Hoe lang na de ovulatiepijn ovuleert u?

Inhoudsopgave:

Hoe lang na de ovulatiepijn ovuleert u?
Hoe lang na de ovulatiepijn ovuleert u?
Anonim

Die ongemakkelijke maandelijkse pijntjes kunnen je helpen de vruchtbaarheid te verbeteren.

jonge vrouw die thuis een ovulatietest houdt
jonge vrouw die thuis een ovulatietest houdt

Heeft u elke maand ongemakkelijke steken in uw buikstreek? Als dat zo is, kan het verband houden met uw maandelijkse cyclus. Ovulatiepijn, of mittelschmerz, is pijn in de onderbuik die aan één kant optreedt op of rond de tijd dat een eicel uit de eierstok vrijkomt.

Tot 40% van de mensen met eierstokken ervaart pijn rond het tijdstip van de ovulatie. Sommigen zullen elke maand pijn ervaren, die kan variëren van mild tot ernstig. Anderen zullen slechts af en toe ovulatiepijn ervaren. Hoewel u niet veel kunt doen om het ongemak te voorkomen, kan het helpen om u gerust te stellen als u er meer over weet.

Hoe ovulatiepijn voelt

De timing van het begin van de ovulatiepijn varieert van persoon tot persoon, en zelfs van maand tot maand. Iemand kan vóór de eisprong pijn voelen, tijdens of na de eisprong. De pijn verdwijnt meestal na 3 tot 12 uur, hoewel sommige mensen aanhoudende ovulatiepijn kunnen ervaren totdat hun menstruatie begint.

Voor veel mensen voelt ovulatiepijn als een doffe pijn. Het ongemak kan vlak voor de eisprong optreden, omdat de follikel opzwelt en de eierstok uitrekt voordat de eicel vrijkomt. Andere mensen voelen een plotselinge scherpe pijn die slechts een moment aanhoudt. Dit kan het moment van de ovulatie zijn waarop het rijpe eitje uit de follikel barst en zich een weg baant door de eileider. Naast buikpijn, krampen en knijpen voelen sommige mensen milde rugpijn tijdens mittelschmerz.

Ovulatiepijn is vaak mild, maar kan ook in intensiteit variëren en zo ernstig zijn dat mensen naar de eerste hulp worden gestuurd omdat de pijn zo overweldigend is. In sommige gevallen kan dit verward worden met blindedarmontsteking.

Je merkt misschien dat je de neiging hebt om de ovulatiepijn slechts aan één kant te voelen. Sommige mensen hebben de neiging om meer ovulatie uit één eierstok te voelen dan anderen. Dit is volkomen normaal. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ovuleren de eierstokken niet elke maand 'om de beurt'. Volgens de Cleveland Clinic ovuleren sommige mensen tijdens hun reproductieve jaren meer van de ene eierstok dan van de andere.

Wat veroorzaakt ovulatiepijn?

Hoewel er verhalen van vrouwen zijn over de oorzaken van ovulatiepijn, hebben we door de jaren heen meer geleerd over wat er in deze fase van je cyclus gebeurt. Medische experts hebben verschillende factoren geïdentificeerd die bijdragen aan ovulatiepijn, waaronder:

  • Een follikel dat opzwelt met een eitje, waardoor het oppervlak van de eierstok wordt uitgerekt
  • De follikel scheurt vervolgens, waardoor een volwassen eicel uit de eierstok vrijkomt
  • Vloeistof en/of bloed komt vrij uit de gescheurde eifollikel, wat de buikwand kan irriteren
  • Endometriose die de eierstokken of andere bekkenorganen aantast, kan de ovulatiepijn verergeren
  • Littekenweefsel in het bekkengebied van eerdere seksueel overdraagbare infecties of bekken-/buikoperaties kan de ovulatiepijn verergeren en de duur van de pijn verlengen

Ovulatiepijn en vruchtbaarheid

Als je de piek van je vruchtbare periode probeert te bepalen om zwanger te worden of een zwangerschap te voorkomen, kan mittelschmerz een nuttig teken van vruchtbaarheid zijn, maar niet de beste manier om te voorspellen wanneer de eisprong plaatsvindt. Andere methoden voor het volgen van de ovulatie kunnen nauwkeuriger voorspellen wanneer je ovuleert:

  • Verandering in basale temperatuur
  • Verandering in baarmoederhalsslijm of -vloeistof
  • Verandering in cervicale positie of stevigheid
  • Een positief resultaat op een ovulatie-voorspellingstest
  • Gevoelige borsten
  • Verhoogde zin in seks

Als u actief probeert zwanger te worden, is het belangrijk om uw lichaam te leren, te begrijpen en u ervan bewust te worden, de tekenen en symptomen die optreden tijdens uw vruchtbare periode en de veranderingen die zich rond de tijd in uw lichaam voordoen van de ovulatie.

Als je voortdurend ovulatiepijn ervaart, wil je dit misschien elke maand tijdens je menstruatiecyclus bijhouden. Dit kan u helpen uw vruchtbare dagen te identificeren. Als u naast andere tekenen van vruchtbaarheid last heeft van ovulatiepijn, kunt u in deze periode zwanger worden.

Het is onduidelijk wanneer een eicel precies vrijkomt na ovulatiepijn. Maar zodra een volwassen eicel uit de eierstok komt, leeft deze slechts 12 tot 24 uur. Als je drie tot vijf dagen vóór de eisprong seks hebt gehad, heb je een grotere kans om zwanger te worden, omdat sperma tot vijf dagen in het vrouwelijke voortplantingsstelsel kan blijven.

Hoe u ovulatiepijn kunt beheersen

Ovulatiepijn is meestal geen reden tot bezorgdheid. Medische bronnen suggereren dat ovulatiepijn of menstruatiepijn in het algemeen verlicht kan worden door het gebruik van een verwarmingskussen of door het nemen van vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen.

Als uw ovulatiepijn ernstig is, neem dan contact op met uw zorgverlener. Ze kunnen controleren op tekenen van een ernstiger aandoening, zoals bekkenontstekingsziekte of cysten in de eierstokken. Raadpleeg uw arts als u ovulatiepijn en andere symptomen heeft, zoals:

  • Duizeligheid of duizeligheid
  • Koorts
  • Hevig bloeden
  • Misselijkheid
  • Aanhoudende, ernstige pijn die uw levenskwaliteit beïnvloedt
  • Braken

Onthoud ten slotte dat ovulatiepijn in de meeste gevallen volkomen normaal is. U kunt deze signalen van uw lichaam zelfs gebruiken om de vruchtbaarheid te verbeteren of zwangerschap te voorkomen (samen met effectievere anticonceptiemaatregelen). Als uw ongemak onbeheersbaar wordt, wees dan niet bang om hulp te zoeken. U en uw zorgverlener kunnen het probleem oplossen om tot de beste behandeling te komen.

Aanbevolen: