een probleem uit te leggen en een bepaalde oplossing, product, technologie of methodologie aan te bevelen.

Casestudies

Casestudies bieden schriftelijke analyses van situaties uit het echte leven. Ze kunnen gaan over individuen, groepen, organisaties, klinische praktijken, beslissingen of gebeurtenissen die de studie van het onderwerp gedurende een bepaalde periode weerspiegelen. Ze proberen patronen in gegevens over het onderwerp te identificeren op basis waarvan generalisaties kunnen worden gemaakt en trends kunnen worden geïdentificeerd. Casestudies verschijnen vaak in wetenschappelijke tijdschriften, maar hebben ook hun plaats in het bedrijfsleven.

Literatuurrecensies

Een literatuuronderzoek kan een op zichzelf staand document zijn of worden opgenomen als onderdeel van een primair rapport. Literatuurrecensies kun je beschouwen als technisch schrijven dat een overzicht geeft van wat er over een onderwerp bekend is. Ze vatten eerder uitgevoerd onderzoek en bevindingen over een onderwerp samen en geven details, waarbij de nadruk ligt op onderzoeksmijlpalen, tegenstrijdige resultaten en wat er nog ontdekt moet worden door verder onderzoek.

Voorstellen

Voorstellen zijn specifiek geschreven als een oproep tot actie om een individu of een groep iets te laten doen. Voorbeelden uit de praktijk zijn onder meer voorstellen om subsidies te ontvangen, projecten uit te voeren, producten aan te schaffen of specifieke verbeteringen aan een organisatie, product, methodologie of dienst te overwegen. Omdat een voorstel zeer overtuigend moet zijn, moet het worden geschreven met het beoogde publiek voorop. De schrijver moet ernaar streven de aanwezige behoefte te identificeren en het beoogde actieplan te beschrijven (en de lezers ervan te overtuigen dit over te nemen).

Carrières in technisch schrijven

Als je een goed oog voor detail hebt en het schrijftalent om complexe concepten in gemakkelijk te begrijpen termen uit te leggen, kun je misschien een lucratieve carrière als technisch schrijver hebben. Om uw talentniveau te testen, biedt u aan om gratis een paar kleine technische schrijftaken uit te voeren voor uw favoriete liefdadigheidsinstellingen of bedrijven en gebruikt u hun feedback om na te gaan of dit een goede beroepsrichting voor u is, of u nu als freelancer of als freelancer werkt. werknemer voor een bedrijf dat technische schrijvers inhuurt.

Aanbevolen: