Frambozen planten

Inhoudsopgave:

Frambozen planten
Frambozen planten
Anonim
heerlijke frambozen
heerlijke frambozen

Frambozen planten is een geweldige manier om je favoriete fruit bij de hand te hebben wanneer je maar wilt. Zelfs als je denkt dat je zwarte vingers hebt, zul je verrast zijn hoe gemakkelijk het is om frambozen te kweken. Je kunt ze rechtstreeks van de plant plukken om tijdens het rijpseizoen te eten en het extra fruit kun je gemakkelijk bewaren om het hele jaar door te gebruiken. Frambozen worden gekweekt in winterharde gebieden tot zone 2.

Soorten frambozen

Frambozenplanten worden geclassificeerd als zomerdragend of ooitdragend. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn zomerframbozen rijp in juli. Deze planten zijn iets moeilijker te kweken dan de andere variëteit. Ooit dragende frambozenplanten zijn daarentegen niet echt dragend. Ze hebben rijp fruit tussen augustus en oktober, afhankelijk van waar je woont.

Je hebt ook keuze uit verschillende frambozenkleuren. Hoewel rode frambozen zeker het meest bekend zijn, zijn er ook zwarte frambozen en gele frambozen verkrijgbaar. Ze hebben elk hun eigen unieke smaak, maar de kweekrichtlijnen zijn in principe hetzelfde. Gele frambozen zijn niet in de winkel verkrijgbaar en zijn zoeter dan de andere soorten. Ze worden ook grotendeels genegeerd door vogels, waardoor ze een goede keuze zijn voor een beginnende kweker. Als u zwarte en rode frambozen plant, houd de planten dan minstens 90 meter uit elkaar. De zwarte frambozenplant is vatbaarder voor ziekten en de rode frambozenplanten kunnen de zwarte planten zelfs infecteren, ook al zijn de rode planten gezond.

De bodem voorbereiden

Frambozen planten in het juiste seizoen voor jouw regio is de beste keuze. Plant in het vroege voorjaar voor zones 5 en meer noordelijke regio's. Het planten in zone 6 en de zuidelijke regio's moet in de herfst of de late winter gebeuren. Koop frambozenplanten bij een plaatselijke kwekerij of een gerenommeerde postorderdienst om ze in uw tuin te transplanteren. Kies een bemeste en goed gedraineerde plek in uw tuin. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en bereid deze voor met voldoende compost. Voor het beste succes moet de plek het grootste deel van de dag in de volle zon staan, maar maak je geen zorgen als je enige plek in de halfschaduw ligt. Planten in halfschaduw zullen nog steeds goed groeien.

Als je een moestuin hebt, houd je frambozenplanten dan ver weg van gebieden waar je de afgelopen vijf jaar aubergines, aardappelen, aardbeien en tomaten hebt verbouwd. Verticillium is een schimmel die zich rond deze planten voortplant en schadelijk kan zijn voor uw frambozenplanten.

Frambozen planten

Je frambozenplanten moeten ongeveer zestig centimeter uit elkaar staan. Als u meer dan één rij heeft, plant u de rijen op een afstand van twee meter van elkaar. Graaf ondiepe gaten voor elk van de planten en meng er gaandeweg compost doorheen. Zorg ervoor dat het gat vrij is van vuil en wortels van gras of andere planten. Frambozenplanten hebben ondiepe wortels, dus je moet je gaten niet dieper graven dan tien tot vijftien centimeter. Bedek de wortels met minstens vijf centimeter aarde en mulch. Gebruik dikke organische mulch die water vasthoudt en afgeeft aan de wortels van de planten. Na het planten snijdt u de plant terug tot ongeveer vijftien centimeter boven de grond voor rode en gele frambozen en tot op grondniveau voor zwarte frambozen.

Frambozenonderhoud

Na het planten van frambozen moet je er met enige voorzichtigheid mee omgaan. Zorg ervoor dat de grond rond de basis van de plant vochtig blijft. In de zomer kunt u een druppelirrigatiesysteem gebruiken om te voorkomen dat de bladeren, bloemen en vruchten nat worden. Frambozenplanten hebben een centimeter of twee water per week nodig. Houd het gebied vrij van onkruid en verwijder alle ziek uitziende takken of bladeren.

Aanbevolen: