10 meest memorabele danspartnerschappen

Inhoudsopgave:

10 meest memorabele danspartnerschappen
10 meest memorabele danspartnerschappen
Anonim
Evenwichtige houding
Evenwichtige houding

Dansers hebben allemaal hun eigen gratie en stijl, maar danspartnerschappen gaan vaak een eigen leven leiden. Deze danspartnerschappen zijn, ook al leven sommige dansers niet meer, onsterfelijk. Hieronder volgen wat kan worden beschouwd als de top 10 van meest memorabele danspartnerschappen aller tijden.

Ballet

De beroemdste balletpartnerschappen produceren voortreffelijke duetten op het podium, met alle passie en gratie die ballet belichamen.

1. Margot Fonteyn en Rudolf Nureyev

Fonteyn en Nureyev zijn zeker het meest geliefde en gevierde balletpartnerschap aller tijden. Individueel waren Nureyev en Fonteyn het waard om zich aan te sluiten bij grootheden als Pavlova, Nijinsky en Diaghilev, maar toen Nureyev en Fonteyn samen dansten, gebeurde er magie op het podium. De jeugdige, brutale kracht van Nureyev en de verfijnde elegantie van Fonteyn maakten hun partnerschap vanaf het begin tot een succes.

Een van hun bekendste uitvoeringen is het ballet Romeo en Julia. In de balkonscène Romeo & Julia zie je hoe perfect deze twee dansers kunnen samenwerken. Op het podium leken ze meer op één entiteit dan op twee afzonderlijke dansers.

2. Michail Baryshnikov en Gelsey Kirkland

Twee van de grootste balletdansers in New York ten tijde van hun partnerschap, Baryshnikov was een voorbeeldige partner voor Gelsey Kirkland. Kirkland, een van de 'Balanchine ballerina's', had vanwege haar virtuoze talent een ijzersterke partner nodig voor haar pas de deux-nummers. Baryshnikov bleek haar op het podium te kunnen evenaren, aangezien zijn eigen talenten op het gebied van ballet buitengewoon waren. Enkele van hun beroemdste pas de deux zijn die van Coppelia, Don Quixote en The Nutcracker.

3. Suzanne Farrell en George Balanchine

Suzanne Farrell is een van de beroemdste ballerina's die de School of American Ballet heeft doorlopen en zich heeft aangesloten bij het New York City Ballet in de tijd van Balanchine. Ze ontving een volledige studiebeurs voor de illustere school en werkte hard om alles te worden waartoe Balanchine haar aanmoedigde. In Suzanne Farrell zag Balanchine dat bepaalde je ne sais quoi waar grote balletmeesters altijd naar op zoek zijn. Hij verzekerde haar dat techniek slechts het topje van de ijsberg was, en gaf haar privé-instructies om haar talenten verder te ontwikkelen dan alleen het hebben van een perfecte techniek. Velen noemden haar de muze van Balanchine, en hij creëerde verschillende rollen in balletten met haar specifieke flair in gedachten. Ze was een prachtige solodanseres, maar enkele van haar meest adembenemende momenten waren toen ze met Balanchine zelf danste. Toen ze zich terugtrok uit het optreden, opende ze een dansschool die de Balanchine-stijl blijft onderwijzen.

4. Marius Petipa en Carlotta Grisi

Grisi, een van de bekendste Italiaanse ballerina's, stond bekend om haar samenwerkingen met Marius en Lucien Petipa, maar haar samenwerking met Marius Petipa leidde niet alleen tot schoonheid op het podium, maar ook tot choreografisch genie. Grisi was de inspiratie voor het personage Giselle in Petipa's versie van het klassieke ballet Giselle. Het was deze inspiratie die de choreografie van Petipa en het uitzonderlijke talent van Grisi naar een nog hoger niveau bracht.

Fasepartnerschappen

Op het podium, buiten de balletwereld, zijn sommige artiesten gewoon bedoeld om samen te dansen.

5. Julie Andrews en Rex Harrison

In de jaren vijftig begonnen musicals een grote vlucht te nemen, en dat was niet alleen vanwege de uitzonderlijke zang op het podium. Dansen is door de geschiedenis heen een essentieel onderdeel van musicals geweest, en Julie Andrews en Rex Harrison haalden de krantenkoppen met hun wals in My Fair Lady. Geregen in afwachting van een relatie die aan het veranderen is, is de wals vol kracht. Deze dansscène speelt zich af op de achtergrond van een prachtig gekostumeerd bal, in de grootste balzalen die je je maar kunt voorstellen, en had alle noodzakelijke elementen om decennialang herinnerd te worden.

6. Michael Flatley en Jean Butler

Veel mensen kennen alleen de naam Michael Flatley, geassocieerd met de Ierse danssensatie Riverdance; De show is echter gemaakt rond de mannelijke en de vrouwelijke hoofdrolspeler van de show. Flatley en Butler choreografeerden samen een stuk voor het Eurovisie Songfestival van 1994, met de titel Riverdance. Dit dansnummer kreeg zoveel positieve reacties dat ze besloten er een hele show van te maken.

Terwijl Flatley de show verliet nadat hij er slechts een korte tijd in had gespeeld, bleef Butler langer bij de show, met een nieuwe mannelijke hoofdrol, Colin Dunne. De show bleef magnetisch succesvol, maar de meeste fans herinneren zich de magie van de originele show, met Michael Flatley en Jean Butler in de hoofdrol. Beide dansers dansen nog steeds, maar niet samen.

Filmpartnerschappen

Op het witte doek hebben talloze dansparen de harten van generaties gestolen.

7. Fred Astaire en Ginger Rogers

Fred Astaire en Ginger Rogers, liefkozend 'Fred en Ginger' genoemd, waren voor muziekfilms wat Fonteyn en Nureyev voor ballet waren. In deze video van Smoke Gets in Your Eyes zijn de gratie en passie duidelijk.

8. Gene Kelly en Rita Hayworth

Gene Kelly staat bekend om zijn solo tapdansnummers, maar hij werd oorspronkelijk beroemd door zijn werk met Rita Hayward in films als Cover Girl. Hoewel ze niet zo vaak of zo vurig dansen als Fred Astaire en Ginger Rogers, heeft dit stel dezelfde chemie en is het absoluut magisch op het scherm. In dit filmpje kun je genieten van zowel hun zang- als danstalenten: Long Ago (and Far Away).

9. Patrick Swayze en Jennifer Grey

In de jaren tachtig veroverde Dirty Dancing de wereld stormenderhand. Niet alleen voelden meisjes zich aangetrokken tot de magnetische Patrick Swayze, maar ook tot het idee om je toekomst te kiezen in plaats van deze voor jou te laten kiezen. De Dirty Dancing Finale is het hoogtepunt van het dansen en van het verhaal.

10. John Travolta en Olivia Newton-John

De succesvolle filmmusical Grease had veel uitstekende dansscènes, maar de scènes waarin de mannelijke en vrouwelijke hoofdrolspelers samen dansen en zingen, behoren tot de leukste. Deze dans- en zangpartnerschap is een klassieker die kan worden beschouwd als de inspiratiebron voor musicals uit de 21e eeuw, zoals High School Musical. Al met al zijn het de muziek,en de dansen die deze samenwerking zo leuk maken om naar te kijken.

Aanbevolen: