Een declamatiestuk kiezen voor de middelbare school

Inhoudsopgave:

Een declamatiestuk kiezen voor de middelbare school
Een declamatiestuk kiezen voor de middelbare school
Anonim
Spreken in het openbaar is een belangrijke vaardigheid.
Spreken in het openbaar is een belangrijke vaardigheid.

Van toespraken van historici uit de oudheid tot de toespraken van moderne Amerikaanse presidenten: je kunt een schat aan mogelijke declamatiestukken vinden via online toesprakenbanken en bloemlezingen van beroemde toespraken. Veel online bronnen bevatten audio en video van de originele toespraken om u te helpen de kracht achter de originele toespraak te begrijpen.

Wat is een declamatietoespraak?

Een declamatiestuk is een toespraak die oorspronkelijk werd gehouden door een bekende redenaar. Declamatietoespraken zijn ontstaan in het oude Griekenland als een manier voor mensen om spreekvaardigheid in het openbaar te oefenen, en ze zijn nu uitgegroeid tot een gangbare praktijk voor middelbare scholieren als een manier om te leren mondelinge presentaties te geven en de spreekvaardigheid te verbeteren. De National Catholic Forensic League organiseert jaarlijks een evenement voor spreken in het openbaar waar studenten strijden en hun declamaties houden. De wedstrijd is bedoeld voor leerlingen uit groep negen of tien en de stukken mogen niet langer duren dan tien minuten. Veel studenten kiezen fragmenten uit beroemde toespraken en literaire werken voor hun declamatiestuk, met het idee om de motiverende toespraak met dezelfde kracht en autoriteit te reciteren als de oorspronkelijke spreker. De toespraak moet uit het hoofd worden geleerd en overgebracht op een manier die gedenkwaardig is, maar niet wordt nagespeeld. De toespraak moet ook worden uitgesproken op een manier die subtiel en afstandelijk is, en niet dramatisch.

Toespraken om uit te kiezen

Er zijn veel verschillende interessante toespraken die middelbare scholieren kunnen gebruiken voor een declamatietoespraak. Ontdek verschillende toespraken die verschillende categorieën bestrijken.

Declamatietoespraken over het leven

Er zijn toespraken en dan zijn er toespraken. Deze toespraken over het leven laten mensen zien hoe ze niet bang moeten zijn voor mislukkingen en niet bang hoeven te zijn voor de klappen.

  • De secundaire voordelen van falen door JK Rowling. In haar 20 minuten durende toespraak op Harvard bespreekt JK Rowling hoe je je er niet door kunt laten weerhouden je droom te omarmen.
  • Hoe te leven voordat je sterft door Steve Jobs. In deze starttoespraak van 15 minuten wordt besproken hoe u uw droom kunt verwezenlijken, ondanks tegenslagen.
  • Aanvangstoespraak door Stephen Colbert. In twintig minuten laat Colbert leerlingen zien hoe ze kunnen omgaan met de klappen die het leven met zich meebrengt.

Declamatiestukken over liefde

Of het nu een boodschap is over het liefhebben van jezelf, je vijanden of de mensen om je heen, bekijk toespraken waarin liefde wordt besproken.

  • Van je vijanden houden door Martin Luther King. Een inspirerende preek van King, Loving Your Enemies, laat ons zien hoe belangrijk het is om vijanden lief te hebben, ook al is dat moeilijk.
  • Hoe lief te hebben en geliefd te worden door Billy Ward. Deze inspirerende toespraak van 17 minuten gebruikt een persoonlijk verhaal om te laten zien hoe belangrijk het is om geliefd te worden.
  • Hou van jezelf door Tom Bilyeu. In deze toespraak van 15 minuten houden Tom Bilyeu en Tyrese Gibson een motiverende toespraak over de wetten van aantrekking en van jezelf houden.

grappige declamatietoespraken

Een beetje humor is goed. Als je je klas aan het lachen wilt maken, probeer dan deze declamatiestukken.

  • Aanvangsadres door Jim Carey. In 25 minuten brengt Jim Carey een grappige en inspirerende boodschap over de kracht van liefde en groots nadenken over je toekomst.
  • Ik heb 99 problemen Verlamming is er maar één van Maysoon Zayid. Maysoon gebruikt humor en humor om zijn handicap te bespreken in dit inspirerende stuk van 14 minuten.
  • Creëer je eigen lot door Maya Rudolph. Maya houdt een inspirerende en motiverende toespraak van 15 minuten waarin persoonlijke verhalen en komedie worden gebruikt om te laten zien hoe je aan je eigen toekomst bouwt.

Toespraken van beroemde persoonlijkheden

Soms hebben de woorden van beroemde persoonlijkheden zoals muzikanten en acteurs de grootste impact. Kijk eens naar deze korte inspirerende toespraken van beroemde persoonlijkheden.

  • Raar zijn is iets geweldigs van Ed Sheeran. Sheeran gebruikt persoonlijke verhalen en humor in deze overtuigende toespraak van twee minuten, die laat zien dat anders zijn een goede zaak is.
  • Body Positivity door Ashley Graham. In minder dan 2 minuten motiveert en inspireert Graham het publiek om van jezelf te houden zoals je bent.
  • Van jezelf houden voor jezelf door Pink. Pink motiveert het publiek in haar 3 minuten durende Music Award-toespraak om onze verschillen te omarmen en hoe ze ons speciaal maken door middel van een verhaal over haar dochter.

Beroemde toespraken in de geschiedenis

Toespraak door de geschiedenis heen van publieke figuren heeft ons land gevormd. Bestudeer enkele van de meest overtuigende en motiverende toespraken uit de geschiedenis.

  • We zullen vechten op de stranden van Winston Churchill. Churchill motiveert en inspireert een natie om door te zetten en te vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze overtuigende toespraak van 12 minuten.
  • Ik ben bereid om te sterven door Nelson Mandela. In deze lange toespraak probeert Nelson Mandela een natie te motiveren om op niet-gewelddadige wijze te veranderen.
  • Ik heb een droom van Martin Luther King. In minder dan twintig minuten overtuigt King een natie om zijn droom van vrijheid voor alle mensen, ongeacht ras, waar te maken.

Toespraken door vrouwen

Studente die in de klas spreekt
Studente die in de klas spreekt

De kijk van vrouwen kan vaak verschillen van die van mannen. Bestudeer deze verschillende toespraken, geschreven door vrouwen.

  • Op de pols van de ochtend door Maya Angelo. Dit inspirerende gedicht van zes minuten, gemaakt tijdens de inauguratie van Bill Clinton, roept op tot verandering en inclusie.
  • Technologie bekijken door de ogen van vrouwen door Robin Adams. Deze overtuigende toespraak onderzoekt de rol van vrouwen in technologie en hoe deze verandert.
  • Ik ben opgestaan op mijn trouwdag door M. C. Espina. Dit korte, expressieve stuk toont het lot van een tienervrouw die opstond op haar trouwdag en hoe dit haar verandert.

Toespraken in minder dan vijf minuten

Niet zo goed in het opstaan voor de klas, korte declamatiestukken kunnen je beste vriend zijn. Kijk eens naar deze korte juweeltjes die nog steeds een hoop bevatten.

  • Vengeance Is Not Ours, It's Gods, auteur onbekend. Deze korte inspirerende toespraak gebruikt een herinnering om de kracht van vergeving te tonen.
  • Het gezicht op de vloer door Hugh Antoine d'Arcy. Deze korte ballad combineert humor en pijn door het verlies van een liefde.
  • Land van slavernij, land van de vrijheid door Raul Manglapus. Dit korte, inspirerende stuk onderzoekt onderdrukking en hoe je er vrijheid tegen kunt vinden.
  • Oh kapitein, mijn kapitein door W alt Whitman. Dit historische, overtuigende gedicht vertegenwoordigt de val van Abraham Lincoln tijdens de burgeroorlog.

Vijf minuten durende toespraken

Kort is geweldig, maar soms vragen leraren om wat lengte. Ga niet overboord met deze toespraken die ongeveer vijf minuten duren.

Toespraak over de Challenger-ramp door Ronald Reagan. In Reagans toespraak tot de natie gebruikt Reagan motiverende uitspraken om het publiek te herinneren aan het verlies van de bemanning en wat dit voor de natie betekent.

Ik heb gezondigd door Bill Clinton. In deze inspirerende toespraak verontschuldigt Clinton zich tegenover een natie en vraagt om vergeving.

Geef nooit een toespraak door Winston Churchill. In iets minder dan vijf minuten geeft Churchill motivatie en inspiratie aan een strijdende staatsburger over het belang van niet toegeven.

Meer online bronnen voor toespraken

Hier zijn enkele aanvullende websites die u kunnen helpen bij het kiezen van een toespraak:

  • American Rhetoric bevat honderden toespraken uit de Amerikaanse geschiedenis en suggesties voor het verbeteren van de spreekvaardigheid.
  • Gift of Speech heeft beroemde toespraken van vrouwen.
  • Famous Speeches heeft een verzameling beroemde toespraken van invloedrijke mensen uit de geschiedenis.
  • Bekijk eerdere toespraaktitels gegeven door leden van de National Forensic League.

Hoe u uw declamatiestuk kiest

Er zijn honderden toespraken die kunnen dienen als declamatie voor middelbare scholieren die betrokken zijn bij toespraken, debatten of forensisch onderzoek. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van een geweldige toespraak en thema:

  • Concentreer u op toespraken waarin meesterlijke en welsprekende taal wordt gebruikt.
  • Kies een toespraak die je begrijpt.
  • Begrijp het thema en de context van de toespraak. Kies toespraken die iets voor je betekenen, zodat je de juiste emotie kunt vastleggen.
  • Onderzoek de geschiedenis achter je toespraak.
  • Gebruik toespraken waartoe u zich aangetrokken voelt. Of het nu vanwege de geschiedenis of de humor is, dit zijn de toespraken die je het beste kunt houden.
  • Kijk naar de stijl van de taal in het stuk. Vermijd degenen die je kunnen laten struikelen.
  • Beslis of lengte een probleem zal zijn.
  • Denk na over je publiek en het publiek van de toespraak.
  • Ontdek of je de passie van de oorspronkelijke auteur kunt evenaren.

Je declamatiestukje geven

Onthoud ook dat oefening kunst baart. Luister meerdere keren naar je toespraak voordat je hem moet uitspreken. Probeer het op zo’n manier over te brengen dat je emotie bij je publiek oproept. Denk na over hoe de toespraak de belangrijkste ideeën aan het publiek overbrengt. Als je meerdere keren hebt geoefend, ben je klaar.

Aanbevolen: