Hertenbestendige struiken

Inhoudsopgave:

Hertenbestendige struiken
Hertenbestendige struiken
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Hoewel geen enkele tuin volledig veilig kan zijn voor deze verwoestende boswezens, bieden hertenresistente struiken landschapsmogelijkheden die niet smakelijk zijn voor herten. Als herten een probleem zijn in uw omgeving, kunt u met het kiezen van hertenresistente landschapsplanten uw tuin het hele jaar door mooi houden, zelfs na een vriendelijk bezoek van een kudde witstaartherten.

Vraatzuchtige herten

Of je nu in de buitenwijken of op het platteland woont, herten zijn de plaag van de tuinman. Van de late herfst tot het vroege voorjaar, bijna zodra hun natuurlijke voedsel is afgestorven, snuffelen herten aan sierbomen, struiken en vaste planten. Omdat struiken precies de juiste hoogte hebben waar herten op kunnen knabbelen, worden ze vaak het zwaarst getroffen. Herten krijgen moed en eten stoutmoedig landschapsplanten, soms komen ze regelrecht naar het huis en snuffelen aan funderingsplanten. Hoe kouder en strenger de winter, hoe hongeriger de herten, en hoe meer je planten kunnen lijden.

Het beschermen van de tuin- en landschapsplanten tegen herten biedt de meeste bescherming. Een hertenafrastering, vaak bestaande uit een hek van gaas van 2,5 meter hoog of kortere hekken met een elektrische afrasteringsdraad langs de bovenkant, kan enige bescherming bieden. Helaas zijn dergelijke hekken in veel buitenwijken echter verboden. Ze zijn ook lelijk. Als het plaatsen van een hek geen optie is, kies dan voor hertenresistente planten.

Hertenbestendige struiken

De oplossing voor enthousiaste tuiniers is het planten van hertbestendige struiken. Hertenresistente planten zijn planten die herten niet graag eten. Als je rondkijkt in het typische Noord-Amerikaanse bos, gedijen sommige inheemse struiken goed. Deze struiken hebben in de loop van de tijd afweermechanismen ontwikkeld die dieren afstoten die zich ermee willen voeden. De bladeren, stengels of andere delen van de plant kunnen giftig zijn of gewoon slecht smaken voor herten, of de plant kan doornen hebben om zichzelf te beschermen. Geen enkele plant is echter echt hertenbestendig. Herten kunnen aan deze struiken knabbelen om te zien of ze de hele plant willen opvreten. De meeste herten zullen het opgeven na de eerste paar happen van een hertresistente struik, waardoor de hoofdplant intact blijft en klaar is om nog een seizoen te groeien.

Hertresistente struiken kunnen in twee categorieën worden verdeeld: vloeiend en groenblijvend. Er is voldoende variatie in de lijst om tuinders in de meeste tuingebieden veel opties te bieden. Wissel hertresistente struiken af met andere hertresistente planten, zoals narcissen. Je kunt ook een van de vele bladsprays gebruiken die ervoor zorgen dat de bladeren uitzonderlijk slecht smaken voor herten. Door veel tactieken te combineren, kun je de strijd tegen hertenschade in de tuin winnen.

Hertenbestendige bloeiende struiken

Drie oude charmeurs maken de lijst met struiken onsmakelijk voor herten: lila, potentilla en spiraea. Elke plant bloeit ergens tussen de lente en de late zomer en produceert overvloedige bloemen. Sommige, zoals potentilla, bieden zelfs prachtige herfstkleuren.

  • Lilac(Syringa) bloeit in het vroege tot late voorjaar met trossen zoet geurende witte, roze, mauve of paarse bloemen. Probeer niet te vaak te snoeien, want de oude houtachtige stengels produceren nieuwe bloemen voor volgend jaar. Hoewel seringen vaak worden aanbevolen voor koudere tuingebieden, kunnen nieuwe cultivars een hoge luchtvochtigheid en warmere temperaturen verdragen, voorheen de vloek van seringenliefhebbers. Met meer dan twintig soorten enkel- en dubbelbloemige variëteiten, zul je er zeker een vinden die bij je landschap past.
  • 'Potentilla ', ook wel Boterbloemenstruik genoemd, produceert in de vroege tot late zomer vrolijke witte, gele of roze bloemen. U kunt potentilla vinden die geschikt is voor tuinzones 2a tot en met 6b. De bladverliezende struik produceert ook prachtige herfstkleuren, waarbij sommige soorten een rijk, koperachtig rood kleuren voordat ze hun bladeren afwerpen.
  • 'Spiraea ', ook wel Moerasspirea genoemd, produceert overvloedige witte of roze bloemen. Inheems in Noord-Amerika groeit spiraea goed in de zones 4 tot en met 9. Ze worden ongeveer 1,20 meter lang.

Bladerende struiken

Sommige struiken, zoals buxus, jeneverbes en hulst, zorgen het hele jaar door voor prachtige tinten groen blad. Deze hertenresistente struiken zijn uitstekende basisplanten, en sommige, zoals hulst, kunnen schaduw verdragen.

  • Buxus (Buxus) zorgt voor een formele sfeer in de tuin. Vorm buxus tot vormsnoei of laat het uitgroeien tot natuurlijke vormen. Dwerg- en standaardformaat buxus zijn verkrijgbaar en bieden ook uitstekend haagmateriaal. Mensen houden van buxus of haten het. De meesten houden niet van buxus vanwege de kenmerkende scherpe geur, die helaas soms verband houdt met de geur van kattenurine. Anderen vinden de geur niet erg en genieten van het rijke donkere blad en de grote verscheidenheid aan beschikbare buxus. Buxus kan in een periode van twintig jaar drie meter hoog of zelfs meer worden als het niet wordt gesnoeid. Wees er dus op voorbereid om uw buxus regelmatig te knippen om het beheersbaar te houden.
  • Holly (Ilex). Sierhulst is een van de mooiste planten die er zijn, en er zijn veel variaties beschikbaar. Voor mooie rode bessen moet je zowel een mannelijke als een vrouwelijke plant dicht bij elkaar planten, omdat de vrouwelijke planten een bestuiver nodig hebben. Omdat veel soorten hulst scherpe en puntige bladeren hebben, planten sommige mensen rijen hulst als veiligheidshaag om inbraak te voorkomen.
  • Juniper (Juniperus) zijn coniferen en behouden het hele jaar door hun prachtige groene bladeren. Rechtopstaande en uitgestrekte (laaggroeiende) variëteiten bieden eindeloze landschapsmogelijkheden. Prachtige bladkleuren in tinten rijk groen en grijsblauwgroen passen harmonieus in het landschap. Als u de jeneverbes plant of snoeit, zorg er dan voor dat u handschoenen draagt, aangezien sommige mensen zeer allergisch zijn voor de jeneverbes en een jeukende huiduitslag krijgen na het aanraken van de bladeren.

Bronnen

Voor meer informatie over hertenbestendig planten kunt u contact opnemen met uw plaatselijke Cooperative Extension-agent voor gratis pamfletten of plantenlijsten. Hij of zij heeft waarschijnlijk een lijst met hertenresistente planten die goed zullen gedijen in uw tuingebied. Voor meer informatie kunt u ook de volgende websites bezoeken.

  • Rutgers University biedt een doorzoekbare online database van hertenresistente planten, met zoekfuncties op zowel botanische als gewone naam.
  • Cornell Cooperative Extension heeft een lijst met hertenresistente planten die is onderverdeeld in secties voor planten die zelden, zelden, af en toe en vaak worden beschadigd door herten.
  • Nature Hills Nursery biedt een lijst, met foto's, van struiken om uit te kiezen.

Aanbevolen: