Antieke tekentafel: creatief gebruik in de wereld van vandaag

Inhoudsopgave:

Antieke tekentafel: creatief gebruik in de wereld van vandaag
Antieke tekentafel: creatief gebruik in de wereld van vandaag
Anonim
Oude tekentafel met plannen en benodigdheden
Oude tekentafel met plannen en benodigdheden

Antieke tekentafels kunnen worden beschouwd als een werkpaard van historisch werkplekmeubilair, en hun enorme afmetingen maken ze tot een essentieel hulpmiddel voor alle kunstenaars, ontwerpers en creatievelingen over de hele wereld. Deze grote stukken zijn het bewijs van het prachtige ontwerp en het nauwgezette vakmanschap van de 19e en 20e eeuw en kunnen zowel een praktische als leuke manier zijn om een vleugje geschiedenis in je huis te brengen.

Tekentabellen en hun stijlverandering

Typisch gezien waren tekentafels in een 18e- of 19e-eeuws herenkantoor of studeerkamer voorzien van een verstelbaar oppervlak om gedetailleerd tekenen te vergemakkelijken. Vaak kan dit oppervlak omhoog of omlaag worden gebracht en onder verschillende hoeken worden gekanteld. Normaal gesproken zou een architect of kunstenaar de tafel staand gebruiken, maar soms kan een hoge kruk voor comfortabelere werkomstandigheden zorgen. Sommige tafels hadden ook een mechanisme om de hoogte aan te passen, zodat ze zittend gebruikt konden worden.

Gebruikte materialen en ontwerpwijzigingen

Vroege tekentafels werden gemaakt van eikenhout of ander stevig hardhout. Naast dat ze een praktische functie vervulden voor de kunstenaar of tekenaar, waren ze net zo doordacht ontworpen als esthetische meubelstukken als de items die hun eigenaren creëerden. Deze tafels waren zwaar, maar ze waren fijn vervaardigd en enigszins moeilijk aan te passen. Volledig houten tafels gebruikten doorgaans een reeks inkepingen en een A-frame om hun tafelbladen op en neer te bewegen, terwijl tafels met gietijzeren frames een vliegwielsysteem konden gebruiken om de tafelbladen langzaam op hun plaats te trekken en te duwen.

TEKENTAFEL van Keuffel & Esser Co.
TEKENTAFEL van Keuffel & Esser Co.

In het begin van de 20e eeuw werden tekentafels opnieuw ontworpen om lichter en draagbaarder te zijn. Ze waren belangrijke vaste waarden in veel architecten- en ingenieursbureaus, en hun fysieke verschijning werd steeds utilitairder. In plaats van fijn hout en metaal waren de tafels nu gemaakt van plastic, vinyl en staal. Het ontwerp van de tabellen werd complexer en veel daarvan bevatten geïntegreerde tekenhulpmiddelen.

Het einde van een tijdperk

Toen computerondersteund tekenen eind 20e eeuw de standaardpraktijk werd, begonnen tekentabellen in veel bedrijven uit het gebruik te verdwijnen. Sommige kunstenaars, architecten en ingenieurs die zich meer op hun gemak voelen met traditioneel potloodontwerp, gebruiken nog steeds tekentafels om eerste schetsen te maken of om door de computer gemaakte tekeningen te bewerken en te herzien. Tekentafels zijn nu echter een veel meer nicheproduct, omdat niet zoveel banen de aanpassingen aan hun bureau vereisen die tekentafels mogelijk maken.

Antieke tekentafels om uw creativiteit te inspireren

Net als bij de meeste antieke en vintage meubelen zijn tekentafels uit de 19e en 20e eeuw heel gemakkelijk te gebruiken in de context van de 21e eeuw. Op dezelfde manier waarop een schrijver een schrijftafel uit de 18e eeuw gebruikt, kan een kunstenaar of architect een antieke tekentafel gebruiken voor zijn persoonlijke en professionele werk. Natuurlijk passen verschillende stijlen bij verschillende mensen, en dit zijn enkele van de meest populaire tekentafelstijlen die tegenwoordig op de markt te vinden zijn.

Tekentabellen uit het begin van de 20e eeuw

Antiek eiken tekentafel met verstelbare gietijzeren basis, statiefbasis toegeschreven aan K&E
Antiek eiken tekentafel met verstelbare gietijzeren basis, statiefbasis toegeschreven aan K&E

Veel van de tekentafels die aan het begin van de 20e eeuw werden gemaakt, waren volledig van hout gemaakt en gebruikten een interessant ingekerfd A-frame verstelmechanisme om de tafelbladen heen en weer te verschuiven. Maar toen de industriële productie en materialen goedkoper werden en het ontwerp werd beïnvloed door deze strakke, industriële stijl, werd er bij tekentafels steeds meer metaal in hun vormen verwerkt. Hun poten en verstelmechanismen werden uit ijzer en staal gegoten, waardoor ze zowel zwaarder als steviger werden dan hun houten tegenhangers.

Naoorlogse tekentafels

Franse Parijse industriële Unic L. Sautereau Architect tekentafel uit de jaren 40
Franse Parijse industriële Unic L. Sautereau Architect tekentafel uit de jaren 40

Toen het Art Deco-ontwerp in de jaren veertig begon te verschuiven van de opgeschoonde industriële kenmerken van de jaren dertig naar een zachtere, warmere esthetiek, werden tekentafels opnieuw ontworpen om een algeheel warmere, maar toch functionele stijl te weerspiegelen. Tekentafels uit deze middendecenniën vertonen een sterke gelijkenis met de schoolbanken uit deze periode, met hun eenvoudige lichtgekleurde houten bladen en eenvoudige metalen poten.

Interessant genoeg veranderden deze tekentafels, toen het modernisme uit het midden van de eeuw de overhand kreeg, terug naar een volledig (of schijnbaar volledig) houten ontwerp. Ze hebben echter niet afstand gedaan van de technologische vooruitgang en het efficiëntere mechanisme om de tafels te roteren veranderd.

Moderne manieren om een antieke tekentafel te gebruiken

Zoals de meeste antiekverzamelaars weten, kunnen oude voorwerpen vaak op nieuwe manieren worden gebruikt. Zelfs als je geen antieke architectentafel gaat gebruiken om je volgende woning te ontwerpen, kun je een aantal leuke manieren vinden om dit prachtige meubelstuk nieuw leven in te blazen. Hier zijn een paar ideeën:

  • Laat kunstwerken zien op een tekentafel- Zet de tafel in verticale positie en bevestig een favoriet schilderij, ets of poster op het oppervlak. De tekentafel zal het kunstwerk benadrukken en het meteen tot een centraal punt in de kamer maken.
  • Gebruik een tekentafel als staand laptopbureau - Als u de hoogte op de maximale stand instelt en het tafelblad waterpas maakt, kunt u een tekentafel gebruiken als plek om te controleren uw e-mail of werk inhalen zonder te gaan zitten.
  • Gebruik de antieke tekentafel als kunstenaarstafel - Hoewel de vakgebieden architectuur en techniek de trend van computerontwerp hebben omarmd, werken veel kunstenaars nog steeds met pennen en potloden. Tekentafels zijn speciaal voor dit soort gebruik ontworpen.
  • Gebruik een tekentafel als berichtencentrum voor het hele gezin - Plaats hiervoor het tafelblad rechtop en stel de tafel in op de maximale hoogte. Bevestig een krijtbord en verschillende clips aan de tekentafel. U kunt dan berichten achterlaten voor familieleden en belangrijke papieren vinden als u de deur uitgaat.
  • Maak er een antiquarisch display van - Je kunt ook een tekentafel gebruiken om grote antieke boeken en andere antieke verzamelobjecten tentoon te stellen.

Waar vindt u antieke tekentafels

Bij garageverkopen, landgoedverkopen en kringloopwinkels kun je misschien wegkomen met een antieke tekentafel voor een indrukwekkend lage prijs. Maar bij online retailers ben je meer afhankelijk van wie ze verkoopt. Maar als u merkt dat u online naar deze tabellen zoekt, zijn hier een paar plaatsen om te beginnen:

  • eBay - eBay is een geweldige plek voor potentiële kopers om verborgen juweeltjes te vinden; je kunt een handvol antieke tekentafels in hun huidige inventaris vinden voor een paar verschillende prijzen. Pas op dat u geen aanzienlijke verzendkosten in rekening brengt, aangezien deze houten en metalen meubelstukken stevig zijn gebouwd.
  • Etsy - Een andere geweldige retailer om te bekijken is Etsy. Etsy lijkt qua opzet en inventaris sterk op eBay, dus als je op eBay niet kunt vinden wat je zoekt, zijn ze een goede tweede keus.
  • 1st Dibs - 1st Dibs is een middelgrote veilingwebsite die bekend staat om de redelijk dure antiek en verzamelobjecten die zij verkoopt; toch is oud meubilair een categorie waarin ze gespecialiseerd zijn. In hun uitgebreide catalogus vindt u een kleine collectie tekentafels te koop.

Ontwijk de tekentabellen niet

Antieke tekentafels zijn perfect voor mensen die voortdurend te weinig ruimte hebben op hun werkplek; hun overdreven grote tafelbladen wachten erop om gevuld te worden met je favoriete snuisterijen en de nieuwste creatieve inspanningen. Laat je fantasie de vrije loop met deze bijzondere historische meubelstukken.

Aanbevolen: