Victoriaanse lampenkappen: het proces begrijpen

Inhoudsopgave:

Victoriaanse lampenkappen: het proces begrijpen
Victoriaanse lampenkappen: het proces begrijpen
Anonim
Victoriaanse handgenaaide lampenkap
Victoriaanse handgenaaide lampenkap

Victoriaanse lampenkappen zijn verbluffend mooie ingewikkelde stoffen lampenkappen, meestal gemaakt van lagen zijde, kant, katoen of fluweel. De delicate kralen- of stoffen franje die aan de onderkant van de kap hangt, geeft deze lampenkappen hun kenmerkende uiterlijk.

Victoriaanse stijl

De woninginrichting in Victoriaanse stijl wordt beïnvloed door de uitgebreide ontwerpen die verband houden met het Victoriaanse tijdperk, de periode van het bewind van koningin Victoria van 1837-1901. De architectuur in Victoriaanse stijl in huizen was zeer sierlijk, met veel versieringen aan de binnen- en buitenkant van het huis. Verlichting in Victoriaanse stijl omvatte kaarsen, olielampen, gaslampen en elektrische lampen. Zoals de meeste Victoriaanse decors waren lampen en verlichtingsarmaturen elegant en uitgebreid.

Met de uitvinding van de gloeilamp in 1879 begonnen elektrische lampen in de meeste welgestelde huizen de gas- of antieke olielampen te vervangen. Er werden fantasievolle stoffen lampenkappen gemaakt om de schittering van deze gloeilampen te bedekken.

Handgenaaide Victoriaanse lampenkappen

Handgenaaide stoffen lampenkappen zijn nauwgezet gedetailleerd. Het proces begint met een draadframe, vaak in de vorm van een soort bloem, aangezien bloemmotieven een grote invloed hadden in de Victoriaanse stijl. Het frame wordt vervolgens omwikkeld met katoenen keperband. Het omwikkelen van het frame is een belangrijke stap, want als het te losjes wordt omwikkeld, zal de kwaliteit van de schaduw slecht zijn. Dankzij de twill kan de stof op het draadframe worden genaaid.

Elk paneel van de lampenkap is bedekt met stof. Er wordt vaak gebruik gemaakt van hoogwaardige stoffen zoals zijde of satijn. Er worden speciale naaitechnieken op de stof gebruikt om effecten zoals rozetten of waaierplooien te creëren. Kant of burn-out fluweel worden toegevoegd aan de aangrenzende panelen of gelaagd. De finishing touch wordt toegevoegd met een lintversiering, kanten rand of gevlochten rand. Fijne handgeverfde franjes of prachtige kralenranden maken de look compleet met bijpassende kwastjes voor de trekkettingen.

Deze delicate, vrouwelijke lampenkappen zijn echte kunstwerken. Elk exemplaar is uniek omdat het handgemaakt is. Als je een sluw type bent en denkt dat je de uitdaging aankunt om een van deze prachtige lampenkappen te maken, kun je bij Victorian Lamp Shade Supply dvd's bestellen waarop je kunt zien hoe je dat moet doen. Je kunt ook lampenkapsets bestellen, waarmee je alle benodigdheden krijgt om je eigen Victoriaanse lampenkap te maken.

Vintage lamprestauratie

Als het een lastige taak is om zelf een handgemaakte Victoriaanse lampenkap te maken, kun je altijd een professional inhuren om je te helpen je vintage lamp te restaureren. U kunt een offerte krijgen voor het restaureren of repareren van een oude lampenkap of bladeren door de voltooide lampenkappen die klaar zijn voor verkoop op de volgende online vintage lampenkapwebsites:

  • Accentschaduw
  • Victoriaanse lampenkapvoorraad

Zelfs als u ervoor kiest om uw Victoriaanse lampenkap op bestelling voor u te laten maken, is er nog steeds veel ontwerp en planning voor de lampenkap waaraan u actief zult deelnemen. De meeste van deze ontwerpers zullen met u samenwerken om bepaal de stijl van het frame dat u wilt, en selecteer de soorten stoffen zoals zijden chiffon, kralenkant, burn-out fluweel, shantung, brokaten en speciale behandelingen zoals rozetten en waaiervormige plooipanelen. De stof en versieringen voor de lampenkap kunnen ook met de hand worden geverfd in aangepaste kleuren om je precies de look te geven die je wilt.

Als je nog geen lampvoet hebt, is dit een andere overweging die je aandacht nodig heeft. U zult door verschillende stijlen lampvoeten moeten bladeren, zoals die bij Lamp Base Speci alties, om te zien welke stijlen beschikbaar zijn. U moet ook beslissen of u een vloerlamp of een tafellamp wilt.

Een andere bron die je zou kunnen proberen voor een vintage lampvoet is eBay. Misschien vindt u veel op een oude lamp die u kunt restaureren met een prachtige nieuwe, met de hand genaaide Victoriaanse lampenkap.

Aanbevolen: