Franse tradities

Inhoudsopgave:

Franse tradities
Franse tradities
Anonim
Franse nationale vlag
Franse nationale vlag

De lange geschiedenis en de gevarieerde geologie van Frankrijk hebben wortel geschoten in zowel nationale tradities als diverse regionale tradities. Van met sneeuw bedekte gletsjertoppen tot zonovergoten kusten, Frankrijk omvat een grote verscheidenheid aan landschappen. Zoals de Franse president Charles de Gaulle uit de 20e eeuw het uitdrukte: "Hoe kan iemand een land besturen dat 246 verschillende soorten kaas heeft?"

Waar de Franse traditie begon

De naam van het land komt van de vroegmiddeleeuwse Frankische stam waarvan de leider Clovis de naamgenoot was van een lange reeks van 18 Franse koningen genaamd Lodewijk. Tegenwoordig onderhoudt Frankrijk enkele tradities die terug te voeren zijn op de ridders en kastelen uit de Middeleeuwen, andere uit de verlichting van de Renaissance, en nog andere uit de recentere geschiedenis.

Als inwoners van een van de oudste landen ter wereld hebben de Fransen een diep respect voor taal, gebruiken, tradities en etiquette, terwijl ze trots zijn op hun mondiale status als innovatieve, vooruitstrevende denkers op het gebied van kunst en literatuur, keuken en mode.

Traditionele Franse feestdagen en festivals

De belangrijkste feestdagen worden gekenmerkt door vieringen op het platteland, in dorpen en steden door het hele land. Met 11 officiële nationale feestdagen genieten Franse werknemers van een royaal aantal vrije dagen.

Staats- en religieuze Franse feestdagen

Wanneer een Franse feestdag op een zondag v alt, wordt deze officieel op maandag uitgeroepen. De Fransen staan erom bekend dat ze sluw zijn, vooral in mei, door extra lange weekenden te creëren wanneer een feestdag op dinsdag of donderdag v alt, in een wijdverbreide praktijk die bekend staat als faire le pont of 'een brug maken'."

  • Paaskaart
    Paaskaart

    De twee grootste feestdagen, Pasen en Kerstmis, zijn gebaseerd op christelijke religieuze tradities, aangezien maar liefst 88 procent van de Franse bevolking van 65 miljoen mensen zich identificeert als rooms-katholiek.

  • Bastille Day of La Fête Nationale, gevierd op 14 juli, is de dag van de onafhankelijkheid. Het herdenkt de bestorming van de Bastille-gevangenis in 1789, die de aanleiding vormde voor de Franse Revolutie. De dag bestaat uit vuurwerk, vlaggezwaai, parades en aangrijpende vertolkingen van La Marseillaise, het Franse volkslied.

Nog vijf belangrijke data op de Franse kalender zijn:

  • Dag van de Arbeid op 1 mei
  • Overwinningsdag van de Tweede Wereldoorlog op 8 mei
  • Feest van Hemelvaart, 40 dagen na Pasen gehouden, meestal een donderdag in mei
  • Allerheiligen (La Toussaint) op 1 november, wanneer graven worden versierd met kransen of potchrysanten
  • Wapenstilstand op 11 november

Ongebruikelijke Franse feesten

Verschillende unieke Franse feestgelegenheden zijn tradities met een rijke historische oorsprong.

  • Franse koningstaart
    Franse koningstaart

    Driekoningen is Driekoningendag, of de twaalfde kerstdag, op 6 januari. Het herinnert aan het bijbelverhaal over het bezoek van de wijzen met geschenken voor het kindje Jezus. La Fête des Rois wordt gevierd met feesten waarbij galette des rois, of 'koningentaart', het essentiële middelpunt is. Volgens een eeuwenoud recept wordt de schilferige, ronde, platte cake gevuld met frangipane en een crème gemaakt van zoete amandelen, boter, eieren en suiker. Het wordt in plakjes gesneden en het is leuk om te zien wie het stuk krijgt met een kleine symbolische bedel (la fève) erin verborgen en een papieren kroon draagt.

  • 1 april-dag in Frankrijk
    1 april-dag in Frankrijk

    Poisson d'Avril, of April Fish, is een dag voor praktische grappen op 1 april. In overeenstemming met een obscuur 16e-eeuws gebruik maken kinderen een papieren vistekening om op de rug van onwetende volwassenen te spelden, terwijl ze wegrennen terwijl door te zeggen: "Poisson d'Avril." De traditie verklaart in ieder geval waarom je op 1 april een vis gemaakt van chocolade kunt kopen.

  • Allerzielen op 2 november is de dag na Allerheiligen. Ook bekend als Dag van de Doden (Jour des Morts), dit is de dag waarop gebeden worden opgedragen aan alle goede overleden zielen.
  • St. Martin's Day v alt op Wapenstilstand, die het einde markeert van de Eerste Wereldoorlog in 1918, herdacht om 11.11 uur op 11 november. Het roept ook op tot een traditioneel feest van gebraden gans aan het einde van de oogst, voorafgaand aan een nu bekende vastenperiode. als advent. Martin reisde als bisschop van Tours schrijlings op zijn witte paard en was in de 4e eeuw de beschermheer van bedelaars, pachtboeren en herbergiers. In de regio Auvergne in Midden-Frankrijk worden op Sint-Maartensdag paardenmarkten gehouden en in Duinkerken, vlakbij de Belgische grens, spelen kinderen vroeg in de avond met papieren lantaarns in een schijnzoektocht naar het paard van Sint-Maarten.
  • St. Catharinadag op 25 november herdenkt de martelaar, de heilige Catharina van Alexandra, die rond 305 na Christus door keizer Maximinus II werd onthoofd. Tegenwoordig bidden Catherinettes, die ongehuwd de leeftijd van 25 jaar hebben bereikt, om een echtgenoot te vinden terwijl ze rondparaderen met spectaculaire groene (die wijsheid vertegenwoordigen) en gele (voor geloof) hoeden om vrijster-zijn af te weren.
  • Pop-up stedelijke stranden
    Pop-up stedelijke stranden

    Paris Plages is een nieuwere traditie sinds 2002. Het strand komt in juli en augustus naar Parijs wanneer de stad een gratis openluchtevenement organiseert langs de oevers van de rivier de Seine met ligstoelen, parasols, picknicktafels en palmbomen, zand, fonteinen, plus versnaperingen, ijscowagens en zwemmen waar iedereen van kan genieten.

Gedenkwaardige mijlpalen markeren op de Franse manier

Belangrijke persoonlijke momenten in het Franse leven worden waargenomen met traditionele gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Tradities voor de aankomst van baby's

Babyborrels zijn niet gebruikelijk in Frankrijk, maar aanstaande moeders worden na de geboorte van de baby vaak overladen met praktische, bijna nieuwe spullen van vrienden en familie. Het is niet verwonderlijk dat de Franse traditie wijn omvat, zelfs voor een nieuwkomer. Het ultieme geschenk is een kist wijn die het geboortejaar van de baby vertegenwoordigt en die de ouders kunnen laten rijpen totdat het kind op 21-jarige leeftijd volwassen is.

Voor de nieuwe moeder is het een oude Franse traditie dat de nieuwe vader een diamanten sieraad presenteert om de geboorte van het kind van het echtpaar te vieren, vooral in het geval van het eerstgeboren kind.

Verjaardagstradities

Framboisier
Framboisier

Woon een verjaardagsfeestje in Frankrijk bij en je zult heel wat overeenkomsten, plus een paar verschillen, opmerken met verjaardagsvieringen die je in de VS hebt meegemaakt. Verwacht cake versierd met fruit in plaats van glazuur. Leer hoe je "Joyeux anniversaire!" en als je niet weet wat je als cadeau moet kiezen, kies dan voor bloemen of iets anders dat elegant is ingepakt en smaakvol is versierd met lint.

Bruiloftstradities

champagne drinken
champagne drinken

Op Franse bruiloften is het traditioneel dat iemand flessen echte champagne onthoofdt met een speciaal gemaakte sabel. Volgens de legende is de traditie ontstaan door de bekwame Huzard-paardensoldaten van Napoleon. Bij de overwinning reden ze in volle galop naar boven en hakten netjes de bovenkant van champagneflessen kapot die door dames omhoog werden gehouden. Sinds het begin van de 19e eeuw is een traditionele Franse bruidstaart, croquembouche genaamd, een torenhoge lekkernij gemaakt van gebak of macarons opgestapeld in een kegel en gebonden met gesponnen suiker of karameldraden.

Marktdagen in Frankrijk

boerenmarkt
boerenmarkt

Een zonnige marktdag in een Provençaals dorp is de belichaming van het traditionele Franse leven, zelfs in de 21e eeuw. Het is een Franse traditie die het hele jaar door bestaat en die al meer dan 800 jaar teruggaat. Voor de lokale bevolking is het een dagje winkelen gecombineerd met een sociaal bezoek; voor bezoekers is het een feest voor de zintuigen. Een wirwar van kleurrijke kraampjes toont textiel, hardware, antiek, handgemaakte lavendelzeep, verse bloemen, worstjes, hopen olijven en meer in een variëteit die lokale specialiteiten weerspiegelt.

Het is allemaal rond het middaguur afgelopen, als iedereen naar een café of huis gaat voor de lunch en eventueel een siësta. Elk van de dorpen of wijken van Parijs met een markt heeft verschillende dagen en uren. Hoewel niemand het zeker weet, is de beste schatting dat er in heel Frankrijk ongeveer 10.000 traditionele Franse markten actief zijn.

Eten en wijntradities

Frans eten wordt beschouwd als de top van de pikorde onder de meest gevierde keukens ter wereld. Het is veelbetekenend dat de Franse gastronomie in 2010 door UNESCO werd erkend als 'immaterieel cultureel erfgoed'. Wat wijn betreft, staat Frankrijk op de tweede plaats na Italië wat betreft productie en Franse wijnen behoren tot de beroemdste, meest gewaardeerde variëteiten en landgoedlabels ter wereld.

Professionele voedingstradities

Aan het einde van de 19e eeuw verenigde restaurateur, chef-kok en voedselcriticus Auguste L'Escoffier de beste Franse kooktechnieken in een standaard herkenbare vorm. L'Escoffier creëerde ook een organisatiesysteem voor professionele keukens, gebaseerd op een taakverdeling die bekend staat als het brigadesysteem.

" Mastering the Art of French Cooking" is het meesterwerk uit het kookboek van Julia Child dat de gastronomische revolutie van Amerika inluidde

  • " Le Guide Culinaire" is het naslagwerk van L'Escoffier dat nog steeds wordt gebruikt door meesterkoks over de hele wereld.
  • " Le Guide Michelin" is de zeer gerespecteerde wereldwijde bron voor het inspecteren en selecteren van de beste restaurants en hotels in 28 landen.
  • Franse bediening is de formele, arbeidsintensieve en hoogopgeleide tafelstijl die wordt gebruikt in gastronomische restaurants.

Frans brood en kaas met wijn

traditioneel Frans eten
traditioneel Frans eten

Er is misschien niets traditioneler in Frankrijk dan de aanblik van mensen die buiten de plaatselijke dorpsboulangerie (broodwinkel) in de rij staan te wachten op de versgebakken baguettes die ze bij het ontbijt, de lunch en het diner zullen eten. Er zijn zelfs regels voor de ingrediënten en de productiemethode van het stokbrood, dat jaarlijks 10 miljard dollar verbruikt.

Iedereen kan een perfect, knapperig stokbrood onder de arm stoppen om te combineren met Franse kaas en rode of witte wijn voor een traditionele Franse picknicklunch die thuis, op een bankje in het park of op het gras wordt gegeten een rivieroever. De meest klassieke Franse wijn- en kaascombinaties zijn regionaal geïnspireerd.

Kunstgeschiedenis en erfgoed

Frankrijk onderscheidt zich al lang in de visuele, filmische en podiumkunsten. Gevierde kunstenaars op het gebied van schilderkunst, muziek, dans en film zijn de tijd vooruit geweest en hebben in hun ambachten avant-gardistische thema's, bewegingen en technieken onderzocht.

Traditie van schone kunsten in Frankrijk

Stadsplein
Stadsplein

Het Louvre in Parijs is het meest bezochte museum ter wereld, met jaarlijks meer dan negen miljoen mensen. Enkele van 's werelds meest waardevolle, geliefde Franse impressionistische schilderijen hangen in het nabijgelegen Musée d'Orsay. Verschillende van Monets beroemde 'Waterlelies'-landschappen sieren de muren van de veel kleinere uitloper, l'Orangerie.

Populaire werken van bekende Franse kunstenaars zoals Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Édouard Manet en Paul Cézanne worden bewonderd in de collecties van musea voor schone kunsten over de hele wereld waar deze impressionisten een opstand tegen vertegenwoordigen de formaliteit van de klassieke traditie van de grote meesters.

Franse filmische traditie

De gebroeders filmmaker Lumière worden gezien als een van de eersten die aan het begin van de 20e eeuw bewegende beelden creëerden. Hun vroege experimenten legden alledaagse gebeurtenissen vast, zoals treinen die op stations arriveerden. Zo begon een lange traditie van filmproductie in Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog lanceerde La Nouvelle Vague of New Wave een Franse filmtraditie toen een groep jonge critici, waaronder François Truffaut en Jean-Luc Godard, hun eigen films begonnen te maken.

Geprezen Franse films uit het midden van de eeuw zijn onder meer:

Filmtitel In het Engels Directeur Jaar
Les Quatre-Cent staatsgrepen De 400 slagen Truffaut 1959
À Bout de Souffle Ademloos Godard 1960
Zakkenroller Zakkenroller Bresson 1959
Les Biches De slechte meisjes Chabrol 1968
Cleo de 5 à 7 Cleo van 5 tot 7 Varda 1962

Franse literaire traditie

langs boekwinkel lopen
langs boekwinkel lopen

De Fransen zijn enorm trots op hun melodieuze taal en hebben een sterke literaire traditie voortgebracht, met aanspraak op meer Nobelprijzen in de literatuur dan enig ander land. Eeuwenlang was het Frans de taal van de intellectuelen op het gebied van kunst, brieven en diplomatie. Terwijl alledaagse beschrijvende Franse bijvoeglijke naamwoorden en jargon tot leven komen met informele beelden, wordt de zuiverheid van de geschreven taal sinds de 17e eeuw nauwlettend beschermd door 40 gewaardeerde leden van de Académie Française.

Rijke tradities maken Frankrijk speciaal

De immense trots die de Fransen koesteren op hun taal, lokale gebruiken, producten en tradities is een van de dingen die Frankrijk zo speciaal maakt. Leren over de beste, maar ook de werkelijk unieke, onder deze tradities en een bezoek brengen aan Frankrijk om enkele tradities persoonlijk te delen, is één manier waarop iedereen het leven kan vieren met een uniek Frans accent.

Aanbevolen: