Vintage Schwinn-fietsen: een reis door het geheugen

Inhoudsopgave:

Vintage Schwinn-fietsen: een reis door het geheugen
Vintage Schwinn-fietsen: een reis door het geheugen
Anonim
Vintage Schwinn Spitfire-fiets
Vintage Schwinn Spitfire-fiets

Van gestroomlijnde Aerocycles en klassieke Phantoms tot Varsity-fietsen met acht versnellingen en Sting Ray Krates: vintage Schwinn-fietsen zijn populair bij verzamelaars. Naast de goede herinneringen die deze prachtige fietsen oproepen, prijzen liefhebbers hun hoogwaardige afwerking en blijvende waarde. Of je nu een vintage Schwinn overweegt voor persoonlijk gebruik of wilt investeren in een stukje Amerikaanse populaire geschiedenis, je hebt veel opties.

Geschiedenis van de Schwinn Bicycle Company

Al meer dan een eeuw vertegenwoordigt de naam Schwinn een leider in de fietsenindustrie. Het bedrijf begon in 1895 toen partners Ignaz Schwinn en Adolph Arnold hun bedrijf Arnold, Schwinn & Company oprichtten. Uiteindelijk werd de markt voor fietsen voor volwassenen kleiner naarmate auto's betaalbaarder werden. Arnold verkocht zijn aandeel in het bedrijf aan Schwinn, die het belang inzag van de productie en marketing van fietsen voor kinderen. Omdat lagere prijzen mogelijk waren als gevolg van de vooruitgang in de productie, begon de markt voor kinderfietsen te groeien.

Ignaz Schwinn bleef zijn bedrijf laten groeien terwijl hij belangrijke ontwikkelingen en bijdragen leverde aan de fietsindustrie tot aan zijn dood in 1948. Deze ontwikkelingen omvatten het volgende:

  • Ballonbanden
  • Ingebouwde standaards
  • Achterwielrem
  • Veervork
  • Vraagframe

Een oude Schwinn-fiets identificeren

Als je een oude fiets vindt op een rommelmarkt, uitverkoop of kringloopwinkel, is het belangrijk dat je kunt identificeren wat je hebt. Als u weet hoe u kunt zien of een Schwinn-fiets vintage is en hoe u kunt zien of uw oude fiets door Schwinn is gemaakt, kunt u bepalen of u een waardevolle transportschat heeft gevonden.

Zoek naar de Schwinn-hoofdbadge of het logo

Schwinn-hoofdbadge
Schwinn-hoofdbadge

De meeste Schwinn-fietsen zijn voorzien van een hoofdbadge of plaatje dat ze identificeert als een Schwinn. Deze badge varieerde in stijl, afhankelijk van de stijl van de fiets en het jaar waarin deze werd gemaakt. Als je echter de naam Schwinn op het embleem ziet, is het waarschijnlijk een Schwinn-fiets. Als de badge ontbreekt, heb je mogelijk nog steeds een Schwinn. De fabrikant distribueerde merkloze fietsen of fietsen met een nieuwe merknaam via andere bedrijven, vooral vóór de jaren vijftig.

Mogelijk zie je de naam of het logo van Schwinn ook op stickers op de fiets. Controleer het frame of er aanwijzingen zijn dat u een oude Schwinn heeft.

Vind het Schwinn-serienummer

Je kunt bepalen of een Schwinn-fiets vintage is door het serienummer op te zoeken. Het serienummer staat op verschillende plaatsen op de fiets, afhankelijk van het jaartal en de plaats waar de fiets is gemaakt. Niet alle vintage Schwinns hebben serienummers of volgen een vaste conventie voor plaatsing en nummering. Als er een serienummer is, verschijnt dit altijd op het daadwerkelijke frame van de fiets, in plaats van op een verwijderbaar onderdeel zoals het zadel, het stuur of de wielen.

  • Jaren 40 en daarvoor- Schwinn begon pas in 1948 regelmatig serienummers te gebruiken, hoewel sommige andere Schwinns ze ook hebben. Oudere serienummers beginnen meestal met een 'B' of een 'Z', maar het gebruik was nog niet uniform.
  • 1950s - Bij vintage Schwinns uit de vroege jaren vijftig is mogelijk een serienummer op het frame aan de onderkant van de crankhanger gestempeld. Fietsen uit de late jaren vijftig hebben mogelijk een serienummer in de buurt van het deel van het frame waar de achteras wordt bevestigd.
  • 1960s - Zoek voor vintage Schwinn-fietsen uit de jaren 60 een serienummer op het achtervorkuiteinde van het frame zelf of op het deel waar de as voor het achterwiel wordt bevestigd.
  • jaren 70 - Bij veel vintage Schwinn-fietsen uit de jaren 70 is het serienummer op de balhoofdbuis van het frame gestempeld.

Vergelijk je fiets met foto's van vintage Schwinns

Vintage Schwinn-advertentie
Vintage Schwinn-advertentie

Een van de beste manieren om een oude Schwinn-fiets te identificeren, is door de fiets die je hebt te vergelijken met reclameafbeeldingen en foto's van andere Schwinn-fietsen. Dit kan je wat aanwijzingen geven over het model, het jaar waarin het is gemaakt en eventuele opties.

Waarde van oude Schwinn-fietsen beoordelen

Als u overweegt een vintage Schwinn te kopen of verkopen, moet u een idee krijgen van hoeveel deze waard is. De staat is een belangrijke factor in de waarde van een fiets. Om de staat van uw fiets te bepalen, onderzoekt u de lak, banden, spaken en alle uitrusting. Identificeer indien mogelijk het model. Hoe meer u weet over de fiets en de staat ervan, hoe beter uw inschatting van de waarde ervan zal zijn.

In uitstekende staat kunnen vintage Schwinn-fietsen duizenden dollars waard zijn. In ruwe vorm kunnen ze nog steeds enkele honderden waard zijn. Vergelijk uw fiets met andere die onlangs zijn verkocht om een idee te krijgen van de waarde ervan. Deze recent verkochte voorbeelden van vintage Schwinn's kunnen je een startpunt geven:

  • Een Schwinn Stingray Grey Ghost uit 1971 werd in 2022 verkocht voor bijna $ 4.000. Hij bevond zich in een zeer goede staat en was bijna volledig origineel.
  • Een Schwinn Grape Krate uit de jaren 70 met grotendeels originele onderdelen in goede staat, verkocht voor bijna $ 3.000 in 2022.
  • Een Schwinn Stingray uit 1966 in spierblauw werd verkocht voor ongeveer $ 1.700. Hij was jarenlang in een doos gedemonteerd geweest en was in perfecte staat.
  • Een Schwinn Black Phantom uit eind jaren veertig of vijftig werd in 2022 voor $ 1.000 verkocht. Hij verkeerde in redelijke staat en er werden weinig details over gegeven.
  • Een vintage Schwinn-tandemfiets in een aantrekkelijke blauwe kleur, verkocht voor iets minder dan $ 400, ondanks minimale details over de leeftijd of staat.

Vintage Schwinn-fietsen kopen

Als je geïnteresseerd bent in de aankoop van een antieke of vintage fiets gemaakt door dit iconische bedrijf, heb je genoeg opties. Prijs varieert aanzienlijk, afhankelijk van de staat, leeftijd, schaarste en wenselijkheid van het model. Of je nu op zoek bent naar een opknapper of een fiets in perfecte staat wilt, er zijn genoeg plekken om te winkelen.

eBay

eBay is een geweldige bron voor allerlei antieke en vintage items, waaronder Schwinn-fietsen. Je zult veel van de modellen zien die Schwinn in de laatste helft van de 20e eeuw produceerde, samen met enkele oudere modellen uit het eerste deel van de geschiedenis van het bedrijf. U vindt er ook onderdelen voor Schwinn-fietsen van alle leeftijden. Als je een vintage Schwinn op eBay koopt, zorg er dan voor dat je veel vragen stelt over de staat van de fiets. Houd ook rekening met de verzendkosten, want het verpakken en vervoeren van een fiets kan kostbaar zijn.

Oude wegen

Old Roads is gespecialiseerd in vintage fietsen van verschillende merken, waaronder Schwinn. Je kunt online door hun assortiment bladeren en ze bieden ook veel nuttige informatie over het beoordelen van de staat van een fiets. Voordat ze worden verkocht, worden alle fietsen afgesteld door professionele fietsenmakers.

Craigslist

Hoewel de selectie van merchandise voortdurend verandert, kan Craigslist een geweldige plek zijn om een deal te scoren voor een vintage Schwinn. Dit is niet de plek waar je naartoe moet als je onmiddellijk een fiets nodig hebt, maar als je geduld hebt en de aanbiedingen zorgvuldig bekijkt, vind je misschien wel de vintage fiets van je dromen.

Lokale bronnen

Hoewel online winkelen voor een vintage Schwinn resultaat kan opleveren, heb je misschien meer geluk als je naar lokale winkelbronnen kijkt. Fietsenwinkels en reparatiewerkplaatsen hebben vaak gebruikte of vintage fietsen, en misschien hebben ze wel een aantal prachtige Schwinn-modellen beschikbaar. Daarnaast kun je vintage Schwinn-fietsen vinden bij garageverkopen, landgoedverkopen, antiekwinkels en rommelmarkten.

Vintage Schwinns herstellen

Vaak zijn vintage fietsen niet in goede staat als je ze tegenkomt. Dit kan zelfs een geweldige manier zijn om een oude Schwinn voor een betaalbare prijs te kopen. Als je vintage Schwinn wat restauratie nodig heeft, kun je onderdelen kopen op eBay of op VintageSchwinn.com, een site gewijd aan Schwinn-enthousiastelingen.

Bepaalde restauratieklussen kunnen gemakkelijker zijn dan andere, en afhankelijk van je vaardigheden wil je misschien de volgende grote problemen in een vintage Schwinn vermijden:

  • Gebogen frame
  • Gebogen vork
  • Ernstige roestschade
  • Zwakke punten in het frame

Populaire stijlen van vintage Schwinn-fietsen

Schwinn-fietsen. Als je hulp nodig hebt bij het downloaden van de afdrukbare versie, bekijk dan deze handige tips.

Hierna volgen hoogtepunten van twee van de populairste vintage schatten.

Het zwarte spook

Carnegie Science Center toont Black Phantom-fiets uit de jaren 50
Carnegie Science Center toont Black Phantom-fiets uit de jaren 50

De eerste Schwinn Black Phantom werd vervaardigd in 1949 en was tien jaar in productie. Zeer gewild bij verzamelaars, originele Phantoms zijn zeer moeilijk te vinden. Het bedrijf bracht in 1995 een beperkte productie van het originele model opnieuw uit. Speciale kenmerken van deze klassieke fiets, die werd uitgegeven in de kleuren zwart, rood, groen en blauw, zijn onder meer:

  • Gepatenteerde Schwinn-trommelremmen op het voorwiel in de voor- en achterwielen
  • Whitewall-banden
  • Achterlicht
  • Streamline spatbordverlichting
  • Cyclelock stuurmechanisme
  • Tank met hoorn
  • Chroomstalen spatborden
  • Achterdrager
  • Gewatteerd zadel met drie veren
  • Bowpedalen op de latere modellen

Steekstralen

Schwinn Sting Ray-fiets
Schwinn Sting Ray-fiets

Gefabriceerd tussen 1963 en 1979. Schwinn Sting Rays werden beschouwd als een van de coolste fietsen van die tijd, althans door de jongere generaties. Het Sting Ray-ontwerp was uniek, met een bananenzadel, 20-inch banden en verhoogd stuur. Deze fietsen zijn vervaardigd met 1, 2, 3 en 5 versnellingen in verschillende stijlen:

  • Klassiek
  • DeLuxe
  • Super DeLuxe
  • Fastback
  • Ramshoorn Fastback
  • Krate

Sting Ray krat

Schwinn Sting Ray Orange Krate 1968 fiets
Schwinn Sting Ray Orange Krate 1968 fiets

De Sting Ray Krate-serie had een dikke achterband, een achterschokbreker en een 16-inch voorband met een veervormige voorkant. Elke krate was geschilderd in felle hot rod-kleuren en had ook de populaire Stik-Shift. De kleuren van de Krate-modellen zijn onder meer:

  • Flamboyant rood (Appelkrat)
  • Flamboyante limoen
  • Stralende kopertoon
  • Hemelsblauw
  • Violet
  • Zwart
  • Campus Groen (Erwtenplukker)
  • Kool Orange (oranje krat)
  • Kool Citroen (citroenschiller)
  • Wit (katoenplukker)
  • Zilveren mist (grijze geest)
  • Zonsondergang oranje
  • Wit met tweehonderdjarige emblemen
  • Kardinaalrood
  • Smaragdgroen
  • Goudgeel

Mooie pedaalaangedreven machines

Doe je onderzoek, zowel online als bij lokale fietsenwinkels, om de allerbeste deal voor vintage fietsen te krijgen of om je Schwinn in de originele staat te herstellen. Of je er nu van droomt om de Sting Ray uit je kindertijd te repareren, je glimmende rode Phantom aan de muur van je studeerkamer te hangen, of een grote collectie vintage Schwinn-fietsen te verzamelen, je maakt deel uit van de liefdesrelatie die veel mensen hebben met deze prachtige, nostalgische, pedaalaangedreven machines..

Aanbevolen: