Babyslaapschema's begrijpen tijdens het eerste jaar

Inhoudsopgave:

Babyslaapschema's begrijpen tijdens het eerste jaar
Babyslaapschema's begrijpen tijdens het eerste jaar
Anonim

Als u weet hoe het gemiddelde slaapschema er tijdens het eerste jaar uitziet, kunt u beter leren wat u kunt verwachten.

Slapende pasgeborene
Slapende pasgeborene

De slaapschema's voor baby's zijn compleet anders dan die van ons, en dat kan een uitdaging zijn voor nieuwe ouders. Door het slaappatroon van een baby in het eerste jaar te begrijpen en een paar praktische tips te volgen om hem te helpen een routine op te bouwen, kun je nog meer broodnodige slaapjes krijgen.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig voor het eerste jaar?

De meeste ouders hebben in het eerste jaar slaapproblemen, maar degene die bovenaan de lijst lijkt te staan, is slaapgebrek. Van pasgeborenen tot éénjarigen, baby's ondergaan in slechts twaalf maanden een enorme routineverschuiving. En omdat hun circadiaanse ritme niet eens lijkt op dat van een volwassene, kan de constante cyclus van voeden, in slaap vallen en weer voeden onontkoombaar lijken.

Maar als je ervoor zorgt dat je baby zich aan het juiste slaapschema voor zijn leeftijd houdt, zul je de nachten en vroege ochtenden iets minder gekmakend vinden.

Babyslaapschema's op leeftijd

Het volgende is een algemeen bereik voor het eerste jaar:

Babyleeftijd Hoeveelheid slaap die baby nodig heeft
Pasgeboren 16 uur
1 maand 15,5 uur
3 maanden 15 uur
6 maanden 14 uur
9 maanden-1 jaar 14 uur

Pasgeborenen: 16 uur

Volgens de medische afdeling van Stanford zouden pasgeborenen 16 uur slaap per dag moeten krijgen. Ze verdelen dit in 8-9 uur per nacht en 8 uur per dag. Dit totaal is inclusief dutjes (en dat is waar al die slaapuren overdag binnenkomen).

1 maand: 15,5 uur

Binnen een maand hebben baby's nog steeds heel veel slaap nodig - 15,5 uur om precies te zijn. Dit lijkt 's nachts nog steeds op 8-9 uur. Maar ze hebben overdag twee uur minder nodig dan een maand geleden, waardoor het zeven uur dutje wordt.

3 maanden: 15 uur

Met drie maanden verdeelt je baby nog steeds behoorlijk wat slaaptijd tussen dag en nacht. Concreet zouden ze hun totale dagelijkse slaap van 15 uur moeten opdelen in 9-10 uur 's nachts en ongeveer 4-5 uur overdag. In dit stadium kun je het gevoel krijgen dat je weer een beetje van je normale slaaproutine terugkrijgt.

6 maanden: 14 uur

Natuurlijk heeft een kind van zes maanden veel slaap nodig, maar hij zou het grootste deel daarvan 's nachts moeten krijgen. Van hun totale 14 uur zouden ze overdag slechts 4 uur moeten dutten, en ongeveer 10 uur 's nachts.

9 maanden-1 jaar: 14 uur

Het slaapschema van een kind van negen maanden is bijna identiek aan dat van een kind van zes maanden, behalve dat je hem dichter bij een fulltime nachtslaper brengt. Dit lijkt op slechts 3 uur dutje overdag en 11 uur slaap 's nachts.

Na hun eerste verjaardag

Zodra ze een jaar oud worden, verandert dit een beetje. Baby's tussen één en twee jaar oud hebben over het algemeen 11 tot 14 uur slaap per dag nodig, met één tot twee dutjes overdag.

Waarom slapen baby's zo veel?

Aangezien dit slechts gemiddelden zijn, slapen sommige baby's zelfs meer dan de hierboven weergegeven cijfers. Waarom slapen baby's zo veel? Hun kleine lijfjes en hersenen groeien zo snel - het eerste jaar voor een baby is een periode van substantiële cognitieve en fysieke groei.

Hoewel sommige baby's meer of minder slapen dan gemiddeld, kan er in sommige gevallen te veel slaap voor een baby zijn, wat kan wijzen op onderliggende zorgen. Als u zich zorgen maakt of uw baby te veel slaapt, neem dan contact op met uw kinderarts om problemen met de voeding, ziekte of andere problemen uit te sluiten.

Babyslaappatronen begrijpen

Het is ook belangrijk op te merken dat, hoewel er algemene gemiddelden zijn van hoeveel een baby slaapt in een periode van 24 jaar gedurende het eerste jaar, de manier waarop hij of zij slaapt heel anders zal zijn dan die van een volwassene.

De korte slaap van baby's strekt zich uit - en wanneer ze langer gaan slapen

Ook al hebben baby's misschien 14 tot 16 uur slaap per dag nodig, ze slapen slechts korte stukjes per keer, vooral als ze jonger zijn. Pasgeborenen slapen misschien maar één tot drie uur per keer. Als je baby twee of drie maanden oud is, kan het zijn dat je baby meer dan drie uur achter elkaar slaapt - maar onthoud dat dit kan variëren.

Wanneer beginnen baby's echter langer te slapen? Hoewel het al binnen de drie tot vier maanden kan zijn, beginnen baby's 's nachts meestal pas langer te slapen als ze ongeveer zes maanden oud zijn. En voor een baby van ongeveer zes maanden kan het doorslapen van de nacht slechts een periode van vijf tot zes uur betekenen. Tegen de tijd dat ze acht tot twaalf maanden oud zijn, kunnen baby's zes tot twaalf uur per nacht slapen, maar onthoud dat elke baby anders is.

Moet weten

Hoewel het vastleggen van een aantal consistente praktijken en het aanleren van routines zelfs jonge baby's kan helpen een beter slaapschema op te bouwen, wordt het over het algemeen aanbevolen om geen strikte slaapschema's te hanteren of met slaaptraining te beginnen totdat een baby minstens vier tot zes maanden oud is.

Wanneer moet je je baby wakker maken?

Een van de redenen waarom baby's kortere slaapvensters hebben, is dat baby's om de paar uur gevoed moeten worden: in het begin moeten baby's die borstvoeding krijgen meestal ongeveer om de anderhalf tot drie uur eten, terwijl baby's die kunstvoeding krijgen doorgaans gevoed moeten worden elke twee tot drie uur.

Moet je je baby wakker maken om hem te voeden? Het antwoord hangt volgens Mayo Clinic af van hun leeftijd, gewicht en gezondheid, maar houd er rekening mee dat pasgeboren baby's binnen een periode van 24 uur acht tot twaalf keer moeten worden gevoed. Mogelijk moet u jongere baby's elke drie tot vier uur wakker maken voor voeding, totdat ze tekenen van gewichtstoename vertonen. Zodra uw baby weer zijn geboortegewicht heeft bereikt, hoeft u hem misschien niet meer wakker te maken voor voeding.

Andere situaties waarin je zou kunnen overwegen om je baby wakker te maken (doorgaans gedurende vier of vijf maanden) zijn:

  • Als ze overdag een consistenter dutjeschema volgen en voorbij hun normale dutjetijd hebben geslapen
  • Als ze te kort voor bedtijd slapen

Babyslaapstadia

De typische slaapfasen van een baby doorlopen een lichte en diepe slaap. Het gebruikelijke patroon is:

  • REM (Rapid Eye Movement) lichte slaap: Ongeveer de helft van de slaaptijd van een baby per dag is in REM-slaap.
  • Niet-REM-slaap: dit omvat verschillende subfasen: slaperigheid, lichte slaap, diepe slaap en zeer diepe slaap. Baby's doorlopen deze cycli over het algemeen meerdere keren terwijl ze slapen.

Nadat baby's wakker worden, doorlopen ze doorgaans een rustige, actieve en huilfase.

Wat betekenen de statistieken eigenlijk?

Het is belangrijk om te onthouden dat geen twee baby's hetzelfde zijn, en dat schattingen van het slaapschema en het patroon gebaseerd zijn op de gemiddelden uit verschillende medische onderzoeken. Dit zijn handleidingen waarmee u het slaapschema van uw baby tijdens het eerste jaar beter kunt organiseren. Of je ze nu om 12.00 uur of om 14.00 uur een dutje doet, is niet zo belangrijk als ervoor zorgen dat ze elke dag het juiste aantal uren halen.

En consistentie is een essentieel onderdeel van het opzetten van het slaapschema van je baby voor succes. Probeer elke dag op dezelfde tijd te eten, een dutje te doen en naar bed te gaan. Zo mis je geen belangrijk slaapuurtje.

Hoe u uw baby kunt aanmoedigen om een beter slaapschema te hebben

Het opstellen van een slaapschema is veel belangrijker dan het schilderen van een kinderkamer of het organiseren van een fotoshoot voor pasgeborenen. Hoe eerder u een routine opbouwt met uw baby, hoe sneller hij elke dag op dezelfde tijd slaperig zal worden. Je kunt je vrije tijd optimaal benutten (of dat nu is om jezelf een dutje te doen of een aantal taken uit te voeren) en je baby de slaapkwaliteit te geven die hij of zij nodig heeft om groot en sterk te worden.

Heeft u moeite om een gemakkelijk slaapschema te creëren? Hier zijn enkele situaties waarmee u mogelijk te maken krijgt en manieren waarop u deze zo snel mogelijk kunt verzachten.

Let op de slaapsignalen van je baby

Je dwingt je baby misschien om het te lang vol te houden voordat hij hem neerlegt voor een dutje of om 's nachts te gaan slapen. Zorg ervoor dat je goed op hun slaapsignalen let. Enkele signalen die een baby zal laten zien als hij moe wordt, zijn:

  • Geeuwen
  • In hun ogen wrijven
  • In de ruimte kijken
  • Roze (roze) wenkbrauwen
  • Aan hun oren trekken
  • Huilen

Als je merkt dat je baby deze symptomen vertoont, probeer hem dan in slaap te leggen. Als ze vrij snel in slaap vallen, weet je dat je in de toekomst opnieuw naar die signalen moet zoeken.

moeder houdt gapende baby vast
moeder houdt gapende baby vast

Cue-slaaptijd volgens een consistent patroon

Mensen houden van routine, en je kunt ze er niet vroeg genoeg aan verslaafd krijgen. Baby's van alle leeftijden gedijen goed als je een routine opzet die hun lichaam en geest kunnen voorspellen. Zorg ervoor dat uw baby een beter slaapschema krijgt door dezelfde stappen te ondernemen elke keer dat u hem neerlegt. Het kan er ongeveer zo uitzien:

  • Worden gewiegd met een specifiek slaapliedje en in bed gelegd.
  • De baby naar zijn slaapgedeelte dragen, de lichten uitdoen, hem neerleggen en dezelfde zin tegen hem zeggen als 'tijd voor een dutje'.
  • Doe een dutje door aan te kondigen dat het tijd is voor een dutje, en breng ze naar de commode om ze te verschonen (indien nodig) of leg ze daar gewoon neer en neurie voor ze. Breng ze vervolgens naar hun slaapgedeelte en zet ze neer.

Deze routines kunnen er van ouder tot ouder heel anders uitzien. Het enige dat je moet onthouden is dat je er een moet bouwen en er consistent mee moet zijn.

Help ze het verschil tussen dag en nacht te leren

Het kan ook nuttig zijn om al vroeg een routine op te bouwen waarin je je baby helpt het verschil tussen dag en nacht te begrijpen. Je kunt helpen routines op te bouwen door het licht laag te houden en de afleiding minimaal te houden tijdens nachtelijke voedingen, en overdag meer stimulerende activiteiten te ondernemen.

Zorg ervoor dat elke verzorger op dezelfde pagina komt

Helaas betekent het krijgen van een baby (voor veel paren) dat de ene persoon de primaire verzorger wordt en dat de ander niet zo veel meedoet. Door niet deel te nemen kan deze minder actieve zorgverlener geheel andere routines of praktijken ontwikkelen dan de primaire.

Het is essentieel dat iedereen op dezelfde pagina zit en dezelfde routines volgt. Als niet iedereen er voorstander van is en zich er niet aan houdt, zullen de scheuren zichtbaar worden. Het maakt je baby niet uit of je het goed bedoelt of niet; ze hebben jouw daden (niet je gedachten) nodig om juist te zijn.

vader kijkt naar slapende baby in wieg
vader kijkt naar slapende baby in wieg

Maak je geen zorgen over het te nauwkeurig volgen van de richtlijnen

Ouders schamen is een groot probleem in de door sociale media gedreven wereld waarin we leven, en iedereen heeft zijn mening over wat de juiste manier is om kinderen groot te brengen. Toch worden de oude praktijken waarmee we zijn grootgebracht elk jaar veranderd of volledig ontkracht. Maak je dus niet al te veel zorgen over het exacte aantal slaapuren dat je baby nodig heeft.

Ze hebben misschien meer slaap nodig, zoals prematuren vaak doen, of ze hebben misschien minder slaap nodig en worden kieskeurig omdat je ze blijft neerleggen voor dutjes die ze niet willen. Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo en hebben misschien ongeveer een uur minder of meer nodig dan gemiddeld. Pas hun slaapschema's aan hun behoeften aan, terwijl ze binnen het bereik voor hun leeftijdsgroep blijven.

Slaap is de geheime saus voor de gezondheid van je baby

Je realiseert je het misschien niet, maar slaap is de geheime saus voor de gezondheid van je baby - en je kunt hem helpen om al vroeg goede slaapgewoonten op te bouwen. Dat wil niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is; maar als je volhardt in je routine en luistert naar de behoeften van je baby en tegelijkertijd de medische richtlijnen volgt, zou je zelf nog een paar zzz's moeten kunnen opvangen.

Aanbevolen: