Wat gebeurt er bij een lutherse doop?

Inhoudsopgave:

Wat gebeurt er bij een lutherse doop?
Wat gebeurt er bij een lutherse doop?
Anonim
Baby wordt gedoopt in de kerk
Baby wordt gedoopt in de kerk

Een lutherse kinderdoop maakt deel uit van een lang gekoesterde religieuze traditie die dateert van vóór het lutherse christendom zelf. In veel opzichten zal de typische doop in een Lutherse kerk niet veel verschillen van die van andere protestantse denominaties die de kinderdoop beoefenen (kinderdoop). Er zullen echter enkele bepalende elementen zijn die karakteristiek luthers blijven tijdens de ceremonie.

Lutherse doop van een baby

Elk jaar worden veel kinderen onderworpen aan een lutherse doop. Lutheranen bevinden zich onder de paraplu van pedoaptistische denominaties die de kinderdoop als een essentieel ritueel in het christelijk geloof beschouwen. Ouders die hun kinderen als lutheranen laten dopen, doen dit doorgaans omdat ze zelf vrome lutheranen zijn of omdat het lutheranisme de traditionele kerk van hun voorouders is.

Redenen voor de doop

De huidige tijd markeert een grote verandering in de houding van veel mensen ten opzichte van religieuze doopceremonies. Tegenwoordig laten sommige ouders hun kind dopen, simpelweg omdat het een traditie is in hun familie. De praktijk van de kinderdoop wordt echter onvermoeibaar uitgevoerd door de lutherse kerkgenootschap en andere christelijke groeperingen, omdat het wordt beschouwd als een noodzakelijke stap op weg naar de verlossing van de ziel van een kind. In het verleden werd de doop beoefend als een sacrament om de ziel van het kind uit de hel te verlossen.

De doop is een sacrament

Als u alleen als gast een doop bijwoont, zult u merken dat de gebeurtenis met grote eerbied wordt uitgevoerd. Daarom is er een zekere mate van protocol betrokken bij dit lutherse ritueel; protocol dat gebruikelijk is bij de meeste doopceremonies.

Wat er gebeurt bij een lutherse doop

De doop vindt doorgaans plaats na de preek. Tijdens de doopritueel wordt aan de ouders en sponsors gevraagd om met hun kind voor de gemeente te staan. Daarna gaan ze samen met de pastoor naar de doopvont. Wanneer het tijd is om de doop met water uit te voeren, houdt een van de ouders het kind doorgaans tegen de doopvont terwijl de pastoor water op het voorhoofd van het kind sprenkelt. De pastoor zal dan een kruisteken op het voorhoofd van het kind maken terwijl hij Gods belofte uitspreekt. Vervolgens wordt een klein kaarsje uit de Paaskaars overhandigd aan de ouders of sponsors. Het pasgedoopte kind wordt door de gemeente verwelkomd. Het doopgezelschap keert terug naar hun zitplaatsen voor de rest van de dienst.

Belangrijkste kenmerken van de lutherse doop

Het belangrijkste kenmerk van een lutherse doop is dat het ritueel wordt uitgevoerd door een lutherse predikant binnen een lutherse kerk. Een kind dat een doop in het lutherse geloof ondergaat, zal niet in een plas water worden ondergedompeld. Integendeel, de beregeningsmethode werd door de lutherse leken als voldoende beschouwd.

Welke baby's kunnen in de Lutherse Kerk gedoopt worden?

Baby tijdens de doopceremonie
Baby tijdens de doopceremonie

De details van het organiseren van een dergelijk evenement kunnen binnen de lutherse kerken verschillen, ondanks het feit dat ze allemaal binnen dezelfde denominatie zijn verankerd. Sommige lutherse predikanten kunnen eisen dat u een aanwezig lid van de kerk bent voordat uw kind door de doop kan worden geheiligd. Als u echter geen regelmatige bezoeker bent van lutherse diensten, maar toch wilt dat uw kind gedoopt wordt, zijn sommige lutherse predikanten wellicht bereid aan dergelijke behoeften tegemoet te komen. Als de laatste situatie uw geval vertegenwoordigt, moet u een aantal lutherse kerken in uw omgeving bellen en predikanten ontmoeten om de vereisten te bespreken.

Wees erop voorbereid dat veel, zo niet de meeste, van deze kerken zullen eisen dat ten minste één van de ouders als kind gedoopt is in het lutherse geloof. Hoewel sommige kerken wellicht liberaler zijn wat betreft hun doopbeleid, zal de overgrote meerderheid de geloofsovertuigingen van hun parochianen onderzoeken om louter eigenzinnigheid uit te sluiten.

Luthers doopprotocol

De doopetiquette tijdens een lutherse doop is vergelijkbaar met de meeste orthodoxe en protestantse dopen.

  • Formele kerkkleding is wenselijk voor alle aanwezigen.
  • De stemming is rustig en eerbiedig; deze gebeurtenis markeert immers een belangrijke stap in het leven van een baby. Velen zouden beweren dat dit de belangrijkste stap in zijn of haar leven markeert.
  • Het is altijd het beste om een paar minuten vóór de tijd vermeld op uw uitnodiging aanwezig te zijn.

Als u wordt uitgenodigd voor een lutherse doop

Natuurlijk zul je zo'n evenement niet bijwonen als je geen uitnodiging of op zijn minst een zeer overtuigend pleidooi van de ouders van het kind hebt ontvangen. Omdat dopen evenementen zijn die doorgaans voorbehouden zijn aan naaste familie en vrienden, is het zeer ongepast om onaangekondigde gasten mee te nemen of zelf onaangekondigd te verschijnen.

Cadeaus voor een lutherse doop

Het geven van cadeaus is niet verplicht, maar het is altijd een elegant en doordacht gebaar om het kind iets te geven dat deze gedenkwaardige gelegenheid waardig is. Na een lutherse doop zal er doorgaans een receptie plaatsvinden door de ouders of een familielid van het gedoopte kind. Gasten dienen aanwezig te zijn, tenzij ze vooraf een afspraak hebben gemaakt met de gastheren.

De doop is een heilig moment in het leven van een baby

Aangezien dopen lange tijd als heilige gebeurtenissen zijn beschouwd, is het eigenlijk een grote eer als je een uitnodiging hebt ontvangen voor een lutherse doop, omdat dit betekent dat je bent uitgenodigd om getuige te zijn van wat wordt beschouwd als een geloofsbelijdenis en een reddingsmiddel verbond. Dit is zeer betekenisvol voor de betrokken familie en het laat zien dat u wordt beschouwd als een goede en waardevolle vriend die een belangrijke figuur is in het leven van hun kind.

Aanbevolen: