6 meest waardevolle & zeldzame platen uit de jaren 70

Inhoudsopgave:

6 meest waardevolle & zeldzame platen uit de jaren 70
6 meest waardevolle & zeldzame platen uit de jaren 70
Anonim

Ze zien er misschien mooi uit, maar laat je niet verleiden om deze waardevolle platen uit de jaren zeventig af te spelen. Bewaar ze veilig en speel de muziek digitaal af.

Paar kijken naar vinylplaten terwijl ze op de vloer liggen
Paar kijken naar vinylplaten terwijl ze op de vloer liggen

Elton John. David Bowie. Fleetwood Mac. Koningin. Muzikale genieën als deze behoeven geen introductie als hun naam alles zegt. Wat hebben ze allemaal gemeen? Ze sneden hun tanden in het publiek van de jaren zeventig en creëerden albums die het decennium bepaalden. Nu vinyl in de jaren 2010 zijn grote comeback maakt, schreeuwen muziekliefhebbers overal om originele eerste persingen uit het verleden. De kans is groot dat je ouders minstens één van de meest waardevolle platen uit de jaren zeventig bezaten, en met een beetje geluk hebben ze deze nog steeds op een veilige plek opgeborgen.

Check je kasten voor de meest waardevolle platen uit de jaren '70

Meest waardevolle platen uit de jaren 70 Recente verkoopprijs
Sex Pistols' God Save the Queen $15, 691,21
David Bowie's Diamond Dogs $8, 037
Electric Light Orchestra's Eldorado-testpersing $7, 500
Queen's "Bohemian Rhapsody/Ik ben verliefd op mijn auto" $4, 927,38
Pink Floyd's donkere kant van de maan $3, 718,95
The Misfits' "Hoest/Koel" $1, 000

Hoewel het vijftig jaar geleden is dat deze albums van de band rolden, hebben ze zo'n onuitwisbare stempel gedrukt op de popcultuur dat ze vandaag de dag nog relevanter zijn. De albums die jij of je ouders voor wat kleingeld hebben gekocht, brengen nu duizenden dollars op aan particuliere verkopen en openbare veilingen. Aangezien de meest waardevolle albums uit de jaren zeventig verschillende genres omvatten, mag u uw verzameling niet buiten beschouwing laten. Misschien heeft u wel een winnende plaat in handen.

Elektrisch lichtorkest Testpersen

Electric Light Orchestra (ELO) is een beetje een diepe snee voor de meeste millennials, maar als je Mark Wahlberg zag ronddansen als leadzanger als stand-in op Boogie Nights, dan hobbelde je mee op hun gigantische hit "Livin 'Ding'. Interessant genoeg werd een van de best verkochte oude ELO-albums niet daadwerkelijk aan het publiek uitgebracht. Een proefpersing van hun studioalbum uit 1974, Eldorado, werd in 2022 te koop aangeboden op eBay. Het werd verkocht voor $ 7.500.

Wat maakt een album van een ondergewaardeerde band als ELO zoveel geld waard? Het feit dat het een proefpersing betreft, betekent dat het niet de volledig voltooide versie van het album was die mensen vandaag de dag kennen. Het komt zeer zelden voor dat proefpersingen uit de persoonlijke collecties van muzikanten of studioarchieven komen, dus als er een veiling plaatsvindt, halen mensen hun billfolds tevoorschijn.

Pink Floyd's Dark Side of the Moon-album

Een vinylkopie van The Dark Side of the Moon van Pink Floyd breedte=1024 hoogte=1024 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=MediaNews Group/ MediaNews Group via Getty Images data-credit-box-text=
Een vinylkopie van The Dark Side of the Moon van Pink Floyd breedte=1024 hoogte=1024 data-credit-caption-type=short data-credit-caption=MediaNews Group/ MediaNews Group via Getty Images data-credit-box-text=

Pink Floyd bracht Dark Side of the Moon uit in 1973, en het is een album dat net zo berucht is vanwege de hoeskunst als vanwege de muziek. Het eenvoudige driehoekige prisma met een regenboogstreep op een zwarte achtergrond markeerde het album dat van Pink Floyd een begrip maakte. Originele exemplaren zijn niet iets om je neus voor op te halen, maar de echt speciale vinyls zijn de eerste persingen in Groot-Brittannië met een effen blauwe driehoek op het middenlabel.

Alleen de allereerste persingen hadden deze effen blauwe driehoek, en de transparante driehoek verving deze vrij snel na de lancering. Zeldzame albumhoezen als deze rechtvaardigen dus de sprong van een prijskaartje van honderden naar duizenden. Onlangs werd een exemplaar in perfecte staat online verkocht voor $ 3.718,95.

Queen's Bohemian Rhapsody/Ik ben verliefd op mijn auto Single

Dankzij Wayne's World kent iedereen het signaal "Mama, just kill a man", maar je kent misschien nog niet het interessante B-kantje van de plaat, geschreven en gezongen door drummer Roger Taylor. Experimenteel en in-your-face, deze single werd uitgebracht in 1975. Toch is het geen originele persing die de toplijst van meest waardevolle platen uit de jaren '70 ha alt. Een uitgave in beperkte oplage uit 1978 op diepblauw vinyl, verkocht op een Bonham's-veiling voor bijna $ 5.000.

De plaat was een belangrijke onderscheiding die Queen kreeg van hun platenlabel EMI. Albums die speciale gebeurtenissen markeren of een jubileum herdenken, zijn uniek omdat ze meestal uniek zijn, wat ze waardevol maakt.

David Bowie's Diamond Dogs-album

David Bowie's Diamond Dogs vinyl LP - 1974
David Bowie's Diamond Dogs vinyl LP - 1974

David Bowie, een conceptkunstenaar en muzikant, stond erom bekend grenzen te verleggen en een uitgesproken artistieke visie te hebben. Zijn achtste studioalbum, Diamond Dogs, staat minder bekend om zijn muziek dan om zijn controversiële cover. Wanneer het album volledig is uitgeklapt, toont het Bowie als een wezen dat half mens en half hond is. Maar het was niet deze Frankensteiniaanse illustratie die mensen aan het praten bracht. Het was de onderste helft van de ongecensureerde hond die dat deed. Het album werd snel uit de schappen gehaald, maar een paar kwamen in omloop, en die worden voor duizenden dollars verkocht als ze op de veiling komen. Bonham's verkocht er bijvoorbeeld een in 2018 voor $ 8.037.

Sex Pistols' God Save the Queen Album

Afbeelding
Afbeelding

The Sex Pistols is een van de luidruchtigste en meest tragische bands uit de jaren zeventig. Een vroeg voorbeeld van Britse punkrock, mensen kennen ze tegenwoordig vanwege de 'Nancy and Sid'-romance die uiteindelijk eindigde in de dood van Sid. Toch overtraden ze de regels en gezichten vanaf het moment dat ze het podium op stormden. Terwijl muzikanten debatteren over de kwaliteit van hun werk, hebben ze een toegewijde fanbase die veel geld beta alt voor het vinden van een eerste persing van hun nummer, God Save the Queen.

Er werden slechts 25.000 exemplaren gedrukt voordat het platenlabel hun contract met de Sex Pistols verbrak. Hoewel 25.000 misschien een groot aantal lijkt, bestaat de bevolking van Londen uit bijna 9 miljoen mensen. Het relativeert hoe wild het is dat de single daadwerkelijk een hit werd. Wanneer exemplaren van de single op de markt komen, worden ze meestal voor ongeveer $ 10.000 verkocht. Volgens Vinylom, de duurste verkocht in 2006 voor $ 15, 691,21.

The Misfits Hoest/Cool Single

Een andere punkband, behalve deze keer van de andere kant van de vijver, brak in 1977 nieuwe wegen met hun 45 singles "Cough/Cool". Als pionier in het horrorpunkgenre werden er in de eerste printronde slechts 1.500 exemplaren gemaakt. Dit maakt het erg moeilijk om een origineel exemplaar te vinden, en veilingbezoekers zijn op elk oppervlak concurrerend. Afhankelijk van waar je er een vindt en met wie je concurreert, kom je misschien uit op minder dan $ 1.000, zoals dit exemplaar uit 2010. Maar als je er een hebt die is ondertekend door de artiesten, gaat dat prijskaartje veel omhoog. Eén ondertekend exemplaar wordt momenteel bijvoorbeeld voor bijna $ 30.000 op eBay aangeboden.

Tekenen dat je een waardevolle vintage plaat hebt

Niet elke vintage plaat is geld waard, maar dat mag je er niet van weerhouden om in de rekken en dozen ervan in kringloopwinkels in de stad te kijken. Het helpt als je in de muziekscene zit, maar je hoeft geen sonische ziel te hebben om naar deze waardevolle kenmerken te zoeken.

Verzamelaars van zeldzame vinyl-lp's vinden schatten in de winkel
Verzamelaars van zeldzame vinyl-lp's vinden schatten in de winkel
  • Zoek naar handtekeningen. Albums met handtekeningen van bandleden en producers zijn het dubbele waard vanwege de waarde van de handtekening. Dit neemt toe naarmate de persoon beroemder is. De handtekeningen van Elvis zijn dus veel meer waard dan die van je oom uit zijn dagen in de garageband.
  • Let op de staat van een album. Controleer albums op kromtrekken, krassen en andere tekenen van slijtage. Hoe minder gebruikt een album is, hoe meer het waard zal zijn.
  • Zoek naar originele inzetstukken. Albums met hun covers zijn waardevol, maar albums met hun originele inlegvellen zijn echt waardevol. Dat komt omdat ze zo gemakkelijk uit elkaar te scheuren zijn dat ze vaak vervangen worden.

Records die u op de plank moet bewaren

Een van de meest deprimerende dingen van vinyl is dat je er een bepaald aantal keren naar kunt luisteren. Elke keer dat je een plaat afspeelt, beschadig je hem en uiteindelijk zal hij onspeelbaar zijn. Je vintage albums uit de jaren '70 en daarna die speciaal of gesigneerd zijn, mogen dus niet in je platenspeler ronddraaien. Bewaar deze gegevens op de plank voor veilige bewaring.

Aanbevolen: