Voor- en nadelen van wonen in seniorenappartementen

Inhoudsopgave:

Voor- en nadelen van wonen in seniorenappartementen
Voor- en nadelen van wonen in seniorenappartementen
Anonim
Senior man met sleutels van zijn huis
Senior man met sleutels van zijn huis

Naarmate u ouder wordt, zult u merken dat het onderhouden van uw huis moeilijker wordt. Als u geïnteresseerd bent in de mogelijkheid van inkrimping, overweeg dan om te verhuizen naar seniorenwoningen voor 50-plussers. U kunt niet alleen het onderhoud van het gebouw aan iemand anders overlaten, maar u wordt ook omringd door uw leeftijdsgenoten. die u kunnen helpen nauwe relaties te onderhouden naarmate u ouder wordt.

Voordelen van seniorenappartementen

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het wonen in een seniorenappartementengemeenschap.

Lage onderhoudskosten

Omgaan met onderhoudsproblemen kan erg frustrerend zijn. Lagere onderhoudskosten aan de binnen- en buitenkant betekenen minder stress voor u en meer vrije tijd om te doen wat u leuk vindt.

Grotere beveiliging

Appartementen bieden het gemak van wonen in de buurt van veel buren die op uw huis kunnen passen als u weg bent. Sommige appartementen bieden verschillende gesloten deuren, beveiligingssystemen, gebouwwachters en poorten voordat u het gebouw betreedt.

Goedkopere behuizing

Appartementen bieden lagere kosten van levensonderhoud vergeleken met het kopen van een huis met een hypotheek. Ook zijn de kosten voor onderhoud en belastingen aanzienlijk lager in appartementen.

Financiële opties

Wonen in een appartement kan u de mogelijkheid bieden om eventuele overwaarde die u in uw huis heeft opgebouwd, vrij te maken. Dit kan u uiteindelijk meer financiële vrijheid bieden.

Een ondersteunend netwerk opbouwen

Wonen in een seniorenappartement kan je kameraadschap bieden met leeftijdsgenoten die dezelfde hobby's hebben als jij. Dit kan je een leuke en actieve sociale omgeving bieden.

Extra's bouwen

Sommige gebouwen bieden mogelijk verschillende voorzieningen. Dit kan onder meer een clubhuis, een zwembad en een fitnessruimte zijn. Er kunnen ook georganiseerde activiteiten plaatsvinden.

Beheersbaar om te onderhouden

Wonen in een kleiner huis kan gemakkelijker zelf schoon te maken en te onderhouden zijn. De zorg voor een groot huis kan lastig zijn en veel tijd in beslag nemen.

Seniorenwoningen

vrouw zwemmen in zwembad bij senior appartement
vrouw zwemmen in zwembad bij senior appartement

Naast de algemene voordelen van wonen in een appartement, bieden de meeste complexen diverse voorzieningen voor bewoners en hun gasten. Hoewel de precieze kenmerken per complex verschillen, zijn de typische voorzieningen onder meer:

  • Clubhuisfaciliteiten voor groepsbijeenkomsten
  • Zwembaden of whirlpools
  • Fitnesscentra met verschillende fitnessapparaten
  • Tennis-, volleybal- of basketbalvelden
  • Buitenruimtes voor barbecues en picknicks
  • Wasfaciliteiten op het terrein
  • Geplande activiteiten voor bewoners, zoals seizoensfeesten, boekenclubs en geplande uitjes

Voordat ze een specifiek appartementencomplex kiezen, moeten potentiële bewoners deze voorzieningen onderzoeken om te zien of ze aansluiten bij hun persoonlijke voorkeuren en sociale gewoonten. Hoe meer voorzieningen een complex biedt, hoe duurder de huur doorgaans zal zijn; als je maar aan één type activiteit deelneemt, zoek dan naar een faciliteit die niet veel meer biedt dan die ene.

Nadelen van wonen in een appartement

Hoewel seniorenappartementen misschien een ideaal woonarrangement lijken voor oudere volwassenen, zijn er een paar nadelen aan het kiezen van dit type huisvesting.

Beperkte ruimte

De meeste appartementen, zelfs luxe huurwoningen, zijn veel kleiner dan huizen. Voor de meeste mensen is het noodzakelijk om je bezittingen en herinneringen op te ruimen voordat je naar je nieuwe ruimte kunt verhuizen.

Herinneringen achterlaten

Bovendien kan het sentimenteel moeilijk zijn om je huis te verlaten voor een appartement, vooral als het huis gevuld is met jarenlange herinneringen en gelukkige gelegenheden waardoor een appartement in eerste instantie steriel en onuitnodigend lijkt.

Gebrek aan thuishulp

Senioren met gezondheidsproblemen moeten zich er ook van bewust zijn dat appartementencomplexen traditioneel geen gezondheidszorg aan huis bieden zoals een verpleeghuis dat doet. Als medische bezoeken aan huis nodig zijn, moet u deze apart regelen.

Uitdagend om te navigeren

Als u moeite heeft met traplopen, kunnen appartementsgebouwen van twee of drie verdiepingen een groot risico voor uw veiligheid vormen. Mogelijk is er ook een beperkt aantal appartementen op de eerste verdieping beschikbaar.

Kosten van levensonderhoud

Als u thuiszorg nodig heeft, kan het betalen ervan behoorlijk duur zijn bovenop uw huur. Het kan zuiniger zijn om in een woonzorgcentrum te wonen waar de zorgkosten bij de huurprijs zijn inbegrepen.

Thuiszorgwerker helpt oudere man met rollator
Thuiszorgwerker helpt oudere man met rollator

Kwalificeren voor verblijf in seniorenwoningen

Senioren die geïnteresseerd zijn in het kiezen van appartementen speciaal voor senioren moeten zich ervan bewust zijn dat verschillende complexen verschillende eisen stellen aan hun verblijf.

Leeftijdsbeperkingen

De meest voorkomende vereiste is een leeftijdsbeperking. Voor de meeste seniorenappartementen is een minimumleeftijd van 50 jaar vereist, hoewel het minimum wel 55 of 62 jaar kan zijn in gebieden waar de vraag naar dergelijke appartementen groter is. Sommige appartementen kunnen zelfs de leeftijd beperken van alle bewoners van een eenheid, wat betekent dat grootouders indien nodig mogelijk niet in staat zijn om langdurige zorg voor hun kleinkinderen te bieden. Neem contact op met individuele appartementencomplexen in uw regio voor specifieke verblijfsvereisten.

Huisdierbeperkingen

Voor de meeste appartementen gelden beperkingen wat betreft de grootte, het aantal en het type huisdieren dat is toegestaan. Als u huisdieren heeft, houd hier dan rekening mee voordat u een appartement selecteert.

Betaalbare huisvesting

Veel seniorenappartementen zijn ook ontworpen om betaalbare huisvesting te bieden aan gepensioneerden, mensen met een laag inkomen of gehandicapten. Sommige gemeenschappen worden gedeeltelijk gefinancierd door de overheid en hebben inkomensbeperkingen om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk huisvesting wordt geboden aan senioren met een laag inkomen.

Seniorenappartementen vinden

Het kan een uitdaging zijn om seniorengerichte appartementen te vinden die de nadruk leggen op onafhankelijkheid en activiteit, maar een goed beginpunt is door directeuren van bejaardentehuizen en seniorenzorgcentra om positieve aanbevelingen te vragen. Omdat veel appartementencomplexen voor senioren worden gefinancierd via artikel 8, zou u op zijn minst een paar complexen bij u in de buurt moeten kunnen vinden.

Houd bij het onderzoeken van een appartementencomplex rekening met het volgende:

  • Is er voldoende parkeergelegenheid beschikbaar bij elke wooneenheid? Is de parkeerplaats toegankelijk voor gehandicapten?
  • Welke beveiligingsvoorzieningen biedt elk appartement en het complex als geheel?
  • Is er voldoende kastruimte en andere opbergmogelijkheden?
  • Hoe toegankelijk zijn individuele wooneenheden wat betreft trappen, deurbreedtes en sanitaire voorzieningen?
  • Zijn er openbaar vervoerspunten in de buurt?
  • Welke stadsdiensten (gezondheidscentra, seniorendiensten, bibliotheek, musea, etc.) zijn in de buurt?
  • Welke controles zijn er op huurverhogingen?
  • Zijn de huurvoorwaarden acceptabel?
  • Welk onderhoud wordt wel en niet door het management verzorgd?
  • Zijn de gebouwen en terreinen aantrekkelijk en goed onderhouden?

Onderzoek een appartementencomplex altijd grondig en probeer met de huidige bewoners te praten voordat je een huurcontract tekent.

Alternatieve seniorenhuisvesting

Als een appartement niet helemaal de beste woonoptie voor u is, moeten senioren bereid zijn andere alternatieven te overwegen. Veel voorkomende opties voor seniorenhuisvesting zijn onder meer het blijven wonen in het ouderlijk huis met een omgekeerde hypotheek, het kiezen voor bejaardentehuizen of bejaardengemeenschappen, of het zoeken naar huisvesting met meer intensieve zorg indien nodig of verwacht.

De juiste beslissing voor u nemen

Seniorenappartementen zijn aantrekkelijke woonmogelijkheden voor senioren die hun onafhankelijkheid willen behouden, maar deel willen uitmaken van een gelijkgestemde gemeenschap zonder gedoe met onderhoud en andere huishoudelijke zorgen.

Aanbevolen: