Franklin Mint Collectibles-waarden

Inhoudsopgave:

Franklin Mint Collectibles-waarden
Franklin Mint Collectibles-waarden
Anonim
Franklin Muntmuseum
Franklin Muntmuseum

De Franklin Mint werd halverwege de jaren zestig opgericht om verzamelobjecten te produceren, zoals zilverstaven, poppen, porseleinen borden en gegoten modellen. De Munt bracht hun producten op de markt als investeringen waarvan de koper in de loop van de tijd kon genieten naarmate de waarde van het object toenam. Maar helaas zijn de waarden niet voor alle items gestegen en vandaag de dag kan het vaststellen van een waarde voor Franklin Mint-items lastig zijn.

Beperkte edities waren niet noodzakelijkerwijs "beperkt"

De Franklin Mint was het geesteskind van ondernemer Joseph M. Segel, een van de eerste ondernemers op het gebied van verzamelobjecten. Hij zette de toon voor latere bedrijven om een verzamelniche te creëren en deze vervolgens op te vullen. De Franklin Mint was een particuliere munt, geen entiteit van de federale overheid. Het bedrijf adverteerde in veel tijdschriften voor het grote publiek, wat aangeeft dat de te koop aangeboden objecten in "beperkte" hoeveelheden werden gemaakt en dat zodra de oplage was voltooid, de mallen zouden worden vernietigd, waardoor de koper een verzamelobject garandeerde.

Het probleem was dat de productieruns niet echt beperkt waren, aangezien er tijdens elke run duizenden borden, munten of poppen werden gemaakt. 'Beperkt' was in de ogen van de toeschouwer (of de adverteerder). Hoewel het bedrijf in naam nog steeds bestaat, zijn de hoogtijdagen van de productie van Franklin Mint voorbij en zijn de prijzen van de meeste artikelen die door de jaren heen zijn verkocht onder de oorspronkelijke verkoopprijs gedaald.

Waarden van stukken vandaag

Of je nu van borden hield met ontwerpen van Norman Rockwell, of van poppen ter ere van Marilyn Monroe, de Franklin Mint had het te koop. Onder de verzamelobjecten die momenteel op de secundaire markt verkrijgbaar zijn, zijn:

Poppen

Marilyn Monroe-pop
Marilyn Monroe-pop

Franklin Mint bood kopers tientallen poppen aan, geschilderd en gekleed als beroemdheden, Gibson Girls, bruidpoppen en 'Little Maids of the 13 Colonies'. De poppen waren gemaakt van biscuit en gekleed in elegante kleding, met uitgebreide kapsels, zoals Assepoester. Andere poppen concentreerden zich op heldinnen van het witte doek, waaronder Marilyn Monroe in "Gentlemen Prefer Blonds."

De meeste Franklin Mint-poppen werden uitgegeven in de maten 19" - 22". Hun uitgifteprijzen lagen meestal rond de $ 200, maar tegenwoordig kan een pop met een certificaat van echtheid maar zonder originele doos $ 50 of zo opleveren op wederverkoopwebsites. Een uitzondering hierop is de Jacqueline Kennedy-bruidspop, die op Lori Ferber Presidential Collectibles voor ongeveer $ 200 werd verkocht.

Verzamelobjecten

Platen, keramiek, glas en gegoten auto's vormen een aanzienlijk deel van de verzamelobjecten die door Franklin Mint worden verkocht.

Verzamelplaten

Franklin Mint verzamelborden waren versierd met alle onderwerpen, van de Amerikaanse Revolutie tot reproducties van schilderijen van Norman Rockwell. De platen werden oorspronkelijk verkocht voor $ 25 en meer, terwijl de platen op de huidige markt $ 10 en minder opbrengen. Er werden ook driedimensionale platen geproduceerd, zoals een set van 12 die voor $ 144 werd verkocht (log in met een gratis account om de uiteindelijke prijs te zien).

Keramiek

Keramiek omvatte bisque (ongeglazuurd porselein) beelden van dieren in het wild, vogels en bloemen. Een zoektocht op online veilingsites zal tientallen Franklin Mint-beelden opleveren die voor $ 100 of minder worden verkocht, ongeveer de helft of minder van hun oorspronkelijke prijs. De 'Vienna W altz' wordt bijvoorbeeld verkocht voor minder dan $ 100.

Glas

Glas bevatte presse-papiers met sulfideportretten van Amerikaanse presidenten en Franse koningen. Recente vermeldingen in Kovel's Antiques and Collectibles waardeerden een presse-papier van Abraham Lincoln op $ 60 en een presse-papier van Louis XV op $ 15, ver onder de oorspronkelijke verkoopprijzen. Een uitzondering hierop vormen de Pavlova-wijnglazen, die volgens een WorthPoint-expert potentieel ongeveer $ 300 tot $ 500 waard zijn.

Gegoten auto's

Franklin Mint 1931 Bugatti Royale
Franklin Mint 1931 Bugatti Royale

Gegoten auto's waren een populair aanbod van Franklin Mint, maar hadden ook niet de neiging hun waarde te behouden. In een recent artikel in de New York Times werd echter opgemerkt dat veel Chinese fabrieken die gegoten auto's maken, sluiten. Dat kan de markt krapper maken en de waarde van de auto’s de komende jaren doen stijgen.

Zilverstaven, munten en medailles

Van alle Franklin Mint-items zijn de zilverstaven, munten en medaillecollecties misschien wel het meest verwarrend als het gaat om het toekennen van een waarde aan de items. Een staaf kan worden verkocht op basis van de waarde van het metaal, de waarde als kunstwerk of de waarde ervan als onderdeel van een set. De website Franklin Mint Silver heeft gedetailleerde informatie over hoe de gewichten voor de metalen voorwerpen worden berekend, evenals tips voor schoonmaken en bewaren.

Enkele dingen waar u aan moet denken als u van plan bent een zilveren Franklin Mint-set van welke aard dan ook te verkopen (of kopen):

1974 Franklin Mint zilverbaar
1974 Franklin Mint zilverbaar
  • Zilverprijzen hebben de afgelopen tien jaar enorm geschommeld. Een zilverbaar was misschien $100 waard, daarna $60, toen $300, en morgen, wie weet? Als je een Franklin Mint-set koopt, kun je de verkoper vragen hoe hij of zij de set heeft gewaardeerd en waarom.
  • Over het algemeen is een set van wat dan ook meer waard dan één enkel item. Met Franklin Mint kan de set de kosten aanzienlijk opdrijven: complete zeldzame sets in displaydozen met echtheidscertificaten zijn vaak duizenden dollars waard.
  • De waarde van munten, blokken en soortgelijke items varieert afhankelijk van de staat. Krassen, ontbrekende displaydozen en slijtagesporen verminderen allemaal de esthetische waarde van een stuk. Het zal de waarde van het edelmetaal echter helemaal niet verminderen.
  • Sommige Franklin Mint-sets zijn moeilijk te verfijnen, dus voor sommige sets kunnen alle originele stukken in onberispelijke staat in de originele dozen moeilijk te vinden zijn. De kerstblokken worden bijvoorbeeld als zeer zeldzaam beschouwd, waarbij 34 ervan in de set worden verkocht voor ongeveer $ 4000 of meer.

Prijzen en waardetips

  • Onthoud dat ongeacht de prijs die u op veilingsites ziet staan voor een Franklin Mint-stuk - of het nu glas, keramiek of iets anders is - de vraagprijs is. Het betekent niet dat het stuk daarvoor zal verkopen.
  • Controleer bij het kopen van zilver hoe het gewicht wordt berekend: een troy ounce is anders dan granen, of grammen of iets anders. Vraag het aan de koper als je niet begrijpt hoe hij de waarde heeft berekend.
  • Gouden plaat is zo dun dat het goud bijna geen extra waarde aan een stuk toevoegt.
  • Verwacht niet dat je meer dan 40% van de waarde van een item krijgt als je het aan een dealer verkoopt. U kunt online gratis schattingen krijgen.

Koop voor herinneringen

Het kopen van Franklin Mint-artikelen als investering is niet zeker gebleken. Koop omdat je van het item houdt en geniet van de herinneringen die het met zich meebrengt of de schoonheid die het voor je in zich draagt. Dat is het beste koopje van allemaal.

Aanbevolen: