Zeldzame muntwaarden

Inhoudsopgave:

Zeldzame muntwaarden
Zeldzame muntwaarden
Anonim
1912D Indiase adelaarskop gouden munt van $ 10
1912D Indiase adelaarskop gouden munt van $ 10

Als je zeldzame muntwaarden wilt bepalen, zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden.

Zeldzame munten

Als je al enige tijd munten verzamelt, is de kans groot dat je een of twee munten bent tegengekomen waardoor je je afvroeg of je in het bezit was van een zeldzame en waardevolle munt. Als je een beginnende muntenverzamelaar bent, is de kans groot dat je ooit in de toekomst deze ervaring zult hebben.

Als numismaticus is het belangrijk om te weten hoe je kunt bepalen of een munt zeldzaam is of niet, en, als dat zo is, welke bronnen je moet gebruiken om de waarde van de munt te bepalen.

Hoe u een zeldzame munt kunt identificeren

Er worden verschillende factoren gebruikt om te bepalen of een munt als zeldzaam wordt beschouwd. Elke munt wordt beoordeeld op zijn zeldzaamheid op basis van de datum en het muntteken van de munt. Om de zeldzaamheid van een munt te bepalen, wordt rekening gehouden met het totale aantal munten in de oorspronkelijke oplage en het geschatte aantal munten uit die oplage dat door de jaren heen bewaard is gebleven. Met andere woorden: de zeldzaamheid van een munt is gebaseerd op het aantal van die specifieke munt dat nog steeds bestaat.

Sommige munten worden beschouwd als 'conditie-rariteiten'. Dit betekent dat het specifieke type munt vaak in lagere kwaliteit wordt aangetroffen, maar als zeer zeldzaam wordt beschouwd als het een hogere kwaliteit heeft. Andere soorten zeldzame munten zijn onder meer circulatiestakingen en proefdrukken.

Bronnen voor muntidentificatie en oplagenummers

  • US Coin Value Advisor volgt de trends op de Amerikaanse muntenmarkt. De website bevat ook muntwaardetabellen die muntenverzamelaars en investeerders voorzien van informatie over de historische waardetrends van een munt en een bullish US Rare Coins-gedeelte met munten die een aanzienlijke waardegroei hebben laten zien.
  • Rare Coin Investments biedt foto's en gedetailleerde informatie over Amerikaanse munten, inclusief de jaren waarin ze zijn geslagen, het totale aantal munten dat in omloop is gebracht en het aantal geslagen proefdrukken.
  • Don's World Coin Gallery is een waardevolle bron voor het identificeren van munten van over de hele wereld en bevat meer dan 26.000 foto's van munten over de hele wereld.

Zeldzame muntwaarden

De waarde van een zeldzame munt wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria:

  • Zeldzaamheid of schaarste
  • Conditie of kwaliteit
  • Vraag
  • Kwaliteit
  • Bullion-waarde

Zeldzaamheid of schaarste

De waarde van een munt hangt sterk af van de schaarste of zeldzaamheid ervan. Over het algemeen geldt: hoe zeldzamer de munt, hoe hoger de waarde.

Conditie of kwaliteit

De staat of kwaliteit van een munt heeft een grote invloed op de waarde van een munt. My Coin Collecting biedt uitleg over het muntbeoordelingssysteem, de normen ervan en een muntbeoordelingstabel. De Professional Coin Grading Service, bekend als PCGS, wordt door velen beschouwd als de industriestandaard voor diensten voor het sorteren van munten en zeldzame munten. Hun website bevat ook:

  • Updates in re altime
  • Een muntprijsgids
  • Bevolkingsrapporten
  • Lijst van gerealiseerde veilingprijzen
  • Conditietelling
  • Online fotoservices

Vraag

De waarde van zeldzame munten hangt, net als andere munten, antiek en verzamelobjecten, sterk af van de wet van vraag en aanbod. De waarde wordt sterk beïnvloed door het aantal verzamelaars dat de munt wil hebben en het aantal munten dat beschikbaar is.

Kwaliteit

De kwaliteit van een zeldzame munt verwijst naar de esthetische schoonheid van het stuk. Er zijn bepaalde munten waar meer vraag naar is, omdat hun ontwerpen door verzamelaars als wenselijker worden beschouwd dan andere. Twee munten kunnen dezelfde beoordeling krijgen, maar de ene kan een hogere visuele aantrekkingskracht hebben dan de andere.

Bullion-waarde

De waarde van sommige gouden, zilveren en platina munten is gebaseerd op hun edelmetaalwaarde.

Bronnen voor zeldzame munten

  • Het officiële rode boek: een gids voor Amerikaanse munten door R. S. Yeoman is een uitstekende naslaggids voor muntenverzamelaars. De muntwaarden in "The Red Book" zijn dealerwaarden, of het geldbedrag dat een dealer doorgaans voor de munten zou betalen. Deze waarden liggen doorgaans tussen de vijftig en tachtig procent van de winkelwaarde van de munt.
  • Heritage Auction Galleries is een populair veilinghuis voor numismatische handelaren en verzamelaars.
  • Mint Foutnieuws

Weten hoe je de waarden van zeldzame munten kunt bepalen, is een belangrijke vaardigheid voor alle muntenverzamelaars.

Aanbevolen: