Duizeligheid tijdens het derde trimester: oorzaken en oplossingen

Inhoudsopgave:

Duizeligheid tijdens het derde trimester: oorzaken en oplossingen
Duizeligheid tijdens het derde trimester: oorzaken en oplossingen
Anonim
zwangere vrouw voelt zich licht in haar hoofd
zwangere vrouw voelt zich licht in haar hoofd

Veel zwangere mensen ervaren duizeligheid tijdens het derde trimester van de zwangerschap. In deze fase van je reis heb je al te maken met een dikke buik en alle uitdagingen die daarmee gepaard kunnen gaan: slaapgebrek, bewegingsproblemen en algemeen ongemak. Een plotselinge aanval van duizeligheid kan eng zijn en is het laatste wat je nodig hebt als je de weken tot je bevalling telt. Moet u zich dus zorgen maken als u duizelig wordt? Wat betekent het?

Wees gerust, duizeligheid in het derde trimester is een veel voorkomende klacht en kan vele oorzaken hebben. Gelukkig kunnen veel van deze problemen gemakkelijk worden aangepakt met rust, voedsel en water.

Wat veroorzaakt duizeligheid tijdens het derde trimester?

Zwangerschap draagt bij aan een aantal veranderingen in je lichaam, afgezien van de duidelijke uitzetting van je buik. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan duizeligheid bij een zwangere persoon in het derde trimester.

Veranderingen in het cardiovasculaire systeem

Je cardiovasculaire systeem bestaat uit je hart en de bloedvaten (aders en slagaders) die dat bloed van top tot teen door je lichaam transporteren. Als je zwanger bent, reist het bloed van top tot baby en tot teen. Als gevolg hiervan begint uw cardiovasculaire systeem veel harder te werken wanneer u dit verwacht. De hoeveelheid bloed in uw aderen en slagaders neemt met gemiddeld 45% toe om uw zich ontwikkelende baby te helpen groeien, en uw hart pompt sneller om dit te compenseren.

Om ruimte te maken voor al dit extra volume, geven je bloedvaten een hormoon af dat relaxine wordt genoemd. Dit hormoon doet precies hoe het klinkt: het ontspant je aderen en slagaders. Dit ontspannende effect kan soms niet synchroon lopen met de stijging van het bloed, waardoor uw bloeddruk kan dalen en u zich duizelig kunt voelen.

Er bestaat niet noodzakelijkerwijs een oplossing voor deze oorzaak van duizeligheid tijdens de late zwangerschap. De cardiovasculaire veranderingen die plaatsvinden zijn noodzakelijk, dus u wilt niet voorkomen dat ze optreden. Maar als u alleen maar op de hoogte bent van deze veranderingen, kunt u zich wellicht meer bewust worden van uw omgeving en langzamer bewegen naarmate uw buik groeit, zodat als u duizelig wordt, het duizeligheid niet tot een val leidt.

Honger of dorst

Als u niet genoeg eet, kan dit ertoe leiden dat uw bloedsuikerspiegel da alt en dat u licht in uw hoofd of duizelig kunt worden. Dit kan ook gebeuren als u niet genoeg drinkt en uitdroogt. U moet minimaal zes tot acht (8 oz) glazen water per dag drinken om gehydrateerd te blijven.

Sommige zorgverleners raden aan vaker kleinere ma altijden te eten in plaats van drie grote ma altijden. Je kunt ook overwegen om altijd een paar gezonde snacks en een fles water bij je te hebben, voor het geval je je licht in je hoofd begint te voelen.

Hyperemesis Gravidarum

Als deze woorden voor jou klinken als een soort schurk uit een verhalenboek, zit je er niet ver naast. Hyperemesis gravidarum beschrijft wanneer een zwangere persoon voortdurend extreme misselijkheid voelt. Hyperemesis gravidarum verschilt van ochtendmisselijkheid doordat de ziekte niet verdwijnt na het eerste trimester en zo ernstig is dat het u ervan kan weerhouden de voedingsstoffen binnen te krijgen die u nodig heeft.

Als je een baby aan het kweken bent, maar niet veel kunt drinken of eten, kun je gemakkelijk uitdrogen. Uw bloeddruk kan dalen, wat zwakte, duizeligheid en flauwvallen veroorzaakt. Gevallen kunnen mild genoeg zijn om thuis te behandelen, terwijl de ernstigste gevallen soms een ziekenhuisopname vereisen voor rehydratatie. Hyperemesis gravidarum komt echter slechts bij 0,5-2% van de zwangere vrouwen voor, dus de kansen zijn in uw voordeel!

Bloedarmoede

Zwangere vrouwen die aan bloedarmoede lijden, voelen zich vaak licht in het hoofd omdat ze minder rode bloedcellen hebben om zuurstof naar de hersenen en andere organen te transporteren. Bloedarmoede kan iedereen overkomen, maar komt vaker voor bij zwangere vrouwen. Het is raadzaam dat u ijzerrijk voedsel eet en elke dag uw prenatale vitamines inneemt. Als de prenatale vitamines niet helpen, kan uw arts een aanvullend ijzersupplement aanbevelen.

Oefening

Sommige zwangere vrouwen merken dat zelfs matige lichaamsbeweging ervoor kan zorgen dat ze zich licht in het hoofd voelen. Hoewel fysieke fitheid belangrijk is, moet u ervoor zorgen dat u uw lichaam tijdens het derde trimester niet overbelast. Kies gematigde activiteiten, begin langzaam met trainen en neem een pauze als u zich duizelig begint te voelen.

Oververhit raken

Tijdens het derde trimester merken veel zwangere mensen dat ze een verminderde tolerantie voor hitte hebben. Als ze zich in een warme kamer bevinden of zelfs een warme douche nemen, kunnen ze zich licht in het hoofd voelen. De beste manier om dit probleem te bestrijden is door je in laagjes te kleden, zodat je kleding kunt uittrekken als je het warm begint te krijgen. Misschien wil je ook investeren in een paar extra ventilatoren om de kamers in je huis zo koel mogelijk te houden.

Op je rug liggen

Misschien wilt u tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap vermijden om op uw rug te gaan liggen. Het gewicht van de baarmoeder van uw opgroeiende baby kan op een grote ader rusten die het bloed van uw onderlichaam terug naar uw hart transporteert. Wanneer uw bloedstroom wordt belemmerd door het gewicht van uw baby, kunt u misselijk worden, licht in uw hoofd worden, plotseling warm worden en zelfs het gevoel hebben dat u gaat flauwvallen.

Deze symptomen verdwijnen meestal vanzelf en u zult zich beter voelen zodra u zich op uw zij draait. Als je het moeilijk vindt om op je zij te blijven liggen, kun je het beste investeren in een zwangerschapskussen of een lichaamskussen. Een kussen dat tussen uw knieën en/of achter u wordt geplaatst, kan ervoor zorgen dat deze houding comfortabeler aanvoelt.

Te snel opstaan

Nadat je een lange tijd hebt gezeten, begint het bloed zich op te hopen in je onderste ledematen. Als u langzaam beweegt, helpt dit de bloedvaten het bloed terug naar het hart te pompen; Als u echter te snel opstaat of plotseling beweegt, kunt u licht in uw hoofd of duizelig worden. Het vermijden van plotselinge bewegingen is een eenvoudige oplossing voor dit probleem, hoewel het dragen van steunkousen ook nuttig kan zijn voor de bloedsomloop.

Hoe u flauwvallen in het derde trimester kunt voorkomen

Er zijn verschillende redenen waarom u tijdens het derde trimester van de zwangerschap last kunt krijgen van flauwvallen. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn langdurig staan en te snel opstaan. Persen tijdens de stoelgang en een van de eerder genoemde oorzaken van duizeligheid kunnen ook een oorzaak zijn van flauwvallen.

Als u zich flauw of duizelig begint te voelen, probeer dan deze opties:

  1. Ga zitten of liggen en laat je hoofd zakken.
  2. Adem diep en rustig in.
  3. Maak eventuele strakke kleding los die u draagt.
  4. Eet een tussendoortje.
  5. Drink een groot glas water (minimaal 250 ml).
  6. Zorg voor lucht op je gezicht, met een ventilator of door ramen te openen.

Over het algemeen moet u er ook aan denken om niet snel op te staan, oververhit te raken, op uw rug te liggen of langdurig in dezelfde houding te blijven staan. Draag overal een waterfles bij en probeer regelmatig kleine ma altijden te eten. Neem altijd een mueslireep of een ander tussendoortje mee als je onderweg bent.

Wanneer moet u uw zorgverlener bellen

Duizeligheid tijdens het derde trimester van de zwangerschap is doorgaans een normaal symptoom dat op zichzelf geen reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. U moet echter onmiddellijk contact opnemen met uw arts als uw duizeligheid gepaard gaat met een van de volgende symptomen:

  • Wazig zicht
  • Borstpijn
  • Moeilijke ademhaling
  • Flauwvallen
  • Hartkloppingen
  • Pijn in de buik
  • Ernstige hoofdpijn
  • Vaginale bloeding

Als u gevallen bent door duizeligheid of flauwvallen, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw zorgverlener of naar het ziekenhuis gaan. Terwijl je lichaam, het vruchtwater en de placenta je baby redelijk goed beschermen, is toch een onderzoek nodig om mogelijke complicaties uit te sluiten.

Als u zich flauw voelt in uw derde trimester, onthoud dan dat u zich in goed gezelschap bevindt. Veel mensen ervaren dit symptoom later in de zwangerschap. Als u zich duizelig voelt, probeer dan de bovenstaande tips en kijk of ze helpen. Als u zich echter zorgen maakt over uw symptomen, aarzel dan niet om uw arts of verloskundige te bellen.

Aanbevolen: