Stimulerende denkspellen en hersenkrakers voor senioren

Inhoudsopgave:

Stimulerende denkspellen en hersenkrakers voor senioren
Stimulerende denkspellen en hersenkrakers voor senioren
Anonim
Senior vrouw die online hersenspellen speelt
Senior vrouw die online hersenspellen speelt

Je geest 'fysiek fit' houden is belangrijk voor de gezondheid als senior. Het is onder artsen en onderzoekers algemeen bekend dat hersenspellen voor senioren en mentaal stimulerende vrijetijdsactiviteiten helpen de cognitieve vaardigheden in stand te houden, die kunnen afnemen naarmate mensen ouder worden.

Online hersenspellen voor senioren

Senioren kunnen genieten van een grote selectie games om het online denken te stimuleren. De volgende lijst introduceert een handvol bronnen met honderden spellen:

AARP hersenspellen

AARP is een bekende non-profitorganisatie met een missie om mensen van 50 jaar en ouder te helpen de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Dit zie je terug in de denkspellen voor senioren die zij aanbieden. Woordspelletjes voor senioren zoals kruiswoordpuzzels, Word Search en Word Wipe zijn populaire favorieten. Ze bieden ook een selectie strategiespellen en hersenkrakers voor ouderen om je aan het denken te zetten, en als je van gezelligheid houdt, bieden ze ook groepsspellen waarmee je met of tegen anderen kunt spelen. Veelvoorkomende spellen die je alleen of met anderen kunt spelen, zijn mahjong en verschillende varianten van solitaire.

Braingle biedt hersenkrakers voor senioren en meer

Braingle is meer dan een gamesite. Ze bieden ook dagelijkse oefeningen die zijn ontworpen om het geheugen te helpen verbeteren en stress te beheersen. Deze site biedt tal van spellen om je denken te vermaken en te stimuleren en je kunt ook hun puzzels en quizzen beoordelen als je een geregistreerd lid wordt. Registratie is gratis en geeft toegang tot een selectie exclusieve spellen. Naast deze functies kunnen de meer dan 200.000 leden lid worden van een grote online community van anderen die genieten van hersenkrakers, puzzels en quizzen. Je kunt vrienden maken op de forumborden en met anderen chatten.

senior koppel met behulp van laptop
senior koppel met behulp van laptop

Scherpe hersenen

Sharp Brains biedt niet alleen veel hersenkrakers en spelletjes, ze leren je ook over je hersenen. Voor degenen die meer willen weten, bieden ze een lijst met populaire artikelen over hersenverzorging en fitness. Hersenkrakers die je gratis op de site kunt spelen, zijn onder meer visuele illusies, taal- en logica-mindteasers en patroonherkenningsspellen.

Puzzel Prime

Deze website biedt gratis spellen die tot nadenken stemmen voor mensen van alle leeftijden. "Puzzelmisdaadverhalen" geven je informatie over een fictieve zaak en je moet je hersenen gebruiken om deze op te lossen. Als je vastloopt, is er een forum waar je aanwijzingen kunt vinden bij andere spelers. Er zijn ook verschillende soorten hersenkrakers, waaronder raadsels, wiskundeproblemen en zelfs schaakspellen. Je kunt ook games kiezen op basis van hun moeilijkheidsgraad. Meld je aan voor hun e-mailnieuwsbrief en je ontvangt ook puzzels per post.

Brain Den

Brain Den heeft puzzels, raadsels en hersenkrakers waar senioren graag alleen of met vrienden aan werken. Je kunt kiezen uit puzzels op basis van logica, geometrie of afbeeldingen. Er is ook een forum waar je puzzelaanwijzingen kunt bespreken en hoe je deze kunt oplossen. Je kunt ook schaken, sudoku en kruiswoordpuzzels spelen, die dagelijks worden vernieuwd.

Lumosity

Deze populaire app is ontworpen door wetenschappers en game-ontwerpers om leuke games te maken die je mentale vermogens vergroten. Je begint met het doen van een ‘fittest’ om te zien hoe je het doet met een aantal basisspellen en waar je scores dalen op basis van je leeftijd. De app stuurt vervolgens dagelijkse trainingen naar u die in moeilijkheidsgraad stijgen op basis van uw vaardigheden bij het voltooien ervan. Op uw dashboard kunt u zien hoe goed u het doet en op welke cognitieve gebieden u zich moet verbeteren. Lumosity wordt internationaal door meer dan 85 miljoen mensen gebruikt. Het is gratis om je aan te melden met toegang tot een beperkt aantal games, of een abonnement met volledige toegang kost $ 14,95 per maand of $ 63,96 voor een jaar. Je kunt ook gezins- en teamabonnementen kopen.

Offline hersenspellen voor senioren

Als je geen toegang hebt tot een computer, betekent dit niet dat je geen hersenspelletjes kunt spelen. Er zijn veel games die offline kunnen worden gespeeld en die mentaal stimulerend zijn.

Klassieke bordspellen

Sommige bordspellen richten zich alleen op leuk spel, maar andere vereisen wat denkwerk en strategie om te winnen. Goede voorbeelden zijn spellen als Clue, waarbij je de aanwijzingen moet doordenken om de moordenaar te vinden, of Axis and Allies, waarbij je een strategie moet bedenken voordat je begint te spelen en deze moet volgen om het spel te winnen. Zelfs een spel als schaken, dat een heel eenvoudig bord en regels heeft, kan een complex spel zijn waarbij je elke zet in je hoofd moet herzien om de overwinning op je tegenstander te behalen. Scrabble is ook een uitstekend klassiek bordspel waarvoor gedocumenteerd onderzoek is gedaan dat het positieve effect op de hersenen aantoont.

Vrienden schaken in de tuin
Vrienden schaken in de tuin

Spellen op papier

Voorbeelden van games op papier zijn games die je kunt vinden in je dagelijkse krant of in boekjes die je bij je plaatselijke boekwinkel of winkels zoals Walmart of Target hebt gekocht. Populaire spellen van dit type zijn onder meer sudoku, kruiswoordpuzzels en woordzoekerpuzzels. Deze spellen zijn allemaal ook als app beschikbaar op smartphones, of je kunt ze online vinden en afdrukken om er op je gemak aan te werken met een potlood en een kop koffie.

Legpuzzels

Hoewel je online legpuzzels kunt vinden, gaat er niets boven de traditionele "fysieke" taak om alle stukjes op een tafel te spreiden en je een weg door de puzzel te banen. Het is ook een leuke activiteit die je samen met anderen kunt doen, ongeacht de leeftijd. Legpuzzels kunnen ook qua moeilijkheidsgraad variëren, dus afhankelijk van hoeveel uitdaging je wilt, kun je een eenvoudig spel kiezen met grotere, minder stukjes of een moeilijk spel met veel, kleinere stukjes.

Trivia-spellen

Trivia-spellen zijn een geweldige manier om je geheugen te testen en onderwerpen te bespreken die voor jou interessant zijn. Je kunt ook een trivia-spel kopen, zoals Trivial Pursuit, of je eigen trivia-spellen maken door vragen en antwoorden te bedenken om je vrienden te testen. Een trivia-spel is een geweldige optie, omdat het zo complex kan zijn als je wilt en waarvoor je een spelbord moet kopen, of niets kost door alleen maar een potlood, wat papier en je hersenen te gebruiken.

Geheugenkaartspellen

Met een pak speelkaarten kun je een geheugenspel opzetten dat door een of meer mensen kan worden gespeeld. Neem gewoon het kaartspel en leg de kaarten met de afbeelding naar beneden in een aantal gelijke rijen neer. Draai de kaarten om om te zien wat het nummer en de kleur is en draai ze dan terug. Als je met iemand anders speelt, doe dit dan om de beurt totdat je bijpassende paren begint te vinden. Als je een paar vindt, draai je ze om en verwijder je ze van het bord. De speler die de meeste kaarten vindt, wint. Je kunt de moeilijkheidsgraad ook verhogen door te eisen dat bijpassende paren verschillende kleuren of kleuren hebben.

Voordelen van mentaal stimulerende denkspellen voor senioren

Een onderzoek in het New England Journal of Medicine rapporteerde de resultaten van een onderzoek dat de vrijetijdsactiviteiten van senioren twintig jaar lang volgde. In één deel van het onderzoek werd specifiek gekeken of deelnemers dementie ontwikkelden. Bij mentaal stimulerende spellen werd rekening gehouden met spellen die de deelnemers uitdaagden om na te denken, zoals kruiswoordpuzzels, bordspellen of kaarten, en andere activiteiten zoals lezen of een muziekinstrument bespelen. Er werd ook rekening gehouden met de hoeveelheid fysieke activiteit in het leven van de deelnemers. De resultaten toonden aan dat degenen die zowel hun geest als hun lichaam actief hielden minder kans hadden om dementie te ontwikkelen. Sterker nog:

  • Het onderzoek toonde een directe (negatieve) correlatie tussen de twee aan: hoe actiever iemand was, hoe kleiner de kans dat hij of zij dementie zou ontwikkelen.
  • Degenen die één keer per week aan fysieke en mentaal stimulerende activiteiten deelnamen, verminderden hun risico op dementie met 7 procent.
  • Degenen die vaker hersenspelletjes voor senioren speelden en een dynamischer levensstijl leidden met activiteiten zoals dansen, tennissen of zelfs wandelen, verminderden hun risico met 63 procent.

Voordelen van online hersenspellen

Afgezien van de voor de hand liggende hersenstimulerende voordelen die het resultaat zijn van het spelen van hersenspelletjes, bieden veel gamesites mogelijkheden voor sociale interactie via forums en chats. Grootouders kunnen zelfs verbonden blijven met hun kleinkinderen door samen spellen voor meerdere spelers te spelen, wat niet alleen een geweldige manier is om scherp te blijven, maar ook een ideale manier om verbonden te blijven met dierbaren en/of vrienden.

Aanbevolen: