Beroemde moderne dansers

Inhoudsopgave:

Beroemde moderne dansers
Beroemde moderne dansers
Anonim
moderne houding
moderne houding

Moderne dans heeft een aantal geweldige dansers, en enkele van de beroemdste moderne dansers hebben de hele dansgeschiedenis enorm beïnvloed.

Roots of Modern Dance

In de geschiedenis van de moderne dans kun je het werk van Martha Graham het gemakkelijkst herkennen. Haar carrière, vaak de 'Moeder van de moderne dans' genoemd en gemakkelijk de grootste invloed op de moderne dans in Amerika, was lang en vruchtbaar. Haar invloed is nog steeds zichtbaar op de generaties moderne dansers die haar volgden.

Martha Graham

Martha Graham, geboren in 1894, had een van de langste danscarrières in de geschiedenis, aangezien ze 75 jaar actief was. Ze stierf in 1991, maar haar gezelschap, de Martha Graham Dance Company, bestaat nog steeds en bevat veel principes van de moderne dans die herkenbaar zijn uit de periode waarin Graham zelf de solo's danste.

Grahams motto heeft ze overgenomen van haar vader, een psycholoog: "Beweging liegt nooit." Al heel vroeg in haar carrière, in 1925, had Graham de gezelschappen waarmee ze werkte al verlaten om haar eigen producties te starten. Haar eerste show, in april 1926, kreeg lovende kritieken, niet alleen vanwege het dansen, maar ook vanwege de vindingrijkheid van de beweging. Misschien wel een van de sleutels tot Grahams succes toen ze afdwaalde van de traditionele danswereld, was dat ze moderne muziek gebruikte in plaats van 18e- en 19e-eeuwse muziek. Traditioneel werd er op oudere muziek gedanst, maar de muzikant en begeleider Horst, met wie Graham veel samenwerkte, had haar geïntroduceerd in de wereld van de moderne muziek en haar ervan overtuigd dat haar bewegingsstijl goed zou passen bij de moderne componisten. Horst bleek gelijk te hebben, toen Graham de ontwikkeling van haar eigen stijl bevorderde toen ze bijna uitsluitend moderne muziek gebruikte.

Martha Graham's dansen concentreerde zich al snel op emoties en thema's van Americana. Deze twee thema's zijn haar handtekeningen, evenals haar moderne benadering van beweging; ze blijft een van de beroemdste danseressen aller tijden.

Meer beroemde moderne dansers

Hoewel Martha Graham de eerste naam is die in iemands hoofd opduikt wanneer moderne dans wordt genoemd, hebben tal van andere beroemde moderne dansers de danswereld vereerd met hun nieuwe benaderingen van dans.

Mary Wigman

Mary Wigman was een van de grote Europese danseressen van het begin van de 20e eeuw. Ze noemde haar eigen stijl donker en expressief, en concentreerde zich op het in dans brengen van echte menselijke emoties en ervaringen. Haar stijl werd naar Amerika gebracht door een van haar studenten, Hanya Holm, die in New York een school oprichtte genaamd The Mary Wigman School of Dance.

Lester Horton

Lester Horton genoot een korte maar briljante carrière als moderne danser, choreograaf en docent. Hij koos ervoor om vanuit Californië te werken in plaats van in New York City, wat betekende dat hij ver weg was van het centrum van de danswereld, maar naast het centrum van de filmindustrie in Hollywood. Daarom werkte hij aan verschillende filmmusicals, waarvan de meest opvallende de versie uit 1943 van The Phantom of the Opera was.

Twyla Tharp

Tharp is nog steeds een actieve choreograaf in New York City en heeft een grote invloed gehad op de wereld van zowel moderne als klassieke balletdans. Tharp is een van de enigen die erin is geslaagd ballet- en moderne danstechnieken grondig te integreren en wordt alom geprezen om haar choreografie. Ze heeft vele prijzen gewonnen en eredoctoraten ontvangen van verschillende scholen en haar stijl en invloed op de danswereld nemen nog steeds toe.

Of je nu op zoek bent naar moderne danspasjes of gewoon versteld wilt staan van geweldige dansers, deze moderne dansmeesters zijn geïnspireerd en inspirerend.

Aanbevolen: