Wat is een zomerkeuken & Hoe wordt deze tegenwoordig gebruikt?

Inhoudsopgave:

Wat is een zomerkeuken & Hoe wordt deze tegenwoordig gebruikt?
Wat is een zomerkeuken & Hoe wordt deze tegenwoordig gebruikt?
Anonim

Ontdek de geschiedenis van zomerkeukens uit de afgelopen eeuwen en hoe ze werken in het moderne huisontwerp.

Prachtige landelijke zomerkeuken
Prachtige landelijke zomerkeuken

De zomerkeuken is een huisontwerpstructuur uit vervlogen jaren en heeft een interessante geschiedenis, en sommige zijn nog steeds te vinden in historische huizen in de Verenigde Staten. Hoewel de oorspronkelijke doeleinden van het historische zomerkeukenontwerp niet relevant zijn voor moderne huiseigenaren, is het idee van een buitenkeuken nog steeds aantrekkelijk. Ontdek wat een zomerkeuken is en hoe een moderne zomerkeuken eruit ziet en beslis of deze woninguitbreiding een meerwaarde is voor uw eigen woning.

De zomerkeuken definiëren

De zomerkeukens, opgericht en ontworpen door huiseigenaren uit de 18e en 19e eeuw, dienden een aantal doelen. Kortom, een zomerkeuken was een extra kook- en voedselopslaggebouw dichtbij het hoofdgebouw. Sommige zomerkeukens bestonden als uitbreidingen of vleugels van het hoofdgebouw, maar de meeste waren op zichzelf staande constructies die los stonden van het hoofdgebouw. De zomerkeukens, die relatief klein en schuurachtig van uiterlijk waren, dienden als de belangrijkste voedselbereidingsruimtes, dus het interieur van het huis was vrij van kooksporen.

Zomerkeuken met stenen muur
Zomerkeuken met stenen muur

Oorsprong van de zomerkeuken

Ontworpen in de 18e eeuw en gepopulariseerd in de 19e eeuw, werden zomerkeukens oorspronkelijk geconceptualiseerd om de risico's en zintuiglijke details die verband houden met keukens te scheiden van het hoofdgebouw. Met een buitenkeukenstructuur was het risico op brand in het hoofdgebouw veel minder waarschijnlijk. De bezienswaardigheden, geluiden en geuren van de keuken werden tijdens de voedselbereiding ook verborgen gehouden voor gasten en gezinnen, omdat ze eten naar het hoofdgebouw brachten nadat ze het in de zomerkeuken hadden bereid.

Misschien de reden voor de naam: zomerkeukens zorgden ervoor dat het hoofdhuis in de warmere maanden niet te warm werd, omdat de kachel of open haard werd gebruikt om ma altijden te bereiden. Hoewel het voornamelijk voedselbereidingsruimtes waren, gebruikten ze de zomerkeuken ook voor het wassen, naaien en bewaren van voedsel.

Rijke huiseigenaren hadden vaker een zomerkeuken, en pas toen de structuur een normaal onderdeel van huizen en eigendommen werd, gingen ook minder rijke gezinnen van deze woninguitbreidingen genieten. Vooral te zien in de gebieden Midwest en New England van de Verenigde Staten, kun je nog steeds een paar originele zomerkeukens vinden op historische eigendommen. De meeste hebben in de loop van de tijd plaatsgemaakt voor natuurlijk verval, hoewel er veel bewaard zijn gebleven op historische locaties en sommige nog steeds te vinden zijn in huizen uit de 18e en 19e eeuw, zowel op de markt als daarbuiten.

Groot historisch wit huis in de winteromgeving
Groot historisch wit huis in de winteromgeving

Kenmerken van een echte zomerkeuken

Als je naar huizenadvertenties kijkt of probeert te ontdekken of een gebouw op je eigen terrein mogelijk een zomerkeuken is geweest, zijn er een paar kenmerken die je vermoedens kunnen bevestigen.

Aangezien zomerkeukens speciaal zijn ontworpen voor voedselbereiding, was er in het gebouw altijd een houtkachel of open haard aanwezig. In zomerhuizen zou ook een grote werkruimte zijn voor het bereiden van voedsel, naaien en wassen. In zomerkeukens kan ook een ruimte voor voedselopslag of schoonmaakproducten aanwezig zijn geweest, dus misschien ziet u een kleine voorraadkast, planken of een plaats voor een wastafel.

De meeste zomerkeukens hadden slechts één verdieping, hoewel er enkele waren met een extra halve verdieping voor voedselopslag of slaapvertrekken. Constructies kunnen qua materiaal of kleur wel of niet bij het hoofdgebouw passen, en de meeste zijn gebouwd met hout, steen of baksteen.

Landelijke zomerkeuken met houtkachel, kroonluchter en grote houten eettafel
Landelijke zomerkeuken met houtkachel, kroonluchter en grote houten eettafel

Moderne zomerkeukens definiëren

Hoewel het oorspronkelijke doel van de 18e- en 19e-eeuwse keukens geen invloed meer heeft op huiseigenaren, zijn er nog steeds moderne huizen met een nieuwe variatie op het historische ontwerp. Net zoals de originele zomerkeuken vaak een teken van luxe was, voelt de moderne zomerkeuken luxueus en vorstelijk aan.

De zomerkeukens van vandaag, die aan populariteit winnen in moderne huizen en bij verbouwingen, hebben nog steeds de basisprincipes en benodigdheden van het koken centraal staan. Het verschil hierbij is dat de buitenkeuken meer een terras- of woninguitbreiding is met een eenvoudige bovenoverkapping. Misschien zie je geen houtkachel of open haard, maar waarschijnlijk zie je wel een gasgrill of zelfs een pizzaoven.

Zomerkeukenclose-up met gasfornuis en werkstation
Zomerkeukenclose-up met gasfornuis en werkstation

Misschien zie je een grote eetruimte of loungeruimte buiten naast de moderne zomerkeuken. De meeste buitenkeukens bevinden zich voor het gemak net buiten de eetkamer of keuken en zijn toegankelijk via een glazen schuifdeur of openslaande deuren.

Sommige historische huizen in het hele land hebben misschien nog steeds de originele zomerkeukenstructuren, maar de meeste worden niet langer gebruikt voor voedselbereiding. Gerenoveerde of gerestaureerde zomerkeukens worden meestal gebruikt als gastenverblijven of opslagruimtes. Als u dit historische bouwwerk op uw eigen terrein heeft, kunt u het ombouwen tot een thuiskantoor, kunstatelier, bibliotheek of huurruimte.

Historische structuren combineren met moderne stijlen

De zomerkeukens uit de afgelopen eeuwen kunnen zeldzaam zijn en verloren gaan door de elementen en het verstrijken van de tijd. Maar moderne zomerkeukens dragen de geschiedenis van het ontwerp met zich mee in kook- en eetruimtes buiten. Voor de weinige zomerkeukens die er nog bestaan, bestaat er een mogelijkheid om een gebouw uit het verleden om te toveren tot een nuttige ruimte in modern design.

Aanbevolen: