De fascinerende geschiedenis van magische vierkanten

Inhoudsopgave:

De fascinerende geschiedenis van magische vierkanten
De fascinerende geschiedenis van magische vierkanten
Anonim
Lo Shu-schildpad
Lo Shu-schildpad

Hoewel niemand absoluut zeker is van de geschiedenis van magische vierkanten, kunnen ze volgens de oude Chinese legende wel 5000 jaar oud zijn. Hun geschiedenis is verweven met de geschiedenis van de beschaving.

De geschiedenis van magische vierkanten begint met een oude Chinese legende

Een oude Chinese legende vertelt over keizer Yu-Huang die in de machtige Gele Rivier (Huang-He) zwemt. De keizer zocht de eenzaamheid aan de oever van de rivier en terwijl hij in het water staarde, zag hij de schildpad aan zijn voeten. Keizer Yu wist dat het dezelfde schildpad was die hij elke avond voordat hij naar bed ging, gevormd had gezien door een patroon van sterren aan de nachtelijke hemel. De keizer zag het speciale patroon op de rug van de schildpad en besefte dat het de goddelijke schildpad was.

Een andere versie van de Magic Square-legende

Een andere versie van de legende vertelt over de overstroming van de Gele Rivier en de offers die de mensen aan de rivier brachten in een poging de woede te kalmeren. Elke keer dat er een offer werd gebracht, kwam er een schildpad uit de rivier tevoorschijn en liep de oever van de rivier op en om het offer heen, maar de rivier bleef boos. Keizer Fu Xi merkte het vreemde patroon op de rug van de schildpad op en realiseerde zich dat het een 3 x 3 rasterpatroon was met stippen in het midden van de vierkanten. De som van het aantal stippen in elke rij werd opgeteld tot 15. De keizer realiseerde zich dat dit het aantal offers was dat ze moesten brengen aan de boze overstromende rivier in de hoop deze weer gelukkig en vredig te maken.

Lo Shu Magisch Vierkant

Deze legende, geschreven in een van de vijf klassieke teksten uit het oude China, genaamd The Book of Rites, staat bekend als de "rol van de rivier Lo" of Lo Shu. Het patroon van de magische vierkanten op het schild van de schildpad was de eerste formule die werd gebruikt om de energie van het universum weer te geven. In de tijd van de oude Chinezen verklaarde het eenvoudige negen-vierkante raster van het magische vierkant de balans en functie van alles in het universum. Tegenwoordig symboliseert het, net als in de oudheid, perfecte harmonie, balans en connectiviteit. Het magische vierkant is het onderliggende basisprincipe van feng shui, de traditionele Chinese geneeskunde en het concept van universele natuurlijke orde.

Feng Shui en magische vierkanten

In feng shui wordt een magisch Lo Shu-vierkant een bagua-diagram of kaart genoemd. Elk van de getallen van de negen gelijke vierkanten van de Lo Shu vertegenwoordigt een trigram. Elk van de secties van de bagua symboliseert specifieke eigenschappen, waaronder:

  • Levensgebied
  • Element
  • Richting
  • Dier
  • Kleur

Bij het beoefenen van feng shui is een bagua een van de hulpmiddelen die worden gebruikt om te bepalen welke delen van je huis of werkplek direct overeenkomen met specifieke gebieden van je leven. Met deze kennis weet u welke delen van uw ruimte gunstig of ongunstig zijn. Je kunt dan feng shui-behandelingen gebruiken in gebieden met negatieve energie om de stroom van positieve energie, of chi, door je ruimte te bevorderen.

Er moet echter worden opgemerkt dat alleen beoefenaars van de Black Hat Sect (Form School)-methode van feng shui de bagua alleen gebruiken om de plaatsing van behandelingen te bepalen en keuzes te maken in het ontwerp. Andere feng shui-scholen combineren de bagua-resultaten met een Flying Stars-analyse.

Yin yang-symbool van bagua
Yin yang-symbool van bagua

Geschiedenis van magische vierkanten

De geschiedenis van magische vierkanten is rijk aan folklore, numerologie, astrologie en astronomie. Hoewel het exacte begin ervan een mysterie blijft, wordt de magische kracht ervan verklaard met de wiskundige formule van het feng shui 3 x 3 vierkant met negen rasters. Elke rij van het vierkant met negen rasters heeft dezelfde som van 15. Dit is exact wanneer de getallen bij elkaar worden opgeteld in kolommen, rijen en zelfs diagonaal.

Oude Chinese en Feng Shui magische getallen

De Chinese Ouden erkenden dat dit ook het exacte aantal dagen was in elk van de vierentwintig maancycli van het Chinese jaar. Hoewel de legende beweert dat het het aantal offers was dat uiteindelijk de rivier tevreden stelde, is het zeker een aantal dat ingebakken raakte in de Chinese cultuur als een getal van grote magie en belang.

Magische cijfers
Magische cijfers

Andere historische magische vierkanten

Een paar van de beroemde en populaire magische vierkanten van over de hele wereld zijn iets moderner dan de 4000 jaar oude Lo Shu of de oude magische vierkanten van 4 x 4 die in India (900AD) werden gebruikt. Deze magische vierkanten bieden wiskundige hoogstandjes over het genie achter hun ontwerpen. Magische vierkanten kunnen variëren van 2 vierkanten x 2 vierkanten tot het Franklin-vierkant van 16 bij 16 vierkanten of groter.

1514 Schilderij inclusief magisch vierkant

De Melancholia van de Duitse schilder Albrecht Dürer toont een van de beroemdste magische vierkanten in dit schilderij uit 1514. Het magische vierkant van vier bij vier vierkanten, gevonden boven het zittende vrouwtje met vleugels, zou het eerste zijn dat in de Europese kunst opduikt. Geladen met symboliek, is de magische som of constante 34 voor de verschillende combinaties van vierkanten.

Du?rer Melancholia I
Du?rer Melancholia I

Franklin Magisch Vierkant

Benjamin Franklin creëerde wat bekend staat als het Franklin Magic Square en werd in 1767 gepubliceerd samen met een van zijn magische cirkels. Franklin creëerde een vierkant van 16 x 16, hoewel hij ook andere vierkanten maakte. Dit vierkant wordt als spectaculair gezien omdat de kolommen en rijen optellen tot 2.056. Wanneer halve rijen en halve kolommen bij elkaar worden opgeteld, is de som 1.028. Er zijn meer manieren om de vierkanten toe te voegen als dit magische vierkant die magische constante bereikt.

Magische vierkanten gehuld in fascinatie

De fascinatie voor magische vierkanten is te zien in de Chinese feng shui en de magische vierkanten van Inda's oude teksten. In de moderne wereld van computers is het niet verrassend dat er algoritmen zijn gemaakt om nog complexere magische vierkanten te ontwerpen die de authenticiteit van de wiskunde van magische vierkanten bewijzen.

Aanbevolen: