Fotosynthese onderwijzen

Inhoudsopgave:

Fotosynthese onderwijzen
Fotosynthese onderwijzen
Anonim
Het onderwijzen van fotosynthese aan kinderen die thuisonderwijs krijgen, is leuk en gemakkelijk.
Het onderwijzen van fotosynthese aan kinderen die thuisonderwijs krijgen, is leuk en gemakkelijk.

Thuis fotosynthese onderwijzen is eenvoudig en leuk als je praktische activiteiten combineert met leren uit de leerboeken.

Wat is fotosynthese?

In principe is fotosynthese het proces waarbij planten het licht van de zon omzetten in energie. Fotosynthese is een van de belangrijkste processen op aarde; het is de basis voor de hele voedselketen en voorziet mensen van ademende lucht.

Fotosynthese thuis onderwijzen

Bij het lesgeven in fotosynthese is het belangrijk om het proces uit te leggen in termen die uw kind kan begrijpen.

Net zoals mensen water drinken als ze dorst hebben, nemen planten water op via hun wortels. Ze absorberen ook koolstofdioxide uit de lucht. Als ze voldoende zonlicht hebben, zetten de planten het water en de koolstofdioxide om in zuurstof en glucose, oftewel suiker. Ze gebruiken de glucose als energiebron om te groeien, net zoals mensen voedsel nodig hebben om te groeien. Ze geven de zuurstof weer af aan de omgeving, zodat mensen kunnen ademen.

Dit proces wordt fotosynthese genoemd.

Om dit proces uit te voeren hebben planten de hulp nodig van een chemische stof genaamd chlorofyl. Deze chemische stof geeft de bladeren hun groene kleur. Tijdens de herfst en winter is er minder water en zonlicht beschikbaar voor fotosynthese. Hierdoor komen planten in een rusttoestand en stoppen ze met het produceren van glucose. Wanneer de fotosynthese stopt en het chlorofyl afneemt, beginnen de bladeren van kleur te veranderen. Dit is de reden waarom bomen gele en oranje bladeren hebben tijdens de koudere maanden van het jaar.

Een lesplan maken

Houd rekening met de leeftijd en het vaardigheidsniveau van uw kind bij het ontwerpen van een lesplan voor fotosynthese dat u tijdens het thuisonderwijs kunt gebruiken. Terwijl oudere kinderen misschien geen moeite hebben om de chemie achter fotosynthese te begrijpen, moeten jongere kinderen misschien met de basis beginnen voordat ze verder kunnen gaan met complexere activiteiten. Misschien wil je schriftelijke lessen combineren met praktische activiteiten bij het lesgeven in fotosynthese.

Fotosynthese-activiteiten

Het is nuttig om naast schriftelijk materiaal ook praktische leeractiviteiten op te nemen bij het onderwijzen van fotosynthese, vooral voor jongere kinderen. U kunt de volgende activiteiten uitvoeren met materialen die bij u thuis of in de buurt verkrijgbaar zijn.

Activiteit één: Fotosynthese in beeld

Laat uw kind met bouwpapier en kleurpotloden of stiften een grafische weergave van de fotosynthese ontwerpen.

  1. Instrueer uw kind om een plant of bloem op het papier te tekenen.
  2. Laat uw kind een zon boven de plant tekenen om de energie van de zon te symboliseren.
  3. Vraag uw kind om een waterbron voor de plant toe te voegen. Dit kan in de vorm zijn van regendruppels of grondwater.
  4. Laat uw kind aan de linkerkant van het papier de woorden 'Kooldioxide' schrijven of de term voor hem opschrijven, afhankelijk van zijn leeftijd. Teken een pijl die van de term naar de plant leidt om aan te geven dat de plant kooldioxide uit de omgeving opneemt.
  5. Laat uw kind aan de rechterkant van het papier het woord 'Zuurstof' schrijven. Teken een pijl die van de plant af wijst om het vrijkomen van zuurstof in de omringende lucht te symboliseren.
  6. Laat uw kind een suikerklontje tekenen nabij de basis van de plant om de glucose te symboliseren die wordt geproduceerd door fotosynthese.
  7. Leg uw kind uit hoe elke stap van het proces werkt terwijl hij aan de tekening werkt.

Activiteit twee: Belangrijk van zonlicht bij fotosynthese

Je kind laten zien wat er met planten gebeurt als ze niet voldoende worden blootgesteld aan zonlicht, is essentieel bij het lesgeven in fotosynthese. Het effect van te weinig zonlicht op planten kun je in slechts een paar dagen aantonen.

  1. Verzamel wat aluminiumfolie, paperclips en een schaar.
  2. Laat uw kind een kamerplant of kleine struik uitkiezen voor de activiteit.
  3. Help uw kind de folie in kleine stukjes te snijden. De stukjes moeten klein genoeg zijn om op de bladeren van de plant te passen.
  4. Bevestig de stukjes folie met behulp van de paperclips aan verschillende bladeren van de plant.
  5. Zet de plant op een zonnige plek, bijvoorbeeld buiten of bij een raam.
  6. Laat uw kind binnen vier tot vijf dagen de paperclips verwijderen en de bladeren van de plant observeren. De met folie bedekte delen zullen er anders uitzien dan de delen die aan zonlicht worden blootgesteld. Vraag uw kind waarom deze verandering heeft plaatsgevonden.

Activiteit drie: Bladeren verzamelen

Bladeren verzamelen tijdens de herfst is een eenvoudige manier om jongere kinderen fotosynthese te leren. Ga met uw kind wandelen en geef hem de opdracht om zoveel mogelijk verschillende gekleurde bladeren te verzamelen. Je kunt de bladeren in een plakboek of fotoalbum laten zien, of ze gewoon in plastic zakjes bewaren. Leg aan uw kind uit waarom elk blad een andere kleur heeft.

Online bronnen

Het internet biedt een verscheidenheid aan nuttige informatie over het onderwijzen van fotosynthese.

Illuminating Photosynthesis, de PBS-website over het onderwijzen van fotosynthese, biedt een interactieve flash-animatie, gemakkelijk te begrijpen tekst en een paar educatieve puzzels

Wonderville heeft een interactief spel en lesplan voor oudere kinderen in de basisschoolleeftijd

  • Songs for Teaching stimuleert het lesgeven in fotosynthese door middel van muziek.
  • Science Made Simple is gericht op oudere leerlingen en biedt uitgebreide informatie over fotosynthese, inclusief diagrammen, illustraties en activiteiten.

Aanbevolen: