Identificatie- en controlemethoden voor kaardebolplanten

Inhoudsopgave:

Identificatie- en controlemethoden voor kaardebolplanten
Identificatie- en controlemethoden voor kaardebolplanten
Anonim
Kaardeplant in bloei
Kaardeplant in bloei

Teasel wordt in de Verenigde Staten beschouwd als een zeer invasieve wiet. Deze inheemse Europese plant werd in de 19e eeuw in Amerika geïntroduceerd en gekweekt voor de productieprocessen van textiel.

Kaarde is geen distel

Veel mensen verwarren kaardebol met distels, omdat ze op het eerste gezicht op elkaar lijken. De twee planten hebben echter zeer duidelijke verschillen die je kunnen helpen ze te identificeren.

Kaardesel

De kaardebol heeft een hele grote kop en een kleine bloem. Ook heeft de kaardebloem scherpe schutbladeren (puntige, stekelige bladeren). Schutbladen worden meestal tussen de bladeren en de bloem aangetroffen, maar bij kaardebollen bevinden de schutbladen zich in de bloem en boven de bloem.

Kaardeplant in bloei
Kaardeplant in bloei

De kop vormt een kegelvorm met schutbladen die eruit steken

Oogstmuis die op de kop van de kaardebol klimt
Oogstmuis die op de kop van de kaardebol klimt
  • Kaardebollen worden tussen de 2 en 1,80 meter hoog.
  • De kaardebol heeft een reeks langwerpige, scherpe schutbladen die vanaf de basis van de bloemkop omhoog groeien.
Schutbladeren van de Teasel-plant
Schutbladeren van de Teasel-plant

De bladeren groeien strak rond de stengel en vormen een komvormige vorm die water kan vasthouden

Kaardenplant wateropslag
Kaardenplant wateropslag
  • Een kaardezaadje heeft geen pappus en produceert een eenvoudig zaadje.
  • Sommige kaardebollen zijn meerjarig (groeien jaar na jaar) en andere zijn tweejaarlijks. Biënnales hebben twee jaar nodig om van zaadje tot bloem te groeien, zaden te produceren en vervolgens af te sterven.

Distel

Een distel heeft een bloemhoofdje bovenaan en de schutbladeren onder het bloemhoofdje. Direct onder het bloemhoofd vind je een paar langere schutbladen die uitsteken.

Roze distel met bij
Roze distel met bij
  • In tegenstelling tot de kaardebol met stekelige schutbladen in de bloem, heeft een distelbloem geen schutbladen.
  • Het distelzaad heeft een veerachtige zaadpluis (vergelijkbaar met paardenbloemen) waardoor het zaad door de wind kan worden opgetild en getransporteerd zodat het zich kan verspreiden.
Distel met gevederde pappus
Distel met gevederde pappus
  • Sommige distels worden tussen de 2 en 20 cm hoog, terwijl andere, zoals hoge distels, tussen de 3 en 2,5 meter hoog worden.
  • Afhankelijk van de variëteit is de levenscyclus van een distel meerjarig of tweejaarlijks.

Kaarde impact en bedreiging

De veldgids van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vermeldt kaardebol als een invasief en schadelijk onkruid in New Mexico.

  • Teasel is agressief en verdringt inheemse en andere wenselijke planten. Dit heeft invloed op het vermogen van de dieren om te foerageren en dwingt hen om te verhuizen op zoek naar voedsel.
  • De penwortel van de plant bereikt tijdens de vroege groei een diepte van zestig centimeter. Dit maakt het handmatig ontwortelen van de plant lastig.
  • Kaardebol groeit door zaadverspreiding en één plant produceert elk jaar 2.000 zaden (levensduur van 2 jaar). Dit maakt de kaardebol vruchtbaar en invasief.
Gedroogde kaardebol op veld
Gedroogde kaardebol op veld

Controle en beheer

De USDA adviseert dat preventie en vroege detectie de meest effectieve managementinstrumenten zijn bij het stoppen van de verspreiding van kaardebol.

Handmatige bediening

De beste manier om de groei van de kaardebol onder controle te houden, is door nieuwe of kleine kaardeplantjes te identificeren en te verwijderen.

  • Het verwijderen van nieuwe en kleine kaardeplantjes voorkomt dat ze bloeien en zaden verspreiden.
  • Je kunt jonge kaardebolplanten met de hand trekken, maar laat geen onvolwassen zaadhoofdjes achter die zullen rijpen en zich verspreiden.
  • Gooi planten weg door ze te verbranden of plaats ze in vuilniszakken voor de vuilstort.
Kaardeblad
Kaardeblad

Beheersmethoden voor grotere kaardeplantjes

Het doel om de groei van kaardeplantplanten onder controle te houden en te beperken, vereist andere maatregelen voor grotere planten. Deze methoden vereisen vaak langetermijnplanning, beheer en follow-up om het succes van behandelingen te monitoren.

  • Chemische methoden, zoals onkruidverdelgers, kunnen worden gebruikt bij grote plagen.
  • Gecertificeerde onkruidvrije zaden en hooi moeten worden gebruikt bij het herbeplanten van velden.
  • Tenwortels kunnen een paar centimeter onder de grondlijn worden afgesneden.
  • Grote gebieden kunnen worden geploegd of gemaaid om de groei te ontmoedigen als dit vóór de bloei of rijping van het zaad wordt gedaan.
  • Controleer de gebieden die u hebt behandeld met onkruidverdelgers, ploegen of maaien, en herhaal indien nodig.
Populatie van de gewone kaardebol (Dipsacus fullonum).
Populatie van de gewone kaardebol (Dipsacus fullonum).

Culturele controle

Een manier om de verspreiding van kaardenkruid verder onder controle te houden is door middel van culturele educatie. Veel bloemisten voegen gedroogde kaardebol toe aan bloemstukken die na gebruik vaak worden weggegooid. Er zijn andere gedroogde planten die kunnen worden gebruikt in plaats van de kaardebol.

  • Andere culturele controle vindt plaats via de opleiding van landbeheer, wegpersoneel, landonderhoud van de lokale overheid en anderen die zich bezighouden met landontwikkeling.
  • Hoewel sommige tuinders misschien denken dat het kweken van kaardebol een goed idee is, vooral voor medicinale doeleinden, moeten dergelijke ondernemingen streng gecontroleerd en gecontroleerd worden.

Medicinaal gebruik voor kaardebol

De geneeskrachtige voordelen van kaardebol zijn niet bewezen, maar veel kruidkundigen en voorstanders van traditionele geneeskunde beweren dat kaardebol geweldige genezende eigenschappen heeft voor verschillende ziekten. Kaardewortelextract wordt als medicinale plant voor verschillende aandoeningen gebruikt. Uit een onderzoek met kaardewortelextract bleek geen enkele remming van de groei van spirocheten (spiraalbacteriën).

  • Sommige mensen gebruiken een tinctuur van een kaardebol om de ziekte van Lyme te behandelen, hoewel er geen onderzoeken zijn om deze beweringen te valideren. Recensies van kaardentinctuur beweren dat de plant de symptomen helpt behandelen van mensen die lijden aan de ziekte van Lyme.
  • Kaardesel wordt gebruikt voor het wassen van acne. Een traditioneel gebruik was om het water op te vangen dat werd opgevangen door de bladeren die een komvorm vormen onder de bloemkop. Dit water werd gebruikt om het gezicht te wassen om acne te behandelen. Het werd ook gebruikt om ooginfecties te behandelen.
  • Andere homeopathische behandelingen waarbij kaardebollen worden gebruikt, zijn onder meer kankerzweren, wratten, maagtonicum en de behandeling van geelzucht.
Biologische Kaardeworteltinctuur
Biologische Kaardeworteltinctuur

Kaarde invasieve plant

Door meer te weten te komen over de kaardebol, krijgen tuinders inzicht in de verschillende manieren waarop ze de verspreiding van deze invasieve plant kunnen bestrijden en voorkomen. Hoewel er mogelijk geldige medicinale toepassingen voor deze plant zijn, moet deze nog steeds worden onderhouden en gecontroleerd om ervoor te zorgen dat andere soorten niet uit hun natuurlijke habitat worden verdrongen.

Aanbevolen: