Artisjokken kweken

Inhoudsopgave:

Artisjokken kweken
Artisjokken kweken
Anonim
Artisjokken kweken
Artisjokken kweken

Leren hoe je artisjokken kunt kweken is een van de beste manieren om het hele jaar door over een voorraad van dit voedzame voedsel te beschikken. Als je zelf kweekt, krijg je biologische producten die goedkoper zijn, maar boordevol smaak en voeding zitten.

Leer hoe je artisjokken kweekt

Nieuwe artisjokkenvariëteiten hebben de deur geopend voor mensen in heel Noord-Amerika om dit eens zo warme klimaatgewas te telen. Neem contact op met uw plaatselijke tuinwinkel om erachter te komen welke soorten het beste werken in uw regio.

Je kunt voorgekweekte planten kopen bij je plaatselijke kwekerij of je kunt binnenshuis artisjokzaden beginnen. Als je van plan bent om binnen met zaden te beginnen, geef ze dan minimaal twee tot maximaal drie maanden de tijd om binnen te ontkiemen en te groeien voordat je ze naar buiten brengt. Zodra planten tussen de tien en vijf centimeter hoog zijn, kun je ze naar buiten conditioneren door ze elke dag een paar uur buiten te zetten. Verleng geleidelijk de tijd dat de planten buiten staan. Zet deze planten pas buiten nadat de dreiging van vorst in uw omgeving voorbij is.

Als je klaar bent om de artisjokken te planten, volg dan deze tips:

  • Selecteer een locatie voor de planten die in de volle zon staat. Planten hebben elke dag zes of meer uren zonlicht nodig.
  • Zorg ervoor dat grotere planten geen schaduw over de artisjokken geven.
  • Controleer het grondmengsel. Voor het beste resultaat moet u ervoor zorgen dat de bodemsamenstelling tussen de pH-waarde 6,5 en 7,0 ligt. Je hebt ook een voedingsrijke grond nodig. Als uw grond niet aan deze eisen voldoet, kan het toevoegen van extra voedingsrijke grond aan het gebied en het gebruik van compostmateriaal helpen.
  • Goed doorlatende grond is het beste. De artisjokken hebben hun wortels nodig om vochtig te blijven, maar het water moet indien nodig gemakkelijk weglopen.
  • Voeg indien mogelijk fosfor- en kaliumvoedingsstoffen toe aan de bodem. Je kunt dit uit een goede composthoop halen, of je plaatselijke kwekerij biedt opties voor je.
  • Je moet artisjokken in rijen minstens een meter uit elkaar planten. Geef elke plant minstens anderhalve meter ruimte zodat de plant naar buiten kan groeien.
  • Mulch rond de artisjokplanten nadat je ze in de grond hebt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de plant vochtig maar niet te nat blijven.

Artisjokken oogsten

Naarmate de zomer vordert, zul je merken dat zich knoppen beginnen te vormen op de artisjokplanten. Houd deze toppen goed in de gaten, want ze zijn een duidelijk teken van wanneer je de plant moet oogsten. Je moet de artisjokken oogsten voordat de knoppen daadwerkelijk opengaan. Ze moeten nog steeds groen zijn en toch een strakke structuur hebben.

Bij de meeste artisjokvariëteiten kun je de planten de hele zomer door continu oogsten. De middelste knop van elke plant rijpt meestal het snelst. Dan zie je waarschijnlijk kleinere knoppen opengaan aan de buitenkant van de centrale knop. Behandel deze zijscheuten op dezelfde manier als de grotere.

Vaste plant of eenjarig?

Elke artisjokvariëteit verschilt enigszins als het gaat om de vraag of deze planten het volgende jaar wel of niet opnieuw zullen bloeien. Als je in koudere klimaten leeft, is het onwaarschijnlijk dat artisjokken het volgende jaar voor je terugkomen. Daarom hoeven er na de oogst geen stappen te worden ondernomen.

Voor degenen die in mildere streken wonen, kunnen artisjokplanten in het midden tot de late herfstmaanden worden ingekort. Deze planten zouden de komende lente opnieuw moeten groeien.

Als je in klimaatzones 8 tot en met 10 woont, hoef je geen materiaal over de planten te plaatsen. Ze hebben geen winterbescherming nodig. Degenen in klimaatzones 4 tot en met 7 zullen profiteren van winterdekking. Gebruik een berg dennenbomen of twee tot drie lagen bladeren om de planten te beschermen.

In het voorjaar verwijdert u de winterbescherming, tenzij deze gecomposteerd is. Bereid de omringende grond voor door de pH-waarde te controleren en indien nodig meer compostmateriaal toe te voegen. Als je eenmaal weet hoe je artisjokken moet kweken, is het proces elk jaar eenvoudig.

Aanbevolen: