Koken op een houtskoolgrill

Inhoudsopgave:

Koken op een houtskoolgrill
Koken op een houtskoolgrill
Anonim
houtskool
houtskool

Als je je afvraagt hoe je moet koken op een houtskoolgrill, dan ben je hier aan het juiste adres.

Het gebruik van een vlam is de oudste kookmethode. Koken op een houtskoolgrill is een kookmethode op hoge temperatuur waarbij voedsel snel gaar wordt. Om op deze manier te barbecueën kun je het beste malse, kleinere stukken vlees, groenten en stukjes kip kiezen - alles wat baat heeft bij een relatief snelle kooktijd op hoog vuur.

Voordelen en nadelen van grillen op houtskool

Als je leert koken op een houtskoolgrill, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen of je houtskool of gas gaat gebruiken. Beide soorten grills zijn overal verkrijgbaar.

Voordelen van houtskool

  • Het belangrijkste voordeel van koken op een houtskoolgrill is de smaak. De meeste koks zijn het erover eens dat houtskool een smaak aan het voedsel geeft die je niet kunt krijgen door op gas te grillen.
  • Een ander voordeel van leren koken op een houtskoolgrill is economisch. Houtskoolgrills zijn doorgaans veel goedkoper dan gasgrills en houtskool is een gemakkelijk verkrijgbare brandstofbron.
  • Houtskool brandt heter dan gas. Dit is nodig voor veel van de soorten koken op hoge temperaturen op houtskoolgrills.

Nadelen van houtskool

  • Houtskool kan zeer onvoorspelbaar zijn. Het wordt vaak ongelijkmatig verwarmd, waardoor kooktijden een bewegend doelwit kunnen worden.
  • Het duurt een eeuwigheid voordat houtskool is opgewarmd. Het aansteken van houtskool voor een grill kan vaak een enorme inspanning vergen.
  • Houtskool warmt ongelijkmatig op. Er zijn vaak hete plekken en koelere plekken, waardoor je alles wat je grilt moet verplaatsen om precies de juiste temperatuur te vinden.

Waar u op moet letten bij een houtskoolgrill

Een houtskoolgrill van goede kwaliteit moet aan het volgende voldoen:

  • Stevige benen die niet wiebelen
  • Een vuurhaard gemaakt van zwaar metaal
  • Een goed sluitend deksel
  • Een rooster aan de onderkant van de vuurhaard om de houtskool vast te houden
  • Een stevig kookrooster dat gemakkelijk omhoog en omlaag kan worden gebracht
  • Luchtopeningen in het deksel en in de bodem van de vuurhaard voor temperatuurregeling
  • Hittebestendige handgrepen

Soorten houtskool

Als je leert koken op een houtskoolgrill, kun je het beste overwegen welk type houtskool je gaat gebruiken, omdat het type dat je selecteert de smaak van het eindproduct beïnvloedt. Er zijn drie basistypen houtskool:

  • Houthout wordt gemaakt door stukken hout in een oven te verbranden. Het brandt schoon en heet en geeft een rokerige houtsmaak aan voedsel.
  • Natuurlijke briketten zijn gemaakt van verpulverd houtskool, bij elkaar gehouden door zetmeel. Dit is een minder pure vorm van houtskool en geeft minder rokerige, houtachtige smaken dan houtskool.
  • Samenstellingsbriketten worden gemaakt van verbrand hout en stukjes hout. Ze worden bij elkaar gehouden door paraffine- of petroleumbindmiddelen. Ze zijn de minst dure van de drie, veroorzaken ook het meest waarschijnlijk warme en koude plekken en geven de minste hoeveelheid rooksmaak aan voedsel.

Koken op een houtskoolgrill

Stap 1 - Bouw je vuur

  1. Begin met voldoende kolen om de bodem van de warmtebox te bedekken. Of, als u slechts een kleine hoeveelheid voedsel kookt, gebruik dan voldoende kolen om een gebied te bestrijken dat ongeveer vijf centimeter groter is dan het voedsel dat u gaat koken.
  2. Doe de briketten in een schoorsteenstarter, bovenop een paar verfrommelde bolletjes papier.
  3. Plaats de schoorsteen op het onderste rooster van de barbecue en houd een lucifer tegen het papier op de bodem.
  4. Als de kolen bedekt zijn met een dunne laag grijze as, zijn ze klaar (dit duurt ongeveer tien minuten). Til de schoorsteen op en gooi de kolen in de grill.

Stap 2 - Maak je rooster schoon en olie

  1. Terwijl je wacht tot de kolen zijn opgewarmd, was je je rooster.
  2. Zodra de kolen over de bodem van de barbecue zijn verspreid, plaats je het rooster op zijn plaats.
  3. Doop een papieren handdoek in plantaardige olie met een hoog rookpunt, zoals druivenpitolie. Gebruik een tang met een lange steel en gebruik keukenpapier om het rooster lichtjes te oliën.

Stap 3 - Direct grillen

Deze manier van grillen is goed voor relatief dunne of kleine stukken vlees, zoals steaks, kip en karbonades.

  1. Plaats je vlees op de grill en laat het ongeveer vier minuten op zijn plaats dichtschroeien zonder het vlees te verplaatsen. Als je kruislingse grillsporen wilt, draai het vlees dan 90 graden en laat het nog een paar minuten dichtschroeien.
  2. Draai het vlees om en herhaal stap één aan de andere kant.
  3. Bak nu je vlees, draai het regelmatig om, totdat het de gewenste gaarheid heeft bereikt.

Stap 4 - Indirect grillen

Als u een groter stuk vlees bereidt, zoals ribben of een hele kip, dan kunt u de indirecte grillmethode gebruiken.

  1. Verdeel de houtskool en duw deze naar beide kanten van de grill, zodat er in het midden een plek zonder kolen overblijft.
  2. Plaats een lekbak in het midden van de vuurhaard, waar geen kolen zijn.
  3. Plaats uw stuk vlees over de lekbak.
  4. Dek de grill goed af.
  5. Deze methode, vaak "laag en langzaam" genoemd, kan enkele uren duren. Je zult de kolen van tijd tot tijd moeten bijvullen door 10 tot 12 verse briketten aan elke kant toe te voegen.
  6. Laag en langzaam leent zich goed voor het toevoegen van rooksmaak. Om rook toe te voegen, weekt u houtsnippers of stukjes en plaatst u deze in een foliepakket met inkepingen erin. Leg het pakketje in de kolen met de gleufzijde naar boven. Open de bovenste ventilatieopening van de grill om de rook omhoog en over het vlees te trekken.

Dat is alles. U bent klaar om heerlijk gegrild voedsel te bereiden op uw houtskoolgrill..

Aanbevolen: