Victoriaanse fietsen: geschiedenis en hun impact

Inhoudsopgave:

Victoriaanse fietsen: geschiedenis en hun impact
Victoriaanse fietsen: geschiedenis en hun impact
Anonim
Kangoeroefiets, ca.1878.
Kangoeroefiets, ca.1878.

Hoewel tweewielige machines al sinds de oudheid in gebruik waren, veranderden Victoriaanse fietsen de wereld op veel manieren, waardoor het gevoel van mobiliteit en vrijheid van de westerse wereld het technische tijdperk werd binnengeleid. Het was een mechanisch fenomeen en het kostte vele jaren om deze vroege fietsen te transformeren in de standaardfietsen die we vandaag de dag kennen en waar we van houden. Net als hun motorfiets-tegenhangers waren de Victoriaanse fietsen er in alle soorten en maten, waardoor ze een prachtig verzamelobject zijn om bij je thuis neer te zetten of er zelfs zelf op te rijden,

De ontwikkeling van de fiets

In eerste instantie had de fiets, een Dandy Horse genaamd, geen pedalen en bewoog de berijder alleen zijn voeten om vooruit te komen. In 1840 was dit ontwerp verbeterd, met krukken op de achteras. Hierdoor werden de achterwielen met aandrijfstangen aan de pedalen bevestigd. In de jaren 1860 veranderde deze methode toen de Fransen Pierre Michaux en Pierre Lallement een mechanische krukaandrijving toevoegden. Hierdoor konden de pedalen aan weerszijden van het grote voorwiel worden geplaatst. Uiteindelijk vond de Schot John B. Dunlop in 1888 luchtbanden uit die de ijzeren en rubberen wielen van jaren daarvoor vervingen en een soepeler en comfortabeler rijgedrag creëerden.

De evolutie van de fiets, 19e eeuw,
De evolutie van de fiets, 19e eeuw,

De Velocipede (jaren 1860)

De Velocipede, ook bekend als de bottenhaker vanwege de hevige trillingen die van het frame naar iemands lichaam straalden, was een fiets met ijzeren banden voor rijders die geïnteresseerd waren in duurzaamheid. Deze ijzeren banden zorgden ervoor dat er geen schokabsorptie was en dat de berijder door de geplaveide straten reed en pijnlijk heen en weer werd geschud. De Victoriaanse samenleving had daar een oplossing voor en creëerde overdekte rijarena's, rijacademies genoemd. Deze leken heel erg op rolschaatsbanen en werden zo populair dat er een rage ontstond.

De fiets met hoge wielen (jaren 1870)

Slechts tien jaar na de boneshaker was een van de eerste succesvolle Victoriaanse fietsontwerpen die zich manifesteerde de High Wheel Bicycle (ook bekend als de Penny Farthing). Het frame was gemaakt van stalen buizen en het voorwiel was enorm in vergelijking met het achterwiel, wat betekende dat het moeilijk was om te balanceren vanwege de daaruit voortvloeiende slechte gewichtsverdeling. Bij sommige modellen van deze fiets was het voorwiel meer dan anderhalve meter lang. Vanwege het gebrek aan een gelijkmatige gewichtsverdeling brachten renners over het algemeen tijd door met herstellen van de vele valpartijen die ze maakten. In feite werd in deze tijd het idioom 'een kop nemen' om een val te beschrijven bedacht. Wanneer een rijder probeerde te stoppen, kwam hij vaak met zijn hoofd op de grond terecht.

Victoriaanse hogewielfiets
Victoriaanse hogewielfiets

Andere nieuwe kenmerken van de Penny Farthing-fiets waren:

  • Spaakwielen
  • Massief rubberen banden
  • Extreem hoge stoel

De gewone dwerg (jaren 1880)

De Dwarf Ordinary, ook bekend als de Kangaroo, is halverwege de jaren tachtig ontstaan uit de Victoriaanse fiets met grote wielen en is ontworpen met als doel de Penny Farting veiliger te maken voor mensen. Uiteindelijk vertoonde hij nog steeds een vergelijkbare gelijkenis met de Penny Farthing, maar enkele positieve veranderingen die aan de fiets zijn aangebracht zijn onder meer:

  • Verkleinde diameter van het voorwiel
  • Zetel verder naar achteren gezet
  • Toevoeging van versnellingen
  • Introductie van de kettingaandrijving
  • Toevoeging van de stoel

Andere innovaties (jaren 1890)

Eind jaren negentig van de negentiende eeuw was fietsen een manier van leven geworden. Met de extra luxe dat ze niet overal hoefden te lopen waar ze heen wilden, werden Victorianen aangemoedigd om steeds meer recreatieactiviteiten te ontplooien, waardoor ze buitenshuis konden komen en sterke sociale banden met hun gemeenschap konden opbouwen. Op dezelfde manier bracht de introductie van de tandem een nieuw element van plezier en flirt met een nogal praktisch item, en koppels konden genieten van een snelle rit met elkaar door het park of naar de winkel. Het laatste decennium van de eeuw bracht ook de veiligheidsfiets met zich mee - de wielfiets van hetzelfde formaat waar mensen tegenwoordig graag op rijden.

Dame en heer rijden op gewone fietsen met Starley-wielen, 1874
Dame en heer rijden op gewone fietsen met Starley-wielen, 1874

Victoriaanse fietsen worden transport

Hoewel een Victoriaanse fiets maar liefst 150 dollar (meerdere maandensalarissen) kon kosten, werd deze nieuwe sport zo populair dat er overal in het land wielerclubs ontstonden. In feite begonnen er fietsscholen op te duiken waar mensen konden leren rijden op hun nieuwe uitrusting, en volgens het Smithsonian: "Het aantal gebruikte fietsen nam een hoge vlucht toen de productie steeg van naar schatting 200.000 fietsen in 1889 tot 1.000. 000 in 1899." Omdat mensen op de fiets reden, moesten de wegen van hogere kwaliteit zijn dan voorheen, en de wegen werden geëffend en geëgaliseerd. Dit maakte de weg vrij voor de introductie van de auto later.

Binnensteden werden minder druk naarmate de arbeiders verder weg trokken. Ze hadden nu de mogelijkheid om over een grotere afstand te pendelen dan voorheen. Het duurde drie keer zo lang om ergens heen te lopen als om erheen te fietsen. Het land begon te genieten van hernieuwde vrijheid.

Fietsen bevrijden Victoriaanse vrouwen

Vrouwen, die zich in het verleden niet zonder een mannelijke metgezel konden verplaatsen, kregen nieuwe mobiliteit op de fiets. Susan B. Anthony, de beroemde suffragist, prees de fiets als emancipator van vrouwen; ze geloofde dat het meer deed om vrouwen vrijheid te geven dan wat dan ook ter wereld tot dan toe had gedaan. Zelfs de damesmode begon als gevolg daarvan te veranderen. Traditionele korsetten en drukte belemmerden het vermogen van vrouwen om te fietsen, dus werden sportkorsetten en pantalons bedacht om vrouwen zo actief mogelijk te houden. Het aantal vrouwen dat zich aangetrokken voelde tot het dragen van pantalons was echter eigenlijk vrij klein, aangezien culturele sentimenten streng bleven wat betreft aanvaardbare sociale conventies. Daarom kozen sommige vrouwen ervoor om op driewielers te rijden, een soort mix tussen trapauto's en het reguliere mechanisme van typisch Victoriaanse fietsen.

Victoriaanse vrouwen op fietsen
Victoriaanse vrouwen op fietsen

De impact van de fiets op technologie

Het vervaardigen en verbeteren van fietsen leidde tot technologische vooruitgang die van invloed zou zijn op alles, van de metaalbewerking tot de auto-industrie. Zelfs een deel van de technologie die nodig is om een werkend vliegtuig te maken, werd in deze periode ontwikkeld.

Meer dan één autobedrijf begon als fietsenfabrikant, waaronder:

  • Morris Motor Company
  • Skoda
  • Rover Company

Victoriaanse fietsen als verzamelobjecten

Interessant genoeg kun je volledig functionele replica's van deze Victoriaanse fietsen kopen als je er een blokje om wilt gaan rijden. Natuurlijk zul je waarschijnlijk nog niet snel klaar zijn om aan de X Games deel te nemen met je nieuwe Penny Farthing, maar als je er één in de buurt hebt, kan dit een heel vermakelijke les zijn in praktische toepassingen uit het verleden. Deze replica's kosten ongeveer net zoveel als fietsen van hoge kwaliteit vandaag de dag, voor een prijs van ongeveer 1.000 dollar. Maar als je minder geïnteresseerd bent in het zelf uitproberen van een van deze stoute jongens dan in het gebruiken ervan om de eiblauwe muur van je nieuwe roodborstje te versieren, dan staat je een hobbelige rit te wachten.

Victoriaanse fietsen verzamelen

De eerste stap bij het zoeken naar een echte Victoriaanse fiets is het controleren van zoveel mogelijk veilingwinkels die je kunt vinden om te zien of ze momenteel Victoriaanse fietsen beschikbaar hebben. Aangezien dit zulke grote voorwerpen zijn, is het minder waarschijnlijk dat veel mensen de fietsen van hun overgrootouders intact hebben gehouden, en dus is het aantal fietsen dat kan worden verzameld aanzienlijk kleiner dan dat van verzamelobjecten zoals glaswerk. Dat gezegd hebbende, als je er meteen een wilt vinden, is het in je eigen belang om niet kieskeurig te zijn met welke fiets je ook het eerst kunt vinden. Als u een specifiek model in gedachten heeft, wacht u misschien jaren voordat er een beschikbaar komt. Op dezelfde manier zijn deze fietsen heel gemakkelijk te identificeren als antiek, omdat de metalen onderdelen meestal een opvallende ouderdom vertonen en logo's dragen van bedrijven die niet langer in productie zijn.

Kosten van antieke Victoriaanse fietsen

Op dezelfde manier moet je je ervan bewust zijn dat deze fietsen - gezien hun formaat en hardware - een aanzienlijk bedrag kosten. Over het algemeen zul je ergens tussen de $ 500 en $ 1.000 moeten betalen voor een fiets van gemiddelde kwaliteit met wat roest en slijtage.

  • De cent van een kind werd bijvoorbeeld eind 2021 op eBay verkocht voor bijna $ 500.
  • Een Victor Flyer in ruwe staat en daterend uit 1893, werd medio 2021 verkocht voor iets meer dan $ 1.100.
  • Zelfs gedeeltelijke voorbeelden kunnen waardevol zijn, zoals een frame en zadel voor een Monarch-fiets uit 1890, die eind 2021 voor bijna $ 1.300 werd verkocht.

Innovatie en recreatieve kunst botsen

Het v alt niet te ontkennen dat de fiets de samenleving heeft veranderd en de weg heeft vrijgemaakt voor de ontwikkeling van de auto en de vele enorme sociaal-culturele verschuivingen die daardoor ontstonden. Het veranderde de manier waarop mensen leefden en gaf hun vrijheden die ze nooit eerder hadden gehad, waardoor de opvattingen van mensen over hun beperkingen, hun gemeenschap en hun rolpatronen op de proef werden gesteld. Kortom, Victoriaanse fietsen zijn fascinerende herinneringen aan een snel veranderend tijdperk dat de basis vormde voor het leven waar je vandaag de dag van geniet.

Aanbevolen: