Bosbessen planten

Inhoudsopgave:

Bosbessen planten
Bosbessen planten
Anonim
Bosbessenstruik
Bosbessenstruik

Het planten van bosbessen vereist speciale zorg en aandacht voor de pH van de grond. Bosbessenstruiken zijn een van de beste keuzes voor de moestuin omdat ze weinig ruimte in beslag nemen. Na de eerste paar jaar zul je verbaasd zijn over de hoeveelheid bosbessen die één klein struikje kan produceren!

Vereisten voor het planten van bosbessen

Succes met bosbessenstruiken begint met de juiste soort grond. Veel toekomstige bosbessentelers falen omdat ze hun grond nooit hebben getest en aangepast. Blauwe bessen hebben ook speciale licht- en klimaatvereisten.

Planttijd

De beste tijd voor het planten van bosbessen is de lente. Door bosbessen in de lente te planten, krijgen ze de lente, zomer en herfst de tijd om een sterk wortelstelsel op te bouwen. Bosbessen produceren de eerste drie jaar weinig fruit, hoewel je in het derde jaar wel wat bessen zou moeten zien. In plaats daarvan staken ze hun energie in het ontwikkelen van een robuust wortel-, tak- en bladsysteem. Na het derde jaar zou je een goede oogst van zoete, sappige bosbessen moeten zien. Mogelijk moet u zelfs vogelnetten of een soort hekwerk gebruiken om te voorkomen dat beestjes en vogels uw bessenoogst opeten.

Lichtvereisten

Bosbessenstruiken hebben volle zon nodig. Volle zon wordt gedefinieerd als zes of meer uur direct zonlicht per dag. Als je niet zeker weet of je volle zon hebt of niet, denk dan eens aan de hoeveelheid licht die een gebied in de tuin in de zomer krijgt. In de winter kan een plek in de volle zon staan als de boomtakken kaal zijn, maar als uw bomen in de lente bladeren krijgen en de tuin schaduw geven, zal er niet genoeg licht zijn om uw bosbessenstruiken te laten bloeien. Bosbessen planten in schaduwrijke gebieden is een fout die veel tuinders maken.

Als je geen goed licht in de tuin hebt, kun je bepaalde soorten bosbessen in containers of potten kweken. Als uw terras of terras de hele zomer in de volle zon staat of als u in een appartement woont, zijn bosbessen uit een container een goede optie. Zorg ervoor dat de container groot genoeg is voor de volwassen plant.

Bodemsoorten en pH

Veruit de belangrijkste overweging bij het planten van bosbessen is de pH van de grond. De pH-schaal in de chemie meet hoe zuur, neutraal of alkalisch een stof is. De schaal gaat van 0 (puur zuur) tot 14 (puur alkalisch) met 7 op het neutrale punt. De pH van de bodem varieert van locatie tot locatie; het kan zelfs variëren van plaats tot plaats in uw achtertuin, afhankelijk van wat daar eerder werd verbouwd. Bosbessenstruiken hebben zure grond nodig met een pH van 4,0 tot 4,5. Om de pH van uw grond te bepalen, kunt u een pH-testkit voor thuis kopen in het tuincentrum of een grondmonster naar het tuincentrum of de plaatselijke Cooperative Extension brengen. kantoor. Er kan een kleine vergoeding in rekening worden gebracht om uw grond professioneel te testen, maar de persoon die de test uitvoert, kan manieren aanbieden om de pH van de grond aan te passen aan het bereik dat u nodig heeft om met succes bosbessen te kweken.

Een andere reden waarom bosbessenstruiken zo populair zijn in de moestuin is hun hoge tolerantie voor arme grond. In het wild groeien ze op rotsachtige plaatsen en arme grond, en dit aanpassingsvermogen maakt ze erg vergevingsgezind in de tuin. Ze kunnen zonder problemen worden gekweekt in rotsachtige of kleigronden, zolang ze maar in de volle zon staan en de pH binnen het gewenste bereik ligt.

Een bosbessenstruik planten

Bosbessenstruiken worden gewoonlijk in twee verschillende verpakkingen verkocht. Een bosbessenstruik in een doos bestaat uit een slapende stengel en minimale wortels verpakt in veenmos of een ander medium. Bosbessenstruiken worden net als elke andere struik ook in containers of potten verkocht. Het is veilig om bosbessenstruiken te planten nadat alle gevaar voor vorst voorbij is.

Om in containers gekweekte bosbessenstruiken te planten, graaf een gat dat twee keer zo breed en diep is als de pot. Voeg wijzigingen zoals compost en veenmos toe aan de grond. Plaats de kluit van de bosbes in het gat en vul deze met aarde, waarbij u met uw voet of handen lichtjes aandrukt. Waterput.

Voor bosbessenstruiken die in een doos zijn gekocht, volgt u de aanwijzingen. Meestal is het gat kleiner. In sommige aanwijzingen wordt u mogelijk gevraagd de wortel een uur of twee te laten weken voordat u gaat planten, om de rustperiode waarin dergelijke planten worden verzonden te doorbreken.

Als je meer dan één bosbessenstruik plant, laat dan enkele meters tussen de planten. Bosbessen zijn zelfbestuivend, dus je hebt maar één plant nodig om bessen te krijgen. Als je echter meer dan één variëteit plant, zweren tuinders dat de vruchten groter, zoeter en sappiger zijn dan wanneer je maar één struik hebt.

Door deze aanwijzingen voor het planten van bosbessen te volgen, zou je binnen een paar jaar een goede oogst moeten hebben. Test je grond, pas deze aan en plant bosbessen. Je zult jarenlang genieten van deze supervruchten!

Aanbevolen: