Hoe u een conceptiedatumcalculator gebruikt

Inhoudsopgave:

Hoe u een conceptiedatumcalculator gebruikt
Hoe u een conceptiedatumcalculator gebruikt
Anonim
Bevruchting
Bevruchting

Als je wilt weten op welke datum je baby waarschijnlijk is verwekt, kan een conceptiecalculator het gemakkelijker voor je maken. Elke berekening van de datum is echter slechts een schatting van de daadwerkelijke dag waarop een spermatozum samenkwam en met uw eicel versmolt. De bevruchting (bevruchting van de eicellen) vindt meestal plaats op de dag van de ovulatie als er sperma in de buurt is, maar kan binnen een dag of twee later plaatsvinden als de geslachtsgemeenschap tot die tijd wordt uitgesteld.

De rekenmachine gebruiken

Als je eenmaal weet wat je conceptiedatum betekent, wil je er misschien achter komen. De rekenmachine gaat ervan uit dat de eisprong 14 dagen vóór uw volgende verwachte menstruatie plaatsvindt, ongeacht de lengte van uw cyclus. Het werkt alleen als uw cyclusduur 21 tot 38 dagen bedraagt.

Om de rekenmachine te gebruiken om te helpen voorspellen wanneer u zwanger bent geworden, doet u het volgende:

  1. Selecteer de gemiddelde lengte van uw menstruatiecycli in het eerste vak.
  2. Selecteer de maand, dag en jaar van de eerste dag van uw laatste menstruatie in de volgende vakken.
  3. Klik op de knop "Berekenen".

De rekenmachine geeft de datum weer waarop je waarschijnlijk hebt geovuleerd en dus zwanger bent geworden.

De principes achter conceptiedata en de rekenmachine

De principes achter de datum van conceptie en constructie van de rekenmachine zijn als volgt:

  • In een normale, regelmatige cyclus bepa alt de datum van je ovulatie de datum van je volgende menstruatie.
  • Ongeacht de lengte van je cyclus, je volgende menstruatie komt 12 tot 14 dagen na je eisprong - dit is het meest vaste deel van je cyclus.
  • Vrouw Met Kalender Op Tablet
    Vrouw Met Kalender Op Tablet

    In een geïdealiseerde, gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen ovuleer je en word je zwanger tussen dag 12 tot 14 van je cyclus, of begin je menstruatie tussen dag 26 tot 28.

  • Zoals hierboven vermeld, gaat de conceptiecalculator er voor het gemak van de berekening vanuit dat je volgende menstruatie 14 dagen na je eisprong moet zijn.
  • Als uw cycli regelmatig zijn, kunt u 14 dagen terugtellen vanaf het moment waarop u uw volgende menstruatie verwachtte, of 14 dagen aftrekken van de lengte van uw gebruikelijke cyclus om dezelfde bevruchtingsdatum te berekenen als de rekenmachine.

Variaties in cycluslengtes

Als je geslachtsgemeenschap hebt rond dag 12 tot 14 van een cyclus van 28 dagen, zijn dit je potentiële conceptiedagen. Als uw cycli echter langer of korter zijn dan 28 dagen, zullen uw ovulatie- en conceptiedatum eerder of later zijn dan dag 12 tot 14. Het zal echter ongeveer 12 tot 14 dagen vóór de verwachte datum van uw volgende menstruatie plaatsvinden, wat het vaste deel van uw cyclus is, zoals hierboven uitgelegd. Houd er rekening mee dat als uw cycluslengte sterk varieert, deze calculator niet nuttig voor u zal zijn.

BBT's, LH-kits en IVF

Procesdeling van cel
Procesdeling van cel

Als u basale temperatuurgrafieken (BBT's), ovulatievoorspellingskits (LH) gebruikt of andere tekenen van vruchtbaarheid bijhoudt, kunnen deze hulpmiddelen u ook helpen het tijdstip van de bevruchting te beperken. Vrouwen die zwanger worden met behulp van in-vitrofertilisatie (IVF) of andere geassisteerde voortplantingstechnologie zullen andere informatie uit de procedures krijgen om hun conceptiedatum te achterhalen.

Om je nieuwsgierigheid te bevredigen

Wat betekent conceptie in termen van je uitgerekende datum? Met een conceptiecalculator kunt u gemakkelijk de datum berekenen waarop u waarschijnlijk bent verwekt. Houd er echter rekening mee dat, behalve om uw nieuwsgierigheid te bevredigen, weten wanneer u zwanger bent, geen invloed heeft op het dateren van uw zwangerschap of het schatten van uw uitgerekende datum. Volgens het Amerikaanse Congres van Verloskundigen en Gynaecologen gebruiken artsen de datum van bevruchting niet om een zwangerschap te dateren, maar vertrouwen ze op de datum van uw laatste menstruatie en/of een vroege zwangerschaps-echo.

Aanbevolen: