Waarden van antieke schotels: alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Waarden van antieke schotels: alles wat u moet weten
Waarden van antieke schotels: alles wat u moet weten
Anonim

Leer welke antieke gerechten geld waard zijn en hoe je waardevolle vondsten kunt spotten in de kringloopwinkel of je porseleinkast.

Antieke gerechten op tafel
Antieke gerechten op tafel

Als je net als de meesten van ons bent, heb je een porseleinkast (of op zijn minst een doos) vol oud porselein en glaswerk. Als u weet welke antieke gerechten geld waard zijn, kunt u beslissen wat u wilt laten zien en bewaren, en wat een goede keuze is om te verkopen of weg te geven.

De waarde van uw antieke serviesgoed, of het nu glaswerk of porselein is, is ook belangrijke informatie voor verzekerings- en wederverkoopdoeleinden. Bovendien is het handig om een basisprijs te weten als je op zoek bent naar aanvullingen voor je collectie.

Vijf zeldzame antieke gerechten die geld waard zijn

Hoewel de meeste antieke en vintage gerechten minder dan $ 100 waard zijn, zijn er een paar die ongelooflijk waardevol kunnen zijn. Dit zijn enkele van de superstergerechten waar je misschien naar wilt kijken terwijl je aan het browsen bent (en wat ze zo veel waard maakt).

Antiek gerecht Waarde
Wucai vispot en deksel $27 miljoen
Falangcai-kom uit de Qing-dynastie $25 miljoen
Blauwe en witte drakenpot $20 miljoen
Robijnrode Falangcai dubbele lotuskom $11 miljoen
Falangcai prunus en bamboekom $11 miljoen

Zeldzame Wucai vispot en deksel - ongeveer $ 27 miljoen

Een van de duurste gerechten die ooit zijn verkocht, was een zeldzame Wucai-pot (een soort porselein met een blauw onderglazuur) en een bijpassende deksel. Het dateert uit het midden van de 16e eeuw en er is een ongelooflijk gedetailleerde vis op geschilderd. Het was in prachtige staat en werd in 2017 bij Christie's verkocht voor ongeveer $ 27 miljoen.

Falangcai Bowl uit de Qing-dynastie - ongeveer $ 25 miljoen

Een Chinese kom uit de 18e eeuw vestigde veilingrecords in 2023 toen deze op een Sotheby's-veiling voor $ 25 miljoen werd verkocht. De kom, met een diameter van minder dan vijf centimeter, werd in 1929 eigenlijk slechts voor ongeveer 150 Britse ponden verkocht, omdat de koper en verkoper de waarde ervan misschien niet hadden gerealiseerd. Het is gemaakt van een superzeldzaam porselein genaamd Falangcai, wat 'buitenlandse kleuren' betekent. Het heeft een delicaat ontwerp van bomen en is gegraveerd met een gedicht.

Grote blauw-witte drakenpot - ongeveer $ 20 miljoen

Deze drakenvaas dateert uit het begin van de 15e eeuw en is ruim 50 centimeter hoog (behoorlijk verbazingwekkend dat hij zes eeuwen intact heeft overleefd, toch?). Het heeft een delicate decoratie in blauw van een draak met vijf klauwen en ingewikkelde schubben. De periode van deze vaas staat bekend om zijn blauw-witte porselein. Dit stuk werd in 2016 verkocht voor ongeveer $ 20 miljoen.

Imperial Ruby Red Falangcai dubbele lotuskom - ongeveer $ 11 miljoen

Nog een prachtig voorbeeld van Falangcai-porselein, deze mooie rode kom dateert uit ongeveer 1722. Hij is ongelooflijk delicaat en heeft een diameter van slechts iets meer dan tien centimeter. Het ontwerp bevat prachtige lotusbloemen op fragiele stengels. Deze charmante kom werd in 2019 verkocht voor ongeveer $ 11 miljoen.

Falangcai Sepia Emaille Prunus en Bamboe Kom - Ongeveer $11 Miljoen

Deze Falangcai-kom heeft een diameter van ongeveer tien centimeter en heeft een zuiver witte achtergrond met ingewikkelde sepia-emailversieringen. Het ontwerp is van een prunusboom en bamboeplanten, evenals enkele verzen van een gedicht op de ene kant. Het is in mooie staat, ondanks dat het uit de 18e eeuw stamt. Het werd in 2015 voor ongeveer $ 11 miljoen verkocht.

Snelle tip

Je zult misschien opmerken wat deze zeldzame gerechten die geld waard zijn allemaal gemeen hebben: het zijn antiek Chinees porselein. Houd waardevolle stukken zoals deze in de gaten.

Waarde aan antieke gerechten

Zelfs als je vintage gerechten geen miljoenen waard zijn, kunnen ze nog steeds waardevol zijn. Antieke borden en glaswerk zijn veel voorkomende verzamelobjecten. De prijzen kunnen echter variëren van stuk tot stuk en van merk tot merk.

Chinese servieswaarden

Vintage porseleinen kast met antieke theekopcollectie
Vintage porseleinen kast met antieke theekopcollectie

Er spelen een paar dingen een rol bij het bepalen van de waarde van porseleinen borden, kommen en schotels, en ze werken allemaal samen om de werkelijke waarde van de stukken te bepalen.

  • Brand- Als het om het merk gaat, speelt waarde een grote rol. Moeilijk te vinden antieke stukken van bekende bedrijven als Lenox of Welmar kunnen waardevoller zijn dan andere merken die hun artikelen in massa produceren.
  • Patroon of ontwerp - Een patroon kan een groot verschil maken als het gaat om het bepalen van de waarde van porselein. Antiek Blue Willow-porselein en Brambly Hedge-porselein zijn bijvoorbeeld misschien niet hetzelfde bedrag waard. Mogelijk vindt u een aardbeiporseleinpatroon potentieel waardevol, afhankelijk van de combinatie van andere factoren in individuele stukken.
  • Location - Verzamelaars zoeken actief naar stukken, zoals Limoges-porselein, uit een bepaalde regio of gebied. Zelfs stukken die in een bepaald land zijn gemaakt, zoals porselein uit Duitsland, kunnen een andere waarde hebben. Deze stukken worden mogelijk hoger gewaardeerd dan andere vanwege hun populariteit en zeldzaamheid.
  • Age - Leeftijd speelt een grote rol in hoe waardevol porselein is voor verzamelaars. Een antiek stuk Rose Medallion-porselein kan bijvoorbeeld duizenden waard zijn als het een paar honderd jaar oud is, terwijl nieuwere stukken Noritake-porselein niet zoveel waard zijn.

Andere gerechten en hun waarden

Zeldzame antieke blauwe transferware plaat
Zeldzame antieke blauwe transferware plaat

China is niet het enige type vintage servies dat geld waard is. Blauw-witte transferware-schalen, vooral oudere, kunnen voor verzamelaars een paar extra dollars waard zijn. De prijs van Flow Blue-stukken is afhankelijk van hun stijl (Oosters, romantisch of bloemig) en hun leeftijd en staat. Houd er rekening mee dat er vintage en moderne reproducties bestaan.

Speciale gerechten zoals vierkante taartborden kunnen hoger of lager gewaardeerd worden, afhankelijk van factoren die vergelijkbaar zijn met de hierboven genoemde factoren en de materialen die bij de vervaardiging ervan zijn gebruikt. Pyrex-kommen met vintage patronen en vintage Corningware zijn ook verzamelobjecten.

Snelle tip

Voel je een trend in welke gerechten geld waard zijn? Alles wat zeldzaam en handgemaakt, oud en in perfecte staat is, heeft het potentieel waardevol te zijn. Als je zo'n stuk hebt, is het de moeite waard om het patroon en het land van herkomst te bekijken om te zien of je een schat in handen hebt.

Depressie-tijdperk glaswerk

vintage kersenbloesem depressie glas op een witte doek
vintage kersenbloesem depressie glas op een witte doek

Glaswerk uit de crisistijd is supergemakkelijk te vinden op het antiekverzamelcircuit of in je favoriete kringloopwinkel, maar uitzoeken welke stukken het meeste waard zijn, kan lastig zijn. Glaswerk kan niet alleen drinkglazen bevatten, maar ook borden, schalen, dienbladen, schalen en meer.

  • Roze glas - Het patroon, de vorm, de zeldzaamheid en de staat maken allemaal een verschil als het gaat om het bepalen van de waarde van roze glas.
  • Groen glas - Groen glas wordt op dezelfde manier gewaardeerd als roze, hoewel het belangrijk is op te merken dat 'groen' kan variëren van een lichtere, bijna gele kleur tot een donkere, edelsteenachtige tint.
  • Paars glas - Glaswerk uit het paarse depressietijdperk kan iets meer waard zijn omdat ze zeldzamer zijn en ongebruikelijkere patronen hebben.

Antieke depressie-glaswerk is ook een verzamelobject; complete sets in goede staat zijn zeldzaam en zullen meer waard zijn dan individuele stukken met gebreken.

Theepotten, theekopjes en koffiepotten

Twee antieke porseleinen theekopjes
Twee antieke porseleinen theekopjes

Theepotten en theekopjes, meestal gemaakt van porselein en porselein, kunnen tegen redelijk hoge prijzen worden gewaardeerd als ze oud, authentiek en in goede staat zijn. Het is gemakkelijk om gedetailleerde prijsinformatie te vinden over sommige antieke gerechten, zoals deze, maar voor andere is het een stuk moeilijker. Een Meissen-theepot wordt bijvoorbeeld vaak gewaardeerd in de duizenden dollars, terwijl je misschien wat meer onderzoek moet doen om te bepalen of dat Japanse theekopje zoveel waard is als je hoopt.

Hele theeserviezen zijn doorgaans meer waard dan individuele stukken, vooral Engelse Bone China-theeserviezen. Zoek naar zeldzame patronen van verzamelfabrikanten in goede staat voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ironstone thee- en koffiepotten zijn verzamelobjecten, evenals de porseleinen stukken. Ingewikkelde ontwerpen en beroemde makers zoals Mason kunnen de waarde van deze items vergroten.

Andere drinkwaren

Hoewel glaswerk en theeserviezen vaak op lijsten staan met antieke gerechten die geld waard zijn, zijn er ook andere drinkgerei die veel waard kunnen zijn. Kristallen glaswerk dat al meer dan een eeuw bestaat, vooral stukken van beroemde fabrikanten als Waterford, kan zeer waardevol zijn voor de juiste verzamelaar. Op dezelfde manier kunnen Duitse bierpullen ook een hoge prijs opbrengen als ze ouder zijn of gemaakt zijn door een bekend bedrijf.

Ontdek wat uw antiek waard is

Zelfs als u nooit van plan bent uw collectie te verkopen of uit te breiden, is het toch handig om te weten wat uw antieke gerechten waard zijn. Doe onderzoek of laat uw stukken taxeren, zodat u iets meer weet over de waarde van uw verzameling. Nu u een idee heeft van wat uw antieke serviesgoed waard is, kunt u beslissen waarmee u wilt pronken en wat de moeite waard is om te verkopen.

Aanbevolen: