Zorg voor herfstmoeders

Inhoudsopgave:

Zorg voor herfstmoeders
Zorg voor herfstmoeders
Anonim
Harde moeders
Harde moeders

Het verzorgen van herfstmoeders als vaste planten is een geweldige manier om de piek van uw tuin te vergroten tot ver buiten het bereik van zachtere bloemen. Tuinchrysanten, liefkozend herfstmoeders of winterharde moeders genoemd, blijven uw tuin tot ver in de koudere maanden een vleugje vrolijke kleur geven, terwijl de rest van uw bloemen aan het aflopen is. Het verzorgen van moeders als vaste planten kan wat meer werk zijn dan simpelweg elk jaar nieuwe potplanten kopen, maar het levert veel meer voldoening op.

Cultivarselectie

Met een goed microklimaat kunnen herfstmoeders het goed doen in alle omgevingen, behalve in de meest extreme omgevingen, en groeien ze doorgaans als vaste planten tussen plantzones drie en negen. De sleutel tot succes bij chrysanten is een verstandige cultivarkeuze. Vooral als u in de koudere streken woont, vermijd het kopen van herfstmoeders in pot bij bloemistenwinkels of tuincentra in warenhuizen. Deze moeders zijn wellicht gekozen vanwege hun mooie kleur of lage prijs, en niet vanwege hun geschiktheid voor noordelijke tuinen.

Bestel uw moeders indien mogelijk in het voorjaar via een tuincatalogus of persoonlijk bij een speciaal tuincentrum, en zoek specifiek naar planten die bedoeld zijn voor uw klimaatzone. Planten in de lente heeft de voorkeur, maar zolang u ze tenminste zes weken vóór de eerste strenge vorst in uw regio in de tuin zet, moet er tijd zijn voor uw bloemen om voldoende wortels te krijgen en af te harden voor de winter.

Het hele jaar door zorg voor herfstmoeders

Als je je moeders als vaste planten wilt behandelen, moet je ze echt bijna het hele jaar door verzorgen. Niet noodzakelijkerwijs constante aandacht, maar zo nu en dan een beetje liefdevolle zorg.

Planten

De beste plek voor je moeders is tegen een muur op het zuiden van een huis of een andere schuilplaats. Kies een zonnige locatie waar ze de komende jaren niet druk zullen zijn, omdat veel chrysantenplanten na verloop van tijd behoorlijk bossig kunnen worden. Om je moeders te planten:

  • Graaf een gat tot de diepte van de moederpot en twee keer zo breed
  • Plaats de kluit in het gat en vul de resterende ruimte op met een mooie leemachtige bovengrond of een gelijk mengsel van turf, compost en vermiculiet.
  • Verstevig de grond rond de basis van de plant.
  • Waterput.
  • Mulch.

Een goede dikke laag stro, geraspte bladeren of andere mulch zal de grond enigszins isoleren en je moeders beschermen tegen het staan in water, dat in de winter kan bevriezen en de gevoelige wortels kan beschadigen.

Knijpen

Snoei uw chrysanten gedurende het groeiseizoen lichtjes door de knoppen van het einde van de groeiende scheuten af te knijpen om de laterale groei te bevorderen, waardoor een dikkere, vollere plant ontstaat met een overvloed aan bloemen. Ga hiermee door tot het koele weer begint. Op dat moment zal de extra plantstof een broodnodig beschermend effect op je plant hebben.

Voeden en water geven

Voed je herfstmoeders maandelijks van het vroege voorjaar tot eind juli. Nieuw blad heeft een bepaalde hoeveelheid tijd nodig om uit te harden ter bescherming tegen vorst, dus het is onwaarschijnlijk dat groei na juli de winter zal overleven.

Houd de grond rondom je moeders te allen tijde vochtig en laat ze nooit uitdrogen en verwelken. Blijf de hele herfst water geven totdat al het blad is afgestorven voor de winter.

Overwintering en lenteopwekking

Zodra het gebladerte is afgestorven, knipt u de dode stengels terug tot op grondniveau met een tuinschaar en mulch tot een diepte van zeven tot tien centimeter als onderdeel van het opruimen van uw herfsttuin. Geef uw chrysanthemumwortels in het voorjaar regelmatig water, en al snel zult u nieuwe groene scheuten uit de teruggeknipte oude stengels zien komen. Gedurende de lente en het midden van de zomer knip je je moeders ongeveer een centimeter terug voor elke vijf centimeter groei. Hierdoor ontstaat een dikke, bossige plant die een overweldigende weergave van herfstbloemen zal produceren, net zoals je andere tuinbloemen beginnen te vervagen.

Het lijkt misschien een beetje extra werk, maar de paar momenten die je zo nu en dan neemt voor de verzorging van herfstmoeders zullen je tienvoudig belonen als je kunt genieten van de schoonheid en pracht van een werkelijk prachtig herfstscherm.

Aanbevolen: