Regels voor hoofdlettergebruik in technisch schrijven

Inhoudsopgave:

Regels voor hoofdlettergebruik in technisch schrijven
Regels voor hoofdlettergebruik in technisch schrijven
Anonim
Gerichte vrouwelijke ingenieur werken op laptop in werkplaats
Gerichte vrouwelijke ingenieur werken op laptop in werkplaats

Wat voor soort technisch schrijven je ook doet, het is essentieel om een handig spiekbriefje met hoofdletterregels te hebben. Op die manier hoeft u, als u iets voor een klant af moet krijgen, niet door een naslagwerk te bladeren of verwoed op internet naar antwoorden te zoeken. Maak een bladwijzer van deze regels, zodat u ze binnen handbereik hebt.

Alle eigennamen in hoofdletters schrijven

Net als bij elk ander type schrijfwijze, moet je eigennamen in technische documenten met een hoofdletter schrijven. Het kan echter een uitdaging zijn om erachter te komen wat een eigennaam is en wat gewoon een ander woord is. Houd deze tips in gedachten.

Genoemde plaatsen, wegen en voertuigen

Geef alle benoemde gebouwen een hoofdletter, evenals alle straten, bruggen, tunnels, spoorwegen en andere door de mens gemaakte constructies. Schrijf ook de transportmiddelen met een hoofdletter als u de officiële naam gebruikt (hoofdletter "Ford Focus", maar niet "auto"). Als een plaats, gebouw of kamer geen naam heeft, mag deze niet met een hoofdletter geschreven worden.

Mensen en soms hun uitvindingen

Gebruik altijd hoofdletters voor de namen van mensen, net zoals u dat in elk ander document zou doen. Als techschrijver kun je echter ook uitvindingen of ontdekkingen tegenkomen die naar mensen zijn vernoemd. In dat geval wordt de naam van de persoon met een hoofdletter geschreven, maar het woord voor de ontdekking of uitvinding is niet: Denk aan 'Bunsenbrander', 'Haley's komeet', 'De ziekte van Alzheimer' en 'Petrischa altje'. Gebruik alleen theorieën en wetenschappelijke wetten die naar iemand zijn vernoemd met hoofdletters.

Temperatuurschalen

Op dezelfde manier zijn de temperatuurschalen, zoals Fahrenheit, Celsius en Kelvin, vernoemd naar wetenschappers. Daarom moet de naam van de weegschaal in technische documenten altijd met een hoofdletter worden geschreven.

Clubs en organisaties

Geef alle genoemde clubs, broederlijke verenigingen, officiële groepen en andere organisaties een hoofdletter. Kapitaliseer ook diensten van deze organisaties, maar alleen als ze officieel genoemd worden. Gebruik bijvoorbeeld 'Microsoft Word' met een hoofdletter, maar niet 'Microsoft's tekstverwerkingssoftware'.

Aanwijzingen alleen voor eigennamen

Aanwijzingen op het kompas mogen alleen met een hoofdletter worden geschreven als ze deel uitmaken van het eigennaam of een bekende naam voor een locatie. 'West Coast' moet bijvoorbeeld met een hoofdletter worden geschreven, net als 'West Palm Beach'. 'Rijd naar het westen' mag echter niet.

Soms worden delen van een systeem of software met hoofdletters geschreven

Op dezelfde manier schrijf je elk benoemd onderdeel van een systeem waarover je schrijft met een hoofdletter. Bekijk bijvoorbeeld deze voorbeelden:

  • Gebruik hoofdletters voor menunamen of interface-elementen, zoals 'Help-menu' als deze in het systeem met hoofdletters worden geschreven.
  • Als interface-elementen in het systeem niet met hoofdletters worden geschreven, gebruik ze dan niet in de documentatie.
  • Gebruik componenten zoals 'muis', 'knop' of 'schakelaar' niet met hoofdletters.
  • Maak gelabelde onderdelen van de apparatuur met hoofdletters waarin het label op de apparatuur met hoofdletters is geschreven, zoals 'Knop A.'

    Mannelijke supervisor en werknemer die machines onderzoekt
    Mannelijke supervisor en werknemer die machines onderzoekt

Gebruik nooit hoofdletters voor nadruk

Als u samenwerkt met vakexperts om de inhoud voor een document te creëren, bent u wellicht het fenomeen tegengekomen van het gebruik van hoofdletters om de nadruk te leggen. Wanneer een materiedeskundige iets belangrijks vindt, kan hij of zij dat woord met een hoofdletter schrijven. Houd hier rekening mee terwijl u het definitieve document maakt.

Woorden in acroniemen soms met hoofdletters schrijven

Acroniemen zijn heel gebruikelijk bij technisch schrijven, en het is de beste gewoonte om alle woorden in het acroniem op te schrijven de eerste keer dat u het in een document gebruikt, zodat de lezer weet wat het acroniem vertegenwoordigt. Wanneer u de woorden echter opschrijft, gebruik dan alleen een hoofdletter als het eigennamen zijn. 'International Standards Organization (ISO)' wordt bijvoorbeeld met een hoofdletter geschreven, maar 'gebruikersinterface (UI)' niet.

Verwijzingen in een document in hoofdletters schrijven

In technisch schrijven is het gebruikelijk om te verwijzen naar delen van het document of naar andere documenten binnen een reeks. Wanneer u naar deze documenten of onderdelen verwijst, moet u deze altijd met hoofdletters schrijven. Overweeg het volgende:

  • " Gebaseerd op de gebruikersbehoeften in het document Vereisten."
  • " Zie afbeelding A in de standaardbedieningsprocedure."
  • " Zoals vermeld in Sectie 23."

Onthoud de wetenschapsspecifieke regels voor hoofdlettergebruik

Er zijn enkele specifieke regels voor hoofdlettergebruik voor wetenschappelijke onderwerpen die u mogelijk in technische documenten moet gebruiken. Houd dit soort technische schrijftips in gedachten.

Gebruik de elementen in het periodiek systeem niet met een hoofdletter

Gebruik geen hoofdletters voor de namen van elementen, ook al zijn hun afkortingen met hoofdletters geschreven. Dit is een veel voorkomende fout, dus let hierop in de brondocumenten die u mogelijk gebruikt om uw documentatie te maken.

Close-up van potlood op periodiek systeem
Close-up van potlood op periodiek systeem

Soms astronomietermen met hoofdletters

De meeste planeten, sterren en andere hemellichamen worden met een hoofdletter geschreven als eigennamen. Er is echter een uitzondering voor degenen die het dichtst bij de aarde staan of het meest voorkomen. Schrijf 'Aarde', 'Maan' en 'Zon' alleen met een hoofdletter als ze in een zin staan met andere hemelse dingen.

Delen van wetenschappelijke namen met hoofdletters

Je moet de wetenschappelijke namen van planten, dieren en andere levende wezens altijd cursief zetten. De kapitalisatieregels zijn echter iets uitdagender. Schrijf de phylum, het geslacht, de orde, de klasse en de familie met een hoofdletter, maar schrijf de soort niet met een hoofdletter.

Professionele titels alleen met hoofdletters vóór namen

Beroepstitels, zoals 'president', 'doctor' en 'professor' komen vaak voor in academisch en technisch werk. U mag deze titels alleen met een hoofdletter schrijven als ze voor iemands naam staan. 'President Scott Thomas' moet bijvoorbeeld met een hoofdletter worden geschreven, maar 'Scott Thomas, president van het bedrijf' niet.

Document- en sectietitels in hoofdletters schrijven

Gebruik de regels voor het hoofdlettergebruik van titels die de voorkeur hebben van de klant of organisatie voor wie u documenten maakt. Over het algemeen moeten de eerste en laatste woorden van titels met een hoofdletter worden geschreven, evenals de meeste andere woorden in de titel. Artikelen, zoals 'de' of 'een', worden niet met een hoofdletter geschreven, tenzij ze het eerste of laatste woord zijn. Voorzetsels worden meestal niet met een hoofdletter geschreven als ze minder dan vier letters lang zijn.

Neem altijd contact op met de klant

Elke organisatie of bedrijf heeft zijn eigen regels over het hoofdlettergebruik van specifieke termen of producten. Controleer altijd bij uw klant of werkgever of er bepaalde termen zijn die altijd met een hoofdletter worden geschreven in hun documentatie. Voeg deze aantekeningen vervolgens toe aan deze lijst om een handig naslagwerk voor je werk te creëren.

Aanbevolen: