Gebruikelijke ingrediënten voor wasmiddelen en wat ze doen

Inhoudsopgave:

Gebruikelijke ingrediënten voor wasmiddelen en wat ze doen
Gebruikelijke ingrediënten voor wasmiddelen en wat ze doen
Anonim
Vrouw kijkt naar wasverzachter voor wasmachinewasgoed
Vrouw kijkt naar wasverzachter voor wasmachinewasgoed

Weet jij wat er in je commerciële wasmiddel zit? Maak je geen zorgen, de meeste mensen niet. Je gooit hem dagelijks zonder veel nadenken in de wasmachine. Maar het kan belangrijk zijn om te weten welke ingrediënten je kleding schoonmaken. Bekijk alle details over wat er in uw wasmiddel zit.

Ingrediënten in commerciële wasmiddelen

Wasmiddel bestaat al een tijdje, al heel lang. Maar de ingrediënten die vroeger en nu werden gebruikt, zijn door de wetenschap drastisch veranderd. Hoewel elk merk, zoals Tide or All, zijn eigen geheime recept heeft, bevatten commerciële wasmiddelingrediënten doorgaans een paar veel voorkomende chemicaliën. Dus, in plaats van alleen maar op je wasmiddel te vertrouwen, bekijk het etiket voor een paar van deze ingrediënten.

Oplosmiddelen: Ontvetter

Als je een vloeibaar wasmiddel gebruikt, bevat dit meestal water als oplosmiddel. Alcohol kan echter ook als oplosmiddel in wasmiddelen worden gebruikt. De oplosmiddelen zorgen ervoor dat de ingrediënten allemaal met elkaar vermengen en vuil en roet op kleding oplossen. De alcohol in uw wasmiddel kan bijvoorbeeld helpen het vet op uw overhemden af te breken.

Oppervlakteactieve stoffen: vlekverwijderaar

Wanneer een wasmiddel je kleding sprankelend schoon maakt, is dat meestal te danken aan de oppervlakteactieve stoffen. Deze chemicaliën verlagen de oppervlaktespanning van water, waardoor kleding natter wordt. Ze tillen ook vlekken op en laten ze in het water hangen totdat ze kunnen worden weggespoeld. Er is veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van oppervlakteactieve stoffen die zowel in hard als zacht water werken. Een paar oppervlakteactieve stoffen die u mogelijk op de achterkant van uw fles ziet, zijn:

  • Alcoholethoxylaat
  • Alkylsulfaten
  • Ammoniumlaurethsulfaat
  • Ammoniumlaurylsulfaat
  • lineair alkylaatsulfonaat
  • Natriumlaurethsulfaat
  • Natriumlaurylsulfaat

Hoewel sommigen beweren dat deze chemicaliën giftig en irriterend kunnen zijn, heeft Environmental He alth Insights een onderzoek naar deze chemicaliën uitgevoerd, waaruit blijkt dat ze veilig kunnen worden gebruikt bij de huishoudelijke schoonmaak. Het is dus belangrijk om je onderzoek te doen en je gezond verstand te gebruiken bij het gebruik van wasmiddelen met deze chemicaliën.

Hoge hoekmening van poeder op tafel
Hoge hoekmening van poeder op tafel

Anti-herafzettingsmiddel: beschermer

Zodra de oppervlakteactieve stoffen het vuil van je kleding verwijderen, wil je niet dat het meteen terugkomt. Fabrikanten van wasmiddelen voegen dus middelen tegen herafzetting toe om te voorkomen dat vuil en roet zich weer op uw kleding nestelen. De stof absorbeert deze chemicaliën daadwerkelijk, waardoor een barrière tegen vuil ontstaat. Een van de meest voorkomende middelen tegen herafzetting is carboxymethylcellulose, maar een paar andere zijn polyvinylalcohol en polyethyleenglycol.

Enzymen: Oplossers

Wasmiddelen hebben een vlekbestrijder nodig. In dit geval zijn het de enzymen. Deze slechte jongens proberen de grasvlek of de bloedvlek van uw zoon af te breken. Ze werken net als in het lichaam om eiwitten, zetmeel en vetten af te breken. De belangrijkste klassen enzymen die op je kleding werken en wat ze afbreken zijn:

  • Amylase - koolhydraten
  • Cellulase - vezels
  • Lipase - vet
  • Mannanase - eten
  • Pectinase - fruit
  • Protease - eiwit

Stabilisator: controllers

In de scheikunde is een stabilisator het tegenovergestelde van een katalysator. In plaats van chemische reacties te veroorzaken, remt een stabilisator deze af. Dit is een manier om de reacties van het product onder controle te houden en consequent het meest consistente product (in dit geval schone kleding) mogelijk te maken. Mogelijk ziet u deze acylzuurethanolamiden.

Andere ingrediënten in wasmiddel

Hoewel dit de belangrijkste ingrediënten zijn die je tegenkomt, zie je misschien ook een paar andere lange woorden die je niet kunt uitspreken op de achterkant van de fles. Dit zijn:

  • Bleach of Oxiclean - Dit is een bleekmiddel.
  • Verhelderingsmiddelen - Deze worden toegevoegd aan wasmiddel, zodat uw gekleurde kleding de oorspronkelijke kleur behoudt en wit blijft.
  • Kleurstoffen - Deze geven het wasmiddel een aantrekkelijke kleur.
  • Parfums - Deze zorgen voor een kunstmatige, schone geur, en de best ruikende wasmiddelen bevatten ze.

Groene wasmiddelingrediënten

Als je naar groene of zelfgemaakte wasmiddelingrediënten kijkt, is de lijst met ingrediënten die je ziet veel korter. Normaal gesproken gebruik je alkalische middelen om je kleding schoon te krijgen. Deze helpen vlekken te verwijderen en het vuil uit uw stoffen te halen. De typische gebruikte alkaliën zijn onder meer:

  • Borax
  • Zuiveringszout
  • Lye
  • Soda

Je kunt echter ook witte azijn gebruiken om vlekken af te breken, zeezout om vlekken te helpen verwijderen en een geurversterker zoals etherische oliën.

Stuk zelfgemaakte zeep
Stuk zelfgemaakte zeep

Weten wat er in uw wasmiddel zit

Je denkt misschien niet te veel na over wat er in je wasmiddel zit, maar het is belangrijk om het in de gaten te houden. Waarom? Omdat sommige chemicaliën irritatie en allergieën kunnen veroorzaken. De chemicaliën in wasmiddelen zijn ook giftig, dus het is belangrijk om ze buiten het bereik van kinderen te houden. Als u weet wat er in uw wasgoed zit, kunt u veilig blijven en ervoor zorgen dat uw eczeem niet oplaait.

Aanbevolen: