Afbeeldingen om plantenziekten te helpen identificeren

Inhoudsopgave:

Afbeeldingen om plantenziekten te helpen identificeren
Afbeeldingen om plantenziekten te helpen identificeren
Anonim

Feiten over plantenziekten identificeren

Afbeelding
Afbeelding

Alle tuiniers weten dat het identificeren van plantenziekten een belangrijke taak in de tuin is. Om gezonde bloemen, groenten, bomen en struiken te laten groeien, is het belangrijk om de basisvaardigheden te leren voor het identificeren van plantenziekten. Doe alsof je de Sherlock Holmes of Hercule Poirot van de tuin bent. Begin je onderzoek door te observeren.

Bekijk de plant

Afbeelding
Afbeelding

Wees speurwerk door de hele plant te bekijken. Op deze foto ziet de spaghettipompoen, genesteld tussen de bladeren, er gezond uit, maar de bladeren van de plant vertonen problemen. Ze worden geel en sommige zijn bruin geworden en volledig afgevallen. Dit zijn belangrijke aanwijzingen bij het identificeren van plantenziekten.

Sluit insecten uit

Afbeelding
Afbeelding

Een close-upinspectie van de pompoenbladeren onthult de boosdoener: squashinsecten. Hoewel het technisch gezien geen ziekte is, sluit een deel van het identificeren van plantenziekten ook schade door insecten uit. Een zorgvuldige inspectie van de bladeren onthult jonge insecten, zoals die op de foto, en veelbetekenende bruine eieren op de bladeren. Op volwassen bladeren waren ook enkele volwassen kevers te zien. De juiste zorg hiervoor is preventie met behulp van rijafdekkingen of gezelschapsbeplanting om insecten af te weren. Gelukkig lijkt de pompoen zich te herstellen en produceert hij nog steeds vruchten (pompoen).

Levenscyclus van plantenziekten

Afbeelding
Afbeelding

Plantenziekten volgen een bepaalde cyclus die sterk lijkt op ziekten die bij mensen voorkomen. Eerst komt er een ziekteverwekker, zoals een virus of bacterie, ter plaatse. Het kan het blad, de bloem of de grond raken en zich door de wortels en omhoog in de plant verspreiden. Als de plant sterk en gezond is, kan zijn eigen natuurlijke ziekteresistentie de indringer afweren of tot een minimum beperken. Maar als de plant voedingsstoffen mist of een ander probleem heeft, vestigt de ziekteverwekker zich daar waar hij zijn levenscyclus voltooit: hij voedt zich met de plant, reproduceert en verzwakt uiteindelijk zijn gastheer of doodt deze. Een nette tuin houdt ziekteverwekkers op afstand door de plaatsen waar ze zich kunnen voortplanten te verkleinen.

Schimmelziekten identificeren

Afbeelding
Afbeelding

Fruit en groenten leveren veel aanwijzingen op om plagen en ziekten te identificeren. Als al uw tomaten of andere vruchtgroenten vlekken op de basis ontwikkelen die zich in grote zwarte cirkels zoals deze verspreiden, zijn uw planten geïnfecteerd met een schimmelziekte die bloesemrot wordt genoemd. Het kan tomaten, paprika's en bijna elke groente treffen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel. Planten zijn gevoeliger als ze inconsistent water krijgen en de grond essentiële voedingsstoffen mist. Veel schimmelziekten veroorzaken vlekken, vlekken en vreemde vlekken op het fruit.

Spots signaalproblemen

Afbeelding
Afbeelding

Bomen, vooral fruitbomen, zijn vatbaar voor ziekten. Er zijn veel ziekten die fruit- en fruitbomen aantasten. Deze appelboom vertoont veelbetekenende bruine vlekken op de bladeren die kunnen duiden op roest, een schimmelziekte. Andere tekenen van ziekte op het gebladerte zijn onder meer een poederachtige witte, grijze of zilveren coating, wat echte meeldauw is. Dit kan bomen, struiken, eenjarige planten of vaste planten aantasten, vooral tijdens zeer vochtige tijden van het jaar. Schimmels houden van vocht en gedijen goed tijdens perioden van regen of door onjuist water geven. Veel tuinexperts raden aan om 's ochtends water te geven, zodat de zon de bladeren van de planten kan drogen.

Meer aanwijzingen om problemen te identificeren

Afbeelding
Afbeelding

Tot slot, als je naar je planten kijkt, wijzen sommige aanwijzingen eerder op insecten dan op ziekteverwekkers. Als je de insecten op de plant daadwerkelijk kunt zien, zoals deze zwerm Japanse kevers op de rozenstruik, kun je gemakkelijker bepalen met welke tuinplaag je te maken krijgt. Tuinongedierte bootst ziekten na door het gebladerte te verkleuren of te beschadigen. Gekauwde uiteinden of gaten in het midden van de bladeren duiden meestal op een insectenprobleem en niet op ziekteverwekkers.

Ziekteaanwijzingen zijn afhankelijk van de tijd

Afbeelding
Afbeelding

Sommige planten vertonen op verschillende tijdstippen verschillende symptomen, maar de symptomen wijzen allemaal op dezelfde boosdoener. Irisboorder is bijvoorbeeld een insectenplaag die door de bladeren en de kruin van de iris tunnelt. Afhankelijk van wanneer u het probleem opmerkt, kan de iris bruine bladeren of een papperig centrum vertonen. De bladeren kunnen afsterven. Bruine bladeren zijn niet altijd een teken van een schimmelinfectie of een virus. In het geval van een boorder is het een insect. Zelfs de meest bekwame plantendetective moet mogelijk een expert in het tuincentrum of de provinciale extensie raadplegen voor een volledige diagnose, omdat zoveel plantenziekten andere nabootsen.

Voorkom ziekten en plagen

Afbeelding
Afbeelding

Als u de vaardigheden beheerst om plantenziekten en tuinongedierte te identificeren, kunt u een geneesmiddel voor uw planten vinden. Bezoek uw plaatselijke tuincentrum of bel uw provinciale coöperatieve uitbreidingskantoor voor advies. Door tuinen schoon en goed onderhouden te houden en planten te voeden met compost, blijven ze sterk en gezond, zodat ze prachtige vruchten, groenten en bloemen kunnen produceren.

Aanbevolen: