Antieke theekopjes: waarde, stijlen & Onderhoudstips

Inhoudsopgave:

Antieke theekopjes: waarde, stijlen & Onderhoudstips
Antieke theekopjes: waarde, stijlen & Onderhoudstips
Anonim
Twee antieke porseleinen theekopjes
Twee antieke porseleinen theekopjes

Antieke theekopjes blijven om verschillende redenen een van de meest populaire verzamelobjecten. Hun sierlijke ontwerpen en betaalbare prijzen zorgen ervoor dat ze nog lang gewild zullen zijn, en sommige antieke theekopjes kunnen zeer waardevol zijn. De sleutel tot het verzamelen van deze kleine schatten is leren wat theekopjes zeldzaam en speciaal maakt voor antiekliefhebbers.

Een geschiedenis van theekopjes

Terwijl theekopjes al sinds ongeveer 220 na Christus in China werden gebruikt, werd het theekopje zoals het nu bekend staat pas in het begin van de 18e eeuw algemeen gebruikt in Europa. Volgens NPR werd vóór de 18e eeuw thee uit kleine kommen gedronken.

Wedgwood theekom en schotel
Wedgwood theekom en schotel

1700s - Theekopjes krijgen handvatten

Thee werd in de 17e eeuw populair in Europa. Volgens NPR zijn sommige experts van mening dat de ontwikkeling van de handgreep uit noodzaak voortkwam. Het handvat maakte het voor mensen mogelijk om het kopje hete thee vast te houden zonder zich te verbranden. Andere historici denken echter dat de toevoeging van het handvat gewoon een fashion statement was. Hoe dan ook, het theekopje met handvat werd geboren in de 18e eeuw.

1800s - Bone China verandert het theekopje

Van begin tot midden 19e eeuw maakte de ontwikkeling van porselein het gemakkelijker om sterke, delicate vormen te creëren. Dit maakte een grotere decoratie mogelijk en maakte theekopjes duurzamer. Fabrikanten creëerden complete theeserviezen van porselein die tot de verbeelding van theedrinkers spraken en het uiterlijk van dit stijlvolle drinkgerei voor altijd veranderden.

Antieke theekopjes
Antieke theekopjes

Thee- en theetijd bereikten hun hoogtepunt tijdens de Victoriaanse tijd. Het geven van theekopjes en schoteltjes als cadeau was populair onder de dames van de hogere klasse. De bekers werden gegeven als cadeau voor veel verschillende gelegenheden, waaronder bruidsdouches, bruiloften en huisopwarmingsfeesten.

1900 - Theezakjes zijlijn het theekopje

Toen theezakjes in de jaren twintig werden uitgevonden, moedigden ze mensen aan om hun thee uit grotere mokken te drinken in plaats van uit delicate porseleinen theekopjes. In plaats van een praktisch stuk alledaags porselein te zijn, kreeg het theekopje een gevoel van historische eigenzinnigheid en fantasie. Dit verminderde de populariteit bij verzamelaars echter niet.

Een antiek theekopje identificeren

Het kunnen identificeren van een antiek theekopje is belangrijk als je rondsnuffelt in antiekwinkels of rommelmarkten. Overweeg het volgende:

  • Theekopjes versus koffiekopjes- Koffiekopjes worden soms verward met theekopjes. Het handvat van het theekopje is meestal hoger geplaatst en kan erg sierlijk zijn. Theekopjes zullen een bijpassende schotel hebben, of ooit gehad hebben. Ze zijn ook kwetsbaarder dan koffiekopjes.
  • Antiek versus reproducties - Veel porseleinfabrikanten maken nog steeds theekopjes, dus het is belangrijk om te kunnen zien welke voorbeelden antiek of vintage zijn en welke nieuw zijn. Je zult merken dat oudere exemplaren vaak kwetsbaarder zijn en ook een gebruikspatina vertonen. Dit kan de vorm aannemen van een lichte ruwheid rond de basis, kleine krasjes of een lichte verzachting van het verguldsel of met de hand beschilderd.
  • Beenporselein versus porselein - Theekopjes kunnen van een aantal materialen worden gemaakt, maar porselein en porselein zijn de meest voorkomende. Om te bepalen of een theekopje van porselein is, houd je het tegen het licht en kijk je of je er schaduwen doorheen ziet. Als je kunt, is het porselein, dat vaak waardevoller is dan porselein.

Vintage theekopjesfabrikanten en populaire patronen

Bepaalde fabrikanten staan bekend om hun antieke porselein, en veel patronen zijn vooral verzamelobjecten. Als je nieuwsgierig bent naar wie een theekopje heeft gemaakt, draai het dan om. Onderaan ziet u stempels of markeringen waarmee u de fabrikant, het patroon en soms de productiedatum kunt identificeren. De markeringen op theekopjes kunnen variëren, maar bieden vaak enkele aanwijzingen. Er zijn honderden verschillende namen in vintage en antieke theekopjes, maar dit zijn enkele van de beroemdste fabrikanten en hun populairste patronen.

Royal Doulton

Royal Doulton is een populaire porseleinfabrikant die meer dan 200 jaar geleden begon met het vervaardigen van fijn porselein en nog steeds prachtige theekopjes maakt. Het Royal Doulton-merk varieert afhankelijk van het jaar, maar is meestal voorzien van een zegel met de bedrijfsnaam, bekroond met een kroon en een leeuw. Bij sommige Royal Doulton-theekopjes staat mogelijk ook de patroonnaam op de onderkant. Dit zijn enkele van de prachtige patronen waar theekopjesverzamelaars dol op zijn:

Vintage theekop, KONINKLIJKE DOULTON
Vintage theekop, KONINKLIJKE DOULTON
  • Carlyle- Vintage theekopjes in dit patroon uit 1972 hebben een decoratieve blauwgroen rand met blauwe bloemen en gouden bladeren.
  • Brambly Hedge - Dit vintage patroon debuteerde in 1985 en heeft bramen, wijnstokken en dieren.
  • Coronet - Dit patroon uit 1957 is heel eenvoudig, met een effen witte achtergrond en een grijs scrollontwerp.

Limoges

Technisch gezien is Limoges niet één enkele fabrikant, maar een groep fabrikanten in de regio Limoges in Frankrijk. Om het nog ingewikkelder te maken zijn er ook enkele patronen gemaakt door Limoges-American in de VS. Omdat er eigenlijk veel verschillende bedrijven zijn die Limoges-porselein hebben gemaakt, kan het identificeren van Limoges-theekopjesmarkeringen een beetje een uitdaging zijn. Toch kunnen Limoges-theekopjes tot de meest waardevolle voor verzamelaars behoren, dus het is belangrijk om iets te weten over de patronen die je tegenkomt. Dit zijn enkele van de meest populaire:

Limoges Theetrio met roze en blauwe bloemen
Limoges Theetrio met roze en blauwe bloemen
  • Wild Rose- Dit Limoges-Amerikaanse patroon heeft een geschulpte rand en roze rozen geschilderd op een witte achtergrond.
  • FXL5 - Dit Franse Limoges antieke patroon is een prachtig kunstwerk met een witte achtergrond en roze en groene bloemen.
  • Geen patroon - Enkele van de meest waardevolle Limoges-theekopjes hebben geen patroonnaam en zijn in plaats daarvan voorzien van ongelooflijke handgeschilderde details en vergulding.

Wedgwood

Wedgwood werd een bedrijf, net toen het theekopje handvatten kreeg in Europa, en de geschiedenis ervan is verbonden met het theeservies. Veel stukken zijn gemaakt van mat gekleurd porselein met daarop aangebrachte details, jasperware genaamd. De stempel van Wedgwood varieert afhankelijk van het tijdperk, maar de meeste zijn voorzien van een urn en de naam Wedgwood. Het identificeren van Wedgwood-porseleinpatronen kan interessant zijn, en dit zijn enkele van de patronen die je misschien als theekopjes zou willen zoeken:

Wedgwood kop en schotel
Wedgwood kop en schotel
  • Patrician- Dit geheel witte patroon, gelanceerd in 1927, heeft delicate bladeren en bloemen in reliëf.
  • Crèmekleur op lavendel (Jasperware) - Dit lichtblauwe/lavendel Jasperware-patroon was er in verschillende variaties, sommige dateren uit de jaren vijftig en andere ouder.
  • Columbia White - Dit patroon uit 1924 bevatte gouden griffioenen en roze bloemen op een witte achtergrond.

Haviland

Haviland-porselein is eigenlijk een vorm van Limoges, aangezien het vanaf 1855 in de omgeving van Limoges werd gemaakt. Het bedrijf specialiseerde zich in prachtig porselein, vaak met handgeschilderde bloemdecoraties. Een deel van het Haviland-porselein werd ook in New York gemaakt. De stempels voor Haviland-theekopjes kunnen variëren, maar de meeste hebben de naam Haviland en vaak ook de regio Limoges. Dit zijn enkele van de meest populaire patronen waar theekopjesverzamelaars van genieten:

  • Rosalinde - Dit patroon heeft een geschulpte crèmekleurige rand en prachtige rozen en dateert uit 1942.
  • Chambord - Dit delicate crèmekleurige patroon uit 1922 heeft vogels in de theekopjes.
  • Frontenac - Theekopjes in dit patroon hebben een eenvoudige vorm die wordt geaccentueerd met bladgoud en lichtroze bloemen.

Meissen

Meissen is een van de beroemdste antieke porseleinmerken gemaakt in Duitsland, en zijn bekendheid bestaat niet voor niets. Vroege Meissen-stukken, die dateren uit de 18e eeuw, kunnen ongelooflijk waardevol zijn. Je zult echter in de 19e eeuw ook stukken tegenkomen met zulke prachtige decoraties dat verzamelaars ernaar verlangen. De klassieke stempel voor Meissen heeft twee gekruiste zwaarden, maar sommige hebben ook een ovaal. Theekopjes waren er in veel verschillende patronen, waaronder de volgende:

Antieke Meissen theekop
Antieke Meissen theekop
  • Blue Onion- Een eenvoudige witte achtergrond zorgt voor delicate blauwe bloemen in dit eenvoudige patroon. Theekopjes hebben vaak geschulpte zijkanten, maar ze kunnen ook plat zijn.
  • Rose Pink - Een witte achtergrond pronkt met een prachtige roze roos en groen blad, en een gouden rand omrandt de geschulpte of platte zijkanten van de theekopjes.
  • Verspreide bloemen - Theekopjes zijn moeilijk te vinden in dit crèmekleurige en veelkleurige bloemmotief uit 1820, maar verzamelaars zijn er dol op.

Spode

Spode-theekopjes, een andere vroege naam in China, zijn erg populair bij verzamelaars. Spode staat bekend om zijn transferware met enkele blauw-witte patronen die al meer dan twee eeuwen in productie blijven. De markeringen op het theekopje zijn er in verschillende stijlen, maar er staat meestal Spode op en geeft aan dat het kopje in Engeland is gemaakt. Dit zijn enkele populaire Spode-patronen om te overwegen:

Vintage Spode Provence theekop en schotel
Vintage Spode Provence theekop en schotel
  • Blauw Italiaans- Het langstlopende patroon van het bedrijf dat begon in 1816, dit blauw-witte patroon heeft prachtige scènes op elk theekopje.
  • Billingsley Rose - Een delicate geschulpte rand siert dit witte patroon uit de jaren 20 met roze rozen.
  • Rosebud Chintz - Vintage theekopjes in dit patroon uit 1954 hebben een all-over patroon van roze en gele bloemen.

Hoeveel zijn antieke theekopjes waard?

Er is veel variatie in de waarde van antieke en vintage theekopjes. Sommigen verkopen voor slechts een paar dollar, terwijl anderen $ 100 of meer kunnen opbrengen. Als je je afvraagt of je bone china iets waard is, is het belangrijk om een paar factoren in overweging te nemen die de waarde beïnvloeden.

Denk aan de voorwaarde

Een theekopje met ontbrekende decoratie, bekrast glazuur, barsten of haarscheurtjes of andere schade zal altijd aanzienlijk minder waard zijn dan hetzelfde theekopje in uitstekende staat. Als je een theekopje in perfecte staat hebt, kan dit bijzonder waardevol zijn.

Houd rekening met de leeftijd

Over het algemeen zullen oudere theekopjes meer waard zijn dan hun nieuwere tegenhangers. Als een patroon nog in productie is, kunnen de oudste exemplaren meer waard zijn, mits ze in goede staat verkeren. Zeer oude theekopjes, zoals die van 200 jaar geleden of langer, behoren tot de meest waardevolle.

Zoek naar bepaalde patronen en fabrikanten

Neem even de tijd om het patroon en de fabrikant van je theekopje te identificeren. Sommige, zoals vroege Franse Limoges of prachtige Meissen-voorbeelden, kunnen ongelooflijk waardevol zijn.

Vergelijk uw theekopje met soortgelijke voorbeelden

Een van de beste manieren om de waarde van je theekopje te bepalen, is door het te vergelijken met recent verkochte exemplaren. Houd er rekening mee dat u zich moet houden aan theekopjes die zijn verkocht en niet aan de theekopjes die momenteel te koop zijn. Je kunt op eBay zoeken naar verkochte theekopjes in jouw patroon, zoals het volgende:

  • Een Royal Doulton theekopje met reliëfgoud en email verkocht voor bijna $700. Het was in uitstekende staat en gedateerd op 1890.
  • Een ongemarkeerd theekopje dat uit de regio Limoges in Frankrijk leek te komen, werd verkocht voor ongeveer $ 230. Het was in uitstekende staat en had een 24-karaats gouden decoratie.
  • Een Haviland theekopje met dubbele handvatten en gouden randje, verkocht voor ongeveer $35 in uitstekende staat.

Tips voor vintage theekopjesverzamelaars

Als je een verzameling antieke of vintage theekopjes begint, bereid je dan voor op een verslavende hobby. Houd een paar tips in gedachten om ervoor te zorgen dat uw verzameling een succes wordt.

Geef je theekopjescollectie een thema

Er zijn zoveel verschillende theekopjes op de markt dat het overweldigend kan worden. Een populaire manier om bekers te verzamelen is op thema, ontwerp, kleur of type, zoals de volgende:

Theeservies, 1760. Kunstenaar Royal Worcester
Theeservies, 1760. Kunstenaar Royal Worcester
  • Rozenontwerpen
  • Bloemmotieven
  • Bezet Japan
  • Nippon
  • Tsjechisch
  • Beiers
  • Lustreware

Bekijk theekopjes zorgvuldig

Omdat de staat zo'n belangrijk onderdeel is van de waarde van een theekopje, neem je de tijd om mogelijke nieuwe toevoegingen aan je collectie te bekijken. Reparaties zijn soms moeilijk te identificeren, maar een grondige inspectie moet u laten weten of er reparaties zijn uitgevoerd. Je kunt ook met je vingers langs de randen gaan om kleine krasjes te vinden die je misschien niet kunt zien. Controleer ook op extreme vlekken in de kom van de beker. Het lukt misschien niet altijd.

Bescherm jezelf bij het kopen en verkopen

Als je antieke theekopjes koopt of verkoopt, neem dan even de tijd om er zeker van te zijn dat je de waarde ervan begrijpt. Als u weet hoeveel het theekopje waard is, kunt u voorkomen dat u geld verliest aan de transactie of dat u te veel investeert in een kopje dat de prijs misschien niet waard is. Als u online koopt, zorg er dan voor dat u het retourbeleid van de verkoper leest en grondig begrijpt. Zorg altijd voor een verzekering als het per post moet worden verzonden.

Zorg voor je vintage theekopjes

Hoewel het veilig is om antieke en vintage theekopjes te gebruiken, moet je er rekening mee houden dat je antieke porselein kwetsbaarder is dan je gewone porselein. Het is volkomen veilig om het regelmatig te gebruiken, maar u moet voorzichtig zijn met hoe u het hanteert, schoonmaakt en opbergt.

  • Plaats het nooit in de vaatwasser.
  • Altijd met de hand wassen met een milde zeep. Babyshampoo werkt perfect.
  • Laat uw antieke en vintage theekopjes of ander porselein niet weken. Dit kan problemen met het glazuur veroorzaken of zelfs het bladgoud afbladderen.
  • Gebruik geen zure materialen, zoals citroen, op je vintage theekopjes. Als je citroen in je thee hebt gebruikt, zorg er dan voor dat je deze snel schoonmaakt.
  • Bewaar uw theekopjescollectie indien mogelijk achter glas.
  • Als je je theekopjes een tijdje moet opbergen, gebruik dan een afsluitbare plastic container. Leg een opgevouwen theedoek op de bodem en plaats de kopjes erop. Leg een stuk karton over de randen en voeg indien nodig een tweede rij toe.

Geniet en gebruik je kopjes

Het verzamelen van antieke theekopjes en andere theespullen is voor veel mensen een leuke hobby. Het is een genot om dit prachtige antiek in het dagelijks leven te kunnen gebruiken. Thee drinken uit een mooie kop en schenken uit een bijzondere theepot is een geruststellende traditie die al tientallen jaren voortduurt. Met wat voorzichtige zorg kunnen deze schatten nog enkele generaties meegaan.

Aanbevolen: