Interieurontwerp voor kinderkamers: ideeën & Tips

Inhoudsopgave:

Interieurontwerp voor kinderkamers: ideeën & Tips
Interieurontwerp voor kinderkamers: ideeën & Tips
Anonim
Meisjesslaapkamer
Meisjesslaapkamer

Ontwerpen voor kinderen begint in hun persoonlijke ruimte. De typische kamers die een kind regelmatig gebruikt, zijn de slaapkamer, de badkamer en de speelkamer van het kind. Bij het winkelen voor slaapkamermeubilair voor een kind is een speciale kinderwinkel een geweldige plek om te beginnen, hoewel een grote kistenwinkel vaak budgetvriendelijke opties heeft waar je omheen kunt ontwerpen.

Kleurkeuzes slaapkamer

Kleur is een essentieel onderdeel van elke kamerinrichting. Werk samen met uw kind om hem of haar naar een kleur te leiden waar u beiden mee kunt leven. Er zijn talloze kleurenschema's voor kinderkamers.

Voorbeeld van een pastelpaarse slaapkamer voor meisjes

lichtpaarse slaapkamer voorbeeld
lichtpaarse slaapkamer voorbeeld

Dit paarse kamerontwerp is subtiel en geschikt voor een opgroeiend kind. Het kleurenschema kan eenvoudig worden aangepast door een lampenkap, raambekleding, kussens en een verflaag te vervangen.

  • De hoogslaper met een bureau en een loveseat eronder bespaart ruimte en geeft elke kamer een nette uitstraling. Het maakt ook vloerruimte vrij.
  • Dit ontwerp laat ruimte voor de lichtpaarse fluwelen chaise longue.
  • De getextureerde lichtpaarse muren vormen de achtergrond voor de unieke raambekleding van paars en goudgeruite tinten.
  • De harde lijnen van de rij ramen worden verzacht en omlijst door kanten gordijnpanelen.

Accessoires zijn onder meer een paarse lampenkap, een fluwelen plaid over de ingebouwde loveseat en een effen paars kussen. Een accentkussen gemaakt van raamschaduwstof herha alt het patroon om de aandacht dieper in het kamerontwerp te trekken.

Om deze kamer meer diepte en interesse te geven, kun je twee donkerdere paarse waarden aan de hele kamer toevoegen. Dit kan worden bereikt door kunst aan de muur, een klein vloerkleed, kunstbloemen en accessoires toe te voegen. Je kunt de gouden accentkleur ook herhalen met verschillende objecten en items.

Extra kleurtips voor de slaapkamer

Andere manieren om een kleurenschema tot leven te brengen zijn:

  • Behang is altijd een optie voor kleur- en patroonkeuzes.
  • Meubilair kan op kleur worden afgestemd om een kinderkamer een vleugje pit te geven.
  • Vlakke tapijten verzachten harde oppervlakken en kunnen een speel- of studeerplek aanduiden.
  • Muurkunst is altijd een leuke manier om decorkleuren toe te voegen en te herhalen.
  • Beddengoed en raambekleding bieden ook mogelijkheden om het kleurenschema te versterken.
  • Opbergbakken en speelgoedkisten zijn praktisch en vormen een nieuwe manier om kleur toe te voegen.

Thematisch slaapkamerontwerp

Een themakamer kan een genot voor kinderen worden. Als uw kind van vlinders of draken houdt, kunt u dit als middelpunt van uw thema kiezen. Het ontwerp voor een meisjes- of jongenskamer moet de interesse van uw kind weerspiegelen. Andere mogelijke thema's zijn bloemen, dieren, sport, robots en astronomie.

Zeevaart Thema Voorbeeld

Deze jongenskamer gebruikt de zeekleur in verschillende blauwwaarden in de algehele inrichting. De nette meubelkeuzes zijn geschikt voor elke zeiler. Enkele van de gebruikte items zijn:

  • Jonge tiener in een schip
    Jonge tiener in een schip

    Een muurhanger van een schoener boven het bed bepa alt het tempo voor dit ontwerp.

  • Het onderschuifbed met ingebouwde opberglades past bij een zeevarende inrichting en biedt extra opbergruimte voor opgroeiende kinderen.
  • Een blauw-witte redder in nood kan tegen het bed worden geleund of als wanddecoratie worden gebruikt.
  • Twee verschillende stijlen wereldbollen zullen elk kind met reislust op de oceaan aanspreken.
  • Voeg een blauwe voering toe aan een effen mand voor een extra vleugje kleur.
  • Het replica-lampontwerp van de scheepslantaarn op het studentenbureau zorgt voor taakverlichting en past bij het scheepsthema.

In grotere slaapkamers kun je het thema echt naar voren brengen. Andere meubels met een zeethema die je zou kunnen gebruiken zijn:

  • Blauw en wit gestreepte gordijnen herhalen het kleurenschema en voegen een mannelijk tintje toe.
  • Hang een ingelijst maritiem kompas aan de muur boven het bureau.
  • Een namaak scheepswiel kan over het bureau of het hoofdeinde worden geplaatst.
  • Maak een muurcollage met een visnet waarop schelpen, zee-egels en vissen tussen de plooien te zien zijn.

Andere thema-decorartikelen

Je kunt elk soort thema kiezen voor de kinderkamer. Sommige decorobjecten/items die u misschien wilt overwegen zijn:

  • Muursticker(s):Voeg een grote muursticker toe over het bed of bureau.
  • Kapijt: Selecteer een geschikt vloerkleed dat het thema herha alt, zoals een groot bloemenkleed met een bloementhema.
  • Muurkunst: Voer het slaapkamerthema uit met muurkunst.

Slaapkamermeubels en opbergruimte

Het is verleidelijk om goedkope spullen in de kinderkamer te zetten, vooral als ze heel jong zijn en snel de wiegjes en stapelbedden ontgroeien. Er zijn echter veel meubelstukken die geschikt zijn voor baby's tot tieners. U kunt vanaf het begin van het leven van uw kind geld besparen door meubelstukken te selecteren, zoals een wieg die kan worden omgebouwd tot een kinderbed en vervolgens tot een eenpersoonsbed voor tieners. Bijpassende slaapkamermeubelstukken kunnen worden toegevoegd naarmate uw kind groeit, zoals een boekenkast, bureau, opbergbakken en dressoirs.

Witte meubelvoorbeeldkamer

Babykamer met wit meubilair
Babykamer met wit meubilair

Witte meubeldecors kunnen in sommige kleurenschema's een accentkleur worden of als hoofdkleur met verschillende accentkleuren worden gebruikt. Als je doel een licht en luchtig slaapkamerontwerp is, dan zijn witte of gebroken witte meubels een must. Zolang de witte afwerkingen bij elkaar passen, kun je ook andere witte meubels toevoegen.

Zelfs als je de wieg verruilt voor een eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed als je kind groter wordt, zal de grote witte boekenplank zeker jarenlang bruikbaar zijn, ongeacht de kleur of het thema. Bovendien kan de kleine witte opbergkist gebruikt worden als bijzettafeltje gevuld met boeken en extra dekens naarmate het kind groeit. Op de stoel kan een dierbaar speeltje worden tentoongesteld als uw kind het spelen ervan ontgroeit.

Donkerder slaapkamermeubilair

Donkerdere meubelafwerkingen kunnen ook worden gebruikt, maar zullen niet hetzelfde verlichtende effect hebben op uw slaapkamerontwerp. Donkerdere afwerkingen worden vaak als mannelijke elementen beschouwd, hoewel niets het gebruik ervan in een vrouwelijk slaapkamerontwerp verbiedt. Zorg er wel voor dat het textiel dat je gebruikt voor donkere meubels past bij de kleuren en de hout-/verfafwerking.

Aanvullende meubeltips

Als je stapelbedden wilt voor de kinderkamer, bezuinig dan niet op de kwaliteit. Ga voor kwaliteit. Sommige meubelstukken kunnen tenslotte uiteindelijk hun weg vinden naar het eerste huis van uw volwassen kind. Reden te meer om meubels te kiezen die met je kind mee kunnen groeien. Enkele meubelideeën zijn:

  • Kies een kwaliteitsbureau met een verstelbare stoel (vervang de stoel jaren later).
  • Een schommelstoel kan klein zijn en vervangen worden door een grotere naarmate je kind groeit.
  • Lampenkappen kunnen worden veranderd naarmate de smaak van uw kind evolueert.
  • Commodes kunnen in de loop der jaren worden geverfd en opnieuw afgewerkt om de smaak en leeftijd van uw kind te weerspiegelen.

Opslagoplossingen

Zorg ervoor dat er voldoende opbergruimte is voor de kleding, boeken, speelgoed en andere spullen van uw kind. Er zijn veel manieren om de benodigde opslagruimte toe te voegen. Enkele hiervan zijn:

  • Een ladekast moet klein genoeg zijn zodat je kind hem gemakkelijk kan gebruiken.
  • Zwevende planken en boekenkasten bieden plaats aan boeken en opbergmanden.
  • Zet een speelgoedkist in de slaapkamer.
  • Maximaliseer opslagruimte door gebruik te maken van een oplossing voor kastorganisatie.

Ontwerptips voor de kinderbadkamer

Een kinderbadkamer heeft heel andere ontwerpbehoeften dan een gewone of hoofdbadkamer. Kinderen vinden het meestal leuk om in bad te gaan en de kinderbadkamer moet zowel meegaand als kindveilig zijn. Kleuraccenten in de badkamer van het kind maken het baden leuk en spannend.

Oranje en witte badkamervoorbeeld

Kleurrijke kinderbadkamer
Kleurrijke kinderbadkamer

Deze oranje en witte badkamer heeft gele accenten door middel van handdoeken, een zeepdispenser en een tandenborstelhouder, en verruilt de badeend voor een rubberen giraffe op de plank boven het toilet. Heldere, levendige kleuren zijn een uitstekende keuze voor kinderbadkamers. Ze helpen ook eventuele slijtage van de kamer in de loop van de tijd te maskeren.

Andere hoogtepunten zijn:

  • De oranje tegelvloer wordt herhaald op een deel van de muur.
  • Kleine oranje tegelvierkantjes worden gebruikt om de wandspiegel in te kaderen en introduceren donkerder oranje vierkantjes.
  • De badvloermatten zijn ook een geweldige manier om het ontwerp samen te binden.
  • De tegenoverliggende muur van het badgedeelte is voorzien van waterdichte stickers in verschillende bloemkleuren, waarbij oranje prominent aanwezig is.

Tegelbadkamerontwerp en voorbeeld met dierenthema

Modern badkamerontwerp voor kinderen
Modern badkamerontwerp voor kinderen

Als de badkamer grenst aan de slaapkamer van uw kind, draag dan hetzelfde kleurenschema naar de badkamer. Als je een slaapkamerontwerp met een thema hebt gebruikt, herhaal dit dan in de badkamer voor een samenhangend uiterlijk. Een badkamerinrichting met een zeemeerminthema is bijvoorbeeld een geweldig idee voor de kinderbadkamer. Of je kunt dieren uitlichten in een tegelontwerp dat van de slaapkamer naar de badkamer loopt.

Vloer-tot-muur tegels zijn de beste keuze voor de badkamer van uw kinderen, omdat ze het gemakkelijkst schoon te maken en waterdicht te maken zijn. Je kunt een betegelde badkamer heel leuk maken door kleurrijke kindertegels te gebruiken die tussen de effen gekleurde tegels worden geplaatst.

Deze badkamer gebruikt grote gele tegelvierkanten op de vloer en kleinere gele om de toiletruimte te accentueren. Andere tegels die in deze badkamer worden gebruikt, zijn voorzien van verschillende cartoonachtige dierenfiguren om een speelse toets toe te voegen. Voor de bovenrand van de tegelwand wordt een groen en geel patroon gebruikt.

Let op ontwerpdetails

Alles in de badkamer moet ook veilig zijn voor je kind. Opbergruimte is altijd een belangrijk onderdeel van elk kamerontwerp. Een paar suggesties voor badkamerdecoratie zijn:

  • Alle badmatten en vloerkleden moeten een antisliplaag hebben.
  • Er moeten leuke antislipstickers of badmatten aan het bad worden toegevoegd.
  • Bewaar extra handdoeken in een vloermand, zodat u er gemakkelijk bij kunt als het bad op de grond spat.
  • Tobbespeelgoed kan worden opgeborgen in een waterdichte mand die in het bad wordt bewaard tot de volgende badtijd.
  • In de muurmanden kun je ook speelgoed, zeep, shampoo en zelfs washandjes binnen handbereik houden.
  • Voeg een badkuiprand toe om waterschade aan de muur te voorkomen.
  • Kleine krukjes zijn geweldig om kinderen toegang te geven tot de gootsteen. U kunt ervoor kiezen om een uitschuifbare kruklade te gebruiken als onderdeel van de spoelkast.
  • Plaats tandenborstel en tandpasta in een houder zodat kinderen ze kunnen bereiken.
  • Een wasmand voor vuile kleding en gebruikte washandjes en handdoeken kunnen achter een kastdeur of linnenkastvloer glijden.
  • Gebruik een afwasbare latexverf voor geverfde oppervlakken, zodat deze gemakkelijk schoon te maken is en waterbestendig is.

Maak een kinderspeelkamerontwerp

Je kinderen moeten hele werelden kunnen creëren in een speelkamer. Als uw kamer groot genoeg is, creëer dan ruimtes voor specifieke activiteiten. Als je speelkamer een gemiddelde grootte heeft, kun je nog steeds een leuke ruimte voor kinderen creëren om te spelen.

Heldere muurschilderingen met bijpassende meubels en speelgoed

Je kunt helemaal uit de kast komen met een leuke speelkamer als je primaire kleuren gebruikt voor het kleurenschema. Het opvallende designkenmerk van deze speelkamer zijn de twee muurschilderingen. U kunt muurschilderingen gebruiken die u kunt verwijderen en plakken, of als u creatief bent, kunt u uw eigen aangepaste muurschilderingen maken die tot de verbeelding van uw kinderen zullen spreken.

Andere ontwerpelementen zijn:

  • Kleurrijke speelkamer
    Kleurrijke speelkamer

    Deze speelkamer heeft een hardhouten vloer die het schoonmaken gemakkelijk maakt.

  • Voeg een kindertafel en stoelen toe in verschillende kleuren.
  • Andere hoogtepunten zijn twee hobbelpaarden en een paar effen gekleurde schuifplanken.

Het middelpunt van deze speelkamer is de veelkleurige houten locomotief, ideaal om in te klimmen en je voor te doen als machinist.

Kies complementaire kleuren en texturen

De speelkamer is een plaats van activiteit en felle kleuren kunnen helpen enthousiasme op te wekken en te creëren. U wilt een decor ontwerpen met een kleurbalans. Als je je zorgen maakt over het overstimuleren van je kinderen, ga dan voor een ingetogener maar toch kleurrijk palet.

Manieren om dit te doen zijn:

  • Kinderspeelkamer
    Kinderspeelkamer

    Muren kunnen worden geverfd in een zachte meloenkleur, geel of groen om een open en vrolijke ruimte te creëren.

  • Selecteer een verf die gemakkelijk schoon te maken is, zoals latex. Misschien wilt u een eierscha altextuur gebruiken of zelfs een semi-gloss, zodat uw vingers en handen niet vuil worden.
  • Gebruik een stoelrail (kinderstoelhoogte) om de muurruimte te verdelen. Breng schoolbordverf aan onder de stoelrail, zodat kinderen krijtkunstwerken kunnen maken.
  • Ingebouwd bureau en kaartenbakken zijn geweldige ruimtebesparingen.
  • Prikbord kan een pronkruimte worden voor kinderknutselwerkjes, kunstwerken en foto's.
  • Gebruik kleurrijke manden en bakken om speelgoed, boeken, kleurpotloden, potloden en andere kunstbenodigdheden op te bergen.
  • Voeg een wasbaar tapijt of vloerkleed voor buiten toe om harde vloeren zachter te maken.

Profiteer van manieren om kleur en textuur toe te voegen aan de speelkamer door middel van driedimensionale kunst aan de muur, muurstickers, raambekleding met kleurrijke ontwerpen, gestructureerde vloerkleden en lampen/lampenkappen.

Speelkamermeubilair en opbergruimte

Je wilt stevige en duurzame meubels die bestand zijn tegen misbruik. Veel ouders kiezen voor kunststof meubelen. Dit is vooral een goede keuze voor jongere kinderen. Alle gebruikte stoffen moeten wasbaar zijn voor eenvoudig onderhoud.

Sommige meubelkeuzes omvatten:

  • Een kast is ideaal voor het opbergen van elektronica, zoals een tv en dvd-speler.
  • Maak gebruik van plastic bakken voor het snel oppakken van speelgoed.
  • De meubelopties voor kinderen omvatten vloerkussens, rockers, stoelen met ladderrug, zitzakken en kleine tafels en stoelen.
  • Creëer verschillende zones voor huiswerk, knutselen, spelen en tussendoortjes.

Verlichtingsopties voor kinderruimtes

Net als bij elk kamerontwerp is verlichting erg belangrijk. Een donkere kamer kan een gevoel van angst en depressie veroorzaken, terwijl een kamer vol licht vrolijk en gelukkig is. Sommige van de beste verlichtingsoplossingen voor kinderruimtes zijn vergelijkbaar met de verlichtingsoplossingen die u gebruikt in ruimtes met veel taken en in ruimtes waar u de sfeer wilt bepalen.

Deze omvatten:

  • Hangverlichting moet laag genoeg worden geïnstalleerd om extra taakverlichting te bieden voor ruimtes zoals studeren, lezen en knutselen.
  • Inbouwlampen op een dimmer bieden geweldige lichtregeling voor slaapkamers en speelkamers.
  • Lampen zijn een geweldige manier om warmte aan je ontwerp toe te voegen. De tinten kunnen eenvoudig worden gewijzigd om het decor weer te geven.
  • Wandlampen en lampen kunnen de plaats innemen van nachtkastjelampen om het tafelblad vrij te maken van tafellampen.
  • Nachtlampjes die op een stopcontact kunnen worden aangesloten, zijn altijd een pluspunt voor het comfort van kleinere kinderen. Installeer ze in slaapkamers, badkamers en gangen.

Blijf op de hoogte van de groei

Kinderen groeien en veranderen voortdurend, en dat geldt ook voor hun smaak. Voordat u zich aan een decoratie-item vastlegt, moet u beoordelen hoe lang het relevant blijft voor de leeftijd van uw kind. Hun leeftijd(en) bepa alt ook hoe betrokken u ze bij het selectieproces wilt hebben. Een goede vuistregel is om uw kind twee keuzes te geven van items waarvan u al hebt vastgesteld dat ze voldoen aan uw budget- en decorcriteria. Als je de tijd neemt om plannen te maken en je kinderen bij sommige beslissingen te betrekken, krijg je ruimtes waar ze jarenlang plezier van zullen hebben.

Aanbevolen: