Wat geloven methodisten over de doop?

Inhoudsopgave:

Wat geloven methodisten over de doop?
Wat geloven methodisten over de doop?
Anonim
pasgeboren baby in doopjurk
pasgeboren baby in doopjurk

Wat geloven Methodisten over de doop van kinderen en volwassenen? Het volgende is een korte geschiedenis van de Methodistenkerk, evenals informatie over de doop- en verlossingsovertuigingen van dit kerkgenootschap.

Wat geloven methodisten over de doop van kinderen en volwassenen?

Wat geloven Methodisten over de doop? De officiële doctrine van de United Methodist Church met betrekking tot de doop is deze: de doop vertegenwoordigt het berouw van gelovigen en de vergeving van zonden. Het betekent ook een nieuwe geboorte en het begin van iemands christelijk discipelschap.

De doop symboliseert Gods bedoelingen met jonge kinderen

Omdat jonge kinderen worden beschouwd als erfgenamen van Gods koninkrijk en worden verondersteld onder de verzoening van Jezus Christus te staan, worden ze gezien als aanvaardbare onderwerpen voor de doop. Met andere woorden: de doop is symbolisch voor Gods bedoelingen met hen.

Een kinderdoop is een sacrament en een geschenk van Gods genade. Dit gecombineerd met het onderwijzen van Gods woord kan het kind helpen begeleiden, terwijl hij of zij groeit om het verbond te aanvaarden en hun verlossing te ontvangen door hun geloofsbelijdenis.

Kunnen volwassenen gedoopt worden in de Methodistenkerk?

Methodisten geloven dat iemand, ongeacht de leeftijd, gedoopt moet worden om Christus te kunnen volgen. Wanneer een volwassene de beslissing heeft genomen om publiekelijk zijn geloof in Christus te belijden, is hij ook klaar om zich te laten dopen en mag hij het ontvangen van het geschenk van God niet verder uitstellen. Dit wordt de doop van een gelovige genoemd en wordt eerder als een verordening dan als een sacrament beschouwd.

De Methodistenkerk accepteert ook dopen van andere christelijke denominaties. Als een volwassene lid wordt van een andere kerk en al eerder gedoopt is, hoeft hij niet opnieuw gedoopt te worden.

De doop is een heilig symbool dat christelijke overtuigingen bevestigt

De doop wordt, samen met de communie, beschouwd als een heilig symbool dat de overtuigingen van een christen bevestigt en de aanvaarding van Gods gaven door de Heiland aangeeft. De doop is een verwelkoming en een initiatie in de kerk. Het betekent nieuwe geboorte door water en de Geest.

De doop vertegenwoordigt de vergeving van zonden

De Methodistenkerk erkent "één doop tot vergeving van zonden", volgens de Geloofsbelijdenis van Nicea. Daarom is het voor degenen die Christus hebben aanvaard en verwelkomd en zich hebben bekeerd voor hun zonden een symbool van wedergeboorte en bekering.

De doopceremonie

Feiten over de doopceremonie zelf zijn:

Sponsors/peetouders

In de Methodistenkerk zijn sponsors/peetouders eigenlijk niet vereist. Hun deelname wordt echter nog steeds op grote schaal toegepast. Bij een kinderdoop kunnen de ouders een persoon (of personen) kiezen als referent/peetouder voor hun kind. De sponsors/peetouders worden gekozen om met het kind mee te lopen totdat zij in staat zijn om op eigen kracht de weg van Christus op te eisen.

In het geval van de doop van een gelovige loopt de sponsor met de volwassene mee op zijn bekeringsreis tot de dag dat de volwassene wordt gedoopt. De doop zal plaatsvinden nadat de volwassene met succes de christelijke weg heeft geleerd en ervaren.

Waar wordt de doop uitgevoerd?

De doopceremonie wordt doorgaans tijdens een zondagsdienst in de kerk uitgevoerd. U moet een belijdend lid van de kerk zijn en beloven uw kind als zodanig op te voeden. U geeft dit eenvoudig aan bij uw pastoor en hij informeert u welke stappen er nodig zijn voorafgaand aan het uitvoeren van de doop.

Wat gebeurt er tijdens een doopceremonie?

Tijdens de zondagse kerkdienst roept de predikant de ouders en sponsors/peetouders naar voren in de kerk. Zij zullen de gemeente aankijken terwijl de predikant het geloofsonderzoek doet. De pastoor neemt dan het kind en doopt hem of haar door water op het voorhoofd te sprenkelen. Het kind wordt vervolgens aan de gemeente aangeboden en teruggegeven aan de ouders. Een doopcertificaat en andere symbolen worden door de pastoor aan de ouders overhandigd. De ouders en sponsors/peetouders keren terug naar hun zitplaatsen voor de rest van de dienst.

Je kunt de communie doen in een Methodistenkerk als je niet gedoopt bent

De Methodist Church heet iedereen welkom aan de avondmaalstafel, inclusief kinderen en volwassenen, leden en niet-leden.

Belangrijke veranderingen binnen de Methodistenkerk

Door de jaren heen heeft de Methodistenkerk een aantal integrale veranderingen ondergaan. Eén van deze veranderingen betreft de rol van vrouwen binnen de Kerk. Tegenwoordig bekleden vrouwen belangrijke posities, zoals gewijde predikanten, bisschoppen en districtssuperintendenten. Een andere verandering is de etniciteit van de kerk. De Kerk gelooft in de kracht van de gemeenschap en verwelkomt iedereen, ongeacht zijn of haar geslacht, ras of etnische achtergrond.

Doop en verlossing

Hoewel het belangrijk is om gedoopt te worden, betekent dit niet automatisch verlossing. De doop is nog maar het begin van een voortdurend proces van reageren op Gods genade en een levenslange reis van leren en groeien in je geloof. Verlossing vereist uiteindelijk vertrouwen in Christus en de aanvaarding van Gods genade. Bezoek The United Methodist Church voor meer vragen over het methodistische geloof over de doop, verlossing en andere doctrines.

Aanbevolen: