Vrolijke Coreopsis (Tickseed): kwaliteiten, groei en variëteiten

Inhoudsopgave:

Vrolijke Coreopsis (Tickseed): kwaliteiten, groei en variëteiten
Vrolijke Coreopsis (Tickseed): kwaliteiten, groei en variëteiten
Anonim
dubbelbloemige coreopsis
dubbelbloemige coreopsis

Coreopsissen, ook wel tickseed genoemd, zijn betrouwbare meerjarige bloemen voor een zonnige border. Ze komen uit het oosten en midden van Noord-Amerika en staan symbool voor de schoonheid en eenvoud van de inheemse flora van de Verenigde Staten.

Coreopsis-kwaliteiten

coreopsis-bloem
coreopsis-bloem

Coreopsissen zijn zonminnende, langbloeiende wilde bloemen die bosjes vormen van 2 tot 1,20 meter hoog en breed. De bloemen zijn meestal geel, hoewel er ook andere warme kleuren beschikbaar zijn. Het is niet ongebruikelijk dat de bloesems de planten zes maanden per jaar of langer bedekken. De bloemen hebben een diameter van 2,5 tot 5 cm en lijken op madeliefjes. Ze zijn afzonderlijk niet erg opzichtig, maar behoorlijk indrukwekkend als er meerdere planten bij elkaar staan.

Het blad is even onopvallend - de meeste soorten hebben eenvoudige lancetvormige bladeren - maar de schoonheid van deze planten is hun algehele effect in een bloemenborder, hun vermogen om vlinders aan te trekken en hun algemene groeigemak.

Groeiende Coreopsis

Coreopsis is gemakkelijk te kweken uit zaad en wordt vaak aangetroffen in mengsels van wilde bloemen. Zaai het zaad direct op de plek waar u de planten in de herfst of het vroege voorjaar buiten wilt laten groeien op een zonnige plek, bedekkend met slechts een dun laagje aarde. Houd het gebied vochtig en ze zouden binnen een week of twee moeten ontkiemen.

  • Verzorging- Ze waarderen een goede drainage, maar verder zijn ze zeer aanpasbaar aan het bodemtype - lage vruchtbaarheid is geen probleem. Coreopsis is bescheiden droogtetolerant, maar moet worden bewaterd als er een aantal weken geen regen is geweest.
  • Trimming - Ze beginnen te bloeien zodra de nachten warm blijven in de lente. De sleutel om ze bloeiend te houden, is door de bloemstengels af te snijden als ze vervagen. Met een tuinschaar is dit snel gedaan. Afhankelijk van de lengte van het groeiseizoen kunnen er in één jaar drie of vier bloemenrondes zijn.
  • Zelf zaaien - Coreopsis zaait zichzelf vaak in de tuin. Laat de laatste ronde uitgebloeide bloemen staan om te gaan zaaien als je wilt dat de planten zich verspreiden.

Onderhoud

De bloei stopt als de nachten in de herfst afkoelen en het gebladerte bruin wordt bij de eerste harde vorst van de winter. Snijd het gebladerte tot op de grond af, bedek de wortelzone met een laag mulch en wacht tot de magie het volgende jaar weer begint.

Deling is niet nodig bij coreopsis en verder onderhoud is doorgaans niet nodig. De planten hebben echter van nature een korte levensduur en er mag niet worden verwacht dat individuele exemplaren langer dan drie of vier jaar zullen blijven bestaan.

Plagen en ziekten

Coreopsis zijn over het algemeen taaie en winterharde planten, die zelden last hebben van plagen en ziekten. Het is belangrijk om ze niet te veel water te geven en ze niet in zeer rijke grond te planten, omdat deze omstandigheden de planten vatbaarder maken voor gezondheidsproblemen.

In natte jaren kunnen schimmelbladvlekken op de bladeren voorkomen en kunnen mijten en bladluizen zich af en toe laten zien. In plaats van veel tijd te investeren in het behandelen van deze kleine problemen, is de eenvoudigste aanpak om de planten ongeveer halverwege de grond terug te knippen. Het probleem zal vaak verdwijnen tegen de tijd dat de planten weer groeien.

Gemeenschappelijke variëteiten

Coreopsis is algemeen verkrijgbaar in kwekerijen door het hele land, waaronder een aantal verbeterde cultivars voor landschapsarchitectuur.

coreopsis cultivar
coreopsis cultivar
  • 'Moonbeam' heeft zachtgele bloemen en ongewoon blad dat eruitziet als dunne, bijna draadachtige bladeren. Het is winterhard in USDA zones 3-9.
  • 'Brown Eyes' heeft gele bloemen met een roodbruin centrum. Het is geschikt voor USDA zones 2-9.
  • 'Baby Gold' is een dwergselectie met gele bloemen die ongeveer 30 cm hoog worden. Plant het in USDA zones 5-9.
  • 'Rosea' heeft rozeroze bloemen en dunne, draadachtige bladeren. Het is winterhard in USDA zones 4-8.

Een zonnig karakter

Coreopsis-bloemen zijn een felle kleurzonnestraal in de tuin. Vol met vlinders en gemakkelijk te kweken, ze passen perfect in de vaste plantenborder.

Aanbevolen: