Gratis akkoordschema voor basgitaar

Inhoudsopgave:

Gratis akkoordschema voor basgitaar
Gratis akkoordschema voor basgitaar
Anonim
bas akkoord
bas akkoord

Hoewel de belangrijkste functie van de bas het schetsen van de harmonie van pianisten, gitaristen, zangers of een orkest of bigband is, kan de basgitaar ook worden gebruikt als harmonisch instrument om akkoorden te spelen. Het volgende akkoordenschema is een goed begin voor bassisten die leren hoe ze de bas kunnen gebruiken als akkoordinstrument om anderen te begeleiden of om akkoorden te gebruiken in een bassolo.

Basakkoorddiagram

De volgende afdrukbare versie bevat het akkoordenschema. Om af te drukken, klikt u op de afbeelding. Raadpleeg deze handleiding voor Adobe Printables als u hulp nodig heeft.

Jim Josselyn
Jim Josselyn

Basisakkoordtheorie

Er zijn vier drieklanken in de muziek: majeur, mineur, overmatig en verminderd. Majeur- en mineurakkoorden zijn akkoorden van het 'thuisbasis'-type en kunnen de toonsoort zijn waarin een muziekstuk zich bevindt, terwijl de overmatige en verminderde akkoorden akkoorden van het 'voertuig'-type zijn die worden gebruikt om ergens heen te gaan, meestal naar een majeur- of mineurakkoord.. De volgende ideeën zullen je helpen het meeste uit het schema te halen en bieden ideeën over hoe je de akkoorden in verschillende muzikale situaties kunt gebruiken.

  • De cyclus van kwarten is een patroon dat muzikanten gebruiken om iets in alle twaalf toonsoorten te leren en is: C - F - Bb -Eb - Ab - Db - Gb - B - E - A - D -G. Zodra je de eerste vier drieklanken op de kaart hebt geleerd (C, Cm, C aug en C dim), leer je ze in alle toonsoorten.
  • Neem een paar eenvoudige akkoordprogressies, zoals C - G - Am - F, die te vinden zijn in de Beatles Let It Be en vele andere populaire nummers, en speel ze op de bas.
  • Gebruik het schema om de akkoordprogressies waaraan je werkt in verschillende toonsoorten te spelen. Luister naar de duidelijkheid in elk ander voorbeeld.
  • Maak baslijnen voor de progressies die je speelt met de noten in de akkoorden.

Het zevende akkoord en verder

Een septiemakkoord is ook meestal een akkoord van het type 'voertuig' dat je 'thuis' brengt, behalve in de genres jazz, blues, ritme en blues en funk, waar een septiemakkoord een 'thuisbasis' kan zijn "type akkoord. Majeur- en mineur-septiemakkoorden worden het vaakst gebruikt in jazz, standaardliedjes en Broadway-showmelodieën.

  • Speel en leer de septiemakkoorden in alle 12 toonsoorten.
  • Speel ze in een aantal veelgebruikte patronen, waaronder Am7 - Gm7 C7 - Fmaj7 - E7, de eerste vier maten van de Bobby Hebb-klassieker Sunny, C7 - F7 - C7 - G7, een op blues gebaseerde progressie, en Cmaj7 - Am7 - Dm7 - G7, de belangrijkste wijzigingen voor de Bobby Womack-hit Breezin'.
  • Gebruik, zoals bij alle lessen, een metronoom om je snelheid te verhogen en de trein op tijd te laten rijden.
  • Speel de basakkoordprogressies met verschillende gevoelens, zoals rock, swing, Latin en funk.

Stof tot nadenken

In bepaalde registers van het basspel kan het volledige drieklank- of septiemakkoord te donker of modderig klinken, waardoor de noten aan helderheid verliezen. Experimenteer met het spelen van basgitaarakkoorden met alleen de 'akkoordbepalende intervallen'. Speel bij drieklanken alleen de grondtoon en de terts. Speel bijvoorbeeld alleen C en E in de toonsoort C. Voor septiemakkoorden speel je alleen de terts en septiem, zodat je op een C7-akkoord E en Bb speelt. Vanwege de aard van de bas en het lage geluid van de snaren, zullen veel van de akkoorden op de kaart ook geweldig klinken als ze een octaaf hoger worden gespeeld, of twaalf frets op de bas. Experimenteer met het spelen van deze akkoorden in verschillende registers en gebruik je oor. Het laatste deel van het diagram bevat enkele blanco basdiagrammen voor uw aantekeningen en ideeën.

Aanbevolen: