Zinnia's kweken en verzorgen

Inhoudsopgave:

Zinnia's kweken en verzorgen
Zinnia's kweken en verzorgen
Anonim
Kleurrijke Zinnia's
Kleurrijke Zinnia's

Zinnia's voegen gedurfde, levendige kleuren toe aan tuinen. Ze zijn er in allerlei maten en vormen, van rechtopstaande soorten die uitstekende snijbloemen vormen tot compactere, meerbloemige borderplanten. Bloemen kunnen groot of klein zijn, enkel of dubbel, en zijn verkrijgbaar in vrijwel elke kleur behalve blauw. Ze zijn de perfecte jaarlijkse kweek voor zowel beginners als gevorderden.

Zinnia's kweken

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Zinnia

Planttijd- Lente

Bloeitijd- Van zomer tot herfst

Gebruik - Bloembedden, containers, snijbloemen

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Asterales

Familie- Asteraceae

Geslacht - Zinnia

Beschrijving

Hoogte-4 tot 48 inch

Spread- 10 tot 24 inch

Gewoonte- Rond of rechtop

Textuur- Gemiddeld

Groeisnelheid- Snel

Bloem - Kleuren variëren

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon

Bodem- Biologisch, goed doorlatend

Droogtolerantie- Gemiddeld

Hardheid - Halfwinterhard eenjarig

Zinnia's zijn bijzonder gemakkelijk te kweken. Ze gedijen in de volle zon, hitte en goed doorlatende grond. Als de grond arm is, gebruik dan veel organisch materiaal, zoals compost. Plaats kleinere variëteiten op een afstand van 6 tot 8 inch, en grotere variëteiten op een afstand van 12 tot 18 inch. Regelmatig dode bloemen verwijderen of oude bloemen verwijderen om planten aantrekkelijk te houden en meer bloemen te stimuleren. Als grotere soorten beginnen te floppen, zet ze dan vast met takken of metalen hoepels.

Groeien uit zaad

Zinnia's zijn gemakkelijk te kweken vanuit zaad. Zaai ze direct in de tuin zodra het gevaar voor vorst geweken is. Ze groeien snel en kunnen in slechts zes weken bloeien. Kies een plek met rijke, goed doorlatende grond; maak de grond los; gooi het zaad erin; bedek licht met aarde; en houd ze waterig. Zo eenvoudig is het.

Problemen

Echte meeldauw is een van de belangrijkste onruststokers van Zinnia, vooral in vochtige klimaten. U kunt meeldauwproblemen minimaliseren door planten niet te veel water te geven, in goed doorlatende grond te planten en planten op grondniveau water te geven om te voorkomen dat het gebladerte nat wordt. Vermijd ook overbevolkte beplantingen, waardoor de luchtcirculatie eromheen wordt verminderd. Om problemen te voorkomen kun je resistente cultivars kweken, zoals Blue Point, Pinwheel, Profusion en vele andere.

Je kunt de verspreiding van meeldauw op gevoelige zinnia's vertragen door een beschermende laag baking soda-oplossing te spuiten. Meng 1/2 theelepel zuiveringszout in 2 liter water met een paar druppels vloeibare zeep.

Insectenplagen zijn zeldzaam, maar je kunt er wel Japanse kevers, mijten en bladluizen tegenkomen. Als ongedierte een probleem vormt, laat de kevers dan in een sopje vallen en behandel mijten en bladluizen met insectendodende zeep.

Soorten Zinnia's

De bloemen zijn er in enkele madeliefachtige bloemen, dubbele, cactusbloemige soorten met quilled-stralen, en anemoonbloemige vormen met brede stralen rond een gedempt centrum. Bloemen variëren in grootte van nikkel tot frisbee en bloeien in lavendel, oranje, roze, paars, rood, roze, zalm, wit, geel en zelfs groen. Hier zijn slechts enkele van de spectaculaire zinnia's die u kunt proberen.

  • Zowie Hybridis een nieuwe plant met intens gekleurde, langdurige bloemen. De bloemen zijn 3-5 inch breed met prominente centrale kegels omgeven door felroze, rijke scharlakenrode en gele bloemblaadjes. Ze zijn weerbestendig en trekken vlinders aan. Planten zijn 2-3 meter hoog. Envy heeft dramatische groene bloemen. Bloemen van 7,5 cm zien er geweldig uit in de tuin of in een vaas. Probeer ze eens met witte, diepblauwe of roze bloemen.
  • Cut and Come Again is een favoriete dubbelbloemige Zinnia. Hoe meer je ze snijdt, hoe meer ze bloeien. Planten worden 2 tot 3 voet lang.
  • Profusion Series planten hebben een buitengewone ziekteresistentie. Deze planten zijn vrijwel zorgeloos: je hoeft ze niet eens dood te maken. Bloemen zijn 2 tot 3 inch breed en de planten verspreiden zich tot 2 voet breed en 12-18 inch lang. De Profusion-serie omvat kersen, oranje, wit en geel.
  • Thumbelina is een compacte, koepelvormige plant die begint te bloeien wanneer ze slechts 7,5 cm hoog is. Deze kleine planten van 15 cm zijn uitstekend geschikt voor potten, lage bedden en randen.

Snijbloemen

Snijbloemen kunnen een week of langer meegaan. Oogst de bloemen als ze vers maar volledig volgroeid zijn, idealiter wanneer stuifmeel zich begint te vormen. Neem een emmer gevuld met water mee de tuin in en dompel de afgesneden stengels onmiddellijk onder. Snijd de stelen opnieuw af voordat u ze in arrangementen gebruikt. Zorg ervoor dat u schone containers gebruikt voor een langere houdbaarheid.

Tuingebruik

Vlinder die zich voedt met een Zinnia
Vlinder die zich voedt met een Zinnia
  • In containers zijn kleine tot middelgrote zinnia's slimme metgezellen voor andere eenjarige planten zoals petunia's, bonte euonymus, zoethoutplant en angelonia.
  • Zinnia's kunnen worden gebruikt om vlinders naar uw tuin te lokken.
  • Kleine zinnia's zoals die in de 'Profusion'-serie zijn geweldige planten voor andere eenjarige zomerplanten of vaste planten.
  • Middelhoge zinnia's passen prachtig in heldere perkplanten, mengen zich met eenjarige planten zoals kosmos en dahlia's, of contrasteren met stekelige eenjarige planten zoals salvia en ridderspoor.
  • Hoge zinnia's zijn ideaal om te snijden en kunnen in clusters tussen vaste planten worden geplant in een zonnig, gemengd bed. Levendige oranje-, rood- en geelbloemige Mexicaanse zinnia's zijn goede metgezellen voor zonnebloemen en Susans met zwarte ogen. Steenrood 'Bonita Red' ziet er goed uit met paarse zonnehoed.
  • Zinnia's zijn vaak verkrijgbaar in gemengde kleuren. Mixen zijn perfect voor het creëren van heldere, drukke bloementuinen of voor het maaien van tuinen. Als u specifieke kleuren nodig heeft die bij uw beplantingsschema passen, zoek dan naar plantenpakketten of zaadpakketten met slechts één kleur bloemen.

Andere eenjarigen om te groeien

  • Petunia
  • Ochtendglorie
  • Impatiens
  • Portulaca
  • Goudsbloem

Aanbevolen: