Hoe u een kas gebruikt

Inhoudsopgave:

Hoe u een kas gebruikt
Hoe u een kas gebruikt
Anonim
Kleine kas
Kleine kas

Het kweken van planten in een kas kan de droom van een tuinman zijn die uitkomt. Als u wilt dat uw planten goed gedijen, moet u echter weten hoe u optimale omstandigheden in uw kas kunt handhaven.

Beginnersgids voor het gebruik van een kas

Er zitten veel voordelen aan het hebben van een eigen kas. Je kunt:

  • Start eerder met zaden
  • Winter over zachte planten
  • Kweek exotische planten
  • Kweek het hele jaar door groenten

Leer meer over de basisbeginselen van het runnen van een kas en beslis of u er zelf een wilt proberen.

Kenmerken

Kassen zijn er in verschillende maten, van eenvoudige koude kozijnen tot grote glasconstructies. Afhankelijk van het daadwerkelijke merk en model dat u koopt, kan uw kas voorzien zijn van elektriciteit, verwarming, banken, planken en verlichting.

Elke voorziening biedt u meer manieren om gebruik te maken van uw kas. Als u bijvoorbeeld verlichting heeft, kunt u in het donker uw kas bezoeken en werken aan stekken, zaden planten en andere tuinwerkzaamheden uitvoeren. Als je naast zonnewarmte een verwarmingssysteem hebt, kun je bijna alles het hele jaar door kweken. Denk na over alle dingen die u met uw kas wilt doen, en dat zal u helpen bij het kiezen van een model dat bij uw behoeften past.

Verwarming en ventilatie

De ideale temperatuur in de kas is ongeveer 80 tot 85 graden Fahrenheit, dus de eerste en belangrijkste les is leren hoe je de interne temperatuur stabiel kunt houden. Kassen maken voornamelijk gebruik van de zonnestralen om de binnenlucht te verwarmen, hoewel sommige ook aanvullende warmtebronnen kunnen hebben die worden aangedreven door gas- of elektrische kachels. Net als bij een auto kan de binnenkant van het gebouw op een warme, zonnige dag snel opwarmen tot meer dan 40 graden Celsius. Je moet dus de temperatuur regelen, anders loop je het risico dat je planten onder stress komen te staan en misschien zelfs doodgaan.

Een kas ontluchten
Een kas ontluchten

Alle kassen moeten ventilatieopeningen hebben, ofwel een ventilatieopening aan de bovenkant die een luik in het plafond opent, of ventilatieopeningen aan de zijkant en ventilatoren die warme lucht naar buiten afvoeren en koelere lucht binnenlaten. U kunt ervoor kiezen om ventilatieopeningen te gebruiken die handmatig of automatisch werken. Handmatige systemen zijn goedkoper, maar u moet er wel rekening mee houden dat u overdag de ventilatieopeningen moet openen en sluiten of de deur open moet zetten en 's nachts moet sluiten. Sommige mensen vinden dit een gedoe, en voor degenen die overdag niet thuis zijn is het een probleem als het weer plotseling omslaat. Automatische ventilatiesystemen werken op een sensor die de ventilatoren of verwarming aanzet als de temperatuur stijgt of da alt onder de drempelwaarden die u in het systeem programmeert; het is vergelijkbaar met hoe het verwarmings- en koelsysteem van uw huis werkt.

Andere tips om voor een goede ventilatie te zorgen zijn:

  • Prop open de deur op warme dagen. Zorg ervoor dat u een zware steen of baksteen voor de deur plaatst om te voorkomen dat de wind de deur dichtslaat.
  • Voor koude frames: open overdag het deksel van het koude frame zodat de lucht kan circuleren.
  • Gebruik indien nodig extra standventilatoren om de lucht in beweging te houden.

Schaduwdoek gebruiken

Schaduwdoek wordt geleverd in rollen groen of ander donker gekleurd materiaal dat als een zonwering over de buitenkant van de kasramen naar beneden rolt. Je kunt hem omhoog of omlaag rollen om de temperatuur en het lichtniveau in de kas aan te passen. Tijdens de warme zomermaanden kan een schaduwdoek u helpen de temperatuur te verlagen en een gematigder lichtniveau in de kas te creëren. In de winter kunt u het schaduwdoek oprollen om de hoeveelheid licht die de kas binnenkomt te vergroten.

De luchtvochtigheid regelen

Banken boven vochtige grindbedden
Banken boven vochtige grindbedden

Vochtigheid biedt veel voordelen, vooral voor tropische planten. Tenzij je cactussen kweekt, moet je de kas aan de vochtige kant houden, minimaal 50 procent of hoger.

Om vochtigheid aan de lucht toe te voegen:

  • Plaats bakken met kiezelstenen onder de planten.
  • Vul de bakjes met water zodat de steentjes bedekt zijn. Naarmate het water verdampt, wordt er vocht in de buurt van de planten toegevoegd.
  • Je kunt ook marmer- of steenchips op de vloer onder de plantenbanken of tafels leggen. Deze kunnen ook helpen vocht te creëren als ze op een droge dag worden bevochtigd.

Banken gebruiken

Een kasbank is eigenlijk een tafel met een lip rond de rand om planten op hun plaats te houden. Houten banken of tafels hebben meestal een inzetstuk om vocht uit de buurt van het hout te houden, terwijl metalen banken meestal een gaasblad hebben waardoor de afvoer naar de grond eronder kan vallen.

Vier seizoenen tuinieren

Een kas biedt vier seizoenen tuinplezier. Hier zijn ideeën voor het gebruik van een kas tijdens elk groeiseizoen.

Zaailingen oppotten
Zaailingen oppotten
  • Spring: Start de zaden in trays in de kas. Zodra de zaailingen tevoorschijn komen, transplanteert u ze in grotere potten en bewaart u ze in de kas totdat alle gevaar voor vorst voorbij is.
  • Zomer: Begin herfstbloemen, vaste planten en andere planten in de kas.
  • Herfst: Zet vakantieplanten zoals amaryllisbollen in de kas. Je kunt de kerstcactus ook laten bloeien. Plaats kamerplanten die niet passen op zonnige vensterbanken in huis in de kas.
  • Winter: Gebruik de kas om koude winterharde groenten te kweken, zoals sla. Bescherm zachte kruiden en eenjarige planten die je wilt redden, zoals geraniums, door ze de hele wintermaanden in de kas te kweken.

Uitdagingen bij het kweken van planten in een kas

Het bezitten van een kas kan je zeker een aantal groeivoordelen opleveren, maar er zijn verschillende uitdagingen verbonden aan kasplanten. Hoewel het hebben van een gebied dat beschermd is tegen de elementen tuinders in staat stelt het groeiseizoen te verlengen, betekent dit ook dat de natuurlijke insectenroofdieren worden verminderd. Dit betekent dat als u een insectenplaag in de kas krijgt, u de slechte insecten ook een beschutte plek en een kant-en-klare voedselbron biedt. Ook schimmels, schimmels en virussen houden van de warme, vochtige omstandigheden in een kas. Zorg dus voor een goede luchtcirculatie, houd uw planten in de gaten op ziekten en plagen en isoleer aangetaste planten meteen, zodat u ze kunt behandelen en voorkomen dat het probleem zich verspreidt. Het maakt allemaal deel uit van het runnen van een succesvolle kas.

Aanbevolen: