Vrijgaveformulieren voor fotografie

Inhoudsopgave:

Vrijgaveformulieren voor fotografie
Vrijgaveformulieren voor fotografie
Anonim
Fotografievrijgave nodig
Fotografievrijgave nodig

Vrijgaveformulieren voor fotografie worden gebruikt om toestemming te verkrijgen voor het publiceren van afbeeldingen van mensen, inclusief kinderen, en van bepaalde eigendommen. Houd een voorraad van deze handige, afdrukbare formulieren bij de hand, zodat u voorbereid bent wanneer u er een nodig heeft.

Vier afdrukbare foto-releasesjablonen

Als u van plan bent foto's te maken om te publiceren op een website, in een publicatie of op enig ander type materiaal dat kan worden gedistribueerd, is het essentieel dat u ondertekende vrijgaveformulieren voor fotografie ontvangt waarmee u toestemming krijgt om gelijkenissen van de mensen en objecten op uw foto's. Hier zijn vier afdrukbare vrijgavedocumenten voor fotografie die u kunt gebruiken, elk gemaakt voor een specifieke situatie.

Als je hulp nodig hebt bij het downloaden van de sjablonen, bekijk dan deze handige tips.

1. Algemene release

Als u toestemming wilt van een volwassene om zijn of haar eigen afbeelding op een website of in een andere publicatie te publiceren, moet u de persoon een algemeen vrijgaveformulier voor fotografie laten ondertekenen.

Klik op de onderstaande afbeelding om toegang te krijgen tot een sjabloon die u kunt gebruiken om uw eigen document te maken dat u voor dit doel kunt gebruiken.

Algemeen fotovrijgaveformulier
Algemeen fotovrijgaveformulier

2. Vrijgave voor minderjarig kind of kinderen

Hoewel jongeren het misschien cool vinden om op de foto te gaan, kun je het feit dat een kind je toestemming heeft gegeven om hem of haar te fotograferen niet gebruiken als toestemming om de afbeeldingen te publiceren. U heeft schriftelijke toestemming nodig van een ouder of voogd van elk kind dat u fotografeert en waarvan u de foto wilt publiceren.

Klik op de onderstaande afbeelding om toegang te krijgen tot een document dat u hiervoor kunt gebruiken.

Fotovrijgave voor minderjarige kinderen
Fotovrijgave voor minderjarige kinderen

3. Formulier voor eigendomsvrijgave

Als u foto's wilt publiceren van eigendommen die niet van u zijn, is het essentieel dat u de eigenaar van de genoemde eigendommen een vrijgavedocument laat ondertekenen. U heeft dit formulier nodig als u een foto wilt publiceren van iemands hond, de tuin van uw buren, een interessante auto die u op straat ziet rijden en andere soorten onroerend goed. Klik op de onderstaande afbeelding om een algemeen fotovrijgavedocument te downloaden dat u kunt gebruiken.

Eigendomsfotovrijgave
Eigendomsfotovrijgave

4. Bouwfotografie-release

Als je een foto wilt publiceren van een gebouw waarvan je niet de eigenaar bent, is het belangrijk om eerst toestemming te krijgen van de eigenaar van het gebouw of zijn of haar officiële vertegenwoordiger voordat je dit doet. Klik op de onderstaande afbeelding om toegang te krijgen tot een formulier dat u hiervoor kunt gebruiken.

Download een fotoversie van een gebouw
Download een fotoversie van een gebouw

Waarom zijn fotoreleases nodig?

Een vrijgaveformulier voor foto's is een schriftelijke overeenkomst tussen u, de persoon die u fotografeert, de ouder of voogd van het kind (of de kinderen) dat u fotografeert, of de eigenaar van enig eigendom dat u fotografeert. De belangrijkste reden om een vrijwaringsformulier van potentiële foto-onderwerpen te verkrijgen, is om uzelf te beschermen tegen toekomstige juridische stappen die voortvloeien uit uw publicatie van de afbeeldingen. Een foto-onderwerp kan er mondeling mee instemmen dat er een foto wordt gemaakt, maar later van gedachten veranderen. Door een schriftelijke overeenkomst te verkrijgen, voorkomt u dat u betrokken raakt bij rommelige juridische procedures.

Het recht op privacy

Wetten in alle 50 staten erkennen dat individuen recht hebben op privacy. Schending van dit recht wordt met zware straffen bestraft. Er bestaat al lang een precedent waaruit blijkt dat rechters vinden dat geld verdienen duidelijk minder waardevol is voor de samenleving dan het recht om met rust gelaten te worden. Als u bent ingehuurd om een commerciële advertentie te maken, moet u daarom informatie verzamelen van elke persoon die u fotografeert.

Houd er rekening mee dat privacyproblemen zich doorgaans voordoen wanneer een foto wordt gebruikt voor handels- of reclamedoeleinden. Het gaat er niet zozeer om wie er op de foto staat, maar wel hoe de afbeelding zal worden gebruikt, wat de noodzaak van een release bepa alt.

Rechten van vastgoedeigenaren

Aangezien eigendommen, zoals gebouwen, voertuigen, statuten en dieren geen wettelijke rechten hebben, krijgen de eigenaren van de objecten de bevoegdheid om te bepalen of je ze wel of niet mag fotograferen. Een eigenaar van een onroerend goed kan beweren dat jouw foto van zijn huis, auto of boot schade heeft veroorzaakt. Daarom moet je altijd toestemming krijgen voordat je begint met fotograferen.

Fotografiereleases zijn juridische documenten

Of u nu een van de sjabloonformulieren in dit artikel gebruikt of uw eigen document opstelt, het is belangrijk om te beseffen dat het een juridisch document is. Zorg ervoor dat u eenvoudige taal gebruikt en uw bedoelingen zorgvuldig beschrijft. Het is het beste om het document dat u wilt gebruiken te laten beoordelen door een advocaat met een licentie in het gebied waar de foto's worden gemaakt, voordat u het document afrondt en gaat gebruiken.

Zodra u een ondertekend vrijwaringsformulier van een fotopersoon, ouder of voogd of eigenaar van een onroerend goed heeft verkregen, moet dit voor altijd worden bewaard. In de meeste gevallen wordt u gevraagd om kopieën van vrijgaves te verstrekken telkens wanneer u een licentie voor een foto neemt. Bovendien heeft u een schriftelijke fotovrijgave nodig als u zich ooit in de rechtszaal moet verdedigen.

Aanbevolen: