Waarden van antieke vazen: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Waarden van antieke vazen: wat u moet weten
Waarden van antieke vazen: wat u moet weten
Anonim

Leer meer over factoren die van invloed zijn op de waarden van antieke vazen

Afbeelding
Afbeelding

Van alle categorieën antiek hebben vazenwaarden vaak het grootste bereik. Terwijl oude vazen uit Griekse en Romeinse beschavingen voor honderdduizenden dollars kunnen worden verkocht, zou een McCoy Pottery-vaas uit het depressietijdperk voor minder dan $ 50 kunnen worden verkocht. Als u zich heeft afgevraagd wat de waarden van uw antieke vazen zijn en hoe deze worden bepaald, kunnen de volgende voorbeelden nuttig zijn.

McCoy-vazen - $ 100 en meer

Afbeelding
Afbeelding

Ontwerpelementen kunnen de waarde van een vaas vergroten. Deze aquakleurige vaas van McCoy-aardewerk met dubbele handgreep heeft een vogelsnijwerk aan de zijkant. Door de handvatten van de wijnranken lijkt het heel erg op McCoy. De waarde zal variëren afhankelijk van de maker, maar dit zou gemakkelijk $ 100 of meer kunnen opleveren als het een McCoy was. Soortgelijke McCoy-vazen worden verkocht voor ongeveer $ 140.

Franse faiencevazen - $ 200 en meer

Afbeelding
Afbeelding

Faience dankt zijn naam aan een glazuurtechniek waarbij tin wordt gebruikt om aardewerk te glazuren. Een bekend voorbeeld hiervan is Quimperware. Het is over het algemeen erg kleurrijk en heeft ingewikkelde ontwerpen van gestileerde planten en dieren. Het is een duur verzamelobject en de waarde van een faiencevaas begint rond de €200,- en kan gemakkelijk boven de €800,- uitkomen.

Deze vaas is gemaakt in de jaren 1880, ongeveer tien jaar nadat de belangstelling voor faience hernieuwd was.

Klassieke laat-Victoriaanse vazen uit de jaren 1890 - $ 25 tot $ 1000 of meer

Afbeelding
Afbeelding

Deze vaas uit de laat-Victoriaanse periode toont de fascinatie die Victorianen hadden voor oude beschavingen. De bladgoudontwerpen zijn in uitstekende staat en het geschilderde figuur is helder. Er zijn geen zichtbare chips. Dit is een prachtige vaas in goede staat die voor behoorlijk wat meer zou verkopen dan een gewone vaas uit hetzelfde tijdperk.

Dit type vaas kan echter een prijsklasse hebben van $ 25 tot duizenden dollars. Een gesigneerde Victoriaanse vaas met 24-karaats gouden accenten werd bijvoorbeeld verkocht voor ongeveer $ 750.

Art Nouveau-overgangsvazen - $ 100 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Deze roze en zwarte combinatie heeft enkele klassieke elementen uit het begin van de jaren twintig. Het lijkt een overgangsstuk te zijn; een beetje anders dan Art Nouveau, maar niet helemaal in Art Deco.

Alle hangende versieringen zijn intact, wat betekent dat hij waardevoller is dan een andere waarbij onderdelen ontbreken. Wanneer u overweegt een antiek item met veel details aan te schaffen, controleer dan zorgvuldig op reparaties, ontbrekende onderdelen en versleten plekken.

De kosten van een van deze overgangsvazen variëren, maar verwacht een hoge prijs te betalen voor de beste exemplaren. Velen beginnen bij ongeveer $ 100, maar ze kunnen veel meer waard zijn. Een traditionele Art Nouveau-vaas, gemaakt door de beroemde Roseville Pottery, werd bijvoorbeeld verkocht voor bijna $ 400.

Hobnail melkglazen vazen - $ 10 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Bijna iedereen houdt van de landelijke, casual look van melkglas met spijkers. Deze vazen werden tot ver in de jaren vijftig gemaakt en maakten vaak deel uit van een grotere dressoirset.

Voor de meest waardevolle stukken zoek je naar items die geen chips hebben en op de een of andere manier ongebruikelijk zijn. Over het algemeen kun je deze vazen voor minder dan $ 10 bij garageverkopen kopen, maar sommige speciale vazen kunnen meer waard zijn. Een witte Fenton-vaas van melkglas met een ruchesrand werd bijvoorbeeld verkocht voor ongeveer $ 65.

Haeger-vazen uit de jaren 20 - $ 10 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Deze Haeger vaas is een klassiek Haeger-ontwerp uit het Arts and Crafts-tijdperk. Haeger Pottery bestaat al 100 jaar, maar het aardewerk is nog steeds zeer betaalbaar en is vaak te vinden in het bereik van $ 10 tot $ 50. Zeldzame exemplaren, zoals een Haeger-vaas met limoenschil uit het midden van de eeuw, kunnen voor $ 380 of meer worden verkocht.

Handgeschilderde gekleurde glazen vazen - $ 25 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Gekleurde glazen vazen hebben over het algemeen een minimale waarde, maar vazen met een speciaal tintje kunnen meer waard zijn. De waarden van antieke vazen voor gekleurd glas zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de leeftijd, de grootte, de staat, de zeldzaamheid, de schoonheid en de kleine details van de vaas. Een vaas in prachtige staat met delicate handgemaakte accenten wordt verkocht voor € 25, hoewel grotere of uitgebreidere handgeschilderde vazen meer waard kunnen zijn.

Carnaval glazen vazen - $ 50 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Carnaval glazen vazen zijn er in alle maten, kleuren en patronen, en sommige kunnen uiterst waardevol zijn. De meeste glazen vazen van Carnival worden verkocht tussen de $ 50 en $ 100, maar speciale patronen, grote maten of ongebruikelijke kleuren kunnen meer opleveren. Een groene glazen Carnival-vaas in het zeldzame Northwood Tree Trunk-patroon werd bijvoorbeeld verkocht voor meer dan $ 600.

Antieke geslepen glazen vazen - $20 tot $800

Afbeelding
Afbeelding

In goede staat kan geslepen glas een ongelooflijke schittering en aanzienlijke waarde hebben. Antieke vazen gemaakt van Amerikaans briljant geslepen glas of kristal kunnen op een veiling $ 125 of meer opbrengen. Kleine exemplaren of exemplaren met schade kunnen voor €20,- worden verkocht, maar het is gebruikelijk dat ze voor meer worden verkocht. Sommige zeer grote en zeldzame exemplaren worden voor honderden euro's verkocht.

Zilveren metalen vazen - $ 50 tot duizenden

Afbeelding
Afbeelding

Er is veel variatie in antieke vaaswaarden met zilverkleurige metalen vazen. Velen zijn helemaal niet van zilver gemaakt, en andere zijn verzilverd. Sterling zilver, dat voor 92,5% uit puur zilver bestaat, kan uiterst waardevol zijn. Een zilverkleurige antieke vaas kan ongeveer $ 50 waard zijn, terwijl een vaas van sterling zilver duizenden waard kan zijn. Een vaas van sterlingzilver van Tiffany met het Audubon-patroon werd bijvoorbeeld verkocht voor ongeveer $ 1.800.

Antieke porseleinen vazen - $ 50 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Porselein is een delicaat en sterk materiaal voor een vaas, en veel antieke exemplaren zijn tot in de kleinste details met de hand beschilderd. Vooral Beiers porselein kan mooi en waardevol zijn. Een Beierse porseleinen vaas van Rosenthal verkocht voor meer dan $ 400.

Engelse vazen van porselein - $ 20 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Engels porselein staat bekend om zijn lichtgevende schoonheid, maar antieke vazen van dit materiaal zijn niet altijd waardevol. Je kunt vintage voorbeelden vinden, zoals een Royal Albert-knopvaas uit de jaren zestig, voor minder dan $ 40. Veel vazen worden verkocht voor ongeveer $ 20. Zeer zeldzame of oude exemplaren kunnen veel meer waard zijn.

Depressie glazen vazen - $ 10 tot $ 500

Afbeelding
Afbeelding

Depressieglas is zeer verzamelbaar, dus vazen gemaakt van dit iconische materiaal kunnen ook waardevol zijn. De sleutel is het vinden van grotere vazen in goede staat en zeldzame patronen. Kleine, eenvoudige vazen kunnen in kringloopwinkels voor minder dan $ 10 worden verkocht, maar vazen in goede staat met zeldzame Depressie-glaspatronen kunnen meer waard zijn. Een groene glazen vaas uit de Depressie met het zeldzame Anchor Hocking Cameo-patroon werd bijvoorbeeld verkocht voor bijna $ 300.

Boheemse Chinese vazen - $ 50 en hoger

Afbeelding
Afbeelding

Deze urn uit 1880 is een prachtig voorbeeld van Victoriaanse inrichting. Boheems porselein kwam uit wat nu Tsjechoslowakije is en werd gewaardeerd om zijn schoonheid en details. Deze vazen worden vaak per paar geleverd en het is niet ongebruikelijk dat een paar vazen uit Boheems porselein voor meer dan $ 500 wordt verkocht. De meeste worden verkocht tussen de $ 50 en $ 100, zoals een Tischer Boheemse vaas uit het einde van de 19e eeuw die voor $ 75 werd verkocht.

Antieke vaaswaarden omvatten emotie

Afbeelding
Afbeelding

Hoewel het belangrijk is om de waarden van antieke vazen in gedachten te houden als u winkelt of de inhoud van uw eigen porseleinkast bekijkt, speelt sentimentele waarde ook een rol. De meest bijzondere vazen hebben zowel emotionele als monetaire waarde. Als je van een vaas houdt en deze in je huis gaat gebruiken, is hij waardevol.

Aanbevolen: