18 praktische dingen die je kunt doen om een gelukkigere moeder te zijn

Inhoudsopgave:

18 praktische dingen die je kunt doen om een gelukkigere moeder te zijn
18 praktische dingen die je kunt doen om een gelukkigere moeder te zijn
Anonim

Moederschap is niet altijd gemakkelijk, maar er zijn enkele realistische dingen die je kunt doen om de stress te verlichten en elke dag meer geluk te hebben.

Vrouw met zoon die op het strand speelt
Vrouw met zoon die op het strand speelt

Misschien heb je gehoord dat geluk een keuze is - en dat filosofie van toepassing kan zijn op veel aspecten van het leven, inclusief het moederschap. Hoewel het volkomen normaal is om allerlei emoties te voelen in de achtbaan van het moederschap (geloof ons: we zijn er geweest), zijn er ook praktische dingen die je kunt doen om je te helpen je op je best te voelen en positief te blijven.

Ontdekken hoe je een gelukkige moeder kunt zijn, is een goed evenwicht tussen het omgaan met de dingen die je stress bezorgen en het vinden van de dingen die je vreugde brengen. Als je beide categorieën eenmaal in je dagelijkse leven hebt ontdekt, kan gelukkig moederschap wel eens je norm worden.

Ken uw waarde

Als moeder breng je elke dag zoveel dingen mee naar je gezin die waardevol, onvervangbaar en uniek zijn voor jouw sterke punten en passies. Voordat u begint met het beheersen van stress of het vinden van die klompjes vreugde die uw dag opvrolijken, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel u ertoe doet. Weten wat je waard bent, speelt een grote rol in je geluk als moeder.

Probeer woorden van bevestiging

Als je goed gedijt door te horen hoe waardevol je bent, spreek die woorden dan zo vaak tegen jezelf als je nodig hebt. Jezelf mondeling herinneren aan alle manieren waarop je van je gezin houdt, steunt en voor je zorgt, is een geweldige manier om motivatie te vinden voor je langste dagen.

Probeer affirmaties te bedenken die uniek zijn voor jou en niet alleen specifiek voor de manier waarop jij voor je gezin zorgt. Bedenk dat je een waardevol en waardig persoon was lang voordat je moeder werd.

Vraag het aan je familie

Als je die motiverende en bevestigende woorden van je familie wilt horen, is het prima om ernaar te vragen. Lof en dankbaarheid van degenen die u elke dag dient, is belangrijk en welverdiend. Gewoon een simpel bedankje voor de ma altijd, een knuffel voor het slapengaan of een dankbare glimlach kunnen je er al een heel eind aan herinneren hoeveel je op tafel brengt. Laat uw familie weten hoe bemoedigd u bent door hun bevestigende woorden en daden.

Zet er een prijs op

Wist je dat moeder zijn een werkweek van 98 uur betekent? Uit een onderzoek bleek dat moeders gemiddeld 14 uur per dag, 7 dagen per week uitsluitend aan moederschapstaken werken. Om er een prijs op te zetten: dat zijn meer dan twee voltijdse loonstrookjes. Bedenk dat uw moederschapswerkdag misschien geen prestatiebonus of gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, maar wat u elke dag doet, is werkelijk van onschatbare waarde.

Beheer uw stress en uw planning

Als je je als moeder gestrest voelt, komt een groot deel daarvan waarschijnlijk voort uit je lange takenlijst en hectische schema. Door deze twee delen van je leven te beheren, kun je ruimte maken voor meer dingen waar je van houdt, alle taken aanpakken die in je hoofd rondzweven en tijd ontdekken voor leuke momenten met je gezin.

Moeder kijkt naar de takenlijst voor de baby
Moeder kijkt naar de takenlijst voor de baby

Maak een gelabelde takenlijst

Als je naar je takenlijst kijkt en de kolommen met taken ziet, kan dat overweldigend zijn. Het is handig om uw dagelijkse taken te labelen op basis van belangrijkheid of tijdgevoeligheid, zodat u kunt zien welke taken eerst moeten worden uitgevoerd of welke de meeste tijd in beslag zullen nemen.

Probeer je lijst op te splitsen in kleinere sublijsten. U kunt ook proberen uw taken met verschillende kleuren te markeren of te markeren om aan te geven welke lijstitems het belangrijkst zijn en welke nog even kunnen wachten. Veel apps voor het organiseren van gezinnen bieden ook takenlijstopties met zaken als subtaken, tags of labels.

Als je ziet hoeveel van je takenlijst nog kan wachten, slaak je een zucht van verlichting. Als u ziet wat het belangrijkste is, kunt u prioriteiten stellen voor uw dag en met vertrouwen uw to-do-lijst afwerken.

Plan voor stressmanagement

Het is waarschijnlijk niet mogelijk om stress uit je dag te verwijderen. Maar het is verstandig om te plannen hoe u op die stress zult reageren. Denk aan de dingen die vaak op uw dag voorkomen en die stressvol aanvoelen of een stressvolle reactie uitlokken. Bedenk vervolgens uw ideale reactie voor die momenten en werk eraan om zo vaak mogelijk op die manier te reageren.

Je zou kunnen proberen diep adem te halen, een paar seconden te pauzeren om de situatie te evalueren, en na te denken over een positief resultaat van de situatie. Stress hoort bij het leven, maar als u precies weet hoe u ermee om wilt gaan, vergroot u de kans dat u het probleem rustig aanpakt.

Plan uw dag

Een drukke agenda hoort bij het leven van een moeder, maar hoeft helemaal niet negatief te zijn. Een druk schema dat zorgvuldig wordt beheerd, maakt tijd vrij voor leuke dingen, helpt u uw dag in detail te bekijken en helpt u het beste uit elk moment te halen.

Probeer uw dag in tijdsblokken te plannen: ochtend, middag en avond. Noteer alles wat er moet gebeuren, hoe uw routine eruit ziet en eventuele afspraken of gebeurtenissen die zullen plaatsvinden.

Voeg binnen elk blok een klein item toe dat je helpt stress te beheersen, vreugde te vinden of je gezondheid te verbeteren. Je kunt 's ochtends een wandeling maken, 's middags een telefoontje met je beste vriend(in) en 's avonds een meditatieroutine van 5 minuten. Het gaat erom dat je je drukke schema in kleine hoeveelheden ziet en in elke dosis iets positiefs opneemt.

Zeg vaker nee

Terwijl u elke dag door dat drukke schema werkt, ontdekt u misschien hoeveel u werkelijk op uw bord heeft. Misschien is het tijd om 'nee' te zeggen tegen enkele van de verplichtingen die op uw pad komen. Door vaker nee te zeggen, maak je meer tijd vrij in je agenda en in je mentale ruimte om ja te zeggen tegen de dingen waar je gepassioneerd over bent en waar je echt van geniet. Een kleine marge in je schema kan een instant geluksboost zijn.

Maak tijd voor rustige momenten en pauzes

Rustige tijd ziet er voor iedereen anders uit, maar het is ook super belangrijk voor elke ouder. We hebben allemaal een beetje rust nodig om na te denken, uit te rusten en op te laden. Zoek naar tijd in je dag of week om een rustige tijd te creëren die goed voor je werkt.

Je kunt deze moederpauzes gebruiken om te mediteren, lezen, een dagboek bij te houden, te bidden of gewoon te genieten van de stilte. Of het nu vijf minuten of een half uur is, stille tijd is belangrijk voor je mentale welzijn. Zoek naar die kleine stukjes tijd in je schema en besteed ze aan een rustige tijd.

Snel feit

Dutjes tellen als stille tijd en kunnen een geweldige manier zijn om je lichaam te laten rusten en je geest op te laden.

Zorg voor je lichaam en geest

Kiezen voor geluk, zelfs als moeder, betekent vaak werken aan je fysieke en mentale gezondheid, zodat je het vermogen hebt om dat geluk daadwerkelijk te voelen. Het is belangrijk om elke dag op kleine, beheersbare manieren voor je lichaam en geest te zorgen.

Moeder en dochter lopen samen in de buurt
Moeder en dochter lopen samen in de buurt

Zorg voor zonlicht

Een beetje frisse lucht en zonlicht kunnen je humeur en je hele dag veranderen. Zelfs vijf minuten buiten maken al een verschil – en het is het meest nuttig in de ochtend. Nadat je 's ochtends je eerste kopje koffie hebt ingeschonken, ga je naar buiten voor een frisse neus en een dosis vitamine D.

Je kunt de kinderen meenemen voor een wandeling vóór het ontbijt of gewoon buiten gaan zitten terwijl ze een paar minuten spelen. Door in de vroege ochtend wat zonlicht te pakken, voordat hitte en extreme blootstelling aan de zon de overhand krijgen, wordt de toon gezet voor een gezonde en gelukkige dag voor u en uw kinderen.

Voed je lichaam van brandstof

Eten is brandstof voor een drukke moeder en die brandstof heb je nodig om een druk schema en zelfs drukkere kinderen bij te houden. Het kan zijn dat je op sommige dagen overleeft met half opgegeten kipnuggets van een kinderbord, en dat is oké.

Het belangrijkste is om te zoeken naar mogelijkheden om je lichaam zo vaak mogelijk van brandstof te voorzien. Probeer eiwitrijk voedsel – denk aan eieren, mager vlees en eiwitsmoothies – om u te helpen vol te blijven terwijl u zich energiek voelt voor de dag. Houd snacks bij de hand die gemakkelijk te pakken zijn tijdens het rennen, zoals vers fruit, eiwitrepen en kaasstengels.

Handige hack

Eet als de kinderen eten. Je hebt gehoord dat moeders worden aangemoedigd om te slapen als de baby slaapt, maar deze moederma altijdhack is eigenlijk nuttig. Terwijl jij hun ma altijd klaarmaakt, maak jij ook die van jou.

Ga wandelen of sporten

Je lichaam bewegen is een van de beste manieren om midden op de dag wat endorfine binnen te krijgen. Wandelingen en trainingen zijn niet alleen geweldig voor je lichamelijke gezondheid, maar ze verbeteren ook je humeur en dragen bij aan het mentale welzijn.

De sleutel is om het jezelf gemakkelijk te maken als het om beweging gaat. Workouts hoeven niet perfect te zijn en wandelingen hoeven niet lang te zijn. Slechts tien minuten bewegen van uw lichaam kan uw geluk gedurende de dag vergroten. Doe als drukke ouder wat je kunt als je kunt en streef niet naar perfectie.

Leer loslaten

Er zijn zoveel dingen waar we als ouders geen controle over hebben en de drang om die met woede of wrok tegemoet te treden kan sterk zijn. Maar als je leert de dingen los te laten waar je geen controle over hebt, of zelfs de dingen waar je op dit moment geen prioriteit aan kunt geven, zul je je meer vredig voelen in je moederschap.

Omarm alle dingen die je kunt doen en controleren. Maar voor degenen die dat niet kunnen, laat ze gaan. Het superschone huis, de vrijdagavonden met vriendinnen en de perfecte ochtendroutines komen ooit weer bij je terug. Voor nu is het prima om je leven te vereenvoudigen en ze in de toekomst op je te laten wachten, terwijl je je concentreert op de dingen die vandaag je aandacht nodig hebben.

Kleed je elke dag aan

Het is verleidelijk om comfortabele kleding of zelfs pyjama's te dragen als je een hele dag thuis moet blijven met de kinderen. Maar door jezelf 's ochtends klaar te maken - om nog maar te zwijgen van het gevoel dat je in elkaar gezet en aangekleed bent - kun je je de hele dag zelfverzekerder en gelukkiger voelen.

Je kleding hoeft niet geschikt te zijn voor kantoor. Een simpele spijkerbroek en t-shirt zijn misschien iets voor jou. Het gaat erom dat je je klaarmaakt, zodat je je mentaal voorbereid voelt op een goede dag, en dat je kleding draagt waarin je je het meest jezelf voelt, zodat je je dag met een sprankje vreugde begint.

Ga het huis uit, met of zonder de kinderen

Als je een moeder bent die thuis blijft of thuis werkt, is het goed voor jou en je kinderen om een paar keer per week het huis uit te gaan. Dit hoeft niet duur of extravagant te zijn. Het gaat erom eenvoudigweg je dag te verdelen, kinderen te helpen wat energie kwijt te raken en je te helpen je geestelijke gezondheid als moeder te behouden.

Hier zijn enkele geweldige manieren om voor een korte periode het huis uit te gaan, zonder dat je budget kapot gaat:

  • Een wekelijks uitstapje naar de bibliotheek
  • Een uur in het park
  • Een natuurwandeling of een wandeling door de buurt
  • Window shopping in nabijgelegen winkels of een uitstapje naar het winkelcentrum om gewoon rond te kijken
  • Een stop bij een koffiebar of een uitstapje naar je plaatselijke bakkerij
  • Een rondleiding door uw lokale boerenmarkt
  • Kortingsdagen bij musea, kleine dierentuinen en historische locaties bij jou in de buurt

Als je liever wat tijd alleen hebt terwijl je onderweg bent, zijn hier enkele eenvoudige dingen die je kunt doen om je humeur te verbeteren met een kleine solo-trip.

  • Ga naar een film of toneelstuk
  • Pak een kopje koffie en lees een boek in je favoriete café
  • Ga alleen lunchen in het park
  • Loop rustig door de bibliotheek met koffie in de hand
  • Ga rondkijken bij je favoriete plaatselijke winkel of warenhuis, gewoon voor de lol
  • Ga rijden met je favoriete muziek en geniet van het lokale landschap

Voeg vreugde toe aan je dag

Terwijl je stress beheert en prioriteit geeft aan je gezondheid, zoek dan naar kleine manieren om vreugde aan je dag toe te voegen. Kleine momenten waar je naar uitkijkt of kleine dingen die je doen glimlachen of je meer jezelf laten voelen, kunnen je helpen om je moederschapsreis gelukkig te maken.

Gelukkige moeder en zoon dansen thuis op de bank
Gelukkige moeder en zoon dansen thuis op de bank

Leun op ouderschapstaken waar je van houdt

Voor elke moeder zijn er taken in het ouderschap waar je bang voor bent en taken waar je echt naar uitkijkt. Voor de ouderschapsmomenten waar je echt van geniet, leun er zo vaak mogelijk tegenaan.

Als je graag ma altijden voor je gezin bereidt, maak er dan een vreugdevolle ervaring van met geurige ingrediënten en zachte muziek. Als u het leuk vindt om met uw kinderen buiten te spelen, geef er dan elke dag minstens een paar minuten prioriteit aan. Als je dol bent op de rustige momenten van het lezen van boeken en het voeden van baby's, probeer dan aanwezig te zijn wanneer de gelegenheid zich voordoet en geniet van elke seconde.

Een dansfeestje houden

Je lichaam bewegen? Rekening. Instant stemmingsboost en motivatie? Dubbel Check. Of je nu wat energie wilt opbouwen, wat woede van je af wilt schudden of een ontbijt wilt vieren zonder driftbuien, dansen is de juiste keuze. Zet je favoriete nummer harder, laat je beste moves zien en dans je een weg naar een beter humeur.

Plan ma altijden waar je van houdt

Je weet dat je je lichaam van voedsel moet voorzien om je energieniveau als moeder op peil te houden, maar het is ook belangrijk om te genieten van de dingen die je eet. Plan ma altijden of snacks waar u echt van houdt. Probeer tijdens het eten te zitten en neem langzame happen. Denk aan de texturen, temperatuur en smaak van je eten.

Geniet zo vaak als je kunt van het moment en de ma altijd - ook al is het maar één tussendoortje of ma altijd per dag waar je zoveel tijd en aandacht aan kunt besteden. Eten is een van de grootste geneugten van het leven en je verdient het om ervan te genieten.

Maak dagelijkse taken leuk

Een groot deel van het moederschap bestaat uit het elke dag herhalen van dezelfde taken en dat kan snel oud worden. Voeg dus wat afwisseling en plezier toe aan uw dagelijkse taken. Zet de muziek aan terwijl je voor de derde keer die dag de keuken schoonmaakt of luister naar een luisterboek terwijl je de was opvouwt. Als u overdag bij uw kinderen thuis bent, zoek dan naar manieren om hen er ook bij te betrekken. Door de zaken een beetje te mixen, kun je al een heel eind komen aan het verbeteren van je geluksmeter.

Praat met iemand van wie je houdt

Relaties zijn voor iedereen een belangrijk onderdeel als het om geluk gaat. Het aangaan en onderhouden van deze relaties kan een uitdaging zijn (soms zelfs onmogelijk) als u een druk gezinsleven leidt. Maar een kort gesprek via de telefoon kan een wereld van verschil maken.

Als je een dutje doet met een baby, kun je de groepschat met je vriendinnen volgen. Terwijl je de vaatwasser inruimt, speel en reageer je op video's op Marco Polo. Als je je moe voelt tijdens het kinderdutje, maar zelf niet wilt slapen, is het tijd om je bestie te bellen voor een inhaalsessie. Gesprekken met volwassenen en quality time met mensen van wie je houdt, voegen een dubbele dosis geluk toe aan je dag.

Vind iets waar je gepassioneerd over bent

Hobby's zijn de dingen die je niet hoeft te doen, maar die je wel graag doet. Van kunst en creatieve bezigheden tot lezen en tuinieren, hobby's voegen vreugde toe aan je leven. Moeders hebben vaak het gevoel dat hun huis, lichaam en tijd niet langer van hen zijn, maar hobby’s helpen je een deel van het eigenaarschap over je leven terug te krijgen.

Iets waar je gepassioneerd over bent, dat alleen van jou is, geeft je een manier om jezelf te uiten en vreugde te vinden in je dagelijkse leven. Probeer een paar hobby's uit als dat nodig is, maar geef niet op voordat je datgene hebt gevonden waardoor je je het meeste op jezelf voelt.

Het moederleven kan vol vreugde zijn

Je leven gelukkiger maken als moeder gaat niet over het veranderen van je hele leven. Het gaat erom de kleine dingen te vinden die u elke dag kunt doen, waardoor u zich gewaardeerd, verzorgd en gewoon gelukkig voelt. Als je iets vindt dat je dag vreugde geeft, houd het dan vast en geef er prioriteit aan. Niet alleen voor uw voordeel, maar ook voor de voordelen op de lange termijn die uw geluk voor uw gezin zal opleveren.

Aanbevolen: