Hoe u de ouderdom van een foto kunt bepalen

Inhoudsopgave:

Hoe u de ouderdom van een foto kunt bepalen
Hoe u de ouderdom van een foto kunt bepalen
Anonim
Foto's en ansichtkaart
Foto's en ansichtkaart

Als je een doos met ongelabelde foto's in je kelder of zolder hebt staan, ben je niet de enige. De meeste gezinnen geven foto's door die niet zijn geëtiketteerd, en het kost moeite om deze kleine mysteries weg te gooien. Gelukkig kunnen de foto's zelf aanwijzingen bieden over de tijd waarin ze zijn gemaakt, en u ook een startpunt geven voor het oplossen van uw genealogische vragen.

Identificeer de fotografische techniek

Een snelle blik op je doos met afbeeldingen zal je vertellen dat niet alle fotografische technieken hetzelfde zijn. U zult verschillende formaten van afbeeldingen, kleuren van afdrukken en papiertexturen opmerken. Verschillende fotografische technieken waren populair in de 19e en 20e eeuw en als je weet hoe je foto is gemaakt, kun je een geschatte datum bepalen waarop de foto is gemaakt.

Bekijk uw foto om te bepalen welk type het is. Voor dit deel van het identificatieproces is het handig om een vergrootglas en een meetlint bij de hand te hebben. Het helpt ook om voorbeelden te hebben van elke populaire techniek.

Daguerreotype

Daguerreotypie foto
Daguerreotypie foto

Dit was het eerste type populaire fotografie, vooral in de jaren 1840 en 1850. Deze afbeeldingen werden meestal weergegeven in een kleine scharnierende behuizing en hadden een metalen achterkant. Ze hadden vaak een beschermend glaspaneel voor de afbeelding, omdat het oppervlak van de afdruk kwetsbaar was. Hoewel sommige voorbeelden groter zijn, waren de meeste daguerreotypieën klein, meestal twee en een half bij drie en een kwart inch.

Als je naar de foto kijkt om te beslissen of het een daguerreotypie is, draai hem dan heen en weer in het licht. Skinner, Inc. merkt op dat als het een daguerreotypie is, de afbeelding zelf een reflecterende kwaliteit zal hebben die lijkt op een hologram of zelfs een spiegel.

Ambrotype

Ambrotypie foto
Ambrotypie foto

Een ambrotype is qua formaat en formaat vergelijkbaar met een daguerreotypie, maar is ontwikkeld op glas in plaats van op metaal. Skinner, Inc. meldt dat ambrotypes ook een lager contrast hebben tussen de lichte en donkere delen van het beeld. Ambrotypes werden in kleine doosjes bewaard, vergelijkbaar met een daguerreotypie, maar ze hebben niet dezelfde reflecterende eigenschap. Ze waren er in verschillende maten, vele variërend van 3 1/4 bij 4 1/4 inch tot 2 bij 2 1/2 inch.

Volgens Photo Tree is een ambrotype gemakkelijk te dateren omdat de technologie slechts ongeveer tien jaar populair was - van 1855 tot 1865. Binnen dit tijdsbestek zijn er andere aanwijzingen om de datering te helpen verfijnen. Op ambrotypes uit de periode 1855 tot 1857 kan bijvoorbeeld een afbeelding zijn afgedrukt tussen twee stukken glas. Na 1858 stonden ze vrijwel altijd op één stuk glas. Bovendien duiden meer sierlijke letters op afbeeldingen uit het laatste deel van de ambrotypeperiode.

Tintype

Tintype-foto
Tintype-foto

Vergelijkbaar met de daguerreotypie, omdat deze een metalen achterkant had, was de tintype populair vanaf het moment dat ze in 1854 werden uitgevonden in de laatste helft van de 19e eeuw. Deze afbeeldingen zijn gemaakt in verschillende maten, maar de meest populaire was ongeveer 2 1/2 bij 3 1/2 inch. Velen kwamen in scharnierende koffers.

Volgens Family Tree Magazine is de eenvoudigste manier om te bepalen of je een tintype hebt, kijken of een magneet door het metaal wordt aangetrokken. Tintypes zijn doffer en minder contrastrijk dan daguerreotypieën, en ze hebben niet het karakteristieke reflecterende oppervlak. Ook vertoont het beeldoppervlak soms wat schilfering met enig detailverlies.

Carte-de-Viste of kastkaart

Kaart van viste
Kaart van viste

Dit type foto met kartonnen achterkant is gemaakt in een standaardformaat voor fotoalbums, dus de meeste waren 6 bij 9,5 cm, gemonteerd op een iets grotere kartonnen achterkant. Een grotere versie van hetzelfde proces, de kastkaart was gewoonlijk ongeveer 6 1/2 bij 4 inch. Volgens het Britse Science and Media Museum waren deze afbeeldingen van eind jaren vijftig tot begin 20e eeuw enorm populair, vanwege de mogelijkheid om meerdere kopieën van dezelfde afbeelding te maken.

Op de achterkant van de foto staan meestal de naam en locatie van de fotograaf vermeld, wat erg handig kan zijn bij het identificeren van de foto. Bovendien biedt de dikte van het karton nog een aanwijzing, waarbij dunner karton een oudere afbeelding aangeeft. Als de kartonnen passe-partout afgeronde hoeken heeft in plaats van vierkant, geeft dit aan dat de afbeelding na 1870 is gemaakt.

Fotokaart

Achterkant van een ansichtkaart
Achterkant van een ansichtkaart

De fotobriefkaart was begin 20e eeuw erg populair. Deze foto op ansichtkaartformaat is afgedrukt met ansichtkaartmarkeringen op de achterkant. Volgens Family Tree Magazine was dit soort drukwerk rond de eeuwwisseling bij veel portretstudio's een optie. De vroegste voorbeelden tonen een klein gebied op de voorkant van de ansichtkaart waar de afzender een bericht kan schrijven, maar de meeste hebben de traditionele split-back voor het adres en het bericht.

Fotokaarten kunnen een bijzonder waardevolle bron voor genealogen zijn. Ze kunnen een bericht van de afzender en zelfs een adres bevatten. Soms kun je ook een vergrootglas gebruiken om een vage datum van het poststempel op de achterkant van deze foto's te zien.

Vroege thuisfoto

Foto's in een lade
Foto's in een lade

The Met meldt dat de eerste Kodak-consumentencamera, uitgebracht in 1888, een revolutie teweegbracht in de wereld van fotografie en mensen in staat stelde de fotografie in eigen hand te nemen. Binnen tien jaar waren 1,5 miljoen camera's in handen van amateurfotografen, wat miljoenen familiekiekjes opleverde. De populariteit bleef stijgen naarmate de cameratechnologie veranderde en het voor gewone mensen gemakkelijker werd om foto's te maken.

Eerste thuisfoto's waren er in een grote verscheidenheid aan formaten. De meeste hebben een snapshot-achtige kwaliteit, in tegenstelling tot de standaard geposeerde beelden uit portretstudio's. Ze worden meestal op dun papier gedrukt en het is gebruikelijk dat er problemen optreden met focus en belichting. Als je vroege huisfoto's hebt, weet je dat ze uit 1888 of later zijn.

Dameskleding

Er is aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw veel veranderd in de kledingstijlen van vrouwen, waardoor het een goede aanwijzing is voor het dateren van foto's. Terwijl de herenkleding- en kinderstijlen door de jaren heen veranderden, vertoont de dameskleding de meest dramatische veranderingen. Hier is een algemeen beeld van hoe de stijlen door de decennia heen zijn veranderd:

  • Oude foto
    Oude foto

    1850 en 1860 - Zeer wijde, klokvormige jurken met een eenvoudige halslijn en eenvoudig kapsel

  • 1870s - Lange rok met weinig of geen drapering, een hoge kraag en nauwsluitende mouwen
  • 1880s - Jurken met uitgebreide draperingen, een drukke achterkant en een rechte voorkant, samen met lange, slanke mouwen
  • 1890s - Jurken met hoge, volle mouwen, hoge kragen en rechte rokken met drukte
  • 1900 tot 1910 - Licht gepofte mouwen, loszittende, lichtgekleurde blouses en smalle donkere rokken of geheel witte jurken
  • 1910s - Enkellange rokken of jurken en eenvoudige, rechte lijfjes of blouses
  • 1920 - Rechte silhouetten met theelange rokken met applicaties en versieringen

Technologie, meubels en voertuigen

Het is ook een goed idee om naar de voertuigen en andere items op de achtergrond van de foto te kijken. Dit is vooral handig bij vroege huisfoto's, omdat hierop vaak voertuigen, landbouwwerktuigen, meubels en andere nuttige voorwerpen te zien zijn. Gebruik je vergrootglas om deze items van dichtbij te bekijken.

  • Als u het merk en model van de auto op de foto kunt identificeren, kunt u hiermee de periode voor de foto bepalen. De Antique Automobile Club of America heeft veel foto's van oude auto's en handige forums waar je foto's en vragen kunt plaatsen.
  • Meubelstijlen kunnen je ook helpen een foto te dateren. Als er een meubelstuk in de afbeelding staat, gebruik dan je vergrootglas om het te onderzoeken. Het identificeren van antiek meubilair kan een nogal ingewikkeld proces zijn, maar als u het eigenlijke stuk als familiestuk in uw bezit heeft, kan dat helpen.
  • Decoratiestijlen kunnen nog een aanwijzing bieden. Kijk eens naar de omgeving en kijk of deze past bij een van de gebruikelijke periodes in het interieurontwerp, waaronder Art Deco en Victoriaans.
  • Technologie, zoals telefoons aan de muur achter het onderwerp van de foto, kan je ook helpen een datum vast te stellen. Hulpbronnen zoals Telefoonarchief kunnen u helpen de telefoon op de afbeelding te matchen met een telefoon die in een specifiek tijdperk is vervaardigd.
  • Zoek ook naar oude radio's. U kunt aanwijzingen uit de afbeelding halen om u te helpen een antieke radio te identificeren, en vervolgens kunt u die informatie gebruiken om de foto te dateren.

De puzzel samenstellen

Nu u weet hoe u de ouderdom van een foto kunt achterhalen, kunt u de rest van uw genealogische informatie gebruiken om de onderwerpen en de plaats te identificeren. Uit uw familiehistorisch onderzoek kunt u zien welke familieleden er toen leefden, en u kunt de leeftijden van de kinderen schatten om u te helpen bij het labelen van uw foto's. Veel succes!

Aanbevolen: