Basilicum kweken en oogsten en de beste toepassingen ervan

Inhoudsopgave:

Basilicum kweken en oogsten en de beste toepassingen ervan
Basilicum kweken en oogsten en de beste toepassingen ervan
Anonim
basilicum tuin
basilicum tuin

Basilicum, Ocimum basilicum, is een van de meest populaire kruiden en wordt al meer dan 3000 jaar gewaardeerd om zijn decoratieve, culinaire en medicinale toepassingen. Voor veel tuinders zijn plakjes tomaat, vers uit de tuin, met geraspte basilicum de smaak van de zomer. Basilicum is een kruidachtige eenjarige plant met witte bloemenstengels. De gewoonte is struikachtig, met een harde stengel. Net als andere leden van de muntfamilie heeft hij een vierkante stengel en tegenover elkaar liggende bladeren, en is hij extreem aromatisch. De smaak is kruidig-zoet met een vleugje anijs. Het komt oorspronkelijk uit Azië en het Midden-Oosten, maar wordt ook al lang in Europa verbouwd. Het is een bijzonder belangrijk ingrediënt in Thaise en Italiaanse gerechten. Er zijn veel soorten met verschillende smaken, bladkleuren en maten.

Kweekomstandigheden van basilicum

Kweek in de volle zon, in goed doorlatende, organische grond. Als uw grond niet ideaal is, voeg dan compost toe. Een zonnig raam is ook een geschikte plek, vooral in koele klimaten waar het buiten kan wegkwijnen.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Ocimum basilicum

Gemeenschappelijke naam- Basilicum

Planting tijd- Lente

Bloeitijd- Zomer

Toepassingen - Decoratief, Culinair, Medicinaal

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Division- Magnoliophyta

Order- Lamiales

Familie-Lamiaceae

Genus- Ocimum

Soort - basilicum

Beschrijving

Hoogte-12 tot 36 inch

Spread- 24 inch

Gewoonte- bossig

Textuur- Medium

Groeisnelheid- Snel

Blad- Eenvoudig, geheel, donker of lichtgroen

Bloem- Wit of roze

Zaad - Klein, zwart

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon

Bodem- Biologisch, goed doorlatend

Droogtolerantie - Laag

Cultivatie

Vermeerderd door zaad, binnen gezaaid vier weken vóór de laatste vorstdatum voor uw regio. Je kunt ook transplantaten kopen, maar je hebt meer variëteiten om uit te kiezen, je begint vanaf zaad. Zaden zijn klein en een pakje bevat meestal meer zaden dan je nodig hebt, maar ze zijn vier jaar houdbaar als ze op een koele, droge en donkere plek worden bewaard. Zaai de zaden ondiep. Kort na het planten nemen de zaden vocht op en vormt zich een gelatineuze laag eromheen, die de zaden beschermt tegen uitdrogen. Kieming vindt plaats in 4-7 dagen. Plant zaailingen op een afstand van 30 centimeter in de tuin nadat alle gevaar voor vorst voorbij is. Planten groeien 1 tot 3 voet. Oogst de toppen van de takken vaak om ervoor te zorgen dat er verse bladeren blijven komen, en knijp eventuele bloemstengels af, omdat planten die zaad gaan produceren, de bladproductie stopzetten. Basilicum heeft zelden last van ziekten of plagen.

Gebruik

Oogst vroeg tot midden in de zomer. Gebruik vers in pizza, soep, bruschetta en salade. Het past goed bij tomaten, courgette en kaas. Voeg het toe aan sandwiches in plaats van sla, of versnipper het in roerbakgerechten, saus en dip. Een heerlijke dressing of dip voor op brood maak je door fijngehakte basilicumblaadjes in goede olijfolie te weken. Pesto is het meest bekende gebruik, waarbij noten, kaas, olijfolie en veel gehakte bladeren worden gecombineerd tot een verbazingwekkend geurige topping voor pasta of crostini. Pesto kan worden ingevroren in ijsblokjesvormpjes voor later gebruik. Bladeren kunnen de hele winter worden gedroogd voor gebruik. Zaden worden gebruikt in een Thaise drank met honing. De bloemen zijn ook eetbaar, en als je vergeet je planten terug te knijpen, kun je proberen de bloemen van de stengels te plukken en ze over de salade te strooien of ze als garnering te gebruiken. Ze hebben een mildere, zoetere smaak dan de bladeren. Hoewel het kruid tegenwoordig niet vaak medicinaal wordt gebruikt, is het goed voor de maag. De olie wordt gebruikt om wierook en parfum te maken. Sommige soorten zijn erg sierlijk, met grote gegolfde bladeren zoals 'Slablad' of dieppaarse bladeren zoals 'Purple ruffles' of 'Opal'. Dit zijn aantrekkelijke toevoegingen aan containerbeplanting. De kleinere, heuvelvormige soorten zijn een schattige randplant, of zoet in een terracotta pot op zichzelf.

Aanbevolen basilicumvariëteiten

  • 'Fine Green', ook wel 'Piccolo Verde Fino' genoemd, heeft kleine, lichtgroene bladeren en een nette heuvelachtige groeiwijze.
  • 'Minimum' of Griekse basilicum is ook klein. De bladeren kunnen van de stengel worden verwijderd en in hun geheel worden gebruikt.
  • 'Slablad' is een zeer productieve plant met enorme bladeren.
  • 'Genovese' bloeit langzaam en heeft pittige, donkergroene bladeren.
  • 'Citroen' en 'Lime' hebben een pittige citrussmaak. Ze zijn heerlijk gesneden en strooien over verse meloen of sorbet.
  • Thaise basilicum 'Siam Queen' is erg pittig, met lange, dunne bladeren en paarse stengels. Dit is de perfecte keuze voor wokgerechten, curry's en soepen in Aziatische stijl.

Andere kruiden om te kweken:

  • Bieslook
  • Koriander
  • Rozemarijn
  • Sage
  • Tijm

Aanbevolen: